Lenovo Legion Pro 7 16ARX8H (82WS0029MH) Review
Laptop gekocht voor de volgende 3 redenen:
-AMD cpu (gekocht in de tijd dat Intel met de microcode en instabilitiets problemen)
-RTX4090
-keypad
-goede koeling zodat throttling geen probleem is.
Deze review is vooral geschreven om heeeeeel voorzichtig te zijn met bios updates; na aanschaf na 2 weken een update gedraaid via de Lenovo Vantage software suite, waarbij bios een van de updates is.
Na opnieuw opstarten zat de bios update vast op 0% voor enkele uren. Uiteindelijk toch de aan/uit knop ingedrukt omdat hij op vol vermogen bleef blazen en daarna bios gebricked. Met de hand nog geprobeerd om de .exe bios naar rom naar .fd om te zetten en op USB stick te zetten. Dan via FN+R geprobeerd om een bios update uit te voeren, maar geen geluk.
M.a.w. wees heel voorzichtig.
Pluspunten
- Scherm
- Toetsenbord
- Prestaties
- Koeling
Minpunten
- Vantage software heeft lapto pbinnen 1 maand gebricked
- Software laat de laptop niet goed terugschalen voor meer batterij duur
- keypad had beter gekund; relatief 'stroef' en voelt minder confident dan bij de HP lijn of i9
3 van 5 sterren (Voldoende)
Uiteindeiljk teveel geld voor wat je ervoor krijgt, maar voor werk en veel op pad toch maar besloten bij gebrek aan alternatieven voor deze te gaan. Daarnaast lijken dit soort prijzen nu de markt te zijn.
Kom zelf van een Lenovo Y540 met RTX2060 en hiervoor verscheidene Thinkpads, maar qua bouw kwaliteit eigenljik niet veel beter. Behuizing is wel van aluminium ipv taai plastic, maar het voelt eigenlijk kwetsbaarder omdat het een beetje 'blikkerig' en dun is.
Specificaties zijn in orde, koeling is in orde, maar de kwaliteit van de trackpad is eigenlijk niet in orde voor deze prijs. Vooral stroef plastic zodat mijn vingers snel moe worden bij trackpad gebruik, ipv mooi glad materiaal (zoals op een HP zbook/elitebook etc)
Een ander groot aandachtpunt is het slechte schalen van prestaties bij idle gebruik zoals word/browsen.
Via via zjin er wel truukjes om de downvolten etc, maar eigenlijk moet dat gewoon out of de box goed werken. Via vantage kun je wel wat dingen aan/uit zetten en profielen opstellen, maar uiteindelijk haal ik er niet meer dan 2.5 uur mee op batterij. Er is geen enkele reden waarom de CPU op 50% vermogen minimaal blijft werken. Voor mij geen heel groot probleem omdat ik voor prestaties toch aan de netvoeding hang.
Mijn y540 (rtx 2060 + i5) ging makkeljik 5.5 uur mee en schaalde heel goed terug wanneer dat kon.
Wel handig is dat je met de FN toets veel dingen onder handbereik hebt: FN + R = refreshrate, FN + Q = prestatie profiel