€ 692,- bij Informatique

Brother ADS-4900W Review

29 augustus 2024, laatste update op 27 juli 2025, 133 views Rapporteer

Het is een documentenscanner dus voor boeken e.d. zul je iets anders moeten zoeken.

Na 1 jaar, software buiten beschouwing latend, opgehoogd naar 5 sterren.
Scan je veel A4tjes, bijvoorbeeld zakelijk of administratie, en nauwelijks cardstock dan kun je vast met een lager gepositioneerd model toe (lager maximaal papiergewicht).

Generieke drivers beschikbaar (Twain, WIA, ISIS)

Doet wat ie doen moet maar is vanwege de chaotische software niet "perfectie". Toch ben ik er mee in m'n sas.

Update 2025-07-27: Bijna een jaar later (80.000 kantjes, 40.000 vel) doet ie t nog steeds uitstekend. Ik gebruik VueScan, Brother software komt er niet aan te pas.

Pluspunten

• Snel
  • Kan dik papier scannen
  • Stevig
  • Twain/WIA/ISIS drivers

Minpunten

• Software chaotisch

Geen lange review of unboxing maar gewoon wat ik toe nu toe van het apparaat vind.

Na 20 jaar met pijn in t hart afscheid genomen van mijn oude Fujitsu die al jaren in een VM met Windows 7/8.1 werd gebruikt omdat W10 niet ondersteund werd. Nu kregen de rollers problemen waarbij schoonmaken met IPA niet meer hielp..

Als eerste ergens een gebruikte Snapscan op de kop getikt. Dom, deze gebruikt "eigen" drivers en kun je dus niet/nauwelijks met 3rd party software gebruiken. Dus op zoek naar iets anders.

Voor mij was van belang dat deze dikker papier (stapels anzichtkaarten) kan scannen. Deze doet dat tot 413 gram/meter en met grote snelheid.

De meegeleverde/beschikbare hoeveelheid software is fors, overigens soms wel in de beperkte SE uitvoering. Een simpele beschrijving van de verschillen en/of hoe alles samen te laten werken heb ik nog niet gevonden en dus gebruik ik deze voorlopig niet, maar gebruik ik Vuescan.

De scanner is momenteel aangesloten via WiFi (inclusief 5GHz), ethernet is beschikbaar en USB werkt ook prima. Tot heden gebruikte ik altijd Quickscan maar dat bestaat niet meer en herkent de scanner niet onder W10.

60 pagina's per minuut wordt gehaald, de nabewerking (ponsgaten verwijderen, deskew, blank page removal) kost daarna nog wel wat extra tijd. Bij blank page removal valt soms een pagina weg die niet werkelijk leeg is maar lichtgrijze tekst bevat. Dat kan aan Vuescan liggen, moet ik nog eens uitzoeken. De kleuren van zakelijke post worden goed overgenomen, fotoprints lijken wat gerasterd maar dat kan resolutie of software instellingen gerelateerd zijn.

Kortom, overal doet ie wat ie doen moet al heb ik nog niet alles uitgeprobeerd. Zo maak ik me gezien de snelheid van papier doortrekken wat zorgen of ik oude brieven op dun papier (van begin veertiger jaren) er risicoloos doorheen kan halen. Anders moeten die wachten op een nieuwe flatbed scanner...

Geen 5 sterren maar 4 omdat de scanner prima werkt, doet wat ie doen moet maar niet perfect is. Scan je veel A4tjes, bijvoorbeeld zakelijk of administratie dan kun je vast met een lager gepositioneerd model toe (lager maximaal papiergewicht).

Prijs op moment van aankopen was € 738,- inclusief verzenden.

Update 2024-11-22

Inmiddels bina 3 maanden verder en een groot deel van het (tijdschrijften) archief verwerkt. De usage counter geeft vandaag 24.700 roller count (bladen) aan, het aantal pagina's, vooral dubbelzijdig zal wel ergens tegen het dubbele zitten.
Problemen:
Eigenlijk geen. 1 of 2x een foutje bij het doortrekken van (dun) tijdschriftenpapier omdat ik het vooraf onvoldoende uitgewaaierd had: Sommige pagina's waren statisch en bleven aan elkaar plakken - Altijd even het aantal gescande pagina's checken (meestal zijn dat veelvouden van 4). Regelmatig moest er even een antistatisch doekje over de lens omdat er er zwarte streep in de scan kwam - de meesten daarvan werden overigens automatisch door Vuescan verwijderd. Ook de stofzuiger kwam goed van pas ;)
Verwachtingen:
10% van de levenduur van de rollers is verstreken. De kit met reserverollers is nergens verkrijgbaar, ook bij Brother zelf staat ie op uitverkocht. Nou ja, dat zien we in de toekomst dan wel.
Bijzonderheden:
Ik gebruik Vuescan op 300DPI naar PDF. Ook al doet de scanner 60 vel/minuut - dat haalt ie ook, het doorgeven van de scandata naar de PC via USB-3 en het afhandelen tot een PDF bestand in Vuescan is ongeveer 3 minuten voor 50 vel (100 pagina's).

Ik zou m denk ik opnieuw aanschaffen, zelfs als ik wat minder te scannen zou hebben maar er dan wel op letten dat slijtage onderdelen ook echt verkrijgbaar zijn.

Update 2025-07-23

Ik heb de scanner nu bijna een jaar en heb er 40.000 vel mee gescand. Normaal papier gaat het beste. Glanzend, dun tijdschriften papier dat al jaren strak op elkaar gezeten heeft geeft af en toe problemen omdat het wat statisch aan elkaar blijft plakken. Goed uitwaaieren of even alle vellen een keertje fysiek van elkaar loshalen lost dat probleem op. Een voordeel van mijn tijdschriften: Het aantal pagina's moet altijd een veelvoud van 4 zijn, je ziet dus vaak als er 2 vellen gelijk door zijn getrokken.

Ook op tijd schoonmaken helpt: Stof er uit (stofzuiger met een langharige borstel) - wees wel voorzichtig met de licht/lens unit.... Rollen schoonmaken met wat IPA (nee, geen bier maar 96% alcohol), normaal onderhoud. De scanner geeft elke zoveel duizend vel een melding, maar een keertje extra het stof weghalen verbetert kwaliteit. Ik heb 2x gehad dat er een verticale streep op de scans verscheen, de licht en sensorbalk weer met een doekje en wat alcohol schoonmaken loste dat ook weer op.

Omdat ik de grote bulk van mijn scans heb gedaan (voor 1 cent per kantje) is dit waarschijnlijk ook mijn laatste update. Ik verwacht dat de scanner het nog zeker zo'n 5-10 jaar of meer gaat volhouden, iig zolang Vuescan blijft werken ;)
Eindoordeel:
Tevreden. Als scanner verdient ie 5 sterren. Omdat ik de software toch niet gebruik ga ik de review score van 4 naar 5 zetten.

Heb jij ook een Brother ADS-4900W?