€ 49,95 bij GameResource

Star Wars: Outlaws Gold Edition, Xbox series S|X Review

9 september 2024, laatste update op 9 september 2024, 1.355 views Rapporteer

Dit is het nieuwste spel van Ubisoft en ze nemen je mee door het universum van Star Wars, alleen dit keer vanuit het perspectief van een smokkelaar. Geen Force of lightsabers, maar ouderwets ongezien rond sluipen en schieten samen met je beste maatje Nix. Outlaws is een prachtig spel die je een heerlijk Star Wars gevoel geeft en de wereld ziet er ook echt prachtig uit!

Pluspunten

• Levendige wereld
  • Stealth
  • Verhaal
  • Ruimtegevechten
  • Fotomodus

Minpunten

• AI

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/vavxY0ZVP8HJwYsLPq7J9gDj.png
In Star Wars Outlaws ben je geen Jedi en geen Sith maar kruip je namelijk in de rol van Kay Vess een smokkelaar, waardoor je als speler een hele andere kant van de Star Wars wereld krijgt te zien. Want kay kan geen gebruik maken van de Force en moet zich op de ouderwetse manier uit moeilijke situaties zien te redden zoals met een pistool, haar eigen vaardigheden of samen met haar grote vriend Nix.

Mijn eerste kennismaking met Star Wars Outlaws begon bij de vroege toegang, die ik had gekregen omdat ik de Gold Editie had gekocht. Direct bij de eerste uren werd ik in het verhaal gezogen en wist het mij niet meer los te laten, ik speel ook expres met een headset op omdat het verhaal en de wereld echt prachtig zijn en er echt van alles gebeurd.

Index:

Verhaal | Karakters | Partner | Wereld | Gevechten | Facties | Conclusie

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/OMQpAuP6WOTa28ILIhf5OGG0.png

In Star Wars Outlaws speel je als Kay Vess, een persoon die het zo te horen niet bepaald makkelijk heeft gehad. Met haar schattige compagnon Nix (een Merqaal) probeert ze (vaak op illegale wijze), genoeg geld bij elkaar te schrapen om comfortabel van te kunnen leven. Net zoals in de films begin je midden in een verhaal, waar Kay druk bezig is met een klus die helaas niet natuurlijk niet loopt zoals ze had verwacht.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/6RCBWBNecfYT4E6nWi6ZwvxNayI=/620x/filters:strip_exif()/m/215060/1SJDauh4en26hTQLR7ORhg4DxEWDF4sB96OVicMUAuZycke84M.png?f=620xauto

Doordat haar deze eerste klus in het water viel besluit ze om in te gaan breken bij een rijk persoon, maar ook deze klus gaat helemaal mis waardoor ze noodgedwongen de planeet moet verlaten en met een beschadigd schip moet landen op een onbekende planeet. Het schip moet zoals verwacht worden gerepareerd, want het heeft teveel schade om de planeet te verlaten. Hierdoor moet Kay noodgedwongen op zoek gaan naar allerlei klusjes (legaal en illegaal) om zo onderdelen en geld bij elkaar te krijgen waarmee ze het schip kan laten maken, natuurlijk gaan deze klusjes niet altijd volgens plan.

Het verhaal van Outlaws zit goed in elkaar en neemt je mee op een mooie reis door het universum het laat je in ieder geval niet snel meer los.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/4iv95SMDRaR9bzIeXon1XGig.png

Je zult tijdens je reis talloze personages tegenkomen in Star Wars Outlaws, van grote criminele bazen tot aan net beginnende criminelen en zelfs eerlijk verdienende mensen. Ze hebben allemaal hun eigen karakter, verhaal en reputatie die je langzaam komt te weten door klusjes voor hun te doen maar pas wel goed op in je wat je doet en welke keuzes je maakt want reputatie is iets heel belangrijks dit Star Wars Outlaws!

Sommigen van hen zijn behoorlijk bekwame avonturiers, technici en huurlingen op zichzelf en als je hun taken voltooit, bieden ze zelfs hun diensten aan. Deze experts verschijnen allemaal in het menu genaamd 'Vaardigheden' na het voltooien van hun missie. Elke expert is weer helemaal uniek en heeft zijn of haar eigen unieke vaardigheden, die je door middel van uitdagingen moet vrijspelen. Deze vaardigheden kunnen jou behoorlijk helpen tijdens je missies, dus mijn tip is ook om hier de focus op te leggen wanneer je weer een nieuwe expert vrij hebt gespeeld. Zo kan je Nix een granaat af laten gaan die een stormtrooper op zak heeft of het saboteren van een alarm, erg handig!

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/M_jHV8J7VsljRVug5d_FnDNYKek=/620x/filters:sharpen(0.5,0.1,false):strip_exif()/m/215060/1SNz2TQk4o5ZGYrpdvusyW1vKWUutaiYnFNMJn6dHX6C7CNi3M.webp?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/4VlWNtIhJANWTIy9Qufz0Fxu.png

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/SOBr4qXoEmdDBDUd1yyBnryTDJs=/620x/filters:strip_exif()/m/215060/1SMsq1VllPaQ50ukH5SZbVTlwCCezAOW7CKSj5zGUbeDqrnPWA.png?f=620xauto

Nix, je partner in crime! Wat ben ik toch verliefd op Nix, het is aanwezig tijdens je speelsessies en je kan Nix zoveel handige dingen laten doen zoals het oppakken van items, openen van deuren en het aanvallen / afleiden van vijanden. Echt een geweldige toevoeging aan Outlaws, eentje waar Ubisoft ontzettend goed over na heeft gedacht en voor mij een van de grote verrassingen van het spel.

Je kan Nix echt voor heel veel verschillende dingen inzetten en gebruiken tijdens hoofd en zij missies of wanneer je gewoon rondloopt in de open wereld het is echt heel goed uitgewerkt, het kan soms echt zijn voordelen hebben als je tijdens het rondsluipen Nix een explosie laat triggeren of een alarm laat uitschakelen. Maar ook buitenom de gevechten kan je met Nix lekker ergens gaan eten bij een eettent, wat een verrassende mini-game met zich mee brengt en zo zijn er echt heel veel verschillende leuke dingen samen te doen in de wereld van Outlaws samen met Nix.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/XjVluCdb8TywBQNrO8NKrliA87g=/620x/filters:strip_exif()/m/215060/1SL1ah3JSCRpu8LlojVeRxNcXjuLhIF0i6hHF7xBevcDLJSzS5.png?f=620xauto

Zoals tijdens het spelen van Sabacc kan je ervoor kiezen om Nix bij een van de spelers aan tafel achter de kaarten te kijken, waardoor je stiekem vals speelt. Pas alleen wel op dat je dan de juiste knop op tijd in druk want anders word je gepakt op valsspelen en als dit tevaak gebeurd kan je verbannen worden van de tafel, dit wil je natuurlijk voorkomen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/6wUZYtOaF0si4CL1UXpdyCbg.png

Er valt veel te ontdekken in de open wereld van Star Wars Outlaws, zo heb je verschillende planeten met allemaal hun eigen atmosfeer en daarin hun eigen grote / kleine steden. Je krijgt de vrijheid om tussen de planeten te reizen met je ruimteschip, want iedere planeet heeft weer zijn eigen personages en missies. Dit zorgt ervoor dat je altijd weer voor een verrassing komt te staan!

In de grote steden valt er altijd wel iets te doen en te vinden, zoals werk / winkels en andere activiteiten. Bij de winkels kan je bijvoorbeeld nieuwe uitrusting kopen voor jou of Nix of je besluit om samen even te gaan eten bij een restaurant, maar je kan er ook voor kiezen om een kaart spel te gaan doen. Soort van een poker spel dat je best snel door hebt.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/NJjRORl26OPz23uPJuIwt86eRSg=/620x/filters:sharpen(0.5,0.1,false):strip_exif()/m/215060/1SL56grNhkE2pCdOMjQjvs1oZ1OKplKVwKJoM3rFdbxamScZrG.webp?f=620xauto

Als je buiten de grote steden op avontuur gaat krijg je de keus om op een speeder te stappen of gewoon ten voet te gaan, op deze speeder kan je rondrijden en gaat het ontdekken een stuk sneller. Vaak kom je kleine steden tegen of een vijandige outpost, waar je weer schatkisten kan vinden met daarin verschillende loot.

Ubisoft heeft wederom een unieke levendige wereld neergezet met Star Wars Outlaws, je krijgt ook echt een Star Wars gevoel als je erdoorheen rijdt of wandelt. Wederom stellen mij niet teleur en geniet ik volledig van hun nieuwste spel.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/wUSMaz4HsEFrpQ76f0e8WzLes-M=/620x/filters:sharpen(0.5,0.1,false):strip_exif()/m/215060/1SNz0zACmpb3Iz7tfIWKsTP4Vnjtmw53aHHlm4YnxL8XEZPYws.webp?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/LHlBHPu5fIxntHTwvJ4w16n2.png

In Star Wars outlaws beschik je niet over een lightsaber of de force, dit zou je misschien wel verwachten bij een Star Wars spel maar dit keer moet je het zonder die extra's doen. Gelukkig krijg je de beschikking over een ruime variatie aan verschillende opties die je kan gebruiken om je vijand af te leiden en hun zo ongezien uit te schakelen. Het blijf wel lachwekkend dat je stormtroopers kan uitschakelen met een klap in hun nek.

Je bent vooral veel aan het rondsluipen in Outlaws, maar wanneer je dan toch word gezien heb je geen keus en zal je het vuurgevecht aan moeten gaan. Dit probeer je echter zoveel mogelijk te voorkomen aangezien het kostbare reputatiepunten kan kosten, hierover later meer in mijn review.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/xXhp-p0wy3DZFwg03Pkn3GQP7sY=/620x/filters:strip_exif()/m/215060/1SL1dK7ddGnmhwY0UTEb4kBPFmsZcsE1IrEjFUIcXhQVTyHS5C.png?f=620xauto

In de ruimte zijn de gevechten weer een compleet andere ervaring met ook een andere besturing, waar je in het begin wel even aan moet wennen. Deze ruimte gevechten zijn wel een erg leuke toevoeging in het spel, want hoe vaak ik wel niet na het zien van de films zin had om zoiets zelf te gaan doen. Dit heeft Ubisoft in Outlaws nu mogelijk gemaakt met zelfs de vrijheid dat je zelf kan bepalen wanneer je de ruimte ingaat. In de ruimte valt van alles te vinden zoals vijanden, containers met materialen, planeten en ruimte stations tot aan mensen die aan worden gevallen en hulp nodig hebben.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Pckgx5pFyYWRxaGg9WbyxF74Ek0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/215060/1SL1sj7fJLGeQVV6ApCbXr7TlWcWs89YwGR9b6hx2bX3plVzZj.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/7oQnuSa0orFmWK2raUHNQJNX.png

De manier waarop jij je reputatie bij een factie kunt verbeteren of verslechteren, is redelijk veelzijdig in de zin van wat daar allemaal aan bijdraagt, maar ook makkelijk plat te slaan. Doe dingen die ze leuk vinden en ze gaan je aardiger vinden; doe dingen die ze niet leuk vinden en je reputatie zal achteruitgaan. Dat kan zo simpel zijn als betrapt worden op een plek waar je niet mag komen, maar je kunt ook in de situatie komen dat je belangrijke beslissingen moet nemen tijdens of na missies. “Het kan gebeuren dat je een artefact moet stelen voor de Hutts, maar dat het Pykes Syndicate je benadert voordat je dat artefact kunt inleveren”, “Wat als de Pykes je het dubbele betalen? Het is aan jou hoe je met die situatie omgaat, maar je kunt wel zien aankomen hoe de partij die je teleurstelt, daarop zal reageren.”

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/mixucX7CbBoJN_zy25Vo0gwGSBE=/620x/filters:strip_exif()/m/215060/1SJDatthUnYlkpNPWYIHgY4SMcHys2itgtHnHobIRIceNGZgGd.png?f=620xauto

Zorg daarom dat je niet word gezien wanneer je een verboden gebied ingaat, het is daarom van groot belang dat wanneer je daar wil gaan rondsluipen voor de schatkisten of andere mooie materialen dat je iedereen stilletjes uitschakelt want zo zal je reputatie namelijk niet omlaag gaan. Waarom is deze reputatie nou zo belangrijk? Voor een goeie reputatie word je namelijk ook nog eens beloond met mooie cadeaus die je nergens anders kan krijgen en je word toegelaten in gebieden waar je zonder deze goede reputatie anders niet naar binnen mag, heb je wel een slechte reputatie dan zal je weer moeten gaan rondsluipen.

Heb je na het uitspelen van Star Wars Outlaws bij een van de drie facties een slechte reputatie? Geen zorgen want je kan oneindig veel extra missies doen om zo uiteindelijk elke factie volledig te krijgen en alle beloningen binnen te slepen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/gwa17wfOdJhk-E7Nu5IRjP-TyT8=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/215060/1SL1dKUUIcsudv1ewyQxmccfSyLaaWDjSxJ2aEANSC56biQHOR.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/c98A7wJSaHfks9WCeT7ACRwL.png

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/S92gYvPlX0LEys3wvkYD9QG5TqE=/620x/filters:sharpen(0.5,0.1,false):strip_exif()/m/215060/1SL7aVHNQbgtFpT9ivdmiQ2BNUj488C0x0vbS9oHI81NvxjWa5.webp?f=620xauto

Outlaws is een prachtig spel wat je meeneemt op een avontuur door de wereld van Star Wars door de ogen van een smokkelaar, dit is iets wat we nog nooit hebben gezien in een spel. Je krijgt de beschikking over een aantal voertuigen zoals een speedster of je eigen ruimteschip. Outlaws bied daarnaast ook nog eens een sterk verhaal en een prachtige open wereld wat samen een waardig Star Wars spel is, precies zoals ik ook had verwacht van Ubisoft na het zien van hun laatste spellen (Avatar: Frontiers Of Pandora). De verschillende werelden die Ubisoft door de jaren heen heeft weten te maken blijf toch ontzettend knap en zeker een aanrader voor wie nog twijfelt!

Heb jij ook een Star Wars: Outlaws Gold Edition, Xbox series S|X?

Mooie review heb je geschreven!

Ik heb de game gekocht voor de PS5, de stealth missie in het eerste gedeelte van Star Wars Outlaws irriteerde me wel een beetje omdat ik dacht dat stealth een optie was, maar je kan je blaster dus helemaal niet gebruiken. Dat geforceerde stealth ergerde ik me wel een beetje aan. Inmiddels heeft Ubisoft een patch uitgebracht die de stealth missies zou moeten verbeteren. Dus ik ga de game binnenkort weer een kans geven, ik wil eerst nog even Astro Bot uitspelen.