€ 2.099,- bij ALTERNATE.nl

ASUS ProArt PX13 HN7306WV-LX006X Review

27 augustus 2024, laatste update op 27 augustus 2024, 1.798 views Rapporteer

Na wekenlang zoeken vond ik eindelijk de PX13 laptop, die ik nu een maand gebruik. De bouwkwaliteit en prestaties zijn uitstekend, met een premium design en krachtige HX 370-processor. Echter, de batterijduur is beperkt, en de uitbreidbaarheid is bijna nul. De meegeleverde software is verrassend goed, maar de Dial en stylus werken matig. De RTX 4060-gpu is indrukwekkend voor een 13-inch 2-in-1, maar compatibiliteitsproblemen met sommige software, zoals Brave Browser, zijn frustrerend. Ondanks deze minpunten is het een unieke laptop zonder vergelijkbare alternatieven, al is het de vraag of de prijs van €2399 gerechtvaardigd is.

--Korte toelichting heb ik ChatGPT even snel laten maken op basis van m'n review. Lees m'n review voor een volledig beeld.--

Pluspunten

• Prachtig OLED scherm
  • RTX 4060 met uitzonderlijk hoge TGP voor het formaat
  • HX 370 is heel dynamisch en schaalbaar
  • Meegeleverde software verrassend goed
  • Voelt erg 'premium' aan
  • 115W totale TDP in een 13 inch

Minpunten

• 60hz scherm
  • Matige fan curve out-of-the-box
  • Body wordt aardig warm (logisch)
  • Enkel één M.2 2230 slot en gesoldeerde RAM
  • Niet de beste WIFI/NIC voor m'n gevoel (hopelijk te fixen met soft/firmware updates)
  • Batterij toch wat slechter dan verwacht
  • Prijs aan de hoge kant

Na een paar weken van zoeken had ik de hoop bijna opgegeven dat ik een voor mij compromisloze laptop zou vinden. Tot ik voorbij zag komen dat de PX13 in pre-order was gegaan. Normaal ben ik niet zo van de pre-orders, maar ik had hem vanaf augustus nodig en toen heb ik toch maar besloten een gokje te wagen. Ik heb de laptop nu een maand in gebruik en ik moet zeggen dat ik zowel positief als negatief verrast ben.

De laptop voelt erg premium aan. De bouwkwaliteit en design is erg fraai. Het scherm en de nieuwe HX 370 laten de laptop erg snel aanvoelen, ondanks het ontbreken van een hoge refresh rate. Hierbij moet helaas wel gezegd worden dat het batterijverbruik hard gaat. Ik heb handmatig de TDP moeten vastzetten om hem een uurtje of 5 mee te laten gaan bij licht gebruik (wat Word, Excel, browsing etc). De prestaties zijn nog steeds prima bij laag verbruik wat maar eens bewijst hoe schaalbaar de HX 370 is en waarom Zen 5 voor laptops een grote leap forward is, maar voor desktops zo tegenvalt.

Gelukkig is de TDP wel eenvoudig aan te passen/te configureren, want hier komt een grote + aan. De software is echt verrassend goed. Dit is de eerste keer dat ik de meegeleverde software daadwerkelijk gebruik. De ProArt Hub is prima te gebruiken als management hub en MyAsus geeft je flink wat mogelijkheden om settings te tweaken zonder dat je regedits, extra 3rd party software of control panel/Windows settings nodig hebt.

Dit valt helaas niet te zeggen van de Dial. Zowel de 'freebie' muis als touchpad hebben dit erin verwerkt zitten, maar het werkt maar heel matig. Respons is traag en niet altijd even consistent. Daarnaast is de software hiervoor dan weer een buggy mess. Config's die niet opgeslagen worden, elke halve seconde zo'n Windows melding dat de Dial geconfigureerd kan worden. Ik heb er wel vertrouwen in dat met wat software updates dit beter gaat worden, maar voor nu laat ik dit even links liggen.

De andere freebie die ik erbij kreeg was een stylus. Nu moet vooraf zeggen dat ik niet heel veel ervaring heb met werken met een stylus of überhaupt het gebruik van Windows met een touchscreen (als ik m'n oude Nokia Lumia 800 en 630 Windows Phones niet mee tel), dus het kan zijn dat ik gewoon (nog) niet goed mee overweg kan, maar ik vond het toch maar een beetje een stroeve bedoening. Even wat geprobeerd te tekenen en dagelijks gebruik te doen, maar dit bleef eigenlijk erg stroef. Hij voelt niet erg goed responsive aan en lijkt heel af en toe zelfs voor een paar honderd ms helemaal niet responsive.

Dan even terug naar de laptop zelf. Er zit een RTX 4060 in. Krankzinnig voor een 13 inch 2-in-1. Plus ook nog eens een fatsoenlijke TGP. Iets wat vaak juist een groot probleem is bij laptops onder de 15 inch. Erg prettig om achter de hand te hebben i.c.m. Adobe pakketten bijvoorbeeld of een game tussendoor. En dan heeft de laptop nog een mooie troefkaart. De Nieuwe 890M igpu van AMD. Deze is krachtig genoeg voor zo'n beetje al het dagelijkse werk. Zo heb je dus al heel snel een efficiënte laptop die als het nodig is er toch nog wat schepjes bovenop kan gooien.

Wat dan weer wat minder is is de uitbreidbaarheid. Die is dichtbij 0. Asus heeft ervoor gekozen om gesoldeerde RAM te gebruiken. Geen gekke keuze gezien het gebrek aan fysieke ruimte, maar ieder geval één SODIMM slot of op z'n minst een 64GB optie was toch wel erg prettig geweest. De SSD is dan weer niet gesoldeerd, maar het slot is 2230. En dit is dan gelijk het enige M.2 slot. Lukte een 2280 echt niet? Zelfs een GPD Win heeft nog een 2280 slot. Voor de komende tijd is 2TB opslag dus de absolute maximum. Dat is wel echt karig.

Er is nog wel één dingetje wat ik denk ik toch moet benoemen. En dat is dat niet alle software even goed om kan gaan met een systeem waarbij zowel een dedicated gpu als een igpu daadwerkelijk in gebruik is. Vooral Brave Browser vond ik een drama. Ik kreeg artifacts in beeld, tabs waren laggy, 4K video's trok die niet. Ik begon zelfs nog te twijfelen of er niet iets met de 4060 aan de hand was. Tot ik dit allemaal ook even in wat andere browsers testte met nul problemen. Ik heb letterlijk handmatig in moeten stellen dat Brave de 4060 niet gebruikt. En nog steeds voelt het maar stroperig aan. Ik denk dat ik hem er maar gewoon af gooi, want ik ben er ondertussen 99% zeker van dat de fouten aan de kant van Brave zitten.

De hoofdreden van aanschaf is de start van een nieuwe studie. Na jaren toch maar besloten om terug naar school te gaan. Hoe het dagelijkse gebruik (in bijvoorbeeld de trein) voor langere periode is kan ik nu nog niet echt met zekerheid zeggen, maar het moet wel heel gek lopen wil dat niet top zijn gezien het formaat.

Voorlopige conclusie: de laptop is in 'a league of its own'. Er is simpelweg geen alternatief met vergelijkbare specs en compactheid. Daarnaast heeft Asus er bijna alles aan gedaan om de laptop vergelijkbaar en vaak zelfs beter dan 'concurrerende' 14+ inch laptops te maken. Het is één van de meest unieke laptops waar ik ooit mee heb gewerkt. Het enige waar ik een klein beetje bang voor ben is dat de 4060 redelijk snel outdated zal zijn, maar dat mag de pret niet drukken en dat is daarnaast op dit moment ook nog niet bekend of relevant. Of de laptop €2399 (€2159 met studentenkorting) waard vind is aan jezelf om te bepalen.

Heb jij ook een ASUS ProArt PX13 HN7306WV-LX006X?

Dankjewel voor deze review. Ik overweeg de laptop aan te schaffen en de meeste reviews zijn erg positief, maar dat zijn productreviews op YT vaak en hier lees ik toch wat kanttekeningen die ik niet eerder zo gezien heb.
Bedankt voor de reactie! Als je verder iets specifieks wil weten over de laptop of twijfels hebt ergens over, vraag dan maar gerust hoor ;). Het is altijd lastig bij nieuwe hardware om bepaalde info/punten te vinden. Reviewers/reviews hebben vaak dode hoeken/blinde vlekken waar ze overheen kijken of simpelweg vergeten te behandelen.
Is deze laptop overigens te krijgen zonder de 4060? Op de website van Asus staat dat je hem kunt configureren maar vervolgens zie ik daar niet een knop voor of ik kijk niet goed.

Verder mooie review en inderdaad fijn dat je zo eerlijk bent, want online lijken de meeste adds.
De vorige laptop die ik heb gehad heeft het 13 jaar volgehouden.
Ik mag van mezelf pas in 2035 weer een nieuwe laptop aanschaffen :-))
Dus ik zoek een laptop die een hele tijd meekan. Het ram geheugen van deze laptop is 32gb. En is zoals ik heb begrepen niet uitbreidbaar. Is dit een toekomstbestendige laptop? Ook met de 32gb ram?