Wordt verwacht

Samsung Galaxy Z Fold5, 512GB Zwart Review

26 augustus 2024, laatste update op 28 augustus 2024, 364 views Rapporteer

Om alles samen te vatten, ik ben zeer aangenaam verrast door deze Fold5 van Samsung. Ik heb zelf een jaar of 2 geleden een Samsung Galaxy Z Fold3 gehad en die heeft aardig vaak het reparatiecentrum gezien van Samsung en Dynalogic. De Fold5 is in ieder geval voor aan alle kanten een enorme verbetering. En voor de vraagprijs van om en nabij de € 1200 voor alles wat dit toestel te bieden heeft, duur maar zeker waard. Dit is natuurlijk mijn persoonlijke mening, dus lees dit vooral ook niet als een keihard feit. Niet iedereen heeft zoveel te besteden of wil er niet zoveel aan besteden. Ben je in de markt voor een toestel wat meer kan dan de huidige standaard rechthoek, kijk dan vooral naar een Samsung Galaxy Z Fold5.

Pluspunten

• Anders dan andere
  • Vouwbaar

Minpunten

• Prijs
  • niet stofdicht

Review na een paar dagen met Samsung Galaxy Z Fold5

Unboxing “uit de doos halen”
De Samsung Galaxy Z Fold5 komt in een mooie platte vierkante doos. Veilig verpakt en komt met een USB-C kabel – instructieboekjes en een Sim pin.
Wat zit er niet bij of op?
Op het voorscherm zit geen vooraf geïnstalleerde screenprotector.
Er zit geen laadblokje bij geleverd.
Er zit geen hoesje of andere vorm van extra bescherming bij.
Er zit standaard geen S-pen bij.

Installatie.
Installatie verloopt zeer soepel en snel. Er wordt heel duidelijk aangegeven bij elke stap wat je moet doen, wat je kan doen, maar ook wat je NIET moet doen.
Als laatste stap krijg je een waarschuwing over de kwetsbaarheid van het grote scherm, niet met scherpe objecten op het scherm, niet met je nagels drukken op het scherm, buiten bereik van kinderen houden, pas op voor zand/stenen/gruis en haal de protector er NIET vanaf.

Gebruik en ervaring na een aantal dagen.
Na het herstellen van mijn apps vanuit mijn Google Cloud back-up moesten de apps daarna individueel nog gaan updaten. De Fold5 was aangeschaft op 1 augustus 2024, de laatste updates op het toestel waren van juni 2023. Handmatig zoeken naar updates leverde geen resultaten anders dan de melding: “uw toestel is up-to-date” Nadat al mijn apps geüpdatet waren heb ik de Fold5 een herstart gegeven, na het herstarten kwamen nu ook de updates vanuit Samsung OneUI binnen. Aantal keer updaten en herstarten is de Fold5 nu helemaal bij met de laatste beveiligingspatch van juli 2024.
Het toestel is heerlijk vlot. Meerdere apps tegelijk openen gaat zonder vertraging. Scrollen op het smallere scherm aan de voorkant is meer dan voldoende. Zie je dan iets voorbij komen waar je meer details van wilt zien of lezen, klap je het toestel open en word je begroet met het zeer fraaie 7.6 inch ‘tablet’ scherm.

Batterij en laden
Batterij gaat bij mij een volle dag mee en heb vaak nog een aantal procent over die voldoende zijn voor mijn wekker de volgende ochtend. Hoe ziet mijn gebruik er gemiddeld uit? In de ochtend nadat mijn wekker gaat (06.30) steek ik de laadkabel in de Fold5, zodat deze kan gaan opladen, terwijl ik mijn ontbijt ga maken / douchen / aankleden etc.. Wanneer ik naar mijn werk ga haal ik de telefoon van de lader (07.30 / 07.45) Dan zet Spotify aan verbind mijn 2 bluetooth devices, Galaxy Watch en Galaxy Buds. Gedurende de dag wat whatsapp berichten versturen, telefoongesprekken voeren, Google-zoekopdrachten, wat foto’s maken, socialmedia-apps bekijken. De dag eindigt meestal ergens tussen de 35- en 40% aan batterij.
Dat het laden wat langzamer gaat dan de competitie heb ik zelf geen last van, dit kan echter voor mensen met een ander laadpatroon of gebruiksschema totaal anders zijn. Laden gaat met draad maximaal 25W en draadloos maximaal 15W.

Camera
Hier is heel veel over te vinden online. Wat je het meeste terugziet, is dat men teleurgesteld is in de prijs vs. de kwaliteit. Ik moet zeggen, voordat ik de Fold5 in gebruik nam, dacht ik er hetzelfde over. Je betaalt op dit moment nog altijd € 1200+ voor een smartphone die dezelfde camera hardware draagt als toestellen van € 400+
Los van wat andere toestellen allemaal doen en kunnen ben ik zonder vergelijking de camera’s van de Fold5 gaan gebruiken voor foto’s en video’s en ik moet zeggen dat ik zeer positief verrast ben over de kwaliteit. Met voldoende licht zijn je plaatjes meer dan prima! Zowel op de hoofdcamera (beste kwaliteit) als op de zoomlens en ultragroothoek lens. Zit je binnen en is er minder licht dan heb je inderdaad wat ruis op je foto’s en video’s, al zijn de resultaten nog altijd bruikbaar. Het is natuurlijk net waar je zelf de lat legt. Wanneer is goed, goed genoeg?

Persoonlijke pluspunten:
Één apparaat die past in mijn broekzak die meerdere functies kan vervullen. (telefoon – tablet – fototoestel – multitask powerhouse)
Batterij!
Samsung OneUI voor foldables
Persoonlijke minpunten
Angst om het toestel mee te nemen naar plekken zoals het strand of speeltuin met de kinderen.
S-pen niet standaard meegeleverd.
Competitie lijkt sneller te ontwikkelen en innoveren, Fold5 ietwat veilig en saai in verhouding.

Heb jij ook een Samsung Galaxy Z Fold5, 512GB Zwart?

Bedankt voor je review.
ik ben zeer aangenaam verrast door deze Fold5 van Samsung. Ik heb zelf een jaar of 2 geleden een Samsung Galaxy Z Fold5 gehad en die heeft aardig vaak het reparatiecentrum gezien van Samsung en Dynalogic.
Had je 2 jaar geleden dezelfde telefoon (Fold5) en ben je nu aangenaam verrast, of zit hier een typfoutje in?
Scherp! Dat was inderdaad een tikfout, corrected! Aangenaam verrast ten opzichte van de 3 naar de 5 :)