ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304MA-NQ039W (Qwerty toetsenbord) Review

24 augustus 2024, laatste update op 24 augustus 2024, 356 views Rapporteer
Product geleend +1

De ASUS Zenbook S 14 OLED (2024), type UX3405MA.307, maakt indruk met zijn stevige maar lichte bouw en stijlvolle, metalen afwerking. De laptop biedt voldoende aansluitingen, waaronder USB-C en HDMI, hoewel een UTP-netwerkaansluiting ontbreekt. Dit wordt echter gecompenseerd door een meegeleverde accessoire voor bedrade verbindingen. Het OLED-scherm is helder en goed zichtbaar, zelfs bij veel omgevingslicht, wat buitenshuis werken comfortabel maakt.

Qua specificaties scoort de laptop hoog: een 14-inch OLED-scherm, Intel Ultra 7 155H-processor, 32 GB RAM en 1 TB SSD. De prestaties zijn snel en soepel, zelfs bij zware programma's zoals AutoCAD. Ondanks enkele overbodige installatie-opties, zoals Norton en Windows 365, is de laptop ideaal voor thuis en klein zakelijk gebruik. Al met al een krachtige, betrouwbare keuze.

Pluspunten

• kwaliteit behouzing
  • licht gewicht
  • touchpad met numeriek
  • design

Minpunten

• geen gaming krachtpatser

Bij het testen van de ASUS Zenbook S 14 OLED (2024), type UX3405MA.307, viel meteen op hoe degelijk en goed gebouwd deze laptop is. Al bij het uitpakken merkte ik dat het apparaat stevig aanvoelt, terwijl het toch verrassend licht is. De behuizing heeft een fraaie, donkere afwerking, die waarschijnlijk van metaal is gemaakt. Wat betreft de aansluitingen, biedt de laptop voldoende mogelijkheden: er zijn meerdere USB-C-poorten (waaronder een voor de lader), een HDMI-poort, en een standaard USB-aansluiting. Een UTP-netwerkaansluiting ontbreekt, maar ASUS heeft een accessoire toegevoegd waarmee je alsnog een bedrade verbinding kunt maken.

Een van de opvallendste kenmerken van deze laptop is het OLED-scherm. Het scherm is buitengewoon helder, en zelfs bij fel omgevingslicht blijft het goed zichtbaar. Dit maakt het gebruik van de laptop buitenshuis zeer comfortabel.

Wat betreft de technische specificaties heeft de ASUS Zenbook UX3405MA veel te bieden: een 14-inch OLED-scherm met een resolutie van 1920 x 1200, een Intel Ultra 7 155H-processor, 32 GB DDR5 RAM, en een 1 TB NVMe SSD. De laptop beschikt verder over Wi-Fi 6, een IR-webcam, Windows 11, en geluid van Harman Kardon.

Hoewel het installatieproces over het algemeen goed verliep, ben ik persoonlijk geen fan van de vele extra's die worden aangeboden. Denk hierbij aan de gratis Norton-virusscanner (voor een jaar) en aanbiedingen voor Windows 365. Voor iemand die snel aan de slag wil met de laptop, kunnen deze opties wat overweldigend zijn. De gezichtsherkenning van Windows Hello werkte bij mij niet direct, waarschijnlijk omdat ik deze functie al op een ander account gebruik. Dit ligt dus niet aan de laptop zelf, maar eerder aan een beperking binnen het systeem.

Qua prestaties is de laptop indrukwekkend snel. Het opstarten gaat binnen enkele seconden, en ook zware programma's zoals AutoCAD draaien soepel en zonder haperingen. Hoewel ik nog geen 2D- of 3D-animaties heb getest, verwacht ik op basis van de prestaties tot nu toe dat de laptop ook deze taken moeiteloos aankan.

Met 1 TB opslagruimte biedt deze laptop meer dan genoeg capaciteit. Bovendien verliep de verbinding met mijn Netwerk Access Storage (NAS) probleemloos, en de snelheid van data-overdracht via Wi-Fi 5G was bijzonder hoog. Dit bevestigt dat de laptop ook uitstekend presteert in draadloze netwerkomgevingen.

Kortom, ik ben zeer tevreden met de ASUS Zenbook S 14 OLED. Hij is een perfecte keuze voor thuisgebruik of klein zakelijk gebruik. Hoewel de laptop niet specifiek gericht is op gaming, voldoet hij aan alle andere verwachtingen. Al met al kan ik deze laptop zeker aanbevelen aan iedereen die op zoek is naar een krachtig en betrouwbaar apparaat.

Heb jij ook een ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304MA-NQ039W (Qwerty toetsenbord)?