Wegens een upgrade zit ik met een desktop zonder grafishe kaart en geen ingebouwde output op de CPU (AMD 5800X systeem). Deze wil ik graag inzetten als rezerve PC and als backup van mijn data
Dat kan in theorie zonder video, maar met is veel makkelijker.
Geen gaming op deze PC, dus performance is niet erg van belang, geluids productie wel. En graag geen issues met 4K @60Hz of beter.
Daarmee werd het een keuze tussen low end kaarten zoals AMD radeon 5500, intel ARC, etc etc. Geen Nvidia, want die werken me te veel met gesloten drivers en hun gforce now upgrades met verplicht account stoten mij zwaar tegen de borst.
Hiervoor heb ik de keuze gemaakt voor een Intel Arc 310. Relatief nieuwe architectuur, hopeflijk nog jaren driver support, en modernen outputs (1x DP 2.0, 1x HDMI 2.1)
De kaart is tot nu toe een positieve verrassing:
- Hij is klein. Past in elk system, zonder dat je met airflow rekening hoeft te houden.
- Hij is still. Twee kleine fans die zelf in 3D mark testen gewoon still zijn.
- Hij gebruikt weinig stroom. IIRC 43W maximum. Alles via de PCI-e bus, geen extra kabels via de voeding.
- Hij is niet zwaar, geen GPU steun nodig (mijn vergelijking punten zijn een Nvidia 1080 enb een AMD 6950 XT. Dit ding is echt de helft van hun formaat.
- 4GB is genoeg voor niet gaming, en driver support is hopelijk nog OK voor de komende jaren,
Het laatste punt was voor mij de grootste twijfel bij het aanschaffen. AMD, Nvidia, Matrox enz enz hebben een lange reputatie. Intel dedicated grafische kaarten hebben dat nog niet. Nu werkt alles, en driver updates verbeteren de performance ook een hoop. Maar of ik deze over 5 jaar ook nog als backup kan gebruiken was mijn enige twijfel punt.