Tegenwoordig worden games steeds groter en groter, en dan heb je al vlug dat je harde schijf vol komt te zitten. Waar je bij de Playstation 5 een M2 erbij kunt prikken en je deze in veel smaken hebt, is dat bij Xbox een ander verhaal. Je kunt een externe SSD aansluiten, echter werken daar alleen Xbox Classic, Xbox 360 en Xbox One games op, Series S|X games hebben die snelle SSD nodig en dan heb je bij Xbox niet veel keus, plus zijn deze ook nog eens best prijzig. Bij de release van de Xbox Series S|X hadden we alleen de keuze uit de Seagate Storage Expansion Card, maar inmiddels heb je ook de WD_BLACK C50 Expansion. Ik zelf heb de WD_BLACK C50 Expansion gekocht en de vraag natuurlijk is hoe goed is deze? In deze review vertel ik daar van alles over. Let op: Prijzen die ik in deze review noem zijn de prijzen op moment van schrijven, het kan altijd zijn dat ze inmiddels veranderd zijn op moment dat je dit leest.
Laat ik meteen met de deur in huis vallen, ik review heel graag, maar ik ben geen professionele, nog ervaren harde schijf reviewer. Ik review normaal alleen games, consoles en toebehoren. Nu is deze WD_BLACK C50 Expansion een harde schijf, maar buiten de Xbox Series S|X kun je deze nergens anders op gebruiken. Dus in theorie kun je deze Expansion zien als een accessoires, maar onder de kap blijft het toch een harde schijf. Zoals ik al zei, is er op gebied van harde schrijf uitbreiding, en dan vooral voor de nieuwe games, niet veel keus bij de Xbox Series S|X, en dat merk je ook aan de prijs. De WD_Black C50 is iets goedkoper dan de Seagate Storage Expansion, maar het blijft nog steeds een stevige prijs. Je betaalt voor een 512GB nog altijd een €110 bij de goedkoopste winkel, en voor de 1TB betaal je €138. Ik heb zelf de 1TB versie gekocht bij de Western Digital store, toen daar een mooie actie was.
De inbouw proces ging supermakkelijk en het was letterlijk plug and play, er zit namelijk aan de achterkant van de Xbox een speciaal slot. Mijn Xbox Series X herkende hem meteen en na een korte formateer sessie was de Expansion klaar voor gebruik. Ik heb meteen een paar grote games erheen verplaatst, en dat ging zonder problemen. Het afspelen van de games op de WD_Black C50 ging ook zonder problemen, en om heel eerlijk te zijn merkte ik ook geen verschil met laat tijden. De meeste games waren download games en 2 andere game waren een disc game, bij alle games geen enkel probleem ondervonden. Ik kan je niet zeggen of de Seagate Storage Expansion Card beter zal presteren dan deze WD_Black C50, maar ik kan je wel zeggen, hij doet wat hij moet doen en wat ze beloven. Het enige wat ik wel merkte, is dat ik geen games rechtstreeks gedownload krijg op de Expansion. Ik moet de games eerst fysiek downloaden en daarna verplaatsen, maar voor de rest werkt het prima.
Na de installatie bleef ongeveer 920GB over, dat zeker prima is, ondanks dat hij 1TB in totaal aangeeft. Je zou het liefst gewoon de volledige 1TB willen gebruiken, maar dat is niet het geval. Ik heb voor deze review me er een klein beetje in verdiept waarom dat is. Het komt er simpel weg op neer dat fabrikanten anders rekenen, deze reken namelijk met de factor 1000 als je van Mega naar Giga gaat, echter is dat bij computers de factor geen 1000 maar eigenlijk 1024. En bij Xbox zal dit waarschijnlijk hetzelfde zijn, aangezien deze ook bijna een volledige PC is, maar zoals gezegd ben ik geen expert in dit soort dingen, dus een goed antwoord hoe dit verschil precies in elkaar zit moet ik jullie schuldig blijven. Het komt er dus op neer dat je minder GB tot je beschikking hebt, omdat de factor anders berekend word.
Doordat hij niet makkelijk aan een PC aan te sluiten is, is het meten van een snelheid op zowel lezen als schrijven een stuk lastiger. Plus zoals ik eerder aangaf in de review, ben ik geen echte harde schijf tester. Wel heb ik lopen zoeken naar cijfers om deze toch in deze review te kunnen delen, en wat ik gevonden heb zijn voor ongecomprimeerde (2.400 MB/s) en gecomprimeerde gegevens (4.800 MB/s), deze informatie heb ik van de officiële website afgehaald.
Ik heb toen ik hem 11 maanden geleden binnenkreeg er een unboxing van gemaakt, deze leuk me wel leuk om met jullie te delen in deze review, zodat jullie een beetje weten hoe deze eruitziet. In deze video laat ik ook zien hoe ik hem aansluit en hoe het dashboard op de Xbox uitziet.
Schijfruimte kun je nooit genoeg hebben, maar helaas is er op het gebied van Xbox niet heel veel keus. Je kunt veel opvangen door bijvoorbeeld een externe SSD te gebruiken, echter kunnen daar alleen de oudere Xbox games van vorige generaties op afgespeeld worden. Als je het geheugen van de Series S|X wilt verhogen, dan heb je alleen de Expansion cards als optie. Ik moet zeggen dat ik heel erg tevreden ben over de WD_BLACK C50 Expansion, hij is heel makkelijk in gebruik en werkt erg goed. Ik heb in die 11 maanden dat ik hem heb geen problemen ondervonden. Helaas is deze op moment van schrijven alleen in de 512GB en 1TB te krijgen, en helaas nog niet in een 2TB versie, maar gezien de toch wel stevige prijs, is het denk ook niet erg.