Introductie
Ik zat nog met AM2+ setup en ik wou graag doorstromen naar iets nieuwer en iets compacters. Vooral het feit dat ik nu door de week op kamers zit, maakte het een mooie gelegenheid om een erg compacte gamepc te kopen. Ik was al langer op
hardforum.com aan het rondkijken (voor de leken: de bakermat van SFF-gaming pc's) en ik vond het idee dat je zoveel kracht op zo'n kleine locatie kon krijgen altijd wel leuk!
Toen zag ik een aanbieding van louweeh op tweakers.net, gecombineerd met Viss die zijn 6870's verkocht op HWI, dat gaf voor mij de aanzet om dus een mITX gaming PC aan te schaffen! Zo gezegd zo gedaan, eigen pc verkocht en binnen een week was ik geswitched van een 60L CM690 met X6 1055T, 4870X2 naar een 10L SG05 met i5 750 en een HD6870. Qua powerrr ben ik dus op eenzelfde niveau gebleven, maar qua al de rest ben ik er fors op vooruit gegaan. Deze pc is stiller, een pak zuiniger, moderner, koeler en véél kleiner.
Bouwkwaliteit en afwerking
De bouwkwaliteit is OK. Het geheel bestaat uit aluminium, wat het erg licht maakt, maar dus ook een beetje dunnetjes. De case is wel méér dan stevig, het is geen fragiele loshangende zooi die je zo in elkaar trapt. Iedereen weet dat Silverstone een A+++-merk is en dat maken ze (opnieuw) meer dan waar.
Inbouw- mogelijkheden
Ja, die zijn erg mager. Maar dat is eigenlijk totaal geen issue. Je wéét dat, dat als je voor mITX kiest, dat je inbouwmogelijkheden dan beperkt blijven, dus het heeft geen zin om daar over te gaan zeuren. Het is beperkt tot 1 HDD, 1 SSD, 1 dual slot graka max 9,5" en 1 mobo+1 CPU. Klaar, als je meer wilt, wordt het geheel ook een stuk groter qua volume en dan valt het grootste voordeel van mITX weg...
Koelings- mogelijkheden
Die zijn weliswaar beperkt, maar toch was ik erg verrast door de grote flow die de 120mm fan door de kast voert. Er is toch duidelijk over nagedacht bij silverstone, petje af.
Verder is er nog de 80mm (?) fan die in de voeding zit, deze zuigt de warme lucht van de CPU af. Een beetje een oldschool koeling systeem, maar het werkt prima.
De temps:
*CPU (stock koeler+afzuiging voeding)
-idle: 35 graden
-load: 50-60 graden, hangt van de toepassing af
*Graka (stock koeler+gaatjes in de behuizing, dus rechstreeks koele lucht)
-idle: 35-40 graden
-load: 70 graden
Geluid:
De standaard meegeleverde 120MM heeft ook dat golfballetjes patroon in de blades verwerkt, maar het is sowieso een high-end super stille fan. De PC in zijn totaal maakt echt amper geluid, zelfs de stock intel fan is veel stiller dan ik verwacht had.
Soms moet ik gewoon kijken of de LEDs wel branden, om te weten of de PC wel aan staat, ook tijdens het gamen is die super stil.
Vormgeving
Voor mij is de vormgeving prima. Clean en cool, een beetje lian-li achtig, maar daar hou ik wel van. Ik ben nooit zo gecharmeerd geweest van al die LED's etc.
Installatie- gemak
Pain-in-the-ass. Het is echt een erg zware bevalling om de boel geinstalleerd te krijgen. Ik was het gewoon van de videokaart als laatste installeren, maar deze was zodanig groot, dat ik echt alles er weer uit moest slopen om het vervolgens weer daar rond op te bouwen. Als alles er eenmaal in zit, kun je vervolgens weer gaan kutten om alle kabeltjes netjes weg te werken.
Al bij al een hele klus, maarja, dat moet je er voor over hebben.
Modbaarheid
Er zal wel wat te modden vallen, maar ik zou niet in zien waarom je dat zou doen... De kast is goed zoals hij is.
Kwaliteit van voeding
Die is echt een onovertroffen beer. Ook al is het maar 300W, toch heb ik al veel setups gezien met 5850's , 6870's (inclu. mijn eigen) en GTX460's. Normaal vebruiken die allemaal evenveel, de setup zou dan tussen de 250 en 300W moeten verbruiken (90% van de reviews heeft een verbruik van 250-300W bij deze kaarten), dus normaal zit het wel goed. Ik haal ook gewoon normale scores in 3D mark en tot nu toe heb ik nog geen 1 blue screen of freeze gehad, dit is dus voor alle haters die beginnen te zuchten dat mijn voeding 'te zwak' zou zijn. i5's zijn erg zuinig, 6870's zijn erg zuinig en de 80+ voedingen van silverstone zijn gewoon A+++ qua kwaliteit.
Prijs
De prijs is vrij hoog in verhouding tot het aantal meters aluminium, maar dit is gewoon omdat er niet super veel van verkocht worden. Maar opzich vind ik het gewoon een eerlijke prijs voor een eerlijk product.
Ik hoop dat mijn simplistische review een beetje verhelderend is, al bij al ben ik gewoon erg tevreden van mijn computertje!
Meer foto's