Een rondje om de laptop
De G16 heeft een erg strak uiterlijk. Een matte, dondergrijze aluminium shell met strakke randen. De buitenkant heeft weinig poespas: enkel een subtiel logo van ‘Republic of Gamers’ en een schuine LED streep, de zogenoemde ‘
SLASH LIGHTING’. Het is een gamerlaptop die je zonder schaamte overal naartoe kan nemen. Een trend waar ik persoonlijk zeker fan van ben!
Aan de binnenkant wordt het mooie matgrijze metaal doorgezet en is er plek gemaakt voor een zeer groot mousepad. Dit werkt altijd heerlijk als je even geen muis hebt. De mousepad reageert goed op je vingers en voelt accuraat, maar heeft ook goede palm rejection, waardoor ik er geen last van had tijdens typen.
Keyboard
Het keyboard ziet er strak uit, met wederom een niet over-de-top gamerig font op de keys. De toetsen voelen prettig, maar voor mijn doen wel wat zwaar en een beetje rubberig. De layout is prettig en ruim opgezet. Het numpad ontbreekt, wat ruimte maakt ruimte voor de grote speakers!
Boven het keyboard zijn enkele media-keys te vinden: Volume omhoog/omlaag en microfoon (un)mute. Daarnaast zit een knop voor het openen van de ‘Armoury Crate’ app, hierover later meer. Ik had in plaats van deze knop liever een start/pauze knop gezien voor muziek.
Speakers
De speakers van de G16 klinken geweldig! Ik was hier daadwerkelijk verbaasd over. Er mist wat bas, maar dat is te verwachten in een laptop. De highs en mids komen er zuiver uit, zelfs op hoge volumeniveaus. En deze speakers kunnen erg hard. Ik vergat zo nu en dan zelfs even dat de muziek die ik aan had uit de laptop kwam.
Scherm
De QHD resolutie (2560x1600) is scherp op een laptop van 16”, het heeft zelf mijn voorkeur boven 4K gezien dit voor een beter batterijleven zorgt en het makkelijker maakt om games op hogere framerates te draaien. Die extra frames kan de laptop goed weergeven met het 240Hz G-Sync scherm.
Het OLED scherm geeft kleuren mooi weer. Dit in combinatie met HDR maakt het voor een heerlijk scherm om on-the-go mee te gamen. Ook is dit een uitstekende laptop om even achterover mee te zitten om een serie te kijken. Al helemaal omdat de speakers ook zo lekker zijn.
De aspect ratio van 16:10 zorgt dat je meer in beeld kan hebben als je aan het werken bent in grote documenten. Ik als programmeur ben hier zeker fan van.
Aansluitingen
Je laadt de laptop op via een connector van Asus. Begrijpelijk, gezien de lader tot wel 240 watt kan laden. Er zijn ook twee USB C ports aanwezig, waarvan één met Thunderbolt, die altijd welkom is voor eventueel dock-gebruik.
Ook kan er via deze USB C poort geladen worden, wat fijn is als je een keer de oplader bent vergeten! Er is bijna overal wel een USB C lader te vinden tegenwoordig. Via USB C laad de laptop met een maximale snelheid van 120 watt, wat betekent dat je laptop waarschijnlijk leegloopt als je gaat gamen.
Er zijn daarnaast twee USB B poorten, een koptelefoon aansluiting en een HDMI poort aanwezig. Allemaal erg prettig voor bedrade gamer-gear.

SLASH LIGHTING
De
SLASH LIGHTING is een leuke toevoeging aan de shell van de laptop en breekt de anders wat saaie achterkant mooi op. Er zijn verschillende lichtpatronen in te stellen die ook kunnen reageren op de status van je laptop (hoeveel GPU je gerbuikt, disk I/O). Gelukkig kan de verlichting ook 'gewoon aan', wat toch wel de mooiste optie is.
Overige ideeën over de bouwkwaliteit
De laptop is niet zwaar voor een gaming laptop (1.95kg) wat er voor zorgt dat je hem zonder moeite meeneemt. De laptop past ook met gemak in mijn 15” laptop tas. De hele laptop voelt stevig. Een groot deel van de onderkant van de laptop is een rooster waardoor de ventilatoren met gemak koele lucht kunnen aanzuigen. Het scherm scharniert licht, maar wiebelt niet.
De laptop in gebruik
Toen ik deze laptop in handen kreeg, heb ik natuurlijk direct Steam gedownload om even wat spelletjes te spelen. Als eerste was CS:GO 2 aan de beurt. Een spel wat uitstekend te spelen is op deze laptop! Het spel draait op de hoogste settings een soepele 180+ fps. Dit terwijl de ventilatoren weinig lawaai maken. Het keyboard wordt niet heet tijdens het gamen.
Het volgende spel wat ik probeerde was ‘Talos Principle II’. Hier had de laptop echter aanzienlijk meer moeite mee. Op `High` kreeg ik ongeveer 70 fps. Op de hogere instellingen had ik veel last van wegvallende frames waarbij het spel zo nu en dan voor een halve seconde vast leek te lopen.
Benchmarking
Dit zette mij aan om de performance even wat nauwgezetter te testen door middel van wat benchmarks wat tot enkele interessante ontdekkingen. De eerste benchmark die ik draaide genereerde namelijk ondermaatse resulaten voor een 4090. De scores lagen meer in lijn met een laptop met een 4080 (of een desktop 4070).
Hierdoor ben ik gaan zoeken naar performance instellingen in de `Armoury Crate` app. Hier vond ik een losse instelling is voor performance als de laptop aan de stroomkabel zit (dan wordt de Windows instelling genegeerd). Deze op ‘Ultra performance’ zetten had echter zeer weinig impact op de benchmark. Na wat meer zoeken vond ik nog een extra instelling onder`Apparaat > ROG Zephyrus G16 > GPU energiebesparing`, ook dit had echter weinig impact op de benchmark. Al dit zorgde wel voor wat verwarring, omdat het niet duidelijk gemaakt wordt wat al deze instellingen zouden moeten doen.
Pas toen ik de performance modus op ‘Handmatig’ had gezet en hier de kloksnelheden omhoog draaide, kreeg ik ongeveer een 10% verbetering. De mediaan voor de ‘Steel Nomad’ benchmark van 3D mark ligt rond de 4900 punten voor een laptop 4090, terwijl deze laptop in de net omschreven toestand maar net 4100 punten wist te behalen. Ik kreeg vergelijkbare resultaten voor de ‘Time Spy’ benchmark.
Opvallend was dat het niet uitmaakte of ik de laptop op de standaard ingestelde maximum 70% fan speed zette, of deze opschroefde naar 100%. Ik heb het idee dat voor de overklokkers onder ons nog wel wat speelruimte is. De laptop maakt wel aanzienlijk meer lawaai zodra je de fanspeed op 100% forceert.
En als je even niet aan het gamen bent?
Dan is de laptop lekker stil. De fans gaan niet onnodig aan en de laptop blijft goed koel.
Beoordeling
Het is een mooie, strak ontworpen laptop waar je goed op kan gamen. De speakers, scherm en mousepad zijn uitstekend. De hoge prijs wordt echter niet ondersteund door de enigszins lage performance die deze 4090 variant bied.
Als het uiterste te halen uit je laptop niet zo belangrijk is en je gewoon een hele strakke en stille gaming laptop wil waar je ook nog eens op werk mee aan kan komen, dan is dit mogelijk een goede keuze voor jou.