:strip_exif()/m/531258/1Sz88LIomXk5jVlD4iRx1N6wZ8w0TAfwdmrEoqz1r0Qq9I0UyZ.jpeg?f=620xauto)
Testsysteem
- CPU: AMD Ryzen 5 5600 6-core
- GPU: AMD Radeon 7800XT (ASRock Steel Legend)
- Moederbord: Gigabyte B550m DS3H
- RAM: 2x16GB DDR4 G.Skill Aegis @ 3200 MT/s CL16
- Koeler: Cooler Master Masterliquid 240
- Kast: Chieftec Apex
- Voeding: Chiefec Atmos 850W
- Opslag: Samsung 860 QVO 1TB
Inleiding
Het is voor een consument lastig om een voeding objectief te testen of reviewen. Dat
moet worden overgelaten aan professionals die de peperdure testapparatuur in handen hebben en zo een accuraat beeld te krijgen van de kwaliteit van de voeding. Voor een uitgebreide test wil ik je dan ook graag verwijzen naar
Techpowerup [review] waar de electronische componenten aan de tand worden gevoeld. Spoiler: deze komt gewoon
prima uit de test.
Wat is ATX 3.0 ook alweer
ATX 3.0 is de nieuwste standaard voor voedingen (bar de 3.1 revisie natuurlijk). Hiermee komt ook de nieuwe 16-pins (12+4) voedingsconnector voor videokaarten. De connector staat bekend als de PCIe 5.0 12VHPWR connector en is ontworpen om tot 600W vermogen te leveren voor nieuwere PCIe 5.0 GPU's, wat momenteel exclusief is voor RTX 4000-klasse van videokaarten.
Eerdere GPU-stroomconnectoren boden slechts 75W of 150W, dus de nieuwe 12VHPWR-kabel is een enorme sprong voorwaarts op het gebied van vermogenslimieten. De nieuwe 12VHPWR-connectoren worden op dit moment voornamelijk gebruikt voor de 4000-serie NVIDIA grafische kaarten, maar er is potentieel voor andere fabrikanten om ze te gebruiken.
Met de toegenomen vermogensmogelijkheden brengt ATX 3.0 ook een betere energie-efficiëntie dankzij Alternative Low Power Modes (ALPM). ALPM is niet echt nieuw, maar het zorgt wel voor een lager stroomverbruik als je systeem stationair draait.
Er zijn ook enkele andere wijzigingen die het vermelden waard zijn, zoals een sneller systeemwake-up en power on signaal. Hierdoor wordt je pc sneller ingeschakeld en ontwaakt hij sneller uit de slaapstand. De 12V rail kan nu oplopen tot 12,2V, wat zorgt voor lagere spanningsverliezen en een betere systeemstabiliteit. ATX 3.0 staat ook 60% efficiëntie toe bij een belasting van 10 W of 70% efficiëntie bij 2% belasting van de maximale capaciteit. Dit biedt een betere stabiliteit bij lagere belastingen en zou minder wattage moeten verbruiken wanneer je pc niet wordt gebruikt.
Unboxing
De Chieftec ATMOS (850W). Op de achterkant vind je een uitgebreid overzicht met de inbegrepen connectoren, zodat je van tevoren makkelijk kan inventariseren wat je precies nodig gaat hebben bij deze modulaire voeding:
Als we de doos openen vinden we de voeding zelf stevig verpakt in indrukbaar schuim, en zitten alle kabels in een los etui. Dat is wat ik graag zie.
:strip_exif()/m/531258/1Sz88LxWHAic4NQiBCh9bGlLjF2cQUu16GiNBlSl2z9CseQqBs.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/531258/1Sz88MtHyZ4AJ6uziebKwTAEh5JTIUsQ0UxeFMppSGa32E4GuE.jpeg?f=620xauto)
Kabels
Er was al even een sneakpeek welke kabels er inbegrepen zijn, maar hieronder een overzichtsfoto wat je dus inbegrepen krijgt bij de Chieftec Atmos 850W. Ik zie erg graag dat je
drie losse PCIe kabels inbegrepen krijgt. Dan weet je altijd zeker dat je genoeg hebt, en hoeft je geen gebruik te maken van de afgesplitste voedingkabels; het namelijk altijd aan te raden om, wanneer je bijvoorbeeld twee 8-pins PCIe kabels nodig hebt voor een videokaart, je ook twee
losse kabels verbindt met de voeding om zo de stroom zo veel mogelijk af te splitsen. Vaak wordt dit ook benadrukt in handleidingen.
Ik ben tevens erg blij dat de kabels allemaal
sleeved zijn. Anno 2024 bouwt men toch wel vaak een PC die er mooi uitziet maar worden veel voedingen, zelfs die van rond de 200 euro, nog steeds geleverd met simpele kale zwarte kabels. Het feit dat deze sleeved zijn voor een niet al te dure voeding, vind ik een goede zaak. Het maakt het ook niet alleen mooier, maar ook overzichtelijker voor de kabel-management gezien je de kabels veel makkelijker uit elkaar kan houden.
:strip_exif()/m/531258/1Sz88M3kPFBG4vBkmveUxv4weDVrlecLyVz1E36P7CJ7RnLDSr.jpeg?f=620xauto)
Installatie
De installatie is zoals alle voedingen niet zo spannend. De Chieftec ATMOS is uiteraard volledig modulair, en je hoeft dus alleen de kabels aan te sluiten die je echt nodig hebt.
:strip_exif()/m/531258/1Sz88M4QIfve2DIaZYr4NdgZna7nw2qzWJwTLMvJwmSv6JMtsa.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/531258/1Sz88OmRDgh94FaUJxExTprlfKO2F1E0fB7kY8XXk1h3spLwye.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/531258/1Sz88NcFg3YSjrYsJUJ12e88cJlrpNpVyQMsocdXOyOzrW5EOn.jpeg?f=620xauto)
Eerste impressie & Stresstest
Omdat het test-syteem niet al te high end end is, heb ik zowel de CPU als de GPU overgeklokt om toch de voeding ietsje meer aan de tand te voelen. De Ryzen 5600 heeft een simpele performance boost met een +30 op de PBO curve optimizer en 100 Mhz flat all-core overclock, wat het gebruik onder load verhoogt van 70W naar zo'n 109W. De Radeon RX 7800XT blijft normaal op zo'n 250W steken onder een sustained load, maar met een overclock via AMD Adrenaline naar een 2800 Mhz GPU, 2560 Mhz memory clock en dat op 1090 mV, stijgt het verbruik naar zo'n 315W.
Tijdens een absolute stresstest met Prime95 en Furmark tegelijk, trek ik zo'n 480W uit de muur, wat ongeveer neerkomt (even de AC/DC omzetting weggelaten) op zo'n 55% load. Zelfs met de Eco-fan ingeschakeld, gaat de fan van absolute stilstand naar 'aanwezig' wanneer deze een verbruik van zo'n 50% passeert.
Wanneer ik weer even de
testresulaten van TechPowerUp er bij pak, dan bevestigt dat mijn vermoeden ook. Volgens hun blijft de (fluid dynamic bearing) fan tot zo'n 40% op passief - wat op zichzelf best indrukwekkend is, maar wanneer je de 50% load benadert, spint de fan vrij rap op naar (volgens TechPowerUp) 1663 RPM, en passeert de 2000 RPM boven 80% load.
1600 RPM is hoorbaar, maar niet per sé slecht of echt luid. Veel koelers in je kast zullen geluid maken wanneer je 450W passeert, maar de fan van je voeding is vaak niet handmatig te besturen via een custom fan-profiel.
Over het algemeen heeft de Chieftec ATMOS 850W een eerlijke prijs en biedt hij behoorlijke prestaties en features. Het is indrukwekkend wat Chieftec heeft kunnen neerzetten met hun eerste ATX 3.0 voeding, met prima prestaties, sleeved kabels, modulariteit, een breed scala aan kabels, maar ook gewoon dat het goed verpakt is, veel informatie beschikbaar is, en zo simpelweg een mooi pakket neerzet voor een redelijke prijs; Ik ben super blij te zien dat Chieftec terug van weggeweest is.
Over het fan-profiel moest ik wel even een paar keer achter mijn oren krabben (zie de review), maar het was zeker niet storend. Toch zie ik graag dat Chieftec een ander fan-profiel gebruikt voor hun voedingen die wat geleidelijker opbouwt.
Een prima voeding voor een prima prijs, die voor iedereen aan te raden is.