Ik was op zoek naar een vervanging van de NZXT H1 V2. Ik zocht een mooiere kast, nog compacter en het liefst een kast waar redelijk makkelijk in te werken is.
Deze kast sprak mij het meest aan vanwege de kleur en het simpele, compacte ontwerp.
De kast bleek veel makkelijker om in te werken dan bijvoorbeeld een NZXT H1. De zijkanten en bovenkant zijn makkelijk open te klappen/te verwijderen. De ruimte is wel echt heel beperkt en je moet precies plannen in welke volgorde je alles installeert. Waar je in een ATX kast vaak makkelijk nog op het laatst alle voedingskabels kunt inpluggen, moest ik hier de voedingskabels eerst inpluggen in het moederbord, daarna het moederbord installeren, dan de SSD installeren, daarna de voedingskabels in de voeding pluggen en als laatste de voeding installeren. Als je dingen in een andere volgorde doet past het niet of kom je er fysiek niet meer bij. Dat is met kleine kasten als deze onvermijdelijk. Toch vond ik het makkelijk om in de kast te werken omdat je goed overal bij kunt.
Er is wel weinig tot geen ruimte voor casefans. Er zijn modders op die 3-d geprinte brackets aanbieden zodat er een fan boven de voeding kan worden geplaatst. Daar was nog wel ruimte voor en het is een kleine gemiste kans dat fractal design niet direct een bracket heeft meegeleverd om een 120mm fan boven de koeling te plaatsen. Ik heb zelf twee 120x15 mm fans onder de kast geplaatst als exhaust. Dit is natuurlijk niet ideaal, het is beter om exhaust fans boven in de kast te plaatsen maar andere mogelijkheden zijn er simpelweg niet. 120x25 mm fans zouden aan de onderkant niet passen en zelfs met 120x15 moet ik de kast op een kleine verhoging zetten zodat er genoeg ruimte overblijft voor de lucht om weg te stromen. Met deze twee fans kan de warme lucht worden afgevoerd en de fans van de GPU, voeding en CPU zorgen voor de intake.
Nog een paar tips voor als je deze kast wilt:
1: Neem een SFX psu en geen SFX-L. Het verschil is 3 cm en dat maakt heel veel uit in deze kast.
2: Neem geen "brede"GPU. Ik heb deze:
uitvoering: Inno3D GeForce RTX 4070 SUPER TWIN X2
Met een "breedte" van 118 mm. Dat is prima. Ga niet voorbij de 130 mm.
3: Je kunt kiezen: als je een "dikke" gpu hebt van bijvoorbeeld 50mm, dan moet je een koeler nemen zoals de Noctua NH-L9A of de be quiet Pure rock.
Je kunt ook een grotere CPU koeler nemen ( ik heb zelf de Noctua NH-L12S). Dan is het aan te raden om een dunnere GPU te nemen (<43mm)
De precieze afmetingen zijn te vinden op de website van fractal design. Ik zou hier alleen nog een paar MM van zowel de GPU kant als de CPU kant afhalen; deze millimeters moet je namelijk overhouden. Je wilt namelijk niet de fan van de CPU koeler direct tegen de zijkant van de kast aan hebben en ook niet de fan van de GPU koeler omdat dit turbulentie/resonantie oplevert. De noctua NHL12S heeft de fan aan de onderkant van de koeler zitten dus dit is geen probleem. Maar met een NH-L9A of iets dergelijks kan de fan best dicht tegen de kast aan komen en dit schijnt turbulentie op te leveren.
4: Ga niet in een ITX kast als dit een 14900k met een RTX 4080 of 4090 bouwen. Het kan misschien in theorie wel maar het hoeft echt niet. Bouw dat soort systemen in muatx of atx formaat. 1-2 niveaus lager qua performance en power consumption is meer dan prima. Ik heb zelf een i7 9700F en een RTX4070 super en ik speel comfortabel op 3440x1440.
De reden dat is geen 5 sterren geef is de beperkte (standaard) koelmogelijkheid. Het zou fractal design sieren om te wijzen op de mogelijkheid om exhaust fans onder in de kast te bouwen zoals ik heb gedaan of de bracket mee te leveren voor een fan boven de PSU.
Foto's volgen nog.