€ 69,- bij Megekko

Lian Li & DAN Cases A3-mATX Black Review

26 juli 2024, laatste update op 26 juli 2024, 3.700 views Rapporteer

Een prachtige mATX-kast in bescheiden formaat. Qua afwerking is het echt top in orde. Alles inbouwen vraagt de nodige planning en cable management is uitdagend te noemen, maar het is te doen. Als enige nadeel zou ik willen noemen dat het niet mogelijk is om het onderste PCI-e slot te gebruiken als je hier ook fans wil plaatsen. Het is dus of fans, of het slot gebruiken met geen of minder fans.

Pluspunten

• Prijs
  • Kwaliteit
  • Looks (persoonlijk)
  • Compact
  • ATX voeding mogelijk
  • Ruimte voor grote GPU's
  • Ruimte voor grote cpu lucht koelers

Minpunten

• Cable management uitdagend
  • Onderste pci-e slot ontneemt ruimte voor fans

Inleiding
Ik was al een tijdje op zoek naar een nieuwe kast voor mijn pc. De fans van mijn vorige kast maakten een vervelend ratelend geluid en af en toe vind ik het gewoon leuk om van case te wisselen. Ik ga geregeld naar LAN parties, dus een compacte case heeft mijn voorkeur. Daarnaast moest de case mATX ondersteunen en niet groter, ruimte hebben voor een ATX PSU en ruimte hebben voor mijn luchtkoeler.

De Lian Li A3 Case
Tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe case werd de Lian Li A3 case gelanceerd. Ik was gelijk verkocht. Deze case sloot 100% aan op wat ik zocht. Na een paar positieve reviews gelezen te hebben, besloot ik deze case aan te schaffen.

Eerste Indruk
Wat krijg je een prachtige case voor wat hij kost. De afwerking is echt top, en de meegeleverde accessoires zijn uitstekend (schroeven, GPU-bracket, brackets voor verschillende PSU-standaarden, tie rips).

Koeling en Geluid
Ik gebruik de case in combinatie met een luchtkoeler (Noctua NH-U12A) en heb op de bodem van de case 2x 80mm intake (standaard formaat), aan de zijkant 1x 80mm intake, bovenin 3x 80mm outtake en aan de achterkant 1x 80mm outtake. De temperaturen van zowel mijn GPU (Sapphire 5700XT Nitro+) als mijn CPU (AMD 5800X3D) komen niet boven de 75 graden onder load en liggen idle onder de 40 graden. Buiten het gamen om is de case/fans dan ook niet te horen.

Beperkingen
Onderin is er ruimte voor 3x 80mm fans, maar omdat ik een PCI-e M.2 adapter gebruik, is hier in mijn geval geen ruimte voor. Zelfs niet met een extra dunne 80mm fan. Het is dus of het slot gebruiken of een extra fan plaatsen. Daarnaast is het of de meegeleverde GPU-bracket gebruiken of een fan onderin op plek 3. Ik heb besloten om de GPU-bracket niet te gebruiken, anders zou ik onderin maar 1 intake fan hebben.

Cable Management
Cable management is uitdagend. Je kunt eigenlijk geen kabels achterlangs plaatsen en aangezien de voeding echt in de case zelf zit en niet in een apart compartiment, is dit ook lastig weg te werken. Het is te doen en het is mij ook gelukt, maar ik ben hier aanzienlijk langer mee bezig geweest dan bij een standaard mATX-kast. De zijkanten, bovenkant en voorkant zijn wel echt makkelijk te verwijderen (toolless!), wat het inbouwen van de componenten en het cable management weer wat gemakkelijker maakt.

Eindresultaat
Eenmaal alles klaar en ingebouwd ben ik echt heel erg te spreken over hoe de pc geworden is. De enige echt zichtbare LED is de fan aan de zijkant intake. Voor de overige fans heb ik standaard zwarte fans zonder LED gebruikt. Dankzij de mesh-zijkanten zie je wel wat LED-licht van bijvoorbeeld de videokaart, wat het geheel een bijzonder uiterlijk geeft zonder too much te zijn.

Gebruikte Onderdelen
inventaris: 2024

Al met al is dit echt een super case, en al helemaal voor wat hij kost. De afwerking is top, de koeling is uitstekend, en ondanks enkele beperkingen kan ik deze case absoluut aanraden!

Heb jij ook een Lian Li & DAN Cases A3-mATX Black?

Deze kast verdient beter dan een vloerkleed ;(

Uitgebreide duidelijk review! Dank voor het posten.

Onlangs gebouwd in dezelfde kast, cable management heeft hier ook uren gekost.
Haha dat was puur even om te testen ;) hij staat nu op het bureau
In mijn zoektocht naar een nieuwe mATX behuizing zie ik meerdere merken met een model waarbij de ATX voeding achter het front zit, bijv
Inter-Tech IM-1 Pocket (303 x 185 x 391 mm)
Chieftec BX-10B-OP (325 x 204 x 415 mm)
Asus Prime AP201 (350x205x460 mm)
en deze:
Lian Li A3 (306 x 194 x 443 mm)

In de reviews van Inter-Tech lees ik toch wel de nodige problemen, zelf ook twijfels over een goed airflow.
Maar wellicht geldt ook voor de andere behuizingen.
ATX voeding achter het front, hangend, dus naar mijn idee afschermend als het om de airflow via het front gaat.
Airflow over moederbord moet dan na de ATX voeding beginnen, vanaf boven en/of onder.
Is dit een juiste gedachte?
Bij onder denk ik aan stof aanzuiging, maar geldt ook voor boven, zo lijkt mij.
Ik verneem graag jullie reactie over dit aspect.

Overigens, Asus vind ik wel aan de grote kant in z'n totaliteit.

Aanvullend uit een review https://www.pcmag.com/reviews/lian-li-dan-a3-matx

The A3-mATX flowed air to our CPU cooler a bit less efficiently than the average small PC case, but not enough to concern us. Close proximity to the top of our motherboard helped put it in the lead for voltage-regulator cooling, while graphics-card cooling…well, failed. It’s like there was a pocket of hot air between the card and the bottom of the case that simply refused to dissipate. The curve shows what the data tells us: that the card began thermal throttling almost as soon as we started the test.

[Reactie gewijzigd door robw1947 op 7 augustus 2024 10:37]

3x 15mm 120mm fans onderin
1x 25mm 120/140mm aan de zijkant
3x 25mm 120mm fans boven
1x 25mm 120mm achter

Als je dat erin gooit, met een beetje premium fans, is er niks wat niet gekoeld kan worden met de Lian Li A3-mATX. ;)

Voeding naast het moederbord plaatsen in de bovenste positie, niet voorin. Fan van de voeding heeft dan direct toegang tot vers lucht.

Ben alleen bang dat je even moet wachten tot de volgende productie/iteratie op de markt komt, huidige voorraad lijkt op. :'(

Tot die tijd is de SSUPD Meshroom S V2 wellicht interessant! (Verkrijgbaar bij CaseKing in Duitsland)

[Reactie gewijzigd door emansom op 1 september 2024 01:33]