Na vijf jaar was ik op zoek naar een vervangende laptop voor mijn Dell XPS 15 9570, waar ik altijd zeer tevreden over was. Maar de batterij, ventilatoren en eigenlijk ook de Bluetooth/wifi-kaart waren aan vervanging toe en ik had geen zin om hier nog geld in te steken. Ik miste het gamen met vrienden een beetje en daarom ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe laptop, die wat nieuwere games kon draaien.
Wensen:- Dun, moet redelijk makkelijk mee te nemen zijn. Max 2,2 kg
- Videokaart 4070 (hoger hoeft niet, zo'n gamer ben ik nou ook weer niet)
- 32GB geheugen
- 1 TB opslag
- HDMI-aansluiting, door mijn werk geef ik veel presentaties en dan is het fijn om meteen een HDMI-kabel aan te kunnen sluiten
- Twee normale USB-poorten, voor presentaties en videocalls met een conference webcam en eventueel randapparatuur
- Numpad is handig als marketingmanager, waar je veel met cijfers en Excel werkt
- Budget: 3.000 euro
Bekeken opties:- MSI Stealth 16 AI Studio
- Lenovo Yoga Pro
- Samsung Galaxy Book3 Ultra
Ik ben eerst voor de MSI Stealth 16 AI Studio gegaan, omdat ik deze mooi vond en hij op dat moment in de aanbieding was en nieuwere specs had dan de Samsung Book3 Ultra. Deze heb ik na twee weken teruggestuurd vanwege het lawaai van de ventilatoren die bijna altijd aanstonden, zelfs zonder enige belasting. Het wisselen van energieprofielen zorgde voor vastlopers, het toetsenbord werd vrij warm, zelfs zonder belasting, en typte ook niet fijn, ik maakte continu typfouten. De webcam was van slechte kwaliteit en de batterij liep echt snel leeg.
Daarna ben ik uitgekomen bij de Lenovo Yoga Pro. Hoewel gamen misschien iets minder soepel verloopt, is deze laptop in alle opzichten fijner dan de MSI. Hij heeft een mooier beeldscherm, een fijner toetsenbord, is stiller en de batterij gaat behoorlijk lang mee (ongeveer 5-6 uur).
Ik merk wel dat de performance wat instabiel is, maar dat is denk ik een probleem van de Ultra Core i9, want bij de MSI merkte ik hetzelfde op. Zo gaat de laptop wat haperen als ik rechtsonderin bij de icoontjes kom van de batterij. Daar had de MSI ook last van, maar dat is eigenlijk het enige wat echt opvalt. Maar met een Ultra Core i9 met 64GB intern geheugen verwacht je geen enkele traagheid.