Seagate Exos X12 SATA 6Gb/s, 512e, 12TB Review

15 juli 2024, laatste update op 15 juli 2024, 258 views Rapporteer

Bij ingebruikname in mijn synology DS418 NAS doet deze een integriteitscontrole om het volume uit te breiden. Mijn Synology NAS rapporteerde na afloop dat deze schijf een 11000-tal defecte sectoren heeft (en dat dit aantal toenam), dat deze schijf bij momenten niet reageert en dat deze 'defecte' schijf zo snel mogelijk vervangen moet worden. Niet wat je verwacht van een spiksplinternieuwe 12TB schijf...

Pluspunten

• Goedkope prijs

Minpunten

• 11000 tal defecte sectoren bij eerste controle
  • Bij momenten reageert deze HDD een paar seconden niet.

1 van 5 sterren (Waardeloos)
Ik heb thuis een paar Synology servers met 3x 12TB WD gold, 2x 14TB schijven en vroeger nog 6TB en 4TB gehad. Nog nooit heb ik problemen gehad, misschien omdat ik normaal steevast HDD's koop specifiek voor NAS. Deze keer zou ik geen 360€ neertellen voor een vierde WD Gold 12TB, maar dacht ik met deze Seagate Exos X12 voor 189€ een koopje te doen. Ik gebruik mijn synology dan ook maar voor fotoopslag en ik heb 1 schijf redundantie, dus ik dacht dat het niet zo kritisch was en mezelf wel even kon matsen met de goedkoopste 12TB schijf te kopen.

Bij het installeren van de schijf begint de synology 418 een pariteitscontrole van een aantal dagen lang. Na deze parititeitscontrole had mijn Synology 11000-tal defecte sectoren gevonden, leek het aantal defecte sectoren ook toe te nemen en ook detecteerde de NAS dat deze schijf bij momenten niet reageert. Ik heb ze meteen teruggestuurd naar bol/creoserver. Dus in plaats van 48TB heb ik nu nog steeds een propvolle 36TB en moet ik terug naar een 12TB schijf zoeken om mijn volume uit te breiden. God zij dank dat ik met 1 schijf redundantie werk, en dat ik dus geen data kwijt ben geraakt.

Iemand die deze schijf zou gebruiken als enige schijf om iets op te slagen, kan maar best heel goed oppassen, ik vertrouw deze maar weinig als datadrager, het lijkt me alsof mijn exemplaar een lopende tijdsbom was.

Heb jij ook een Seagate Exos X12 SATA 6Gb/s, 512e, 12TB?

Dit is een n=1 situatie. Je trekt effectief jouw enkele ervaring door op de gehele productreeks en dat is natuurlijk onzin. Tenzij echt grote groepen mensen klagen over dit model schijf kun je niet concluderen dat dit een slecht model is.

(een voorbeeld uit het verleden, de IBM "Deathstar" die die nickname niet voor niets kreeg, erg veel faalden daarvan; in zo'n geval is het natuurlijk wèl prima om het hele model neer te sabelen)

-- Edit: zo heb ik trouwens ook een defecte WD Red Pro 16TB gehad. Toen ik mijn DS1522+ NAS in gebruik nam heb ik dat met 5x WD Red Pro 16TB schijven gedaan. Echter, eentje was defect. Dat betekent niet dat ik meteen al die Red Pro's wantrouw, integendeel. De vervangende schijf was zo binnen en alle schijven draaien alweer langere tijd probleemloos. (/me klopt even af voor de zekerheid :+)

[Reactie gewijzigd door Wildfire op 22 juli 2024 22:22]

Dat klopt, dit is een n=1 ervaring. Mogelijk had ik pech, mogelijk niet. Maar de bedoeling aan klantenreviews is nu echter net, dat er meerdere mensen hun reactie achterlaten. Hoe meer reacties, hoe betrouwbaarder. Momenteel zie ik 2 reviews over deze harde schijf met 1 ster. Hoe meer reacties, hoe representatiever het gemiddelde van de reviews. Het feit blijft echter dat ik 1 harde schijf van dit type heb gekocht en van in begin al onbruikbaar was. Hopelijk komen er binnenkort ook postieve reviews van mensen met ervaringen met deze harde schijf, dan krikt het gemiddelde weer op. Het is niet aan 1 gebruker om een representatief beeld te schetsen van een product dat gaat niet. Het grotere plaatje moet je krijgen uit meerdere reviews, dit is mijn bijdrage aan het kleine geheel. Dat gezegd zijnde, voor de WD Gold 12TB heb ik dan ook ineens een positieve review geschreven omdat ik deze al 3 jaar en langer gebruik zonder ook maar enig probleem.
Ik heb eenzelfde schijf nu al bijna 32000 uren draaien en heb er geen problemen mee. Ik heb vandaag een 2de besteld en zal dan nog eens hier reageren. Komt van Creoserver via Bol.com. ik zal dan 2x 12TB seagate schijven hebben en 5x 10TB WD Red Plus schijven.
Bleek dat ik een Enterprise disk kreeg, leek ook gerefurbished. Voor de zekerheid een uitgebreide SMART test gedaan voor ik het heb toegevoegd aan mijn Raid6, geen problemen met schijf tot nu toe. Wel raar dat het geen Exos schijf was. Maar soit, het is ook een Nas compatibele schijf, dus zolang het goed draait, heb ik er geen problemen mee.