Gainward Geforce 7800 GS 512MB DDR3 (AGP, 2x DVI) BA7800GS-512-GS plus-TV-DVI Review

bokkem
26 november 2007, laatste update op 27 november 2007, 4.713 views

Gainward Geforce 7800 GS 512MB DDR3 (AGP, 2x DVI) BA7800GS-512-GS plus-TV-DVI

Onlangs ondervond ik bij het RTS spel "Company of Heroes" voor het eerst hinder van lage framerates. Omdat ik de video instellingen van mijn ATi Radeon 9800 XT 256mb moest verlagen naar "low" om het spel speelbaar te houden, vond ik dat het tijd werd voor een nieuwe videokaart. Aangezien ik mijn 3 jaar oude (dec. 2003) Dimension 8300 (P4 3.2GHz - 1Gb RAM)* nog niet wilde afschrijven, ging ik op zoek naar de snelste AGP videokaart op de markt. Al gauw vond ik artikelen over de Gainward Bliss 7800GS+. Tom's Hardware had het over de "holy grail onder de AGP kaarten" en ook andere...

Pluspunten

• erg stil
  • snelste AGP kaart van dit moment
  • eenvoudige installatie van kaart en drivers (Nvidia Geforce Forceware reference driver 91.47 WHQL)
  • Volgens de specs heeft deze kaart een 400W voeding (power supply) nodig, maar mijn 250W Dell voeding trekt het prima!
  • In de doos zit naast PowerDVD 6 een voucher voor een gratis spel naar keuze (o.a. Farcry, Splintercell en Hitman Contracts)

Minpunten

• vrij prijzig, dus zorg voor een goede inruilprijs van je oude kaart ;)
  • de kaart is 2 sloten breed, dus 1 PCI slot is niet meer te gebruiken (maar dit is tegenwoordig eigenlijk met alle moderne videokaarten het geval).

Tom's Hardware had het over de "holy grail onder de AGP kaarten" en ook andere sites spraken vol lof over deze kaart. Alhoewel het pittige prijskaartje, heb ik hem toch aangeschaft. En daar heb ik geen spijt van.

De video performance van m'n PC is enorm verbeterd. De 7800GS+ is niet alleen sneller, hij zorgt er ook voor dat ik 3 jaar achterstand in technology in één keer inhaal en kan genieten van Anti Aliasing, Shader Model 3 en al die andere mooie visuele snufjes. Gainward heeft de reference Nvidia 7800GS behoorlijk 'getweakt' en voorzien van een dubbele DVI uitgang, HDTV tuner, 512Mb geheugen en maar liefst 24 pixel shader pipelines. Dit alleen onder optimale kloksnelheden (450MHz core/660Mhz(DDR1320MHz) 1.4ns DDR3) die niet voor de PCI-e kaarten van tegenwoordig onder doen. Doordat gebruik is gemaakt van de nVidia G71 GPU en verhoogde kloksnelheiden, is dit dus stiekum eigenlijk een 7900GT, maar dan voor AGP.

De performance test van CoH is nu "Good" met alle setting op high en sommige zelfs op ultra met een resolutie van 1280x1024. Ik kan mijn oude spellen (Fear, Half Life 2) nu op de hoogste setting spelen met een prima framerate. Deze kaart was iedere euro waard!

De koeling is overigens ook goed geregeld. 49 graden na 3 uurtjes intensief gamen en een fluisterstille fan die vergeleken met mijn vorige videokaart zo eng stil ik dat ik soms twijfel of hij het wel doet!

*Update 16-11-07: Ik heb deze kaart nu stabiel draaien op 560/700 dmv RivaTuner en er nog een paar extra FPS uitgeperst. 3DMark06: 4634. Huidige Systeem specs: P43.4E / 2Gb PC3200 DDR.

Heb jij ook een Gainward Geforce 7800 GS 512MB DDR3 (AGP, 2x DVI) BA7800GS-512-GS plus-TV-DVI?

Tip: gebruik kopjes cq alinea's...Leest wat makkerlijker weg.
Anoniem: 167619 8 oktober 2006 21:14
^^ with stupid.

en waarom geef je geen score voor de drivers terwijl die wel in de positieve eigenschappen voorkomen?
Dell zet meestal standaard 250W op die voeding terwijl ie vaak meer is. Bij mijn Dimension 8200 was dat echter helaas niet zo, die trok mijn 9800pro niet eens... Zat standaard een Mx440 in :P
Leuke review, maakt mijn keuze er niet makkelijker op :(
Deze kaart, een 7600GT AGP of een 2e hands XT850PE.....
Dankje. Ik stond voor dezelfde beslissing als jij: low value, high end of wachten tot je gaat upgraden naar PCI-e / DX10....
m.i. kan je dan altijd blijven wachten :). het is maar net welke milestone je kiest om te upgraden.
Persoonlijk zou ik nu een nieuwe kaart kopen, als de DX10 kaarten uitkomen zullen die snel in prijs zakken, dus zou het zonde zijn om de eerste dag al zon kaart te kopen.. (vind ik zelf dan :))
heb er ook aan zitten denken maar nadat ik voor 500 euro aan computer onderdelen gesponsort kreeg heb ik maar een pci-e genomen, anders had ik hem waarschijnlijk ook genomen of nog ff gedaan met me 9800 pro. heb ook een Dell pc en mijn voeding is zeggen ze 350W
Anoniem: 28710 10 oktober 2006 17:15
Heb zelf de blizz 7800GS+ 2de hands gekocht.

Scores :

3dmark05 : 8370
3dmark06 : 4101

Echt heel erg netjes dus voor een agp config :P .

Ik krijg oblivion ook snel ( gekocht op marktplaats ) en zal eens kijken hoe de kaart presteert in dit spel.

Zelf vind ik de kaart een erg goede optie, maar te duur om nieuw te kopen. Kun je er echter 2de hands aan komen, twijfel dan zeker niet ;) .
Is deze kaart sneller dan de ATI 1950 PRO AGP?
Nee. review is een jaar oud, iets hierna kwam de x1950 AGP, die sneller is. genoeg over t evinden.
Het verschil is toch maar minimaal? Of iig vrij klein?
Het leuke is wel dat deze dus stil is, wat ik van de X19x0 serie niet kan zeggen :X

Edit: ik heb het ff nagekeken, maar de X1950Pro is wel wat sneller ;) Zie bijv. TomsHardware: X1950Pro vs. 7800GS+

[Reactie gewijzigd door FereiDON op 25 juli 2024 10:07]

Hele goede vraag. En ik weet het niet zeker. De X1950XT 512mb is volgens vele sites de snelste AGP kaart op dit moment (36pipes, 625/1400Mhz) en de X1950Pro 512mb de beste koop. Ik heb alleen nergens een benchmark tussen de 7800GS+ en de X1950Pro kunnen vinden. Wie wel?

Als je nu een oud AGP systeem wilt upgraden zou ik de PowerColor X1950 Pro 512Mb nemen. Goedkoper en makkelijk te krijgen. De 7800GS+ is een collectors item geworden ;) Hij draait nu trouwens fluitend op 560MHz core, zonder ook maar iets te modden. _O_

[Reactie gewijzigd door bokkem op 25 juli 2024 10:07]

Ik heb de kaart ook sinds een week, gekocht via Ebay in Dld, omdat deze kaarten daar meer verkocht zijn dan hier in NL.

Kaart werkt inderdaad boven verwachting en ik kan de review alleen maar beamen.
Kaart is stil en snel.

overklokken is een makkie, de mijne loopt zelfs zonder problemen op 560/750 (1500), al wordt de koperen plaat die op de componenten zit dan lekker warm (54 graden)
overgeklokt haal ik 5018 punten in 3dmark06, met een AMD 4200 cpu met 939 socket. en 2x1 gig dual channel geheugen en de 164. whql nvidia reference drivers.