€ 109,99 bij Amazon.nl Marketplace

Commodore C64 Mini Retro-Console Beige Review

Linksquest
13 juli 2024, laatste update op 13 juli 2024, 2.259 views Rapporteer Product gekocht

Commodore C64 Mini Retro-Console Beige

De Commodore 64 was een zeer populaire computer in de begin jaren 80, hij werd niet alleen door gamers gebruik, maar ook door programmeurs. Veel game ontwikkelaars zijn ooit begonnen met een Commodore 64, en dat wilt toch zeker wat zeggen over de kwaliteit van het apparaat. De Commodore 64 Mini brengt dat nostalgisch gevoel terug, maar dan in kleiner formaat en voor een lagere prijs. Wil je meer over de C64 mini te weten komen? Lees dan hier mijn volledige review.

Pluspunten

• Leuke afwisseling aan games
  • Design blijft trouw aan het origineel
  • Kunnen programmeren als toen
  • Software updates kunnen installeren
  • Komt met een controller
  • Eigen games kunnen toevoegen

Minpunten

• Stroomblokje zit er niet bij
  • Geen fijne controller
  • Toetsen zijn helaas niet echt

Are you keeping up with the Commodore? 'Cause the Commodore is keepin up with you! Dit was het slogan in de jaren 80 voor de Commodore 64, en deze werd natuurlijk ook in de reclamespotjes gebruikt. De Commodore 64 was een zeer populaire computer en is zelf nog altijd erg gewild, en dat heeft ervoor gezorgd dat er in 2018 een mini ervan werd uitgebracht. Maar de vraag natuurlijk, hoe goed is deze mini en wat maakte het origineel nu zo populair? In deze review vertel ik daar wat over.

In april 2018 werd de Commodore 64 Mini, afgekort naar C64 Mini uitgebracht door Retro Games Ltd. Het is een gedetailleerde replica, maar dan 50% kleiner dan het originele. Het hele idee was om mensen die opgegroeid waren met de Commodore 64, hun weer dat ouderwetse gevoel een beetje terug te geven. Ik zeg een beetje, wat de focus is hier op games, maar de mogelijk bestaat natuurlijk om de software naar wens aan te passen. Je kunt namelijk ook voor 'Commodore BASIC' kiezen, als je dat doet dan verschijnt het bekende blauwe scherm en is de Mini een echte programmeerbare Commodore 64 geworden. Er is zelfs een optie om een Disc Drive te emuleren, dit met behulp van de USB-poort. Ik moet zeggen dit werkt allemaal best goed.

Als je het origineel met de mini naast elkaar houdt, dan komt het heel erg goed overeen. Buiten dat hij 50% kleiner is, zijn ook de poorten anders, iets wat natuurlijk logies is. Het toetsenbord is slechts als decoratie aanwezig, en die knoppen kunnen ook niet ingedrukt worden. Je kunt natuurlijk wel via een usb poort een toetsenbord aansluiten. De controller ziet er ook goed uit en lijkt veel op een van de oude controllers van de jaren 80, over de controller zelf kom ik later in deze review nog op terug.

Hoeveel interne opslag hij nog vrij heeft, is niet echt bekend, interne opslag die hij standaard heeft is 16GB aan flash geheugen. Wel kun je heel makkelijk via een USB-stick extra games aan het apparaat toevoegen, hiervoor hoef je geen speciale dingen te doen, dan alleen de roms toevoegen en de USB-Stick formatteren. Deels vind ik dit wel handig, vooral omdat heel veel van die oude games op een andere manier meer te spelen is, van de andere kant is het jammer dat er geen manier is om voor een paar cent legaal wat extra games eraan toe te voegen.

Het dashboard ziet er retro achtig, en vooral eenvoudig uit. Nu is dit niet erg en om eerlijk te zijn hebben bijna alle mini consoles het op deze manier. Alles is duidelijk en vooral makkelijk te bedienen, en dat is helemaal handig als je alleen games wilt spelen. Als je hem aanzet dan zie je meteen de lijst met games, die van links naar rechts gaan in een soort van loop, je hebt natuurlijk ook instellingen waar je verschillende instellingen van het beeld kunt aanpassen, denk hierbij aan bijvoorbeeld het 16:9 of 4:3 als beeldverhouding, maar ook of je hem strak wilt of met van die lijnen in het beeld, waardoor je meer het retro gevoel krijgt.

De keuze aan games zijn niet verkeerd, en er zit voor iedereen wel wat bij. Of je nu een space shooter wilt, of een race game, er is voor ieder wat wils aanwezig. Er zijn in totaal standaard 64 gelicenseerde games aanwezig, dit zijn games van originele legendarische ontwikkelaars Epyx, Gremlin Graphics, Hewson en The Bitmap Brothers. Titels als California Games, Speedball 2: Brutal Deluxe, Paradroid en Impossible Mission zijn aanwezig op het systeem. De meeste van deze games werden destijds beoordeeld met scores boven de 90%, en veel zijn bekroond met felbegeerde awards. Nu zijn deze games allemaal voor mijn tijd, maar vond het zeker leuk om deze te spelen. Ik vond zelf Netherworld, een game die ik in de AVGN-show had gezien leuk om eens in het echt te spelen. Mocht je nog niet genoeg aan deze titels hebben, dan kun je ze makkelijk uitbreiden door middel van een USB-Stick.

Ja ik ben eerlijk, die controller vind ik helaas niks. Nu ben ik opgegroeid met een D-pad, maar dat wil niet zeggen dat ik een controller met een stick niet kan waarderen. Ik vind de controller gewoon niet lekker in de handen liggen, de stick vind ik te groot en te lomp, en is daarnaast ook erg stoef in het gebruik. Helaas vind ik ook, doordat hij lastig vast te houden is, de knoppen niet lekker liggen. Dit kan natuurlijk een persoonlijke smaak zijn, maar ik vond dit geen fijne controller. Ik vond zelf de oude Atari 2600 controllers fijner in de hand liggen.

Er zijn mogelijkheden om een andere USB-controller aan te sluiten, echter is mij dit niet gelukt. Ik lees op internet mensen die het wel lukken, maar ook genoeg mensen die het niet lukken. Of dit misschien met het type firmware te maken heeft, of misschien aan een instelling die ik over het hoofd heb gezien, geen idee. Maar het zou in theorie moeten kunnen, en dat het kan is natuurlijk mooi meegenomen.

Ik heb natuurlijk van deze console toen ik hem binnen kreeg een unboxing gemaakt, om deze toch met mensen te kunnen delen. Om de video wat leuker te maken, heb ik het originele Commodore liedje aan de video toegevoegd.

De Commodore 64 Mini is gemaakt op een Banana Pi-singleboardcomputer, waarop een C64-emulator draait. Ondanks dat het een Emulator is, zijn de games die standaard aanwezig zijn legaal en met een licentie erop gezet. Via een HDMI-kabel kun je deze mini aan je TV aansluiten, of een monitor mocht je dat liever willen, het levert een 720p resolutie. De Mini bevat verder 2 USB-poorten en wordt gevoed via een micro-USB voeding, echter moet je buiten de kabel het blokje zelf kopen, maar een oude telefoonlader zou al voldoende moeten zijn. Om het makkelijk en overzichtelijk te houden, is hier nog een lijstje dat het in grotere details uitlegt wat er allemaal in de mini aanwezig is.

Je kunt de C64 Mini ook van updates voorzien, alleen vraagt het iets meer moeite dan alleen op de update knop duwen. Je moet namelijk naar de officiële website gaan en daar de software update downloaden. Het is een zip bestand en die moet je even uitpakken, het bestand wat erin zit moet je dan op een USB-stick plaatsen. Zodra je de USB-stick in de C64 mini plugt, dan ziet het systeem hem, echter moet je alsnog handmatig via het menu de software aanklikken. Het vraagt iets meer werk, maar het is handig dat het kan. Updates zijn voornamelijk stabiliteit verbeteringen, via de updates worden geen nieuwe games geleverd.

De Commodore 64 was een zeer populaire computer in de begin jaren 80, hij werd niet alleen door gamers gebruik, maar ook door programmeurs. Veel game ontwikkelaars zijn ooit begonnen met een Commodore 64, en dat wilt toch zeker wat zeggen over de kwaliteit van het apparaat. De Commodore 64 Mini brengt dat nostalgisch gevoel terug, maar dan in kleiner formaat en voor een lagere prijs. Het systeem komt samen met een controller, een usb-stroom kabel en een HDMI kabel, echter heb je wel nog een usb-blokje nodig om hem in de stroom te steken. De keuze aan games zijn tof, het ouderwetse blauwe scherm waarin je kunt programmeren is ook aanwezig, dus er is voor ieder wat wils aanwezig. Enige minpunt voor mij persoonlijk is de controller, die vond ik alles behalve fijn. Je zou in theorie ook een 8bit duo of een Xbox controller moeten kunnen gebruiken, echter werkte het op mijn exemplaar helaas niet. De Commodore 64 mini is op moment van schrijver voor minder dan €50,00 te koop, zeker een leuk hebbedingetje voor liefhebbers of retro gamers.

Heb jij ook een Commodore C64 Mini Retro-Console Beige?

Top tier reviews altijd, keep it up!
Thanks, zal ik doen, bedankt het lezen en voor je reactie 👍
Leuk je review, koop het zeker.

Ik heb zelf bij Commodore in 1986 gewerkt.
A nice, dat zal wel een mooie ervaring zijn geweest of niet?