MSI MAG401QR Zwart Review
11 juli 2024, laatste update op 11 juli 2024, 639 views
Rapporteer
Product gekregen
Goed stevig groot scherm, jammer van gebrekkige ondersteuning voor niet Windows systemen.
Pluspunten
- 40"
- Robuust gebouwd
- Goeie specs
- KVM
- RGB niet zichtbaar / uit te zetten
Minpunten
- Misschien niet het perfecte scherm voor macOS/(Linux?) door missende drivers
- Weinig verstelmogelijkheden van de voet
Voor mijn thuiswerkplek zocht ik een breed USB-C scherm voor minder 500 euro, met KVM. Met die wensenlijst kwam ik uit bij de MSI MAG401QR, het enige scherm dat ik kon vinden met een 40" formaat.
Bui het uitpakken viel al gelijk op dat dit een stevige constructie heeft, en na het opzetten staat het scherm stabiel (waar andere schermen nogal eens willen schuldden). Goede eerste indruk dus.
Wel wordt duidelijk dat de voet niet echt in te stellen is het scherm kan enigszins gekanteld worden (omhoog/omlaag) maar daar houd het wel op, wel moet het mogelijk zijn een VESA mount te gebruiken.
Om mijn laptop aan te sluiten wou ik USB-C gebruiken om naast het beeld ook op te laden en de ingebouwde USB hub aan te sturen, dit werkt prima, een USB-C kabel is echter niet meegeleverd dus die zul je zelf moeten regelen, DisplayPort, HDMI, en USB worden wel meegeleverd.
De KVM functie gebruik ik om te schakelen tussen mijn laptop (USB-C) en een PC, deze kan aangesloten worden via DisplayPort/HDMI en een lossen USB upstream, schakelen hiertussen werkt zoals verwacht.
Een nadeel van dit scherm is dat er geen drivers zijn voor andere OS'en dan Windows, die drivers kunnen gebruikt worden om via desktop software instellingen in het scherm aan te passen, die overigens ook gewoon op het scherm ingesteld kunnen worden. Mogelijk is het ook vereist voor PIP (wat ik nog niet goed aan de gang heb gekregen) maar daar heb ik verder ook geen gebruik van gemaakt.
Nu kun je zonder de driver prima af, echter, in ieder geval op macOS meld het scherm zich (ook) aan als USB opslag apparaat (zonder daad werkelijk iets op te kunnen slaan) met na het afkoppelen een passende "veilig verwijderen" waarschuwing elke keer als je loskoppelt. Erg storend.
Ik/chatGPT heb dit kunnen oplossen met een script dat na het aankoppelen van de USB drive, deze onmiddellijk weer afkoppelt wat het probleem voor nu oplost maar ik beschouw dit wel als een nadeel.