Plextor PX-760A/T3KB 18x (Dual-layer, Zwart) Review

Anoniem: 186677
6 oktober 2007, laatste update op 6 oktober 2007, 2.313 views

Plextor PX-760A/T3KB 18x (Dual-layer, Zwart)

De drive (bulk versie T3KB) ziet er degelijk uit zoals je wel gewend bent van Plextor, met een tooltje om de drive te ejecten en vier schroefjes. De drive is gemakkelijk ingebouwd. Ik heb meteen bij installatie de laatste 1.04 firmware van www.plextor.be gedownload en zonder problemen geinstalleerd (daarom heb ik geen mening bij "Modbaarheid"). Bij de drive was plextools bijgeleverd die gemakkelijk geinstalleerd is. Via internet kon ik de nieuwste update downloaden en zonder problemen installeren. Deze Plextools software heb ik gebruikt om de brander te testen. Tevens gebruikte ik cd/dvd tools 4.60 van Nero. Ik heb al diverse dvd+R gebrand en getest met de bijgeleverde Qtest software (onderdeel van Plextools). Conclusie is dat...

Pluspunten

• plextools bijgeleverd
  • 4 schroefjes en een tooltje om het laatje altijd te kunnen openen.
  • De brander is tamelijk stil.
  • zeer snelle digitale audioextractie van onbeschadigde en beschadigde disc. Kwaliteit van geripte beschadigde audio cd is perfect!
  • Zeer goede brandresultaten met Verbatim MCC004 DVD+R 16X schijfjes met 18X brandsnelheid (dus sneller als waarvoor het gemaakt is). De PIE error (met plextools gemeten) is maximaal 11 over de hele schijf, reproduceerbaar op elke verbatim 16X die ik gemaakt heb.

Minpunten

• Slechte kwaliteit van de gebrandde DVD-s bij snelheden hoger dan 4X
  • Onduidelijkheid (gebrek aan goede uitleg) over de bijbehorende software zoals de "autostrategy" funktie. En ook onduidelijk of het werkt.
  • Hoge prijs: ongeveer het dubbele van een vergelijkbare brander van een ander merk.
  • De nieuwere 1.07 firmware zou "brandproblemen" met de Verbatim 16X schijfjes verbeteren. Ten eerste zijn er geen brandproblemen met mijn brander met die schijfjes, in tegendeel (zie positieve eigenschappen). En met firmware 1.07 krijg ik schijfjes die veel slechter gebrand zijn dan met firmware 1.06 (vreemd toch). Met firmware 1.07 zie ik grote PIE errors (tot 100) en komt het zelfs voor dat plextools gedeelte van de schijf niet eens kan lezen en daarom stopt. Ook dvdinfopro stopt met lezen op een gegeven moment vanwege een "error" . Dus ik ben terug gegaan naar firmware 1.06 en het werkt weer als een zonnetje. Voor mij dus alleen nog maar Verbatim 16X MCC 004. Kosten bij cdrwinkel.com ongeveer 35 eurocent per stuk.

Conclusie is dat eigenlijk elke DVD+R die ik brand met een snelheid hoger dan 4X slecht uit de Q-check PI/PO test (onderdeel van Plextools) komt. Een woud van fouten om akelig van te worden, en dat op Verbatim 8X branded dvd+R schijfjes.
zowel met Plextools als met cd/dvd tools. Wat de drive wel goed doet is het lezen van beschadige audio cd-s en van beschadigde DVD-s (bijvoorbeeld van de film die op DVD staat). Opvallend is dat een zeer sterk beschadigde audio cd zeer snel geript werd en de geripte audio songs compleet waren, dus zonder hoorbare krassen!
Ik heb het DVD-branden vergeleken met mijn Pioneer DVR-109 brander die ik al 1,5 jaar heb. De Pioneer geeft nagenoeg geen fouten bij het branden op dezelfde schijfjes, ook niet bij hoge snelheden (bijv. 12X). Nadeel van de Pioneer is dat je niet aan bitsetting kunt doen.
Uiteindelijk vind ik de drive een behoorlijke afknapper, vooral omdat ik er eigenlijk van uitging dat dit de beste brander zou zijn van de laatste tijd (zie de PCM review). Dat de drive goed kan lezen vind ik niet belangrijk. Ik heb de brander gekocht om perfecte DVD-s te kunnen branden, en dan liefst met hoge snelheid.
Voor de prijs van 1 Plextor haal je voor gemak 2 andere branders die het waarschijnlijk beter doen.

Heb jij ook een Plextor PX-760A/T3KB 18x (Dual-layer, Zwart)?

Vreemd dat jou resultaten vrij negatief zijn i.t.t. de review op CD Freaks waar ze laaiend enthousiast zijn over de PX760. Zo hebben ze de PX760 onder meer getest met Verbatim DVD+R schijfjes van Taiyo Yuden die "highly recommended" zijn in combinatie met deze brander. Dit vanwege de lage errorrate die ze hadden gevonden terwijl ze ze op 12x zaten te fikken (en dat met 8x certified media ;) ).

Ben daarom erg benieuwd wat de mediacode van je schijfjes is. Misschien een slechte batch ontvangen?
Ik heb onlangs ook deze burner gekocht, juist vanwege de goeie testresultaten i.c.m. Verbatim in de reviews. De testgrafiekjes van mijn eigen burns op Verbatim (DVD+R 16x, MCC 004) zien er gelukkig dan ook prachtig uit, ook gebrand op 18x. Op schijfjes van andere 'grote' merken heb ik ook prima resultaten.

Waar mijn drive wel moeie mee heeft, zijn Platinum-schijfjes, vooral de 16x-variant. Volgens de Q-check PI/PO in Plextools dan. In het dagelijkse gebruik zijn er geen errors. (Ik gebruik de goedkopere Platinums voor dingen die maar kort bewaard hoeven worden)
Mijn oude NEC 2500 brandt diezelfde Platinums echter al jaren prima, volgens diezelfde Q-check.

Gezien je eigen slechte bevindingen met Verbatim zou ik toch nog even verder zoeken naar de (exemplarische?) oorzaak, want Plextor kan het blijkbaar wel, afgaand op mijn eigen en de review-resultaten op diverse websites.
Anoniem: 186677 8 oktober 2006 15:32
De mediacode volgens plextools: MCC 003.

Wat ik trouwens vreemd vind is dat ik helemaal geen database van schrijfstrategieen vindt. Ik heb de firmware 1.04 nog eens geinstalleerd, en weer geen database.
De brander heeft er wel een van een schijfje dat ik zelf gebrand heb (Verbatim 8X).

Trouwens nero gaf aan dat ie het ook op 12X kon branden.
Dat heb ik geweten: groot gedeelte van de PIO boven de 280 uitgeslagen.

zie:

PIE: ECC Blocks 106433-106440 detected 290 errors
PIE: ECC Blocks 106465-106472 detected 290 errors
PIE: ECC Blocks 106609-106616 detected 285 errors
PIE: ECC Blocks 106649-106656 detected 282 errors

grappig is wel de naam van de resultaatfile:

pipo.text (pipo de clown?)
Anoniem: 186677 8 oktober 2006 16:26
Ik ben nu schijfjes aan het testen met de zelfde mediacode die ik vroeger gebrand heb met de Pioneer brander. En de maximum pie komt niet boven de 17, gemiddelde pie onder de 1.1. En dat bij de slechtste disc.
Ik heb er nu ook een met PIE max 6 en gemiddeld 0.33.

Betekent dat ik in de toekomst vooral ga denken aan het aanschaffen van een pioneer drive, mocht het nodig zijn.
Misschien in de toekomst een review van de pioneer.
Anoniem: 186677 16 oktober 2006 17:51
Ik heb van iemand 2 schijfjes Verbatim 16X met code MCC004 gekregen, en die schreven wel goed met 12X.
Wie weet is er nog hoop.

Op 4X kan ik wel die Verbatim 8X schijfjes (mediacode MCC003) branden. Dus misschien kan de waardering wel omhoog.
Ik kan het ook zo bekijken: zonder deze Plextor had ik nooit kunnen kijken welke brander en DVD combinatie goed of slecht is.
Dus toch wel handig in de toekomst lijkt me.
Anoniem: 186677 16 oktober 2006 17:52
Ik ga binnenkort Verbatim MCC004 met 16X kopen in grote hoeveelheid. Dan zal ik eens op 16X en 18X kijken.
Anoniem: 186677 6 oktober 2007 12:31
Ik heb de review bijgewerkt. Belangrijkste is dat MCC004 met firmware 1.06 perfecte brandresultaten geeft bij 18X brandsnelheid. Stap niet over op firmware 1.07 want dan blijkt dat het branden met de zelfde schijfjes superslecht gaat.
Anoniem: 232690 6 oktober 2007 13:49
Ik heb zelf ook de PX-760 A heb er nog nooit problemen mee gehad .
Heb altijd al plextor gehad en hoef ook niks anders meer.
Het is een heel goed product .
Brand dvd's met perfecte kwaliteit.
Vreemd, ik heb zelf ongeveer een jaar de PX-760 SA (sata variant) in gebruik. Afgezien van de interface exact dezelfde brander. Echt nog nooit problemen gehad, snelheid maakt niet uit, zowel 4x 6x 8x 12x 16x gaat allemaal foutloos. Enkel 18x heb ik nog niet uitgeprobeerd. Ik heb deze brander ook met Plextools getest, de gebrandde schijven waren totaal foutloos.

Het enige probleem wat ik in eerste instantie had, was dat mn Nvidia chip niet lekker werkte met deze sata optical. Gelukkig bood de SiliconImage controller uitkomst, hiermee werkt ie perfect.