€ 232,- bij Twaiko

JBL Xtreme 3 Zwart Review

30 juni 2024, laatste update op 3 juli 2024, 122 views Rapporteer
Product gekocht 0

Geluid was matig, klonk blikkerig. Na testen bleek dat te komen omdat alleen de SBC codec ondersteund wordt.

Pluspunten

• Powerbank
  • Goed geluid met de 3.5mm verbinding

Minpunten

• Matige geluidskwaliteit via bluetooth

2 van 5 sterren (Slecht)
Misschien ben ik te veeleisend, maar deze speaker biedt niet de geluidskwaliteit die ik had verwacht op basis van de reviews. Het klonk allemaal wat blikkerig en gecomprimeerd. Ik heb getest waar dit door komt.

Test:

Ik heb hem met bluetooth aangesloten op mijn telefoon (Galaxy S21, android 14). Alleen de SBC codec wordt ondersteund. In sommige reviews staat ook AAC, dat klopt niet. Zie screenshot.

Ook heb ik hem bedraad aangesloten op mijn receiver (Denon AVRX3400H). Vervolgens heb ik verschillende nummers bedraad en via bluetooth beluisterd. Ook heb ik de nummers soms een stukje op mijn Q Acoustics 2020 speakers geluisterd.

Er is een flink verschil in geluidskwaliteit. Bedraad klinkt deze speaker goed. Ten opzichte van mijn speakers is de bas wat vol en mist de echt lage bas, wat je merkt bij R&B. Maar dat klinkt lekker.

Ook is het geluidsbeeld wat nauw en is zang en gitaar iets minder goed te onderscheiden, evenals koor en alle instrumenten bij klassieke muziek. Als ik overstap op bluetooth, dan wordt dat, kort samengevat, allemaal nog een stuk minder. De muziek klinkt dan echt een beetje blikkerig.

Ik heb deze test gedaan samen met mijn kinderen (5 en 9). Ook zij hoorden duidelijk het verschil.

Edit: inmiddels heb ik een Sony SRS-XG300 besteld. Die is wat langer en zwaarder (3 vs 2 kg), maar gaat ook veel langer mee op een batterij. En die ondersteunt AAC en LDAC, zodat het geluid daar niet door wordt beperkt. En heeft telefoonfunctie en lampjes aan de zijkant. Ik vind die net iets beter klinken. Bij mijn Xtreme3 stottert de bluetooth verbinding ook af en toe en bij de Sony niet. Dus voor mij was de keuze snel gemaakt. Sony is ook wat goedkoper.

Met bedrade verbinding is hij voor de prijs vijf sterren waard. Via bluetooth is de codec voor mij té beperkend. Juist omdat het een prima speaker is, hoor je de beperkingen van de SBC codec duidelijk.

Heb jij ook een JBL Xtreme 3 Zwart?