€ 89,95 bij Paradigit

Glorious GMMK Compact (Gateron Brown) Review

Photonman
22 juni 2024, laatste update op 12 juli 2024, 792 views Product gekocht

Glorious GMMK Compact (Gateron Brown)

Ik had de Glorious PC Gaming Race GMMK Compact (Gateron Brown) gekocht met een mooie aanbieding, en er is voor dat geld weinig op aan te merken. Het was een beetje een impulsaankoop, en ik had nog nooit eerder een compact toetsenbord gehad. Sterker nog, hiervoor had ik een Logitech G510S (115%?), en dit is wel echt andere koek.

Pluspunten

• Erg stevig aluminium body
  • Veel RGB opties regelbaar via Fn-toetsen, maar software ook beschikbaar
  • In de aanbieding een erg goede deal
  • Prettige Gateron Brown Switches
  • Makkelijk schoon te maken
  • Hotswappable switches
  • Keycap-puller inbegrepen (te verbergen in chassis)

Minpunten

• 60% is toch wel beperkender dan ik dacht
  • Fn-toets niet herprogrammeerbaar (voor bijvoorbeeld pijltjestoetsen)
  • Niet erg ergonomisch
  • Volledige prijs is wat teveel gevraagd
  • Geen bluetooth mogelijk
  • Custom RGB optie nagenoeg onbruikbaarwhat

[Note: Ik gebruik een custom kabel van Cablemod die ik al heel lang heb; deze krijg je hier niet bij]

Eerste indruk

Zwaar! En dat is goed! Het chassis is super stevig en volledig vlak. Dat maakt het makkelijk om on schoon te maken zonder dat je de keycaps hoeft te verwijderen. Het ziet er ook gewoon strak uit en vind het persoonlijk wel tof dat je switches (en de losse RGBs) goed kan blijven zien. Anderszijds kan het ook mooi zijn om mooi verzonken behuizing te hebben waar de RGB zich mooi verspreidt over het hele toetsenbord.

Langs de rand van het toetsenbord loopt een 'zilveren' rand, wat een mooie afwerking is; het benadrukt ook het compacte ontwerp van de GMMK Compact.

Ergonomie

Het tweede wat opvalt is de ergnomie van het toetsenbord. Aan de onderkant vind je twee opklapvoetjes. Ik zie persoonlijk graag meerdere (op z'n minst twee) standen, maar dat is hier niet mogelijk. Tussen de pootjes in zit ook een keycap/switch puller.

Met het expres zo compact mogelijk maken betekent dit ook dat er geen polssteun inbegrepen is - of überhaupt te bevestigen. Deze zou je er dus los bij moeten kopen en uitzoeken op formaat. Persoonlijk kon ik niet lang comfortabel typen zonder een polssteun, dus hou er rekening mee wat je zelf prettig vindt: Het chassis is namelijk best wel hoog van zichzelf. Ik had gehoopt dat er een betere ergonomie mogelijk was "out of the box"

Gebruik & Software

Glorious PC Gaming Race heeft een eigen software suite, maar deze runt gelukkig vrij licht op Windows. Voor toetsenborden heb je "GMMK Keyboard Editor". Eerlijk gezegd heb ik hier alle features gevonden die ik zocht, behalve dat de 'Fn' (Function) niet te herprogrammeren is. Dit was wel even zuur, want na kort gebruik besefte ik dat ik de pijltjestoetsen té erg miste voor dagelijks gebruik.

Terugkomend op de software, kan je kiezen uit een 18-tal verschillende RGB-effecten, terwijl je op het toetsenbord zelf met Fn+[F/G/H/C/V/B] ("LED 1 t/m 6") ook tussen een aantal verschillende kan switchen.
Naast de 18 RGB-effecten is er ook een "Custom" optie. Klinkt leuk, maar deze is nagenoeg onbruikbaar. Je kan een aantal kleuren testen en dan toetsen "inkleuren" naar eigen ontwerp. Klinkt leuk, maar het scherm komt simpelweg niet overeen met welke toetsen op het toetsenbord oplichten (zie foto).

Voor de rest kan je wel gewoon overal custom macros voor maken, en alle andere toetsen rebinden naar wat je zelf wilt.

De GMMK Compact staat aesthetisch strak, de RGB is mooi te regelen, is erg stevig gebouwd, is modulair en makkelijk schoon te maken door het platte chassis, maar persoonlijk was het wel erg wennen aan het compacte formaat. Het was past toen ik dit 60% toetsenbord in gebruik nam dat ik doorkreeg hoeveel ik de pijltjestoetsen eigenlijk gebruik, evenals de delete-knop. Dit is alsnog te doen met de Fn-toets, maar op een desktop wil je toch iets sneller en efficiënter kunnen werken. Dit is een persoonlijke voorkeur en geen objectieve observatie, dus het zou niet eerlijk zijn om aan de hand daarvan te onttrekken aan het cijfer: je kiest er immer zelf voor om een 60% toetsenbord te gebruiken. Ik wil alleen wel benadrukken dat je dus goed moet weten waar je aan begint.

Heb jij ook een Glorious GMMK Compact (Gateron Brown)?