€ 1.199,- bij Informatique

ASUS Zenbook 14 OLED UX3405MA-PP192W Review

Rapzar Testpanel
21 juni 2024, laatste update op 23 juni 2024, 1.335 views Rapporteer Testpanel

ASUS Zenbook 14 OLED UX3405MA-PP192W

Er is een hoop goeds te zeggen over de Asus Zenbook S14.
Het design en scherm zijn uitmuntend, De bouwkwaliteit is bovengemiddeld voor de prijs en het werkt echt lekker...

...maar bij ieder positief punt komt een klein 'maar'.
Zo is het geluid(audio) ondermaats, lekt er licht door het toetsenboord en heeft het beeld een glimmende coating. Dat is echt zonde.

Pluspunten

• Excellente beeldkwaliteit .
  • Chique design
  • Goede bouwkwaliteit
  • Touchpad met numpad

Minpunten

• Licht-lek door de toetsen
  • Audio heel mager
  • Blinkend beeldscherm

3 van 5 sterren (Voldoende)
Deze review schrijf ik naar aanleiding van een oproep van Tweakers/Asus om een Asus laptop te reviewen. Van beroep ben ik 3D animator, en ben in het bezit van een Dell XPS 13+, waarmee ik ook vergelijk.

Unboxing

De box zelf: Als je de doos van de Asus Zenbook S14 openvouwt, weet je meteen dat een designers met oog voor detail aan gewerkt hebben. Het kartonnetje achterin kom naar boven, zodat de laptop naar voren komt. Nifty.

Het pakket komt met een oplader, utp-usb verloopplug en een laptophoes waar je je niet voor moet schamen. Natuurlijk zit er wel wat reclame op, maar de bevels in het kunstleer zijn minder prominent dan het hier op de foto lijkt.

Design en Bouwkwaliteit

De laptop zelf voelt als van metaal met bijzonder weinig plastic. Daarmee is hij ietsje zwaarder dan mijn Dell xps 13+, maar al met al licht en een inch meer scherm. (en wie mooi wil zijn moet tillen) De subtiele lijnen en de matte lak, zijn zeer chic, maar maken hem wel gevoelig voor vette vingertjes.

De klep gaan met één vinger open, maar het scharnier ziet en voelt solide. Natuurlijk is hij nieuw, maar het voelt alsof dat over 4 jaar nog zo is.

Aan de zijkant zijn 2 usb-c poorten, 1 usb-a (andere kant), een HDMI poort en een mini-jack te vinden. Je zou zeggen dat dat genoeg moeten zijn, maar ze je de bijgeleverde oplader en utp-verloop gebruikt, zitten je usb-c poorten al vol. En andere design-keuze is dat de usb-c aan één kant zitten. Bij de Dell xps hebben ze dat aan beide zijden. Zeer handig wanneer je stopcontact aan de andere kant zit.

Toetsenbord en Touchpad

De toetsen tikken lekker. Geen geluid, niet te zwaar, maar je voelt zeker dat je iets aanraakt. Een serieus minpunt is wel dat de verlichting van de 'letter' vanonder de toetsen komen. Dat is niet zo chic, en als je wat verder van de keyboard af zit ronduit hinderlijk. (niet te zien op foto)

De touchpad is groot, en de numpad-feature goed doordacht. Ongetwijfeld heeft het niet voor iedereen een meerwaarde, maar ik zou het dagelijks gebruiken.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is excellent. Heldere kleuren en megacontrast, weergegeven door heel veel pixels op een klein oppervlak tegen 120Hz. Standaard is de kleur iets overgesatureerd (wat mooi voor film/foto's is) maar via de asus-app kun je uit 4 profielen kiezen, waarbij de p3-modus kleur-'echtheid' benaderd om je photoshopwerk mee te doen.

Een minpuntje is, voor mij, dat het scherm blinkt. Als je in de schemer een presentatie kijkt, is dat heel mooi, maar als je in de trein/bibliotheek licht photoshopwerk doet is mat toch beter.

Audio

De plaatsing en kwaliteit van de speakers zijn niet zo goed. Bij het luisteren naar het nos-jouraal ofzo gaat het nog wel, als je de achterkant van je laptop wat optilt. Maar alle muziek klinkt als garage-rock. Met mijn Epos-oortje en wat rommelen in de setting werd het wel wat beter, maar het valt me toch een beetje tegen.

Prestaties, warmte- en geluidsproductie

Ik heb natuurlijk zitten browsen, een documentje getypt en een filmpje gekeken. Tegelijk.
Daar is hij voor bedoeld en zoals verwacht gaat dat allemaal goed. De accu levert daar ook genoeg prik voor om dat een hele dag te doen.

Ook heb ik dat photoshop-werk gedaan. Met 48 Mpixel over 3 lagen komt ie met zijn 16gb geheugen soms wat tekort bij complexe filter, maar het kan gewoon wel. Tot slot heb ik 3DsMax geïnstalleerd. Dat bleek al snel een brug te ver. Intels Arc en 16gb zijn niet opgewassen tegen veel polys en texture (archituurvisual). Dat was te verwachten, dus daar krijgt hij van mij geen min-punten voor.

Bij die laatste twee, viel me op dat de Zenbook wel een hoop herrie maakt onder zware omstandigheden, maar dat hij niet heel heet wordt.
Bij de gewone taken, schiet de fan wel eens aan, maar over het algemeen is de Asus vrij stil en lauw (cool).

Er is een hoop goeds te zeggen over de Asus Zenbook S14. Het design en scherm zijn uitmuntend, De bouwkwaliteit is bovengemiddeld voor de prijs en het werkt best lekker...

maar bij ieder positief punt komt een klein 'maar'. En dat is zonde.

Ik kan me verstellen dat deze laptop uitstekend op zijn plaats is, bij iemand die 'onverwacht' een presentatie moet geven, on the go videocalls doet en zijn docs altijd bij zich moet hebben. Mss een grote niche, maar toch een niche-product in mijn opinie.

Heb jij ook een ASUS Zenbook 14 OLED UX3405MA-PP192W?

Dank voor deze recensie van een interessante laptop.

Een nuance en vraag bij je minpunt: OLED-schermen zijn bij mijn weten altijd spiegelend, dat is inherent aan de beeldschermtechniek. Of is dit scherm spiegelender dan andere, en/of heeft het een lage maximale helderheid? Ik heb de indruk dat OLED voor iemand die in een niet al te lichte ruimte zit, doorgaans prima werkbaar is mits de helderheid hoog genoeg is (en die lijkt vaak in orde bij OLED).