€ 507,- bij 123-3D.nl
  2. Gebruikersreviews

Bambu Lab A1 Combo Review

10 juni 2024, laatste update op 16 september 2024, 7.914 views Rapporteer

3D Printen voor iedereen?

Dit is mijn 3e printer (na een Polaroid Playsmart en een FLSun Super Racer) en dit is de eerste die ik gebruiksvriendelijk durf te noemen. Bij mijn vorige printers was ik vooral bezig met uitvogelen hoe ik een succesvolle print voor elkaar krijg en ik denk dat ik bijna net zo veel filament heb verspild aan XYZ calibratie cubes en benchies als aan succesvolle prints.

De AMS Lite is een fantastische aanvulling, die zijn geld meer dan waard is. Eindelijk kan printen in meerdere kleuren zonder een hoop gedoe en als een rol leeg is, kan de A1 verder gaan met een andere rol zonder gebruikers interventie.

De Bambu Lab A1 is een aanrader voor iedereen die met 3D printen wil beginnen of eindelijk vooral wil printen in plaats van aan de 3D printer sleutelen (koop dan een Ender).

Pluspunten

• 4 kleuren filament met de AMS Lite
  • Super simpel te gebruiken (eindelijk!), in ieder geval voor PLA, PETG en TPU
  • Erg snel
  • Extreem betrouwbaar (vrijwel niks gaat fout)
  • Goede ervaringen met andere merken filament (eSUN, Overture, Giantarm)
  • Eindelijk geen handmatige calibratie, bedleveling meer. Gaat allemaal automatisch
  • Prima touchscreen met alle info die nodig is en eenvoudig te bedienen
  • Integratie tussen Makerworld en de printer - printen met 1 druk op de knop

Minpunten

• Top mount lijkt een beetje wiebelig, maar werkt uitstekend
  • Geen gesloten AMS, dus PETG na printen wel weer eruit halen
  • Soms veel verspilling van filament bij meer kleuren prints
  • De camera is slecht (1 frame per 2 seconden, lage kwaliteit beeld)

Inleiding
Ik had veel verhalen gelezen over Bambu Lab en was 2 jaar geleden aan het overwegen om me in te schrijven voor de Kickstarter campagne, indertijd voor de X1C. Ik vond die nog altijd wat te duur en bij een Kickstarter komt het vaak voor dat de beloftes niet nagekomen worden. Daarom heb ik toen besloten om een meer gearriveerde printer te kopen, een FLSun Super Racer. Ondanks dat dat geen slechte printer was, was ik wel veel tijd kwijt met calibreren, optimaliseren en onderdelen vervangen.

Toen de A1 geïntroduceerd werd met de AMS Lite, was ik meteen geïnteresseerd. Op dat prijspunt (507 Euro) is dit een uitstekende combinatie, ook omdat er vrijwel geen andere multi color oplossingen zijn. Prusa is ook nog niet in staat geweest de MMU aan te passen voor de MK4. Ik heb eind mei deze printer gekocht, maar vanaf juli/augustus 2024 is er ook de Anycubic Kobra 3, die goedkoper (hij kost ~380 Euro) is en overwegend goede reviews krijgt. De vraag is hoe deze zich op de langere termijn gaat houden - ervaringen met Anycubic zijn daar zeer wisselend. Ook het ecosysteem van Bambu (app, Bambu Studio, makerworld) is veel sterker dan bij Anycubic. Bambu heeft ook een goede reputatie qua betroubaarheid. Het lijkt me dat de Kobra 3, A1 en A1 mini de 3 keuzemogelijkheden zijn als je in de 2e helft van 2024 naar een multi-color printer onder de 600 Euro op zoek bent.

Voor een nieuwe printer had ik de volgende eisen:
- Belangrijk: meer kleuren mogelijkheid, zelfs als ik daar later nog iets voor zou moeten aanschaffen
- Belangrijk: ik wil veel meer 3D printen en veel minder sleutelen aan mijn printer
- Belangrijk: prijspunt idealiter onder de 750 Euro, zodat ik ook ruimte heb om wat filament erbij te kopen
- Minder belangrijk: veel sneller, binnen de mogelijkheden van de laatste technologie en mijn prijspunt

Voor mij is 3D printen een hobby met geen beste business case. Ik print vooral speeltjes voor mijn zoontje, neefjes en zijn vriendjes en soms ook nuttigere zaken, zoals keukengereedschap of andere nuttige(re) zaken.

Ik heb nog kort een aantal andere printers overwogen, maar die vielen vrij snel af na het lezen van reviews:
- Flashforge Adventurer 5M Pro: vergelijkbaar met de P1S in grote lijnen en qua prijs iets goedkoper, maar uit reviews bleek deze toch minder betrouwbaar en er is geen multi-color mogelijkheid. Ook is het ecosysteem en de integratie met app/web veel minder sterk.
- Creality K1: ook vergelijkbaar met P1S in grote lijnen, maar duidelijk minder betrouwbaar in de reviews. Toch weer meer knutselen met de printer. En er is geen multi-color mogelijkheid voorlopig.
- AnkerMake M5: op het oog een leuke printer en ik heb hem al gezien voor een aantrekkelijke prijs (340 Euro), maar Anker heeft het multi-color project afgeblazen (!!!) en er zijn ook wel wat betrouwbaarheids problemen. Het ecosysteem is ook lang niet zo sterk als bij Bambu Lab.

Voor mij was de keuze eigenlijk tussen de A1 combo en de P1S combo. De A1 mini heeft voor mij een te klein print bed en ik lees vaak dat mensen er om die reden spijt van hebben dat ze de A1 mini gekocht hebben. Als het grotere printbed echt niet nodig is, dan is de A1 mini natuurlijk een uitstekende keuze. Ik ben uiteindelijk voor de A1 gegaan in plaats van de P1S, vooral vanwege die interessantere prijs (~860 tegenover ~500 Euro), maar ook de volgende voordelen op de A1:
- eenvoudiger om hotends te wisselen en ze kosten heel weinig. ~30 seconden werk op de A1 tegenover enkele minuten op de P1S en een hotend voor de A1 kost ~13 Euro tegenover ~40 Euro voor de P1S.
- AMS Lite, die bij de A1 combo zit, is wat robuuster dan de AMS, die bij de P1S/X1C combo zit, en kan zonder problemen omgaan met kartonnen spoelen (bij de AMS kan dit een probleem zijn). Ook als filament afbreekt (heb ik nog niet meegemaakt), dan is dat eenvoudiger op te lossen in de AMS Lite tegenover de AMS in bij de P1S.

Nadeel van de AMS Lite, die bij de A1 combo zit, tegenover de AMS van de P1S/X1C is natuurlijk wel dat het open is. Voor vochtgevoelige filamenten, zoals PETG, is dit een probleem en deze moeten eraf gehaald worden als er niet mee geprint wordt. Ook bij de AMS zal het vochtgehalte bij PETG toenemen, want er is geen actieve droogmogelijkheid in de AMS, maar dit zal langzamer gaan. De Anycubic Kobra 3 heeft hier wel een mooie oplossing voor door een droger in hun AMS equivalent in te bouwen. Ik heb zelf echter geen ervaringen met die machine. TPU kan sowieso niet in de AMS/AMS Lite, dus moet via de externe spoelhouder gedaan worden.

Op mijn vorige printers heb ik vrijwel uitsluitend PLA geprint, maar ik wilde ook graag PETG en TPU goed kunnen printen. Andere materialen (zoals ABS of Nylon) heb ik minder interesse in, ook omdat ik op mijn thuiskantoor print en geen last wil hebben van nare, of zelf potentieel gevaarlijke, geuren.

Ik heb de printer aangeschaf via bambulab.com voor 507 Euro (eigenlijk 607, maar heb later een voucher van 100 Euro gekregen). Dat lijkt nu ook permanent de prijs te zijn.

Mijn ervaringen tot nu toe
Mijn ervaringen tot nu toe zijn zeer goed. De printer installeren was een makkie - ik ga dat hier niet stap voor stap doorlopen, maar er zijn goede videos die dit al toelichten, bijvoorbeeld deze:

De printer doet zichzelf calibreren en mijn eerste prints waren voor accessoires voor de printer zelf:
- de "poop" bak, waarin het filament afval door kleurwisselingen gedumpt wordt. Hier zijn op Makerworld tientallen prints voor te vinden.
- de AMS top mount van Bambu Lab zelf. Ik heb ervoor gekozen deze in PETG te printen omdat dit wat steviger hoort te zijn. Installatie is erg gemakkelijk en wordt goed uitgelegd: https://wiki.bambulab.com...s-lite-top-mount-tutorial
- wat kleinere handigheden, zoals een PFTE accessoire die helpt om de tubes uit de hotend te krijgen. Bijv. deze: https://makerworld.com/en...om=search#profileId-78597
- vergrendel schijven voor het filament in de AMS. Dit is wel een tip, omdat ik 1 keer een rol heb gehad die van de AMS is afgevallen. Wel mijn eigen schuld, want ik had hem niet goed erop geschoven. Dit is de schijf die ik gebruik: https://makerworld.com/en...m=search#profileId-145956

Ik heb tot nu toe >100 prints met meer dan 500 printuren gedaan in PLA, PETG en TPU en op 1 na is elke print gelukt en vrijwel perfect (soms kleine imperfecties). Ik maak het printbed pakweg 1 op de 20 prints schoon en mogelijk dat nog niet. De print die fout ging was een printbed met 30 sleutelhangers, waar er eentje van was gekomen van het printbed. Misschien is iets meer schoonmaken toch wel handig :)

Ik heb tot nu toe het volgende filament gebruikt, inclusief het profiel:
- Bambu Lab PLA en PETG. Met het relevant profiel van Bambu Lab welke automatisch via RFID ingeladen wordt.
- eSun PLA+: hier is een los profiel voor in Bambu Studio. eSun PLA+ werkt net zo goed als Bambu PLA.
- Overture TPU: generic TPU profiel. Ook deze werkte perfect. Ik heb er wel voor gezorgd dat de rol goed droog was door de rol een uur of 6 in een droger te zetten.
- Giantarm PETG: generic PETG profiel.
- Kingroon PLA: generic PLA profiel. Werkt ook uitstekend, al merk ik wel dat de PLA kwalitatief wat minder is dan de Bambu Basic
- Geeetech PLA Wood: generic PLA profiel. Ook deze werkte uitstekend. Ik heb deze volgens het advies van Bambulab geprint met een hardened 0.4 nozzle

Slechte camera en de oplossing hiervoor

Enige echte minpunt aan de printer is de camera en de verlichting. Gelukkig zit er een camera op, waardoor je kunt checken of de print nog loopt en min of meer in orde is, maar de framerate is zo slecht dat dit geen fijne ervaring is. Ook is de beeldkwaliteit ondermaats. Ik heb er een Tapo C100 Wifi camera bijgekocht voor 2 tientjes, en een mount geprint (https://makerworld.com/en/models/140138#profileId-172593), waardoor dit probleem opgelost is. Uitstekend beeld, ook in de nacht en een fatsoenlijke framerate. De Bambu Lab A1 camera is overigens wel bruikbaar voor timelapse videos, al is dat meer een gimmick dan iets wat ik regelmatig doe. Hieronder staat een foto van de setup en een foto van de video feed op mijn monitor, om een idee te geven van de beeldkwaliteit:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/mJKpNV6Ya0d7S24cAo367Yz-o1Y=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/93949/1SgBXBwwaTvbQaQgpO9gn0qZK6SlUPT3wC3C3s5IATdZIztvXj.jpeg?f=620xauto
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/suXPu7vADlQUuK1R5en4dr3cZsk=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/93949/1SgBXBpcEh5P0SUeGgwG2pk9EfffJOyyH6YuH3HlxnaXBVt1VI.jpeg?f=620xauto

Bambu Handy app en Bambu Studio
Een groot voordeel is ook de Bambu Lab app en Bambu Studio, die heel goed geintegreerd zijn met de printer en met Makerworld.com. Er zijn 4 manier om prints te starten:
1) Via https://makerworld.com/, waarna de print in Bambu Studio in geladen wordt en de print met een druk op de knop begonnen kan worden.
2) Via de Bambu Handy app die ook toegang heeft tot alle Makerworld modellen, waar de print met 1 druk op de knop begonnen kan worden. Dit werkt prima, al is het maar beperkt mogelijk om instellingen voor een print te veranderen.
3) Via Bambu Studio zelf, waar ook op Makerworld gebrowsed kan worden
4) Via een andere slicer, zoals Cura of Orca. De gcode kan vervolgens op een SD kaart gezet worden en de printer kan deze dan ook printen. Ik heb dit zelf nog niet gebruikt, vooral omdat Bambu Studio tot nu toe perfect werkt.

Enige nadeeltje wat ik wel wil noemen is dat de Bambu Handy app soms moeite heeft de status van de print op te halen en het camera beeld weer te geven. De app opnieuw opstarten verhelpt dit probleem meestal.

Het mag duidelijk zijn dat ik deze printer een enorme aanrader vind voor iedereen die wil 3D printen, en zo weinig mogelijk bezig wil zijn met sleutelen aan de 3D printer. De gebruiksvriendelijkheid die Bambu Lab heeft gemaakt met de AMS Lite, de automatische calibratie en bedleveling en het gemak van de Bambu Studio/Bambu Handy/Makerworld/printer integratie is iets wat Creality en de concurrentie 10 jaar geleden al hadden moeten doen.

Ik had me natuurlijk goed ingelezen voordat ik deze printer kocht, maar wat een fantastische ervaring is dit! Alles werkt tot nu toe naadloos, niks loopt vast en mislukt. Ook het prijspunt, (~500 Euro) is dit een fantastische keuze. Mocht je een 3D printer overwegen, je wil multi-color makkelijk kunnen printen, je budget is ongeveer 500 Euro en je gaat alleen PLA, PETG en TPU printen, dan is de Bambu Lab A1 wat mij betreft de beste optie. Enige alternatief wat mogelijk interessant is, is de Anycubic Kobra 3.

Dus 3D printen voor iedereen? Deze printer (en de andere Bambu Lab printers) is zo dicht bij als deze industrie gekomen is. Ik denk het nog niet voor de doorsnee Nederlander helemaal klaar is, maar de stap die Bambu Lab heeft gezet is enorm. Iedereen die een beetje handig is, kan hier prima mee uit de voeten en mooie prints produceren.

Hieronder nog een aantal foto's van mijn Bambu Lab A1 combo:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/vAPO0p30YjVwrY8PzIXjqGt4ofM=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/93949/1SgBXAl8bllXHrymOsIGzOMH20TE5FZLA6TrxP42FE991tSopT.jpeg?f=620xauto
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/uaal5kwwPrGLbgQl2qY85t3blJY=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/93949/1SgBXBbewue4Aio26tBEcwiQYrvitQiArD4fqfojhxCWpkGQwO.jpeg?f=620xauto
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/96SXLgQIGtW6Gh90akOlbZmhqhE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/93949/1SgBXBZQ1rhVYmFiFwlK2dPOFgErMqTFLJyh0kxHgpzHAFLhuT.jpeg?f=620xauto

Update 4-9-2024:
Inmiddels heb ik ongeveer 4 maanden ervaring met deze printer en ik ben er nog net zo enthousiast over. Ik heb de review op een aantal plekken bijgewerkt om mijn nieuwe inzichten en ervaringen te delen. Ook heb ik de prijs aangepast en aangegeven dat de Anydubic Kobra 3 tegenwoordig mogelijk een alternatief is.

Heb jij ook een Bambu Lab A1 Combo?

We zijn nu een maand verder en ben je nog steeds zo positief over deze printer. Meestal komen de problemen na een aantal maanden.
Ik overweeg om de A1 zonder AMS aan te schaffen maar deze is moeilijk (niet voorradig) te verkrijgen NL. :'(
Of weet jij zo een goede/betrouwbare verkoper die deze versie nog wel heeft?
De A1 met AMS is wel goed verkrijgbaar.
Ja, nog steeds net zo positief. Ik heb er inmiddels ruim 300 print uren opzitten en alles werkt vrijwel perfect. Als ik meer tijd had, was dat al zeker het dubbele geweest. Ik heb zelfs PLA van Kingroon gebruikt (voor 8 Euro per kilo gekocht via Aliexpress) en ook die werkt prima. Ook Geetech Wood PLA werkt uitstekend.

Ik heb maar 1 print gehad die fout ging en dat waren een stuk of 16 sleutelhangers tegelijkertijd, waar er 1 losliet van het bed. Ik maak het printbed echter vrijwel nooit schoon, dus kan goed zijn dat het daar aan lag :)

Nog altijd dus een dikke aanrader deze printer.

Ik heb de printer zelf besteld via Bambu lab - levertijd was volgens mij een kleine week. Dit werkte verder prima - ik weet niet of er andere winkels zijn die heb op voorraad hebben.
Prima review! Heel erg bedankt daarvoor.
Ik overweeg om deze te kopen. Nog tips of opmerkingen?
Buiten wat al in de review staat, geen nieuwe inzichten. Inmiddels ruim 600 printuren erop zitten en nog altijd zeer tevreden en zonder problemen. En een mooie prijs nu in de Black Friday sales :)
Inmiddels heb ik mijn A1 ook en deze heeft weer een onderhoud beurtje nodig.
Nu ben ik bijna door de mee geleverde smeer middelen heen en ben ik benieuwd van wat jij nu gebruikt en waar ik die kan aanschaffen.
Ik lees veel over super lube maar die heeft zo veel verschillende versies dat ik niet weet welke ik exact moet hebben.
Voor de y-as kun je gewone WD-40 gebruiken. Dit is ook het advies van Bambu.
Voor de z-as heb ik "Superlube multi-purpose grease (with syncolop (PTFE)" gekocht. Nog niet gebruikt (z-as smeren heb ik volgens mij maar 2 keer gedaan), maar wel uitgebreid google en reddit onderzocht en die zou goed moeten zijn.
Hele fijne review! Thanks man.

Hoe is de kwaliteit / afwerking van de prints? Eventueel vergeleken met jouw vorige printers. Soms zie je wel dat een printer regelmatig een lelijk plekje op je model print (misschien over of onder extrusion) maar bij de A1 wordt dat gecompenseerd toch? En bij je vorige printers niet.

Dus ben wel benieuwd: zien de prints er ook beter uit dan op de vorige printers?
De kwaliteit is consistent goed. Mijn andere printers konden, in theorie, ongeveer net zo goed printen. Al waren die wel een stuk langzamer en ging er een hoop gedoe aan vooraf, o.a. handmatig/semi automatische bedleveling, flowcalibratie en zelfs dan ging het regelmatig fout (spaghetti en andere ellende).

De grootste winst van Bambulab zit hem wat mij betreft in constante goede kwaliteit en heel weinig gedoe.
Heb ook de Bambu Lab A1 Combo besteld, wordt over een uurtje bezorgd.
Zal een vervanging zijn voor de Creality CR6-SE. Jarenlang gebruikt, behoorlijk tevreden, maar de laatste maanden gaf die veel problemen. Ook zijn de specs natuurlijk achterhaald (veel trager, één kleur, RPI noodzakelijk voor meer gemak, etc.).

Erg benieuwd hoe de Combo gaat bevallen.
Inmiddels al de 3DBenchy geprint. Wat een verademing is deze printer! In elkaar zetten is super eenvoudig, filament laden gaat bijna vanzelf. Printer is razendsnel (vergeleken met de Creality).

Hier ga ik een hoop plezier aan beleven! :)
Tipje voor mensen die ook snel met spullen gaan smijten: Na een dagje printen kreeg ik continue de melding "Homing of Z-Axis failed". Het zal toch niet he......

Eerst wat je doet is op internet zoeken, de gekste oplossingen kom je tegen. De oplossing uiteindelijk: de plate even loshalen van het bed en goed terugleggen. Blijkbaar was is na een print iets te ver naar achteren geschoven (moet 2 mm van de rand afzitten). Nu werkt ie weer als een zonnetje.
Bedankt voor je uitgebreide review! Het heeft mij nog enthousiaster gemaakt om eens met 3d printen te gaan beginnen :).
Paar vraagjes, heb jij de support rol gebruikt voor als je PETG ging printen? Dus deze "Support for PLA/PETG"
En in zo'n geval kun je nog maar 3 andere kleuren gebruiken voor je print, toch?

TPU printen kan dus maar in 1 kleur (omndat het niet in de AMS kan)? Of kun je eventueel een pause inlassen en dan een andere kleur erin stoppen. Dan is het wel per laag een andere kleur maar kunnen meedere kleuren misschien wel.

Het is me nog niet helemaal duidelijk hoe ik de kosten van een print kan berekenen. Althans, ik zag een print voor crocs en die gebruikt iets van 500g TPU. En een rol TPU op Amazon kost 25euro. Betekend dat dus dat de crocs ongeveer 12,5 kosten om te printen?

Is PLA ook zo gevoelig voor vocht? Of is dat vooral PETG?

Als er toch vocht in 1 van de 2 is gekomen is het dan later, als je weer eens gaat printen, enkel en kwestie van ontvochtigen? Of kan het er ook in blijven zitten waardoor je je filament rol kunt weggooien?