Nokia 225 4G Zwart Review

jack2
26 mei 2024, laatste update op 14 juni 2024, 726 views Product gekocht

Nokia 225 4G Zwart

Mijn wensen voor een tweede toestel waren minimaal: eenvoudig, betaalbaar, lange standby tijd, 4G (want oudere netwerken gaan uit), en liever een Nokia dan een Chinees ballenmerk. De Nokia 225 4G voldoet aan deze wensen en ik zag hem staan op een bekende webshop voor nog geen 5 tientjes.

Maar toen ik de doos in handen had viel me een aantal zaken op, waardoor ik me afvroeg of het wel een echte Nokia is (zie verder de uitgebreide toelichting).

Pluspunten

• Betaalbaar
  • 4G
  • Nokia
  • Camera

Minpunten

• Pas op voor namaak
  • Camera is matig (0,3MP)

3 van 5 sterren (Voldoende)
Hier is wat ik vond:
  • Op de doos stond geen "4G" vermeld (maar de foto gaf gelukkig wel het 4G model aan, waarbij het Nokia logo onderaan het scherm staat in plaats van daarboven)
  • De doos gaf "(C) 2020" aan, het introductiejaar van het 4G model. Zou het echt een exemplaar zijn dat 4 jaar op de plank heeft gelegen bij de webshop?
  • Na plaatsen van mijn 4G/5G simkaartje gaf het display aan op het 4G netwerk te zitten. Maar ik had geen internetverbinding. Misschien een kwestie van de juiste APN instellen, maar tegenwoordig hoort dat automatisch te gaan.
  • Bij handmatig zoeken naar netwerken werden er alleen 2G netwerken gevonden. T-Mobile/Odido bijvoorbeeld stond er al niet eens tussen.
  • Zonder simkaartje gaf het toestel bij de optie "About/Over" vrolijk aan op het "China Mobile" netwerk te zitten.
  • Bij het kiezen van de taal Nederlands bleek een kwart van de teksten niet te zijn vertaald. En wat er wel was vertaald klopte ook niet altijd. Bijvoorbeeld "Clear" was niet vertaald als "Wissen" (van invoer) maar als "Duidelijk".
  • Invoeren van de IMEI op de Nokia website gaf aan dat beide IMEI's niet bekend waren bij Nokia en dat er geen garantiestatus kon worden weergegeven.
Dit wekte bij mij voldoende argwaan op om het toestel terug te sturen.

Heb jij ook een Nokia 225 4G Zwart?

Het is inderdaad geen echte nokia maar een HMD...
Hoe lang gaat de batterij mee?

[Reactie gewijzigd door _Richie_ op 22 juli 2024 15:06]

Ja, dat wist ik wel. Het Finse bedrijf HMD heeft de merknaam Nokia overgenomen. En die leveren naar mijn idee kwaliteit. Maar bij dit exemplaar was er voldoende aan de hand om het niet te vertrouwen.

Ik zeg niet dat alle exemplaren van de Nokia 225 4G deze problemen hebben. Maar ik zou adviseren om hem bij een betrouwbare (web)winkel te kopen, en dan het liefst direct en niet bij een tussenverkoper zoals ik had gedaan. Of in ieder geval bij een winkel met soepele retourvoorwaarden.

Ik weet niet hoe lang de accu meegaat want ik heb hem al snel teruggestuurd, zoals ik al schreef. Maar de andere Nokia 225 4G die ik nu heb staat minstens 4-5 dagen standby voordat ik hem eens een keertje aan de USB poort van mijn computer leg.
Heeft de andere 225 die je hebt gekocht niet de problemen waar je over schrijft in je review?
Die heeft de genoemde problemen inderdaad niet.

Het enige puntje is dat de doos "(C) 2020" aangeeft maar dat noem ik geen probleem.