Inleiding
Voedingen zijn soms ook een wat ondergewaardeerd onderdeel. Of juist zwaar gehyped, waarbij hoger vermogen, beter lijkt). De waarheid zit denk ik een beetje in het midden. De Cooler Master GX III Gold 750W leek voor mij dan ook een goede balans. Of dit klopt gaan we in deze review ontdekken.
De voeding is er ook in een 650W en 850W uitvoering. De 1050W en 1250W worden verwacht.
Eerst even de gelikte foto's
/m/2011/1SbdbvYXZu2H6l4qciprg1MTwqveKpXRXUqv58OEiqoKVHRqR5.png?f=620xauto)
/m/2011/1Sbdbv0h1bY2rjEf4RqLk3B2bmKB3sxf7ZKxyyTCSU23hu392Y.png?f=620xauto)
/m/2011/1Sbbzfu5EUSjCvMh46OpAGbafl8mrz3F51FOTUB2QabfFfWXtK.png?f=620xauto)
Specs en uitrusting
- 80 PLUS Gold efficiency (>=90%)
- Titanium efficiency bij lage belasting
- ATX 3.0 met volledige ondersteuning voor PCIe 5.0 GPUs en GPUs met 6+2 pin connectoren
- Stille135mm HDB fan
- Maximaal 1900 RPM, volledig passief tot 40% belasting
- 62,5A op de +12V rail
- Volledig modulaire kabels
- Eén PCIe 5.0 12VHPWR 300W en 3 PCIe 6+2 connectoren voor overklokte high-end GPUs
- 10 jaar fabrieksgarantie
:strip_exif()/m/2011/1SbbzfpXtGvmlI5olqROed7gng6OxPPpDawgVu7CF6pEvllYhs.jpeg?f=620xauto)
Unboxing en afwerking
De voeding wordt geleverd in een opvallende doos, waarbij de Cooler Master stijl gelijk opvalt.
:strip_exif()/m/2011/1SbbzfpS72RBTaLZjnKX0rtD6dKKkWE5eyU0jDb3AdzUBqIjlX.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/2011/1SbbzfliwRYsiZSPuJRWXGfpGBNpr31Scq90uyeJQgSEWJ6pdY.jpeg?f=620xauto)
Het wordt compleet geleverd met schroefjes en alle mogelijke kabels. Wat opvalt is dat de kabels plat uitgevoerd zijn, op de nieuwe PCIe 5.0 300W kabel na, deze is rounded en netjes in mesh afgewerkt en heeft een haakse connector. De moederbord kabel is 65cm en dat is lang, in vegerlijking met eerdere voedingen die ik heb gehad of getest heb. Voor hele grote behuizingen is dat prettig.
:strip_exif()/m/2011/1Sbbzf6BxeFohNyICdOHHsXDESujYsFo3oDPzfwgrjb3GGJuUK.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/2011/1SbbzfIExX6s8WGtB4PsNlbnM5Bv2DBEmeATpTjASak0nzyPx8.jpeg?f=620xauto)
De voeding zelf ziet er stijlvol zwart uit en misstaat in geen enkel systeem. De fan is ook stijlvol in de behuizing ingepast en afgewerkt met met een mooie mesh, net als de achterkant. Bij de achterkant is ook de grote heat sink zichtbaar.
:strip_exif()/m/2011/1Sbbzf4VGlEi8nkr1AReaR49IJC0jkRt38ek3GBBOXbF57hUfY.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/2011/1SbbzfHJCb1FH9mawjm4ncdS9tx3Xvrd2YSGWjlY7jIhI0dhfh.jpeg?f=620xauto)
Installatiegemak
De installatie was erg gemakkelijk. Als ervaren tweaker doe je dit met je ogen dicht maar ook een kind kan de was doen. Aansluitingen en kabels zijn duidelijk gelabeld en passen ook maar op één manier. Dus kan praktisch niet verkeerd gaan. Zwarte schroeven zijn meegeleverd.
Aansluitmogelijkheden
- ATX-Motherboard (20+4-pin) 1
- P4+4 (CPU) 1
- P8 (CPU) 1
- 12VHPWR cable 300W 1 /li]
- PCI-e 6+2-pin (GPU) 3
- SATA 2x4
- PATA 1x4
:strip_exif()/m/2011/1SbbzfMwS8yE4hY8xcpyhuHs45zsSIF0ayeHUGPRrLILFMnyAd.jpeg?f=620xauto)
Warmteproductie, koelvermogen en geluidsproductie
Je koopt een voeding meestal niet voor zijn koelprestaties. Maar dit heeft natuurlijk wel invloed op het geluidsniveau en wellicht de algehele temperatuur in je behuizing. Hoe efficiënter, hoe minder energieverlies via warmte en dus ook hoe minder te koelen en dus uiteindelijk minder geluid. Deze voeding is behoorlijk efficiënt en produceert weinig warmte. In combinatie met een grote 135cm en kwalitatief redelijke fan, zal deze niet snel oververhit raken.
Ik ben erg gesteld op een stil systeem en daar blinkt deze voeding wel in uit. Tot 40% belasting (300W) blijft de fan idle. Voor mij is daarom deze 750W uitvoering de sweetspot, aangezien mijn systeem onder full load net onder de 300W blijft en deze voeding dus zelfs onder full load stil is. Mensen met een zwaarder systeem zullen dat wellicht niet hebben, maar ik verwacht dat als je al boven die 300W uit zou komen, dat alleen tijdens het gamen zal zijn, en dan merk je het geluid van een voeding sowieso niet schat ik zomaar in. ;-)
Prestaties en stabiliteit
De voeding is stabiel. Sowieso ben ik geen problemen tegen gekomen in de ruim vijf weken intensief testen, inclusief meerdere simultane CPU en GPU stress testen en normaal gebruiken en gamen.
Prijs
Het is niet de aller voordeligste ATX 3.0 voeding die er te krijgen is. Maar ook niet de duurste. Zeker gezien het rijke uitrustingsniveau, stijlvolle afwerking, volledig modulair en passief gekoeld tot 40% belasting, maakt dit wel een zeer interessante keuze.
Testsysteem
- Antec P183 full AX tower behuizing
- Asus TUF GAMING B650-PLUS moederbord
- IAMD Ryzen 5 7600
- Scythe Mugen 4 CPU koeler
- 2x 16GB Corsair DDR5-6000
- IASUS NVIDIA RTX 4060
- WD BLACK SN850X 2000GB SSD
In de behuizing zitten 3 case fans, 1 intake vooraan en 2 outtake: 1 achterkant bovenaan en 1 in bovenkant achterin. De voeding zit in een gesloten compartiment onderin.
Conclusie en algemene beoordeling
De Cooler Master GX III 750W is een stijlvol afgewerkte, stabiele, zeer stille en hoogwaardige voeding. Mocht je onder full load net iets meer power nodig hebben, kan je ook de 850W overwegen. Die is passief gekoeld tot 340W. Heb je juist iets minder nodig, kies dan voor de 650W. Die is passief gekoeld tot 260W.
Deze voeding is behoorlijk toekomstbestendig. Neem daarbij de nette afwerking, passieve koeling tot 40% belasting, hoge kwaliteit en 10 jaar fabrieksgarantie op en ik kan deze alleen maar van harte aanbevelen!