Hallo!
Samenvatting in 2 zinnen
Ik heb besloten me toch maar te wagen aan het schrijven van mijn eerste review, want dat verdient dit toetsenbord gewoon! Laat dat op voorhand duidelijk zijn, want dit is echt een ge-wel-dig toetsenbord.
Kleine voorgeschiedenis
Ik ben ooit, lang geleden begonnen met een gewoon toetsenbord uiteraard. Maar toen kwam mijn oog op de logitech wave, welke toen al iets van semi ergonomisch was.
Dit beviel zo goed dat ik over ben gegaan naar een microsoft comfort curve, welke ik later heb moeten opwaarderen naar mijn vorige keyboard, de Microsoft natural ergonomic keyboard for buisness:
Dit is van alle boven genoemde misschien wel de beste, op het toetsenbord van deze review na natuurlijk.
De natural ergonomic begon wat slijtage te krijgen, en heel af en toe, leek het alsof ie mijn toetsen niet meer zo goed registreerde.
Ik wilde ook al heel lang een mechanisch toetsenbord hebben, en sinds dat ik een nieuwe kast heb, met RGB, dacht ik dat het wel gaaf zou zijn, als ook mijn muis en toetsenbord deze zouden complementeren.
Zo gezegd zo gedaan dus; Ik zocht op internet, en kwam uit bij het merk perixx. Ik bestelde de goedkoopste optie (welliswaar via amazon, omdat ze op hun eigen site allemaal uiterverkocht waren) en nog geen 24 uur later werd het toetsenbord keurig afgeleverd door DHL
Unboxing
Het toetsenbord kwam in een grote doos, waar de kleine doos van het toetsenbord in zat:
Zoals je kan zien, is het een vrij simpele doos, maar het doet zijn werk prima.
Als ik de doos vervolgens open klap, heeft het een handige overview binnenin:
Hierin staan dingen zoals hoe je de boel aan kan sluiten, hoe de backlit rgb werkt, hoe het toetsenbord te resetten en dat soort dingen.
Echter staan al die dingen ook gewoon in de meegeleverde handleiding.
Naast het toetsenbord zelf vind ik in de doos, de papieren handleiding, en een gevlochten usb-a naar usb c kabel om het toetsenbord op te laden, danwel bedraad op je systeem aan te sluiten. Of dit usb 3.0 of zelfs 3.2 is weet ik niet. Die informatie kon ik online niet vinden.
Eerste indrukken
Vol verwachting ga ik aan de slag, en wat opvalt is dat de rgb gelijk aanspring op het moment dat je de schuifregelaar aan de achterkant verplaatst om het toetsenbord aan te zetten.
Dit houd dus in, dat het toetsenbord in ieder geval al voor een deel opgeladen is, wat in mijn ogen een goed teken is.
Maar ik hou niet van draadloze toetsenborden (of muizen), dus ik plug de usb-c in het toetsenbord zelf, en het andere eind in de computer zelf. Daarna zet ik de pc aan, en laat ik windows booten.
Zoals gebruikelijk kom ik bij mijn log in scherm aan, waar ik een pincode moet typen.
Dit probeer ik, maar er verschijnt niets in beeld. En ook als ik wat andere dingen probeer, komen de stipjes van mijn pincode niet in beeld.
Later, na een keer de handleiding erop nageslagen te hebben, heb ik de FN knop wit laten oplichten, samen met de nunlock knop. De win knop is wel rgb, wat blijkbaar betekent dat het toetsenbord in Windows mode staat, want er zit blijkbaar ook een optie op voor Mac.
Verder heb ik gecheckt of het eerste lampje brandde, en dat was het geval, zei het groen. Later veranderde dat lampje naar wit, maar al met al, lukte het nu om mijn pincode in te typen, en nadien bleef dat gelukkig zo, dus ik weet niet wat er mis mee was, maar het is me toch gelukt om in windows te komen.
Gelijk heb ik de gecombineerde driver en software (hierover later meer) gedownload, en ben ik een hoofdstuk van mijn boek gaan typen in word. Daarna ben ik even gaan gamen, om tot een eerste indruk te komen, en die was geweldig!
Daarna was het tijd om naar bed te gaan, maar niet voor ik nog 2 foto's had gemaakt van hoe het toetsenbord er bij stond, zo voor mijn center speaker:
Drivers & Software
Op de website van Perixx kun je een klein bestand downloaden wat de drivers en software voor deze periboard 835 bevat, wat tegelijkertijd ook de software bevat voor zijn kleinere broertje de Periboard 535, welke exact dezelfde toetsenbord is, als deze 835, maar dan zonder de rgb.
Hier kun je wat dingen instellen zoals de layout van de toetsen (en ook dat je bijvoorbeeld van de y een z maakt, mocht je de duitse layout prefereren als je de us layout hebt gekocht.
Verder kun je hier dingen instellen zoals de verlichting, welke individueel per toets ingesteld kan worden:
En ook heb je de mogelijkheid voor macros:
Al met al een vrij handig programma dus, welke ook gelijk zonder problemen werkte!
Klein tussenoordeel na een paar dagen gebruik
Ik moet zeggen dat dit een geweldig toetsenbord is! Sommige dingen zijn toch echter wel even wennen zoals bijvoorbeeld de ( knop, waarvan ik het idee heb dat die op de natural ergonomic dichter bij zat.
Maar echt, zowel in gaming als met typen, is dit een fantastisch toetsenbord! Hier zo even wat meer over.
Switches
Aangezien dit een mechanisch toetsenbord betreft, heeft dit toetsenbord natuurlijk ook mechanische switches.
Hier heb ik mezelf even over ingelezen, en kwam tot de volgende conclusie.
De switches zelf zijn van het merk Kailh, wat eigenlijk een budget variant van Cherry MX is. Verder zijn er 3 varianten beschikbaar voor dit toetsenbord, namelijk Clicky blue (welke ik heb) tacticle Brown, en Linear red. Deze zijn allemaal te vergelijken met de equivalenten van Cherry MX.
In de eerste instantie las ik dat de budget variant niet zo goed was. Maar nog altijd beloven Kailh Switches tussen de 50 en 60 miljoen aanslagen, dus dat is ruim voldoende in mijn ogen. Niet de 100 miljoen plus aanslagen, welke Cherry MX belooft, maar...
Blijkbaar, volgens een email die ik van de klantenservice heb gekregen, zijn de toetsen, én switches toch te vervangen. Dus mocht je ergens een setje Cherry's hebben liggen, of andere keycaps erop willen zetten, dan is dit toch mogelijk!
Toetsen, en gevoel van typen
De Periboard 835 komt met zogeheten low profile toetsen. Deze typen een stuk lichter als normal, dan wel full size toetsen, maar het kan even wennen zijn als je wat zware toetsen gewend bent.
Echter, met deze low profile toetsen, ben ik een stuk sneller wat betreft mijn aanslagen per minuut, en over het algemeen typt het echt wel lekker weg! Ook mede vanwege zijn ergonomische vorm!
Maar ja, iemand die een normaal toetsenbord gewend is, moet waarschijnlijk wel heel erg wennen aan het "eiland" in het midden. Maar als je hier eenmaal, of al aan gewend bent, is het echt een verademing om te typen.
Niet alleen omdat je handen eigenlijk altijd al in de goede positie staan met zo'n layout, maar ook omdat de keycaps, sommige vormen hebben, die eigenlijk gelijk al goed staan voor je vingers!
Ik vermoed dat vanwege die perfecte ergnonomische vorm, dit toetsenbord dan ook mede een hoog prijskaartje heeft.
Prijs to performance
Ik vind heel eerlijk gezegd dat als je het volle pond betaalt voor dit toetsenbord, dat de prijs iets te hoog is. Echter heb ik wel het volle pond betaald, omdat ie alleen nog maar via Amazon te krijgen was, waar de kortingen niet gelden.
Echter als je ze via hun eigen site besteld, zijn alle 3 de uitvoeringen even duur, heb je gratis verzending, en krijg je vaak een x aantal procent korting, wat op het moment van schrijven 15% is (alleen zijn ze nu uitverkocht).
En als je dan kijkt, dat bijvoorbeeld de linear red, een stuk duurder is op Amazon (zo'n 50 euro meer) en dat je die voor het normale bedrag (199 euro) kan krijgen, met korting (wat dan uitkomt op ongeveer 170 euro), dan zijn alle toetsenborden toch wel aan te raden hoor.
Het is nog altijd aan de dure kant, maar bij mijn weten, zijn de functies die je bij dit toetsenbord krijgt alleen samen te vinden bij dit toetsenbord.
Bijvoorbeeld zijn er wel degelijk RGB ergonomische toetsenborden, maar dit zijn dan vaak de zogenaamde split toetsenborden, waar eigenlijk gewoon het toetsenbord door de helft is gezaagd, en zijn dit ook vaak membrane toetsenborden.
Dus, als je een ergnomische layout wil, met alleen een eiland in het midden, mét RGB, en dat je toetsenbord ook nog eens mechanisch is... Dan kom je eigenlijk alleen maar bij deze periboard 835 uit.
En als je hem zonder RGB wil, kom je uit bij zijn kleinere broertje de Periboard 535.
Dit is echt een fantastisch toetsenbord! Ik ben er erg blij mee, omdat ie zo lekker typt, en fijn onder mijn vingers aanvoelt.
Ik typ er ook een stuk sneller op dan op al mijn andere toetsenborden, wat waarschijnlijk ook komt doordat deze mechanisch is.
Tel hierbij de uitstekende ergonomie, en de RGB bij op, tezamen met de 3 verschillende soorten switches, en je hebt gewoon een top product, waar de kwaliteit vanaf straalt.
Het enige minpuntje wat ik tot nog toe kan vinden, is de polssteun. Deze is, in tegenstelling tot de natural ergonomic microsoft, vrij hard, en ook nog eens erg kort.
Maar het is gelukkig niet iets, waar je niet aan kan wennen.
Verder is het natuurlijk best een investering, maar al met al is dit toetsenbord zijn geld echt wel waard!
Tot zover mijn review. Ik hoop dat jullie hem kunnen waarderen!