Inleiding
Allereerst; dit product is gesponsord door Cooler Master, dus shout-out naar Cooler Master voor het beschikbaar stellen van deze voeding om deze review mogelijk te maken. De Cooler Master GX III 850 Gold Power Supply is een voeding die waarschijnlijk bij veel zoektochten in de pricewatch naar voren zal komen, dus daarom zullen we in deze review dieper ingaan op de prestaties, kwaliteit, en gebruikservaring van deze voeding.
Context en behoefte
Met de toenemende stroombehoefte van moderne PC-componenten, vooral bij high-end builds, is er een groeiende vraag naar krachtige en efficiënte voedingen. Cooler Master speelt hierop in met de GX III 850 Gold, ontworpen om zowel kracht als efficiëntie te leveren in een compact en betrouwbaar pakket. Hoewel de echte high-end builds waarschijnlijk meer baat hebben bij de 1000W versie van deze PSU, zal de 850W versie voor veel mid-range builds een optie kunnen zijn.
Review / testmethode
Bij het beoordelen van deze voeding zullen we de volgende aspecten bekijken:
- Prijs / Kwaliteit ten opzichte van de specificaties
- Wat zit er bij?
- Potentiële problemen bij installatie en gebruik
- Doelgroep en gebruiksscenario's
- Conclusie
Prijs / Kwaliteit ten opzichte van de specificaties
Prijs / Kwaliteit - Hoe zoek ik goede voeding uit die bij mijn systeem past?
Een goede voeding is belangrijk voor de stabiliteit en veiligheid van je systeem. Daarom is dat één van de componenten om
niet op te besparen bij het bouwen van een nieuwe PC. Daarnaast is een voeding een onderdeel dat erg lang mee kan gaan en dus mee kan verhuizen naar een nieuw systeem als je de rest van je pc gaat upgraden.
Een eenvoudige rekensom om te bepalen welke voeding geschikt is voor jouw systeem:
TDP van CPU+TDP van GPU+15W (Moederbord)×2=Totaal vermogen
Waarom dan x2? Een voeding werkt het meest efficiënt tussen de 40% en 50% belasting. Dus als je lekker aan het gamen bent met alle grafische settings zo hoog als ze kunnen zijn en je pc het zwaarst belast wordt, werkt je PSU het zuinigst.
Dus als je van 50% belasting uitgaat en rekening houdt met zogenaamde "
transient spikes"(Zie Gamers Nexus voor meer info hierover op Youtube), maakt deze formule het gewoon makkelijker om een geschikte voeding te vinden. Er zullen mensen zijn die zeggen dat je prima voor een lagere Wattage voeding kan gaan, en dat klopt ook. Het is alleen niet het meest efficient en je loopt het gevaar dat je bij hogere belasting van je systeem of overclocken tegen hard shutdowns aan gaat lopen en andere rare zaken.
Voor bijvoorbeeld een systeem met een AMD Ryzen 7 7800X3D (120W) en een NVIDIA RTX 4070 TI Super (285W) kom je op basis van bovenstaande uit op:
120W+285W+15W×2= 840W
En de laatste tip van de dag; Check
HIER deze Voeding Tier Lijst van Cultists.Network. Zij zijn zeer gespecialeerd in voedingen en je kan op basis van deze spreadsheet zien of een voeding goed is of niet.
Daarnaast is een wat minder bekende optie, maar zeker niet minder belangrijke, de website van
Cybenetics. Cybenetics hanteert een uitgebreider systeem dan de bekendere 80 PLUS certificering voor zijn certificaties, door niet alleen efficiëntie te beoordelen. Cybenetics neemt veel meer aspecten mee zoals geluidsniveau, ripple, en nog veel meer.
Prijs / Kwaliteit van de Cooler Master GX III 850 GOLD
Zoals op de doos staat heeft de GX III 850 een 80 PLUS Gold certificering. Niet bijzonder en naar mijn mening het minimale dat je in je PC moet willen stoppen. De voedingen met een certificatie van Silver of lager zal je vooral terug zien in het hele lage budget segment en budget pre-built PCs.
In de database van Cybenetics komt de GX III 850 niet voor, maar zijn kleinere broertje (GX III 750 Gold) en grotere broer (GX III 1050 Gold) wel. Als we naar de testresultaten van die beide voedingen kijken zien we bijna identieke testresultaten en krijgen de beide exemplaren een Cybenetics Platinum rating voor de efficiëntie. Ook al mist de GX III 850 Gold zelf in de vergelijking, we kunnen er veilig vanuit gaan dat deze voeding nagenoeg dezelfde testresultaten zal behalen als de andere voedingen uit de serie.
In de Pricewatch staan op het moment 42 voedingen van 850W met een 80 PLUS Gold certificering. De prijzen lopen van €99 (
ASUS Prime 850W Gold) tot €199 (
Seasonic Focus GX-850 ATX 3.0 Wit), wat best een behoorlijke spreiding is. De GX III 850 Gold zit met een prijs van net geen €120 daarmee aan de goedkopere kant.
Voor ongeveer €20 meer dan de goedkoopste 80 PLUS Gold certified 850W PSU krijg je +3 SATA-aansluitingen, +1 MOLEX-aansluiting, een semi-passieve ventilator (ventilator draait niet bij lage belasting) ten opzichte van een actieve "always on" ventilator, en 2 jaar extra fabrieksgarantie voor een totaal van 10 jaar.
Ten opzichte van de duurste variant lever je ook wat in. Je krijgt met de duurste PSU nog eens +2 SATA-aansluitingen voor een totaal van 10, al heeft de GX III 850 Gold wel weer een MOLEX-aansluiting meer. Garantie is verder hetzelfde, maar de Seasonic is wel iets kleiner (2cm minder diep) en heeft een fan control button waarmee er gekozen kan worden of de fan altijd draait of dat de fan uitschakelt bij een lage belasting.
In die vergelijking is naar mijn mening de semi-passieve ventilator in combinatie met de langere garantieperiode al voldoende reden om voor de GX III 850 Gold te kiezen, maar is het verschil met de duurdere voeding te klein om die aankoop te rechtvaardigen.
Specificaties
Sommige zijn hier al eerder genoemd, maar nog even een opsomming van wat er allemaal dit kleine grote monster zit:
Vermogen en certificering
- Vermogen (watt) - 850W
- Voeding certificering - 80 Plus Gold, Cybenetics Platinum
- Modulair - Ja (volledig)
- Voedingtype - ATX12V 3.0
- Continu- of geschat vermogen - Continue
- +12V Rails - 1
- Capaciteit 12V1 rail - 70,8A
Aansluitingen
- Aantal SATA-aansluitingen - 8x
- Aantal molex aansluitingen - 4x
- Aantal PCI-e aansluitingen - 3x 6+2-pins, 12+4-pins (PCIe Gen 5)
- Vermogen 12(+4)-pins (PCIe Gen 5.x) - 600W
- Diepte - 160mm
- Kleuren - Zwart
Garantie
- Fabrieksgarantie - 10 jaar carry in
De voeding maakt met name indruk door de hoeveelheid aan SATA en MOLEX aansluitmogelijkheden. In combinatie met de dubbele CPU power connectors kunnen ook high end moederborden van voldoende stroom voorzien worden.
Wat zit er bij?
De voeding is netjes ingepakt. Naast de voeding vind je een plastic zak waar de meegeleverde kabels en schroeven in zitten. Meer dan dat heb je eigenlijk ook niet nodig.
De voeding zelf is ziet er naar mijn mening niet bijzonder uit. Het is een zwarte en rechthoekige box met het Cooler Master logo er op. Het uiterlijk van een voeding is over het algemeen ook geen focus, uitzonderingen daargelaten zit de voeding in de PC kasten van tegenwoordig in een apart compartiment en uit het zicht. Daardoor geef ik ook de voorkeur aan een minimalistisch design, zodat er meer R&D budget over is om de kwaliteit van het product te verbeteren.
Dan de meegeleverde kabels. Buiten de standaard C3 Eurokabel voor de stroomvoorziening komt de voeding met 3x PCI-E, 2x EPS, 1x Molex met 4 connectors, 2x SATA met 4 connectors, 1x 24-pins en 1x 12(+4)-pins PCIe Gen 5 kabel.
Een bijzonder prettig kenmerk van de 12(+4)-pins PCIe Gen 5 kabel is dat deze een "braided sleeve" heeft EN dat deze aan de kant van de GPU een 90 graden connector heeft. Daarmee zal deze kabel er mooier uitzien, minder snel problemen geven met een kabel die tegen het zijpaneel drukt en hoef je niet aan de slag met adapters/verloopstekkers met het risico dat er ergens iets smelt of in brand vliegt.
Al met al een vrij standaard, maar vooral ook complete lijst met zaken die je bij een voeding mag verwachten.
Waar kan je tegenaan lopen als je met dit product aan de slag wilt
Na de voeding in verschillende kasten ingebouwd te hebben (Corsair 7000D en een BeQuiet Pure Base 500) ben ik prettig verrast. Juist omdat de meeste kabels geen sleeve hebben zijn ze lekker flexibel en daarmee makkelijk op de juiste plaats te brengen. Doordat ze plat zijn kan je er verschillende plat op elkaar leggen en dan met een cable tie vast maken in de kast. Bij het testen van de voeding heb ik behoorlijk moeite moeten doen om de ventilator aan te krijgen. Het komt er in de praktijk op neer dat als er dermate veel gevraagd wordt van de voeding dat de ventilator aan het werk moet, de ventilatoren in de behuizing al veel meer herrie maken. Daarmee is de voeding nagenoeg geruisloos.
De lengte van de kabels is wel een ding. In de 7000D waren de EPS kabels eigenlijk te kort, waardoor ze niet via de kabelgoten in de kast naar de voeding geleid konden worden. Het past wel, maar op diezelfde plek zouden in de 7000D ook 2.5" HHDs bevestigd kunnen worden en als ik dat gedaan had kon ik het zijpaneel niet sluiten met deze kabels. Daarmee lijken de standaard meegeleverde kabels minder geschikt voor de grotere behuizingen. In de kleinere Pure Base 500 was dat probleem niet aanwezig.
Er wordt standaard een 90-graden 12+4-pins kabels meegeleverd voor de huidige generatie Nvidia-kaarten. Maar als jouw connector toevallig iets naar binnen zit (ten opzichte van het koellichaam) of je installeert een waterblok op je GPU (zoals bij mijn EKWB waterblok), kan je de kabel niet gebruiken. Je zal dan een custom kabel of alsnog een adapter moeten aanschaffen.
Waar is dit product voor bedoeld en wie is die doelgroep
Deze voeding is gericht op het middensegment van de gemiddelde gaming PC enthousiast of niet al te veel eisende professional. Ga je aan de slag met zware hardware combinaties zoals een Intel i9-14900K i.c.m. een NVidia RTX 4090, dan heb je echt een zwaardere voeding nodig.
Voor het grootste deel van de Tweakers die op zoek zijn naar een nieuwe voeding zal de GX III 850 Gold zeker interessant kunnen zijn.
De Cooler Master GX III 850 Gold Power Supply biedt een prima balans tussen prijs en kwaliteit. Met een hoge efficiëntie, volledig modulaire kabels, betrouwbare bouwkwaliteit en lange fabrieksgarantie is deze PSU een sterke keuze voor zowel gamers als professionals die vanuit huis werken. Ondanks enkele kleine nadelen, zoals bijvoorbeeld de kabellengte, biedt deze PSU veel waarde voor zijn prijs.
Voor constructieve feedback of verzoeken tot meer informatie, laat het ons weten in de reacties!