€ 484,- bij Belsimpel

Samsung Galaxy S22 128GB Zwart Review

12 mei 2024, laatste update op 12 mei 2024, 769 views Rapporteer

Samsung heeft met de Galaxy S22 een prachtig compleet en krachtig toestel uitgebracht dat ook nog eens een optische telelens heeft die prachtige foto's maakt. De kwaliteit van het toestel is op alle andere vlakken ook dik in orde. Een snelle SOC, helder OLED scherm en een prima modem maken dat er weinig op dit toestel is aan te merken.

Helaas is de accuduur ietje minder en gaat opladen in 100 minuten, wat niet slecht is maar beter had gemogen. Ook de camera is prima in orde maar mist in vergelijking met de iPhone net wat extra finesse en beeldscherpte. Ook de diep geïntegreerde maar verwijderbare bloatware en Samsung apps zijn een puntje.

Pluspunten

• Uitstekend O-Led display
  • Uitmuntende camera met telelens
  • Zeer snelle SOC, ook al is het toestel al een paar jaar verkrijgbaar
  • Uitstekende software
  • Prachtige bouwkwaliteit
  • Perfecte belkwaliteit, Wifi en modemfuncties

Minpunten

• Scherm net iets te klein *persoonlijk
  • Accuduur kon beter
  • Veel bloatware en de interface is niet schoon

Het is een bekend keuzeprobleem. Je wilt niet meer dan 400.- euro uitgeven aan een toestel, maar wilt wel een perfecte gebruikerservaring van de toptoestellen. Midrange toestellen schieten qua camera, processorkracht en bouwkwaliteit dan vaak tekort. De down-gescalede versies als de Samsung FE's komen in beeld, maar iets blijft missen. Dus komt het flaggenschip van 1 of 2 jaar geleden in beeld. Op deze manier kwam ik uit bij de Samsung Galaxy S22. Eerst schrok ik wat terug van het kleinere scherm, de iets mindere accuduur en het gebrek aan software ondersteuning, maar heb toch de koop beslissing gemaakt. Doorslag geven was de tele camera en de algemene goede kwaliteit van het toestel.

De Galaxy S22 heeft een helder OLED scherm met fantastische kleuren en een geweldig contrast. Helaas had het van mij iets groter gemogen. Letters zijn iets priegeliger en navigeren is net wat moeilijker.Daarentegen zullen liefhebbers van kleinere toestellen dit apparaat kunnen waarderen. Het past in de broekzak of handtas en is met 1 hand redelijk bedienbaar.

Als tweede valt de camera op. De 3x telelens hebben we meteen in de lentezon uitgeprobeerd en overtuigde gelijk. Zoomen en plaatjes schieten werkt vloeiend en met gemak. Kleuren zijn echt, beelden zijn levendig. Wel is in mijn optiek de camera van hogere iPhone series net wat edgier en fraaier, maar dit blijft met name door de tele een top camera. De selfie camera is goed maar niet uitmuntend.

De accuduur is een puntje. Met zwaar gebruik zal de S22 ergens in de avond aan de lader moeten. Opladen gaat dan ook nog eens iets trager dan bij de concurrentie. Een lader is niet meegeleverd. Tot mijn verbazing hielp het om de laadkabel en lader te vervangen voor een 120-Watt model (Aliexpress). Nu laadt het toestel in 90-100 minuten op, zeker acceptabel.

Een ander puntje is de software. Met nog slechts twee jaar updates (wat te verwachten is bij aankoop van een ex-topmodel) is dat krap. Maar de telefoon is ook buiten de upgrade periode bruikbaar en met 128GB geheugen zie ik het toestel niet snel in ongebruikt raken. Wel is Samsung's UI interface erg ingrijpend en vol met bloatware en apps die je moet uitschakelen of verwijderen als je ze niet op prijs stelt. Dat kost best een paar uur. Bovendien bevalt de launcher van Samsung niet en moest die door Nova Launcher worden vervangen. Tweak software deed de rest. Lastig is dat veel Google apps zijn vervangen voor Samsung apps. Zowel Telefoon, Berichten als Kalender heb ik moeten downloaden en vervangen. Samsung probeert agressief zijn eigen apps naar voren te schuiven.

Als ik nog een ander puntje mag zoeken, het scherm mag van mij nog wat helderder in daglicht is het soms een beetje lastig aflezen, maar het is zeker niet slecht.

Sommige apps van Samsung zijn daarentegen wel weer uitstekend. Talloze ingebouwde extra functies in het instellingen menu.

Wie een iets kleinere telefoon voor een midrange prijs wenst met een prima 3x telelens camera en uitmuntende bouw kwaliteit, mag deze Galaxy S22 zeker in overweging nemen, maar zal tevreden moeten zijn met een iets kortere software ondersteuning en een accu die ietsje beter had gekunt.

Heb jij ook een Samsung Galaxy S22 128GB Zwart?