Beoordeling van de ASUS VivoBook Pro
Volgens ASUS is de laptop gericht op professionele creators en gamers. Om heel eerlijk te zijn, ben ik geen van beide, maar heb ik wel een poging gedaan om te beoordelen of ASUS een product heeft geleverd dat aan die verwachtingen kan voldoen.
Achtergrond reviewer
Een kleine achtergrondschets van de reviewer: mijn interesses liggen meer bij nieuwe ontwikkelingen en het ontdekken van hoe nieuwe gadgets het leven gemakkelijker maken. Omdat ik inmiddels een betere baan heb dan toen ik net begon in de wereld van technologie, ben ik bereid om meer te betalen voor producten die veel kunnen leveren, zelfs als ik niet alle functies noodzakelijk hoef te gebruiken.
Ik had mij aangemeld voor de ASUS Event testgroep om de Zenbook Duo te testen. Door een afmelding werd mij gevraagd of ik de VivoBook Pro wilde testen. Hoewel dit niet mijn eerste keuze was, vind ik het altijd leuk om mee te doen en zei ik ja op het aanbod.
Maar eerst even uitpakken....
/m/266686/1S67j0qzz9k9UguuhdvNyxbIzzDhaZtIyK2XMP064r5aUCr5Q1.png?f=620xauto)
Algehele conclusie
Het is een krachtige laptop met een prima bouwkwaliteit. Hij is wat aan de grote kant voor mij, maar als voordeel is dat het scherm wel prettiger van formaat is dan de 14-inch en kleinere modellen.
Het OLED-scherm is mooi om te zien, maar bij het wisselen tussen mijn werklaptop, mijn privéscherm en de testlaptop merk ik dat ik na mijn eerste ervaring met een computerscherm met OLED niet meteen de behoefte heb gekregen om een nieuw scherm te willen. Bij mijn TV en telefoon had ik wel meteen duidelijk verschil gezien en wilde ik niet meer terug naar LCD.
De geluidskwaliteit is matig, wat ook door andere reviewers al is aangegeven. Het is mij iets te blikkerig, al moet ik zeggen dat de stereoweergave goed is, maar dit heeft beperkte meerwaarde omdat juist door het blikkerige geluid ik niet snel met deze speakers naar films of andere media zal kijken. De toegevoegde waarde van de software is beperkt en lastig in te stellen omdat documentatie lastig te vinden is en het niet altijd even intuïtief werkt.
Onderscheidend vermogen
Wat maakt de laptop uniek? In de Tweakers pricewatch kwam ik geen andere laptop tegen met eenzelfde OLED-scherm en processor in dezelfde prijsklasse. ASUS zit met zijn VivoBook aan de onderkant, met een vanafprijs van EUR 1.399, en de eerste concurrent, de MSI Prestige, begint bij bijna EUR 3.000. Een flink verschil dus. De testversie had ten tijde van het schrijven van de review een verkoopprijs van EUR 1.599.
Wil je alleen een OLED-scherm, dan kun je al een 15-inch kopen vanaf EUR 599. OK, je hebt dan een minder krachtige computer, maar ook weer EUR 1.000 te besteden aan andere zaken. Wil je de Intel Core Ultra 9 185, dan is er weinig keus, en liggen de prijzen in de buurt van de goedkoopste VivoBook.
Featureset
De laptop komt met een aantal vooraf geïnstalleerde apps, bedoeld om je leven makkelijker te maken. Voor mij persoonlijk is de meerwaarde van de meegeleverde software beperkt, en vraag me af of het voor de beoogde doelgroep wel geschikt is. Ik heb zelf een hekel aan zwevende apps die je moet aanklikken om ze actief te krijgen, en bij een aantal zijn ze ook niet intuïtief. Zo heb ik mijn lens gezocht naar hoe ik het Dial & Control panel aan de praat kon krijgen en door toeval kwam ik erachter dat ik daarvoor over het touchpad moest swipen. Geef een korte instructie hoe het werkt bij de eerste keer opstarten ofzo, dat maakt het al een stuk makkelijker.
Samengevat zijn dit de ASUS-specifieke apps die geïnstalleerd zijn:
- ASUS Dial & Control panel – beperkte meerwaarde
- GlideX – Werkt op zit prima, de vraag is of dit handiger is dan de standaard kabel
- MyAsus – standaard management programma
- ScreenXpert – zit in de weg en biedt beperkte meerwaarde over standaard programma’s
ASUS Dial & Control panel
Als unieke feature wordt de Dial & Control panel aangeboden. Dit zou de productiviteit moeten verhogen. In eerste instantie kon ik alleen maar de software vinden en kon ik niet veel wijs uit de instellingen.
Ik heb nog meer onderzoek gedaan op internet om er achter te komen wat de functie was omdat ik het niet kon ontdekken op de laptop zelf. Door toeval zag ik in een reflectie een cirkel linksboven op het aanraakscherm, en ook een pijltje rechts boven. Wat blijkt, als je van recht boven naar links onder swiped activeer je de Dial pad en wordt het zichtbaar op het scherm.
Ik heb niet veel met de optie gewerkt omdat ik aan de ene kant geen software had waarmee ik het optimaal kon testen, en aan de andere kant merk ik dat ik net zo snel met shortcuts dezelfde resultaten kreeg.
GlideX
GlideX werkt wel, maar je moet daarvoor wel het programma hebben geïnstalleerd op de andere PC of device. Ik heb het getest met de Asus Duo en het werkt op zich prima. Soms zit er een glitch in de software waardoor je twee muizen krijgt. Ook weet ik niet zeker of ik het vaak zou gebruiken want een extra monitor aansluiten via een HDMI of USB-C kabel is sneller en stabieler.
:strip_exif()/m/266686/1S5qGrZepCpmFJYKeLH2pzEp5QXOfdrhgE9mfAObyb6t40RLzr.jpeg?f=620xauto)
Adobe Creative Cloud
Volgens de MyASUS app zou er ook een gratis Adobe Creative Cloud-lidmaatschap bij zitten. Na de verplichte aanmelding bij ASUS en het doorlopen van de vervolgstappen kreeg ik de melding dat ik recht had op het gratis product, maar kreeg ik geen mogelijkheid om het te downloaden vanwege een time-out. Misschien had ik de laatste zin letterlijk moeten nemen 😊
Wellicht omdat dit een test laptop is en geen consumentenversie dat deze niet wordt verstrekt. Omdat ik er toen al te veel tijd aan kwijt was en ik mijn creditcardgegevens niet aan Adobe wilde overhandigen, heb ik verder geen moeite genomen om het te testen. Naast de bovenstaande ASUS-specifieke programma’s bevat de laptop de gebruikelijke vooraf geïnstalleerde software die je na de proeftijd moet kopen.
Al met al had ik meer verwacht van een laptop met dit prijspeil, meer nuttige apps van ASUS die mij helpen in plaats van mij irriteren. Wellicht dat het werken met het Dial & Control panel beter gaat na gewenning, maar vooralsnog geef ik de voorkeur aan de oude vertrouwde shortcuts en knoppen op het toetsenbord en externe muis om dezelfde acties te activeren.
Beeldkwaliteit
Het OLED-scherm is mooi, maar bij het opstarten vond ik de gekozen ASUS-kleuren te flets, waarschijnlijk door de pastelkleuren die worden gebruikt. Maar ook bij gewoon gebruik lijkt er constant een bruinige zweem over het beeld te hangen, terwijl ik persoonlijk meer houd van frisse tinten die naar wit neigen. Wit is niet wit maar een beetje beige en dat stoort mij.
In de instellingen staat wel een optie om het kleurprofiel aan te passen. Wanneer ik het vooraf ingestelde profiel wil aanpassen, kan ik niets wijzigen. Ik krijg een dropdown knop te zien, maar als ik klik kan ik verder niets aanpassen. Ik zou verwachten dat juist voor een creator het kunnen instellen van de scherm een must is, en ik vind het dan ook raar dat ASUS dit geen standaard onderdeel heeft laten zijn van de instellingsmogelijkheden (of een speciale app).
Ik weet niet of het door de OLED komt of het gekozen scherm, maar ik vind de reflectie van het scherm te glanzend. Bij het werken met de laptop zit ik constant naar mijn eigen reflectie te kijken en word ik afgeleid door wat er achter mij gebeurt vanwege het grote scherm. Daarnaast is het ook gevoeliger voor zonlicht omdat dit ook reflecteert via het scherm. Hoewel ik hier minder last van had omdat in mijn testopstelling de zon van voren komt in plaats van opzij of van achter, zal dat niet altijd mogelijk zijn.
Persoonlijk waardeer ik een meer matte afwerking waardoor je minder last hebt van de reflecties en zonlicht.
Ergonomie
Het toetsenbord op zich is prima, maar is links uitgelijnd om de numpad mogelijk te maken. De toetsen typen soepel, maar staan voor mij persoonlijk iets te dicht op elkaar. Blind typen gaat wel, maar de kans dat je op een knop drukt die geen onderdeel is van je QWERTY-set is wel groter.
Numpad
Dit is zeker het geval bij de numpad; naar mijn mening hebben ze wat aparte keuzes gemaakt voor de indeling. In het blok waar de tekens voor het gebruik van de calculator zitten, hebben ze ook de knop voor het aan- en uitzetten van de numpad en de aan/uitknop van de laptop geplaatst. Een dikke vinger kan relatief snel leiden tot een uitgeschakelde numpad of dat je per ongeluk de laptop uitzet. Ik zou ze ergens anders hebben geplaatst.
Hoewel het toetsenbord prima typt, vind ik het persoonlijk ergonomisch fijner om recht voor het scherm te typen in plaats van iets zijwaarts, zeker als je lang achter een laptop zit kan dit slecht zijn voor je houding.
Het is een tijd geleden dat ik een 15,8-inch laptop in bezit heb gehad. Op zich is het prettig om een groter scherm te hebben, maar het maakt de laptop ook wel een beetje log. Wel is het fijn dat er genoeg aansluitingen zijn om allerlei randapparatuur aan te sluiten. Maar als je toch de laptop op een tafel hebt staan, kun je volgens mij net zo goed gebruik maken van een hubje.
Mobiliteit en accuduur
Het gewicht is niet storend, maar vanwege de grootte en het gewicht zou ik hem niet snel de hele dag willen dragen. Daarnaast had ik eigenlijk verwacht dat ASUS een compactere lader zou meeleveren die via USB-C oplaadt. Waarschijnlijk is de keuze gemaakt om snel te kunnen laden, maar het blok is best groot en als die ook meegedragen moet worden wordt het nog zwaarder.
De accuduur is volgens mij in lijn met wat je kunt verwachten van een dergelijke laptop. Deze gaat ongeveer 4 à 5 uur mee, dus je kunt geen dag werken zonder bij te laden. Daarnaast denk ik dat je bij grafisch zwaardere werkzaamheden sneller naar de lader moet grijpen.
Prestaties Door het ontbreken van een grafisch programma waarmee ik kon testen heb ik dit niet uitgebreid kunnen testen. Al met al voelt de laptop erg snel aan en heb ik geen haperingen gemerkt. De ventilator is over het algemeen stil genoeg om niet storend te zijn, al maakte hij één keer zoveel lawaai dat ik dacht dat hij een identiteitscrisis had en dacht dat het een stofzuiger was. Na een paar minuten op standje stofzuigerlawaai was het weer voorbij en heb ik het niet meer kunnen reproduceren. Geen idee wat de aanleiding was, want ik was gewoon wat aan het surfen en de laptop was niet heet.
Passmark benchmark
Hoewel benchmarks mij niet altijd even veel zeggen heb ik een Passmark performance test uitgevoerd, en op basis van die test kwam hij uit op een score van 83% wat mij eerlijk gezegd wel een beetje tegenvalt (ook al is het vergeleken met gelijkwaardige systemen). In de uitleg op de website scoort hij een stuk lager op de 2D en 3D grafische weergave en hoog op CPU en harddisk. Hoewel ik geen expert ben en de features niet uitgebreid heb kunnen testen lijkt het mij juist dat de laptop hoger had moeten scoren op de grafische scores omdat ze zich daar op richten.
/m/266686/1S5pVAX0PqK8YquPnlt3cM06keiVwfikKzPMe27VAmLCZjRIQr.png?f=620xauto)
Bouwkwaliteit en robuustheid
Op het eerste oog is de bouwkwaliteit prima, geen rammeltjes, opvallende naden of andere zaken die je doen twijfelen aan de kwaliteit. Het scharnier werkt prima en er is weinig speling op het scherm zelf. Qua uiterlijk valt hij niet op en is hij letterlijk en figuurlijk een grijze muis. Gelukkig zijn er weinig stickers met schreeuwende teksten en claims, maar om te zeggen dat het hoofden doet draaien als je er mee in je favoriete koffiebar zit, nou nee. Het doet wat het moet doen, en daarin is het ontwerp geslaagd.
Ja, lastig. Omdat ik niet het beoogde publiek ben, zal dit model waarschijnlijk niet op mijn shortlist staan wanneer ik overweeg een laptop te kopen. Dus maakt het hem dan een ongeschikt apparaat? Nou nee, hij is snel, zit goed in elkaar en ik denk voor mensen die erg veel belang hechten aan een 3K 120Hz scherm dit een zeer schappelijk model is vergeleken met gelijksoortige modellen. Het grote scherm maakt werken comfortabel en de meeste mensen zullen geen problemen hebben met het toetsenbord.
Qua software en gimmicks biedt het te weinig meerwaarde, de dial pad is ronduit lastig in gebruik en vergt te veel klikken om prettig en snel mee te kunnen werken. In oudere modellen was de dial pad een aparte knop waarmee volgens mij beter te navigeren viel dan de optische draaischijf van dit model. Ontketent het de innerlijke pro in mij, zoals ASUS op zijn website ambieert? In theorie zou dat best kunnen, maar het zou fijn zijn geweest als ASUS meer energie had gestoken in begeleidende software die het mij makkelijk maakt tot die status te komen. Nu hebben ze de hardware geleverd, maar laten ze je een beetje zwemmen met de software.
ASUS Event Goodiebag
Voor de mensen die zich hadden aangemeld om ook te testen en benieuwd zijn wat er in de goodiebag zat: naast het bezoek aan het ASUS event in Amsterdam, wat leuk was en waar we de line-up van de laptops konden bekijken, kregen we na afloop een tasje mee met de goodies.
Nu weet ik dat, als je je aanmeldt omdat je testen leuk vindt, een vergoeding een leuke bijkomstigheid is en het niet de hoofdreden moet zijn om je aan te melden. Dat is ook altijd mijn uitgangspunt en ik vind het een leuke manier om nieuwe producten te leren kennen.
Maar om eerlijk te zijn, vond ik het bedankje uit naam van ASUS een beetje tegenvallen. Hadden ze, uit het rijke assortiment van wat ASUS te bieden heeft aan betaalbare producten, niet iets anders kunnen vinden dan wat ASUS promomateriaal zoals een key-chain, een stressbal, een blok papier en een leeg doosje waarbij het mij onduidelijk is waarvoor ik het zou moeten gebruiken? De reden dat ik het toch in deze review wil noemen is omdat het mij stoorde dat ik thuiskwam met een tas vol spullen die bij de meeste mensen direct in de la verdwijnen en uiteindelijk ongebruikt de prullenbak in gaan (en ja, ik had op de locatie in de tas kunnen kijken en het achter kunnen laten als ik er niet blij mee was, maar dat heb ik niet gedaan).
Om deze spullen dit lot te besparen, heb ik ze netjes in de laptop retourdoos bijgevoegd zodat ASUS er iemand anders blij mee kan maken
Ow, enne, als je tot hier bent gekomen na het lezen van mijn review zou ik het leuk vinden als je me zou willen raten. Dank