Voorwoord
Dit wordt een moeilijke review waarbij ik, persoonlijk, moeite heb om een toepassing te vinden waarbij ik deze camera zou aanschaffen. Ik zal met de deur in huis vallen, dan hebben we dat gehad. Ik koop voor mezelf altijd PoE camera's, bedraad en voorzien van stroom middels een netwerkkabel, die ik vervolgens aan mijn NVR koppel om 24/7 op te nemen. Dat werkt stabieler dan WiFi (hoewel de SD kaart natuurlijk veel opvangt), je kijkt makkelijker eens iets terug wat een PIR sensor niet zo gauw op zal pikken en je hebt geen extra ruimte nodig voor een zonnepaneel (hoewel erg klein en compact) of gedoe om batterijen vol zien te houden.
:strip_exif()/m/43400/1S6zTcBl2YBhmHG4IhHFCu42X9EdqVGFYu7MSGgGtK3ZaI4LMA.jpeg?f=620xauto)
Dat gezegd hebbend kan ik me wel degelijk situaties voorstellen waar deze Argus Track een uitkomst kan zijn en daar ga ik me dan ook op proberen de focussen. Niet iedereen trekt even makkelijk een netwerkkabel, heeft een PoE switch of injector in de kast liggen of heeft geld over voor een NVR. Een camera zoals deze, die je gewoon overal kunt ophangen, zonder gedoe,
kan een uitkomst zijn. Laten we eens nader kennis maken.
De hardware
De Argus Track is een zogenaamde
PTZ-camera. Deze camera bevat geen ethernetaansluiting, maar maakt zoals gezegd gebruik van WiFi. Wat in dit segment niet altijd even vanzelfsprekend is, is dat deze camera naast de gangbare 2.4GHz band ook op je 5GHz band werkt. De camera bestaat uit twee sensors; één filmt op 3840x2160 (8 megapixels, ofwel 4K) en de ander doet 1920x1080 (2 megapixels), beiden doen maximaal 15 FPS en de Track doet H.264/H.265 videocompressie. De camera is voorzien van spotlights (2x, 6000K/295 lumen) en doet 2-weg audio. De batterij is een nette 4800mAh die, afhankelijk van de hoeveelheid 'gebruik' van de camera met gemak een week mee kan wanneer deze op zichzelf is aangewezen. 2 tot 4 weken zou haalbaar moeten zijn. Reolink heeft echter een 6W zonnepaneel in het assortiment als optie welke de batterij gedurende de dag 'aftopt'. Verder is er in de doos een ophangbeugel, schroeven en ander montagemateriaal, een instructieboekje en montage-template aanwezig.
Montage
De Track komt met een beugel. Deze is een beetje vreemd. Waar camera's meestal onder een beugel hangen, is het hier omgekeerd. De camera 'staat' op de beugel. Eén probleem daarbij is dat de camera met gemak naar beneden zwenkt, maar eigenlijk niet omhoog. En in combinatie met de beugel heeft de camera in het beste geval al een lichte hoek naar beneden waardoor je bijna gedwongen bent de beugel hoog op te hangen. Zou je de beugel "op z'n kop" monteren dan zwenkt te camera eigenlijk alleen maar naar de zon of sterrenhemel dus die vogel gaat niet op. Persoonlijk zou ik de verticale hoek die de camera biedt graag een paar graden groter zien naar boven toe. Verder is montage kinderspel. 2 Schroeven in de beugel, 3 schroeven in het, optionele, zonnepaneel, zonnepaneel uitrichten waar nodig en klaar. De rest, zoals het uitrichten van de camera en configureren ervan, doe je vanuit je luie zetel.
Camera
De camera biedt, op beide sensors, prima beeldkwaliteit. Dat zijn we inmiddels wel gewend van Reolink. Wat wel enigszins apart is, is dat beide sensors in dezelfde richting kijken. Waar een dual-lens camera vaak gebruikt wordt om de kijkhoek te vergroten zijn hier beide camera's in dezelfde richting gericht. Waar de ene lens een 105° horizontaal en 55° verticaal biedt, doet de ander 43° horizontaal en 25° verticaal voor een veel kleinere beeldhoek met meer detail. Deze "kleine lens" is voorzien van 'hybrid zoom', optisch en digitaal dus tot 6x. Een andere toffe feature, maar die voor de Argus Track tegen valt is de "Color night vision". Deze camera filmt in kleur, ook 's nachts. Ik heb camera's gezien waarvan je je afvraagt: "Hoe doen ze het?", maar daar valt de Track niet onder. Hoewel ik met vlagen wel wat kleur uit de camera wist te krijgen was het over het algemeen vooral heel erg donker totdat de 'flashlight' gebruikt werd.
:strip_exif()/m/43400/1S6A7fQipVh9Qov4DbUwcR8x0T37CHXSmiOX2EDNW0jkXBz84k.jpeg?f=620xauto)
Toen ik pas met (bewakings)camera's aan de gang ging vond ik de PTZ feature altijd super tof maar waren de PTZ camera's ontzettend duur. Dat is anno 2024 wel anders en ook deze Track biedt deze feature dus. De horizontale rotatie is bijna een volledige 360° (355° volgens de specificatie). De verticale rotatie, ofwel tilt, is een wat beperktere 50° waarvan, zoals eerder aangegeven, het leeuwendeel naar beneden. Echter, wat mij na mijn eerste paar PTZ camera's duidelijk is geworden is dat het heel tof lijkt om op afstand je camera te kunnen bedienen, maar dat je in de praktijk gewoon je camera uitricht en deze dan tot 't einde der dagen op die stand blijft staan. Waarom zou je immers en je zit niet de hele dag op dat ding te turen om iets te kunnen volgen. Echter, de Track doet aan 'person, animal & car' detectie en kan die vrij moeiteloos volgen door mee te zwenken. De manier waarop is vrij nauwkeurig te regelen; wil je eerst digitaal volgen en pas gaan zwenken wanneer het onderwerp het blikveld dreigt te verlaten? Of wil je meteen beginnen met zwenken? Ook hoe ver de camera mag zwenken, op welke tijdstippen wel of niet, en het 'uitgangspunt' of 'thuishonk' kun je definiëren en tot 32 presets. De motortjes in de Track geven een zacht, maar heerlijk 'purrend', geluid en zijn vrij rap. Ook de snelheid van het zwenken is te configureren. Ik heb de tracking geprobeerd en deze is goed te noemen; de camera volgt me door de tuin en, wanneer ik uit beeld verdwijn, wacht even en keert dan terug naar z'n thuishonk.
Wat wél vervelend is, is dat als het detectiealarm afgaat en je het filmpje meteen probeert te openen deze soms blijft laden. Je moet dan even wachten (tot een of twee minuten) voordat je het filmpje kunt kijken. Ik heb niet kunnen ontdekken waar dat aan ligt; ik kon me nog voorstellen dat je even moet wachten tot de opname gestopt is, maar bewijs heb ik niet. Ook heb ik één of twee, wat ik
dacht, 'false positives' gehad waarop de camera alarm slaat en begint te filmen en 'tracken' maar er niets te zien is. Tot je op de laatste seconde van het filmpje een dik insect over de lens ziet lopen
De camera is normaliter 'in rust'; er wordt dan niet gefilmd en de camera is 'standby'. Wanneer de ingebouwde
PIR sensor, zoals je die ook op je schuurdeur of tuinverlichting of bewakingsinstallatie vaak aantreft, iets opmerkt wordt de camera wakker, gaat desgewenst de lamp aan of het alarm (dat overigens niet heel indrukwekkend is) af en worden er opnames gemaakt en op de SD kaart opgeslagen. De Track kan dan een push melding naar je telefoon en/of een email sturen en de opnames desgewenst ook middels FTP(S) opslaan.
Batterij en zonne-energie
Ik heb de camera nu een aantal weken in bezit, maar april doet wat 'ie wil en dus heb ik weinig tot geen kans gehad om mooie zonnige opnames te maken voor een beetje een fleurig(er) beeld maar ook niet echt om de batterij in combinatie met het zonnepaneel danig te testen. Ondanks het matige, en soms ronduit slechte, weer heb ik de camera niet leeg gekregen. Zeker deze eerste week van mei niet waarin het weer aanzienlijk beter, en dus zonniger, was. Ook heeft de camera een week of 2 binnenshuis gespendeerd, zonder zonnepaneel, maar was deze toen ook aan het eind van die periode nog niet eens over de helft van zijn batterijcapaciteit heen. Volgens Reolink kun je de camera ook op een USB-C lader aansluiten, maar adviseren ze wel om de camera dan niet continu te gebruiken (als in: de hele dag met je PTZ zitten spelen). Wanneer het batterijpercentage de 10% nadert kun je een notificatie daarvan krijgen.
Het is
omdat deze camera een beetje spaarzaam met energie moet omgaan dat 24/7 opname en een 'continue verbinding' niet mogelijk is. Maar wat ik wel een leuke en creatieve toevoeging vind is de timelapse mogelijkheid. Hiermee kun je, zoals de naam al doet vermoeden, een timelapse opname maken. En dat is best wel heel leuk en goed uitgevoerd door Reolink. Wanneer je een timelapse gaat configureren kun je kiezen uit een aantal presets zoals "Zonsopgang" en "Zonsondergang" waarbij de camera zélf al weet (lees: uitrekent) wanneer die zonsopgang danwel ondergang gaat plaatsvinden en daar een periode van een uur 'omheen' planned en elke 10 seconden een plaatje schiet. Andere presets zijn "bewegende wolken", "bouw" en "bloeien", maar er is ook een 'aangepast' optie waarbij je je eigen timelapse kunt configureren met een configureerbare interval tussen 10 seconden en 6 uur en een duratie tot maximaal 830 dagen. Meer dan genoeg voor wat leuke filmpjes en internetpunten

De app
Er is zoveel te vertellen en het is soms afwegen in zo'n review wat je wel de revue laat passeren en wat niet. Mijn tijd is namelijk ook gewoon eindig. Maar wat zeker het noemen waard is, is de Reolink app. Ik gebruik deze al heel wat jaartjes en er is in mijn ogen weinig op aan te merken. Ik heb een ruim tiental aan camera's er in staan (thuis, maar ook bij mijn (schoon)ouders) en de bediening is simpel en wijst zichzelf. Een rare vertaling her-en-der wellicht, maar niets wat je niet instantaan zal snappen als "ah, vertaalfoutje".
Omdat deze camera twee sensoren heeft krijg je dus twee 'feeds' in je app, maar wel heel netjes onder 1 camera. Je kunt dit als één feed, 'split screen' zeg maar, laten weergeven waarbij je één beeld onder en één beeld boven hebt. Zeg maar split-screen Mario cart

Maar je kunt er ook voor kiezen beide feeds apart weer te geven. Eens zo'n feed geselecteerd kun je de PTZ bediening gebruiken om de camera ergens op (of juist vandaan) te richten. Zoals eerder aangegeven kun je de 'home' positie instellen en een aantal 'presets' configureren. Je kunt rommelen met de kleuren, helderheid etc., de verlichting bedienen, het alarm laten afgaan, de firmware updaten, opnameschema's maken om te configureren wanneer je wil dat de camera filmt en wanneer niet, opnames afspelen, de SD kaart formatteren, de camera delen met derden... Alles wat je zou, en mag, verwachten vind je terug in de app.
De cloud & abonnementen
Eén van de zaken die ze bij Reolink héél goed snappen is dat niet iedereen zit te wachten op
nog een abonnement. Reolink producten zijn, bij mijn weten allemaal, te gebruiken zonder abonnement. Dat geldt in ieder geval zeker voor deze Argus Track. Opnames worden opgeslagen op de in de camera te plaatsen SD kaart (tot max. 128GB) maar kunnen, zoals eerder vermeld, ook worden gemailed of middels FTP(S) worden opgeslagen. Reolink biedt echter ook een 'cloud abonnement' aan voor een hele nette €4.19 per maand voor 30 dagen, 4 camera's, 30GB opslag (en een euro'tje of €9 korting wanneer je jaarlijks betaalt) en een duurder 'premier plan' voor meer camera's, meer gigabytes. Maar dat
hoef je dus niet te nemen, de Argus Track is tevreden met lokale opslag. Hij hoeft niet eens je (WiFi) netwerk te (kunnen) verlaten. Wil je firmware upgrades doen of wil je de beelden ook buitenshuis kunnen bekijken dan zul je 'm, uiteraard, internettoegang moeten geven.
Overige zaken
Reolink levert doordachte, afgewerkte, en kwalitatief prima producten. Ik heb inmiddels heel wat Reolink producten in mijn handen gehad en geen ervan is me ooit tegen gevallen. Hoewel deze Argus Track niet hoog op mijn
persoonlijke wenslijst staat, zoals je al kon lezen in de inleiding, zie ik wel degelijk markt voor dit product.
De ingebouwde 'flashlight' geeft een flinke bundel licht. Voldoende om je te verblinden, maar dat gezegd hebbend, op afstand van een paar meter niet meer dan handig als 'looplicht'. De ingebouwde microfoon pikt geluiden prima op, van krekels en vogeltjes in de verte tot voorbij knetterende knalpijpen onder racemonsters. De speaker had wat mij betreft wel een pak meer 'oompf' mogen hebben. Hoewel de sirene best een onverlaat attent zal maken op het feit dat diegene gespot is, is het onvoldoende om echt aandacht te trekken op een wat grotere afstand.
Hoewel de inleiding wellicht een wat negatieve toon zette denk ik dat ik onder de streep toch wel een positief beeld van de Argus Track heb kunnen neerzetten. En dat is verdiend, want het is zeker een mooi stukje hardware. De bouwkwaliteit is prima, het beeld en geluid ook dikke prima, de (online) documentatie (voor zover überhaupt nodig) net zo prima. Het zonnepaneel houdt de camera's batterij tevreden en op peil en is geen afzichtelijk ding - hoewel een zonnepaneel ook nooit een absolute schoonheid zal zijn uiteraard.
Heb ik dan niks te zeuren? Jawel hoor, dan heb je niet goed opgelet. Je zult even goed moeten kijken naar hoe, en waar, je de camera wil gaan plaatsen. De bijgeleverde beugel (die overigens van plastic is) is een ietwat rare keuze. Deze is ook zéker niet vandalisme bestendig, maar dat is de Argus Track absoluut ook niet. Maar dat is ook niet de doelgroep van deze camera. Een ander punt is dat ik, ondanks een verder probleemloos WiFi netwerk hier, in een vrijstaand huis, met 3 kwaliteit (wired backhaul mesh) accesspoints, wel soms wat problemen heb gehad om de camera te bereiken. Daar moet ik wel bij zeggen dat het vooral op plekken was waar ik de camera tijdelijk had geplaatst voor een leuke hoek of iets dergelijks en waar dat niet altijd de meest logische plek zou zijn om een dergelijke camera op te hangen. Maar dat neemt niet weg dat je bij WiFi altijd betere, en minder goede, 'zones' zult hebben en waar je dus, mogelijk, tegenaan loopt wanneer je deze camera gaat hangen. Daartegenover staat dan wél weer dat deze camera 2.4 én 5GHz ondersteunt en wil ik ook gezegd hebben dat, toen de camera eindelijk een beetje een (semi) vast plekje had, de camera prima werkte op WiFi. Het soms niet meteen kunnen terugkijken wat een alarm veroorzaakt heeft is wel een pijnpuntje.
:strip_exif()/m/43400/1S6AK28QmfLiqxYmEqWYcaERx6D1kQrDszVwUzG6HGOwRQxCt1.jpeg?f=620xauto)
De Argus Track heeft nog wat ruwe randjes. Dat is zeker. Een stukje daarvan zal finetunen zijn, een stukje is met een firmware update of twee wel op te lossen. En ondanks dat ik niet echt de doelgroep voor een dergelijke camera ben, zie ik prima situaties waar deze camera van pas kan komen - mocht je in een situatie zitten waar je geen kabel kunt trekken (of niet
mag trekken van je VVE of huurbaas of...) dan kon deze jongen je wel eens uit de brand helpen. Het is soms lastig om te bepalen of een camera nou echt lekker makkelijk is in het gebruik of dat dat zo lijkt omdat je al jaren met die dingen rommelt. Je beeld vertekent dan natuurlijk. Maar ik denk dat ik toch wel kan stellen dat de Track erg gebruiksvriendelijk is, in montage maar ook tijdens gebruik. Het PTZ deel werkt prima en, in tegenstelling tot 'domme' camera's die met de hand "ge-PTZ" moeten worden (en dus zelden als zodanig gebruikt worden), werkt bij de Track de 'follow' functie erg goed. Het apparaatje doet daarmee z'n naam dan ook eer aan
Kleine voetnoot: Camera is (uiteraard) in overleg met de buren geplaatst en heeft 3 dagen gehangen op de getoonde plek voor deze review en is inmiddels weer verwijderd.