2. Gebruikersreviews

Nuance Dragon NaturallySpeaking 16 - Dragon Medical One Cloud spraakherkenning Review

8 mei 2024, laatste update op 8 mei 2024, 203 views Rapporteer
Product geleend +2

Spraakherkenning gebruik ik al >20 jr jaren. Aanvankelijk Philips, later Lernout en Hauspie (L&H). Toen dit bedrijf failliet ging werd de spraakmachine opgekocht en verpakt als Dragon Naturally Speaking. Daarvan heb ik meerdere versies gehad die steeds beter werden en het werkte ook goed samen met het electronisch patienten dossier EPD van de instelling waar ik 3 jr. geleden werktewerkte: diktaat van DNS kon met 1 muisklik in het epd worden gezet.
Vorig jaar werkte ik er weer en moest er online gewerkt worden op een centrale server en DNS kon niet worden gebruikt. Maar er was een mogelijkheid voor Dragon Medical One uit te proberen.Dat gedaan.
Samenvattend, redelijke snelheid, goede woordherkenning (ook van medische woorden) maar als het woord gecorrigeerd moest worden: traag. Geen faciliteiten (zie negatieve punten en hieronder.

Pluspunten

• goede spraakherkenning

Minpunten

• alleen online
  • afgrijselijk duur
  • geen eigen woordenboek op te bouwen
  • geen bestaande brieven meer inlezen voor verbetering
  • woorden corrigeren gaat traag
  • correcties geven vaak dan nog geen verbeterde woordherkenning

2 van 5 sterren (Slecht)
Vervolg.
Een 'woordenboek' opbouwen zodat de spraakherkenning sneller en beter gaat kan niet meer, eerder kon dat door (word)documenten te laten inlezen en woorden die het programma niet herkende in te spreken en uiteraard werd aldoende het woordenboek door alle kleine correcties ook beter. Een woord corrigeren: de lijst woorden die werden aangeboden hadden allemaal als 1e letter een hoofdletter.
Al met al: een traag en niet goed functionerend programma en de proefperiode heb ik niet afgemaakt.
Alternatief: dicteerfunctie van Office 365. Die is beter en sneller en zou ook bij leren maar daar heb ik mijn twijfels over. Dat bevat ook irritante foutjes, Bijvoorbeeld: het leesteken 'komma' moet langzaam worden uitgesproken anders komen er allemaal woorden en soms het woord 'komma'.

Waarschijnlijk ga ik mijn oude office vervangen door 365 en dan zal ik de dikteerfunctie goed uittesten en mijn ervaringen hier kort vermelden.
Ook google schijnt een gratis dicteerprogramma te hebben, geen ervaring er mee.

Mijn ervaringen heb ik op internet gezet, bij een firma die het verkoopt en die was boos over de negatieve recensie wen ik had het niet bij hun gekocht. Daarop de recensie aangevuld met dat het niet via die firma was gekocht.. ook nog aangeboden om een versie via hun te testen maar daarop kwam geen reactie. Er waren veel goede recensies op de site van die firma en ik heb mij daarover verbaasd.

Nb ik ben een pensionado die af en toe een aantal maanden werkt en graag dikteer en het laat uitwerken door een secretaresse. Al dikterende kan ik goed nadenken en mooiere zinnen maken dan bij zelf het toetsenbord gebruiken. Als die capaciteit er niet is of ik moet te lang wachten dan dikteerde ik via DNS of zelf typen.
Als iemand wel goede ervaringen heeft met Dragon Medical One of varianten (voor juristen bijv.) dan hoor ik dat graag.

Er zullen nog veel waarschijnlijke goede ontwikkelingen volgen mbt spraakherkenningssoftware en ook goedkoper vanwege AI

Prive ben ik nu druk aan het mantelzorgen maar als ik weer ga werken en met een epd te maken krijg ga ik met Nuance contact opnemen om het nog eens te testen.en te kijken waarom het nu zo dramatisch is.

Heb jij ook een Nuance Dragon NaturallySpeaking 16 - Dragon Medical One Cloud spraakherkenning?