Tenways CGO009 Wit Review
Erg fijne fiets met een strak uiterlijk. Goede prijs kwaliteitsverhouding.
Pluspunten
- Goede trapondersteuning
- Goede bouwkwaliteit
- Fietst lekker
- Strak uiterlijk app
- Prijs/kwaliteit
Minpunten
- Mag iets meer verschil tussen de verschillende trapondersteuning standen zitten
- Mist een klein schermpje op het stuur
- Geen navigatie in de app
Review Tenways CGO009
Inleiding
Toen ik zag dat Tweakers de mogelijkheid gaf om de Tenways CGO009 te testen, wist ik niet hoe snel ik op “ik wil meedoen” moest klikken. Ik was zelf namelijk al aan het kijken voor een elektrische fiets voor woon-werk verkeer. Het meest recent heb ik op de Tenways CGO600 Pro gereden en deze zal ik dan ook hoofdzakelijk gebruiken als vergelijking. Ik heb in het verleden ook wel eens op een VanMoof en een Cowboy gereden, maar dit is naar mijn idee te lang geleden om deze te vergelijken met de CGO009.Eerste Indruk
De eerste indruk begon eigenlijk al eerder dan dat ik de 009 thuis geleverd kreeg om te reviewen. We waren door Tenways uitgenodigd om naar het Annual Conference te komen voor een keynote, korte proefrit, diner en feestje. De laatste 2 heb ik overgeslagen, maar de keynote zelf was wel cool. Hier werd de 009 gepresenteerd en werden bepaalde samenwerkingen gehighlight.
Toen de keynote was afgelopen kregen we de mogelijkheid om de 009 proef te rijden. Toen het mijn beurt was, werd de zadel van de 009 netjes afgesteld op persoonlijke voorkeur. Na een kort proefrit rondje, werd al snel duidelijk dat de fiets erg soepel rijdt en een heel mooi design heeft. Ik kon ook niet wachten tot ik hem eenmaal thuis uitvoerig kon gaan testen.
Een paar weken verder en toen werd eindelijk de fiets bij mij thuis afgeleverd om te testen. De fiets komt in een kartonnen doos en is goed beschermd. Tijdens het uitpakken wordt duidelijk dat alle benodigde tools die nodig zijn om de 009 in elkaar te zetten, bijgeleverd waren. Dit is vooral erg fijn als nou net je gereedschapskist goed opgeborgen hebt. Doormiddel van de handleiding, tools en een filmpje op YouTube, had ik de fiets in 30/45 min in elkaar gezet.Design
De fiets ziet er erg strak uit. Naar mijn mening hebben de ontwerpers goed afgekeken bij VanMoof en Cowboy. De kleuren die beschikbaar waren gesteld om te testen tijdens de proefrit waren de Olive Green en Midnight Black versie. De 009 die ik als reviewunit heb ontvangen is de Ice Blue en moet toch wel zeggen dat ik dit de mooiste kleur van de 3 vindt.
Als ik de fiets moet vergelijken met de CGO600 Pro, dan moet ik toch wel zeggen dat ik de 009 een stuk zwaarder vindt, maar de 009 voelt daardoor wel een stuk robuuster.
Dat de accu mooi weggewerkt zit in het frame, maar dat deze wel te verwijderen is, is een pluspunt.Range
De range hangt af van in welke stand de trapondersteuning staat. Zelf vindt ik standje 1 prima, waardoor ik volgens de app, in deze stand bij een volle accu, 68km zou moeten kunnen fietsen. Uit ervaring haal ik ruimschoots deze 68km. Over het algemeen haal ik in standje 1 ongeveer 80km voordat de batterij weer opgeladen moet worden. Op standje 2 zou je volgens de app 34km kunnen fietsen en op standje 3 28km, wat tussen de standen een best groot verschil is. Aangezien ik altijd in standje 1 heb gefietst, heb ik niet gekeken of dit inderdaad maar 28km en 34km betreft, maar op basis van mijn ervaring in standje 1, vermoed ik dat de daadwerkelijke range wel wat meer zal zijn.
Het laden duurt ongeveer 5 uurtjes voordat de accu van 0% naar 100% is opgeladen.Gebruiksgemak
De fiets heeft 2 units op het stuur zitten waar je iets mee kan doen/iets op kan zien. Op de linker unit kan je de fiets aanzetten, de trapondersteuning aanpassen en de lichten aan en uit doen. Op de rechter unit kan je zien welk level trapondersteuning geselecteerd is en is aan 3 groene lichtjes te zien wat je accustatus is. Liever had ik voor de accustatus een klein display gehad voor het percentage van je accu.
De fiets is makkelijk aan te zetten door de aan/uit knop wat langer ingedrukt te houden. Zodra de fiets aan staat kan je eigenlijk direct vertrekken. De trapondersteuning is in 4 levels in te stellen. Standje 0 is geen trapondersteuning, standje 1 voelt als een hele lichte duw in de rug, standje 2 voelt wat meer als een hardere duw in de rug en bij standje 3 hoef je maar heel licht te trappen. Al deze standjes voelen wel natuurlijk aan en dit maakt het fietsen erg fijn. Het verschil tussen de standjes mag wel wat groter zijn.
Overigens zit er ook een boost knop op de 009. Deze is ontzettend handig als je een helling op fietst. De boost knop zou ook een steuntje in de rug geven als je wat rustiger fietst. Als je al een stevige doortrapper bent, dan zal je niks van de boost knop voelen.
Doordat de fiets maar 2 units op het stuur heeft, raak je snel gewend aan de besturing en is de fiets hierdoor super gebruiksvriendelijk.Gebruik van de Tenways-App
Voordat je de functies in de app kan gebruiken, moet je een account aanmaken. Persoonlijk vind ik dit wel erg jammer, aangezien het de zoveelste app is waar je een account voor moet hebben.
Als je eenmaal een account hebt aangemaakt(wat overigens wel heel makkelijk en snel gaat), kan je de fiets registreren en toevoegen aan je account. Na het toevoegen van de fiets, kan je via de app doormiddel van GPS zien waar die fiets zich bevindt, kan je meldingen ontvangen over bijv. dat je fiets wordt verplaatst en kan je zien hoe snel, welke trapondersteuning geselecteerd is en hoeveel KM je hebt afgelegd, zien. Dit werkt alleen als de fiets aan staat. Overigens vallen de GPS functie en de notificaties als er wat met je fiets is, onder het Smart Connect abonnement wat je van Tenways 3 jaar gratis er bij krijgt. Het is mogelijk om de fiets via Bluetooth te ontgrendelen. Dit betekent niet dat de fiets een slot heeft, maar als de fiets geen Bluetooth verbinding heeft met je telefoon, dan is de trapondersteuning niet in te stellen. Voor mij is niet helemaal duidelijk waar dit handig voor is.
In de app is bij te houden hoeveel je hebt gefietst en kan je je route in de app terug vinden hoe je hebt gefietst. Het is belangrijk om de app te starten en open te houden om dit bij te houden. Sluit je de app af en open je 'm opnieuw, dan begint de route opnieuw.
Het is jammer dat de app zelf geen navigatie heeft ingebouwd. Dit zou prima in de app moeten passen.
De app is verder erg overzichtelijk en heeft een strak uiterlijk.Bouwkwaliteit
De 009 zit goed in elkaar en voelt erg degelijk aan. Het enige wat ik er op aan te merken heb, is dat de zadelpen niet goed vast te krijgen is. Als ik het zadel op de juiste hoogte zet, merk ik dat ie na een paar dagen is gezakt en moet ik het zadel weer opnieuw op de juiste hoogte zetten.Motor en bediening
Zoals eerder aangegeven is de fiets makkelijk te bedienen doormiddel van de unit op het stuur. Het enige wat ik nog fijn zou hebben gevonden, is als er standaard een telefoonhouder bijgeleverd zou worden, zodat je snel via de app extra informatie kan zien. Of een klein schermpje op het stuur zoals enkele andere Tenways fietsen, zou ik ook zeer kunnen waarderen.
De trapondersteuning die door de motor wordt gegeven is fijn, alhoewel er wat wel meer verschil tussen de standen mag zitten. Ook zou de motor nog wat stiller mogen zijn wat mij betreft.Algemene bevindingen
Na bijna 200km kan ik zeggen dat de 009 een hele fijne fiets is. De trapondersteuning is erg fijn, al mag er iets meer verschil tussen de standjes zitten. De fiets voelt robuust aan en ik heb dan ook het idee dat de fiets na een x aantal jaar met een aantal onderhoudsbeurtjes nog prima zal functioneren. De 009 komt zeker op mijn lijstje als eventuele toekomstige elektrische fiets!