Praktische noot vooraf: Ik heb de Fairphone inmiddels bijna drie maanden in gebruik.
Dagelijks gebruik
Algemeen: hij doet gewoon wat hij moet doen. Er zijn punten die tegenvallen, maar ik vind hem de aanschafprijs waard gezien de grote stappen die Fairphone zet op duurzaamheid.
Het is een flink apparaat en dat merk je in de dagelijkse praktijk. Hij is groot en zwaar, en dat is soms onhandig, past niet helemaal lekker in sommige broekzakken bijvoorbeeld. Hij is ook net te groot om lekker met 1 hand te bedienen. Aan de andere kant is het ook iets waar je snel aan went, ik vind andere telefoons inmiddels licht en klein.
Ik schreef het al: over het algemeen doet hij gewoon wat hij moet doen. Apps werken gewoon, hij heeft gewoon een camera, accu valt me mee. Soms heb ik wel wat kleine prestatie-problemen of bugs, zoals het appwisselmenu dat niet goed werkt (bekende bug) of dat de telefoon soms helemaal even vastloopt. Komt allemaal wel weer goed, ik weet ook niet of het aan de software of hardware ligt.
Wat ik hier ook alvast wil noemen is dat de vingerafdrukscanner substantieel beter is dan die van mijn Samsung Galaxy S10 hiervoor. Tuurlijk, hij pakt hem ook wel eens niet, maar hij is sneller, beter, en ook duidelijker of het wel/niet lukt.
De accu
Hier maakte ik me vooraf zorgen om, hoe matig is de accu die er in reviews zo slecht uit komt? Nou: geen probleem voor mij! Ik laad 's nachts op, ik heb hem op maximaal opladen tot 80% gezet tegen de degradatie, en daar kom ik prima de dag mee door. Ik gebruik hem licht tot gemiddeld, volgens de telefoon zelf 2-3-4 uur screen time per dag.
En is dat niet genoeg? Dan koop je er gewoon een extra accu bij!
De camera
Ik gebruik de standaard foto-app,
ik heb nog niet naar GCam gekeken. De foto's zijn meestal prima, hij heeft wel veel moeite met weinig licht en foto's komen er soms bewogen uit. Hij heeft een nachtmodus maar daar komen echt rare beelden uit. Er zijn wel ook wat foto's geweest met tegenlicht waarin hij ook de lichtbalans heel raar trekt, dus dat zijn wel pijnlijke uitglijders.
Dat zijn echter wel de details, want in goed licht maakt hij gewoon prima foto's. Een beetje fletser dan de Samsung S10 die ik hiervoor had, maar ook die sloeg de plank ook echt wel eens mis. Ik twijfelde vooraf nogal vanwege de camera dus wellicht ben ik ook gewoon kritischer. Al met al denk ik dat de S10 en deze Fairphone elkaar qua camera niet veel ontlopen.
De selfie-camera is ook prima, de groothoeklens gebruik ik eigenlijk nooit.
Update: inmiddels GCam geïnstalleerd
Ik moest toch eerlijk zijn tegen mezelf: die standaard camera-app liet echt steken vallen. Dus ik heb toch GCam geïnstalleerd via een apk van internet. En wat een verschil! De foto's die in de standaard-app bewogen waren, zijn nu gewoon scherp. Geen gekke uitglijders met kleuren, betere foto's in weinig licht, en een nachtmodus die gewoon redelijke plaatjes produceert in plaats van praktisch onbruikbare foto's. Dit kritiekpunt kan nu echt de prullenbak in!
De kleine plussen
- Duurzaamheid, duurzaamheid en nog eens duurzaamheid. Fairphone doet er alles aan om metalen op een eerlijke manier te verkrijgen, om de telefoon langer mee te laten gaan, etc. Echt onovertroffen
- Fairphone als bedrijf is in de communicatie goed en sympathiek, met een eigen app, nieuwsbrief, etc.
- Er zijn regelmatig goede kortingen of acties op de Fairphone 5, waarbij je bijvoorbeeld korting krijgt, of tegoed voor in de webshop. Er is ook een referral-korting.
- Een transparante achterkant is wel echt vet. De transparante versie is dan ook uiteraard de enige juiste keuze!
De kleine minnen
- Ik mis wel wat functionaliteiten, Samsung blijkt wel goed te hebben nagedacht over allerlei dingen... Bijvoorbeeld screenshot niet doortrekken, of überhaupt echt overal een screenshot van kunnen maken: op de Fairphone maak je een screenshot vanuit het appwisselmenu, dus je kunt geen screenshots maken van het appwisselmenu zelf of van het notificatiescherm. Mijn fout: ik wist niet van de toetsencombinatie power + volume omlaagOok werkt de galerij-app van Samsung fijn, daarvoor moest ik een alternatief zoeken.
- Ik vond de standaard achterkant veel te glad, dus ik heb een hoesje gekocht met meer grip.
- Ook een bekend probleem: de lichtsensor werkt nogal lomp. Knalt de helderheid omhoog en omlaag met een grote stap, dus als je precies op de grens zit, stoort dat wel. Dat kan subtieler!dit is opgelost in een software-update!
Al met al betaal je een flink bedrag, maar dat is het zeker waard gezien wat Fairphone beter doet op het gebied van duurzaamheid.