Ik heb deze camera gekocht als vervanging van de originele G9. Het voornaamste punt waarvoor ik de nieuwe iteratie wilde hebben was de PDAF. Ik heb de camera nu ca 5 maanden in gebruik, waarvan 3 weken intensief tijdens een vakantie.
Ik wil in deze review vooral punten aanhalen die je niet zo uit een spec-sheet haalt, maar die mij wel, positief of negatief, opvallen tijdens gebruik.
De body
In het begin was het, meer dan ik had verwacht, even wennen als je van de G9 komt. De knoppen lay-out op de achterkant van de camera is iets anders en in gebruik merkte ik dat wel heel erg. Ik merk soms nog steeds dat ik blind de knoppen minder goed kan vinden (af-on en focus area). Wellicht moet ik daar nog langer aan wennen, maar na een maand of 4-5 zou ik toch wel anders verwachten.
Ook zijn de 4K/6K modi van een fysieke ring verplaatst naar het menu. In eerste instantie vond ik dat maar stom, maar inmiddels vind ik het eigenlijk wel prettiger. De G9ii heeft een Q-knop, die ik tegen mn verwachting in ook daadwerkelijk veel gebruik. Hier heb ik alle functies ingezet die ik vaak gebruik en dat werkt eigenlijk wel prettig.
Het verplaatsen van de aan-uit knop is ook iets waar ik vooraf skeptisch over was, maar inmiddels helemaal prima vind.
Ik ben blij dat ze het topdisplay hebben weggelaten. Ik vond het er op de G9 wel cool en profi uitzien, maar in de praktijk gebruikte ik het nooit. Doordat deze nu weg is heeft de video-knop meer ruimte gekregen en zit de modus-dial naar mijn mening op een betere plek. Die mist overigens een lock-functie t.o.v. de G9. Ook hierover was ik op voorhand skeptisch, maar is echt geen enkel probleem in de praktijk.
Andere positieve punten aan de hardware zijn voor mij dat de WB, ISO en EV knoppen op de bovenkant nu programmeerbaar zijn. Die waren op de G9 voor mij compleet waardeloos en zijn nu wel een zinvolle toevoeging. De oogsensor in de zoeker is naar de bovenkant verplaatst wat ook een goede verbetering is wat mij betreft.
Tot slot nog een negatief puntje; ik vind de nieuwe dial voor S/C/MF, met de print op de bovenkant i.p.v. voorkant, een kleine stap terug. Op de G9 is deze naar mijn idee ergonomischer en duidelijker.
De zoeker is volgens mij hetzelfde gebleven en hoewel ik graag een upgrade had gezien, vond en vind ik deze prima.
De binnenkant
Met deze camera introduceert Panasonic PDAF in hun mft line-up en deze werkt ook echt uitstekend! Echter, het is geen magie en een bovennatuurlijk wonder. Kleine dieren, verscholen in bosschage blijven lastig. Dat is overigens niet anders op bijvoorbeeld een Canon FF camera. Hoe andere merken presteren weet ik niet. Ook geldt hiervoor dat je eigen vaardigheid uiteindelijk doorslaggevend is. Verwacht dus niet dat je met deze camera ineens nooit meer een misklik hebt
Het menu is iets anders geworden met subtabs. Hierover heb ik geen sterke mening; het werkt prima. Ik vind het wel jammer dat ze niet zoals bij OMS aangeven waarom bepaalde functies niet beschikbaar zijn. Lijkt me een kleine moeite en hopelijk komt dat in een update.
Ik vind het apart om te merken dat als ik de camera voor het eerst gebruik op een dag, deze best lang nodig heeft om op te starten (3-4sec!), maar als je m dan uit zet en weer aan is ie er binnen een seconde. Blijkbaar zit er een soort hibernate-functie op die dat doet. Ik ben hiervoor niet in het menu gedoken.
De kwaliteit van de foto's vond ik bij de G9 al goed en ik merk dat de extra 5MP bij deze camera een prettige verbetering zijn. Anders dan dat wil ik er eigenlijk niet zoveel over zeggen: het was goed, het is nu ietsje beter.
De videofuncties zijn ook uitgebreid. Ik vind het vooral heel. erg. fijn. dat AF niet gelijk wordt uitgeschakeld zodra je in slomo-modus gaat. Je kunt in dat geval vooraf focussen en zodra je begint te filmen niet meer. Bij de G9 deed AF het uberhaupt niet meer als de modus ook maar geactiveerd was, nog zonder dat je daadwerkelijk aan het opnemen was.
De stabilisatie tijdens filmen is goed, maar niet merkbaar beter dan op de G9. Mogelijk omdat ik vooral op lange focal length film en de IBIS dan toch niet de belangrijkste factor is.
Het menu met film-modi (resolutie en fps) vind ik wel erg groot. Misschien zou ik daar verder in moeten duiken om het beter behapbaar te maken, maar er zijn 4 pagina's met instellingscombinaties waar je je een ongeluk door scrollt en die, afhankelijk van andere instellingen, niet allemaal beschikbaar zijn. Dat is in het veld wel echt irritant.
Ik vind het al met al een uitstekende verbetering t.o.v. de originele G9. Ik hoop dat deze camera dezelfde (lange) software-ondersteuning gaat genieten als de G9, maar hoe dan ook ben ik blij met de upgrade.
Ik heb geen ervaring met de OM-1 (ik ken wel alle reviews), maar ik denk dat deze camera, ondanks wat minpunten, het beste is wat mft te bieden heeft en heb daarom besloten 5 sterren te geven. Dat betekent dus niet perfectie, maar wel een topproduct.