€ 1.529,- bij Kamera Express

Panasonic Lumix DC-G9 II Zwart Review

DirtyBird
3 mei 2024, laatste update op 6 juni 2024, 3.179 views Rapporteer Product gekocht

Panasonic Lumix DC-G9 II Zwart

Uitstekende upgrade t.o.v. de originele G9 uit 2017. Naar mijn idee de beste mft camera die er is en daarom 5 sterren.

Pluspunten

• Veel QoL verbeteringen t.o.v. originele G9
  • Uitstekende ergonomie
  • Uitstekende prestaties

Minpunten

• Helaas ook paar kleine QoL verslechteringen
  • Videomenu niet erg gebruiksvriendelijk in het heetst van de strijd

Ik heb deze camera gekocht als vervanging van de originele G9. Het voornaamste punt waarvoor ik de nieuwe iteratie wilde hebben was de PDAF. Ik heb de camera nu ca 5 maanden in gebruik, waarvan 3 weken intensief tijdens een vakantie.
Ik wil in deze review vooral punten aanhalen die je niet zo uit een spec-sheet haalt, maar die mij wel, positief of negatief, opvallen tijdens gebruik.

De body
In het begin was het, meer dan ik had verwacht, even wennen als je van de G9 komt. De knoppen lay-out op de achterkant van de camera is iets anders en in gebruik merkte ik dat wel heel erg. Ik merk soms nog steeds dat ik blind de knoppen minder goed kan vinden (af-on en focus area). Wellicht moet ik daar nog langer aan wennen, maar na een maand of 4-5 zou ik toch wel anders verwachten.

Ook zijn de 4K/6K modi van een fysieke ring verplaatst naar het menu. In eerste instantie vond ik dat maar stom, maar inmiddels vind ik het eigenlijk wel prettiger. De G9ii heeft een Q-knop, die ik tegen mn verwachting in ook daadwerkelijk veel gebruik. Hier heb ik alle functies ingezet die ik vaak gebruik en dat werkt eigenlijk wel prettig.

Het verplaatsen van de aan-uit knop is ook iets waar ik vooraf skeptisch over was, maar inmiddels helemaal prima vind.

Ik ben blij dat ze het topdisplay hebben weggelaten. Ik vond het er op de G9 wel cool en profi uitzien, maar in de praktijk gebruikte ik het nooit. Doordat deze nu weg is heeft de video-knop meer ruimte gekregen en zit de modus-dial naar mijn mening op een betere plek. Die mist overigens een lock-functie t.o.v. de G9. Ook hierover was ik op voorhand skeptisch, maar is echt geen enkel probleem in de praktijk.
Andere positieve punten aan de hardware zijn voor mij dat de WB, ISO en EV knoppen op de bovenkant nu programmeerbaar zijn. Die waren op de G9 voor mij compleet waardeloos en zijn nu wel een zinvolle toevoeging. De oogsensor in de zoeker is naar de bovenkant verplaatst wat ook een goede verbetering is wat mij betreft.
Tot slot nog een negatief puntje; ik vind de nieuwe dial voor S/C/MF, met de print op de bovenkant i.p.v. voorkant, een kleine stap terug. Op de G9 is deze naar mijn idee ergonomischer en duidelijker.

De zoeker is volgens mij hetzelfde gebleven en hoewel ik graag een upgrade had gezien, vond en vind ik deze prima.

De binnenkant
Met deze camera introduceert Panasonic PDAF in hun mft line-up en deze werkt ook echt uitstekend! Echter, het is geen magie en een bovennatuurlijk wonder. Kleine dieren, verscholen in bosschage blijven lastig. Dat is overigens niet anders op bijvoorbeeld een Canon FF camera. Hoe andere merken presteren weet ik niet. Ook geldt hiervoor dat je eigen vaardigheid uiteindelijk doorslaggevend is. Verwacht dus niet dat je met deze camera ineens nooit meer een misklik hebt :)

Het menu is iets anders geworden met subtabs. Hierover heb ik geen sterke mening; het werkt prima. Ik vind het wel jammer dat ze niet zoals bij OMS aangeven waarom bepaalde functies niet beschikbaar zijn. Lijkt me een kleine moeite en hopelijk komt dat in een update.

Ik vind het apart om te merken dat als ik de camera voor het eerst gebruik op een dag, deze best lang nodig heeft om op te starten (3-4sec!), maar als je m dan uit zet en weer aan is ie er binnen een seconde. Blijkbaar zit er een soort hibernate-functie op die dat doet. Ik ben hiervoor niet in het menu gedoken.

De kwaliteit van de foto's vond ik bij de G9 al goed en ik merk dat de extra 5MP bij deze camera een prettige verbetering zijn. Anders dan dat wil ik er eigenlijk niet zoveel over zeggen: het was goed, het is nu ietsje beter.

De videofuncties zijn ook uitgebreid. Ik vind het vooral heel. erg. fijn. dat AF niet gelijk wordt uitgeschakeld zodra je in slomo-modus gaat. Je kunt in dat geval vooraf focussen en zodra je begint te filmen niet meer. Bij de G9 deed AF het uberhaupt niet meer als de modus ook maar geactiveerd was, nog zonder dat je daadwerkelijk aan het opnemen was.
De stabilisatie tijdens filmen is goed, maar niet merkbaar beter dan op de G9. Mogelijk omdat ik vooral op lange focal length film en de IBIS dan toch niet de belangrijkste factor is.
Het menu met film-modi (resolutie en fps) vind ik wel erg groot. Misschien zou ik daar verder in moeten duiken om het beter behapbaar te maken, maar er zijn 4 pagina's met instellingscombinaties waar je je een ongeluk door scrollt en die, afhankelijk van andere instellingen, niet allemaal beschikbaar zijn. Dat is in het veld wel echt irritant.

Ik vind het al met al een uitstekende verbetering t.o.v. de originele G9. Ik hoop dat deze camera dezelfde (lange) software-ondersteuning gaat genieten als de G9, maar hoe dan ook ben ik blij met de upgrade.
Ik heb geen ervaring met de OM-1 (ik ken wel alle reviews), maar ik denk dat deze camera, ondanks wat minpunten, het beste is wat mft te bieden heeft en heb daarom besloten 5 sterren te geven. Dat betekent dus niet perfectie, maar wel een topproduct.

Heb jij ook een Panasonic Lumix DC-G9 II Zwart?

Mooie review. En grappig om te zien hoe andere fotografen hun camera gebruiken. Ik gebruik de top display van mijn G9 juist best vaak een zou het zonde vinden als ik die niet meer had. Waarschijnlijk omdat ik veel laag bij de grond schiet en niet met de camera aan mijn oog.

Betere AF zou wel welkom zijn. Ik merk dat animal detection het soms moeilijk heeft terwijl er overduidelijk een vogel of ander beestje in beeld is. Ook doet de originele G9 alleen maar animal een niet het oog van het dier wat soms missers oplevert. Maar ik weet niet of de II dit oplost.

Maar sowieso een fijne camera waar je nog jaren plezier aan gaat beleven.
Klopt ja dat ben ik vergeten! De eye detect werkt heel goed, ook op kleine vogels en ook als ze een beetje van je af draaien.

Animal detect en pdaf staan zover ik weet los van elkaar. Dus als je nu missers hebt doordat je camera de dieren niet herkent, zou je dat niet oplossen met betere AF, maar met betere animal detect.
Klopt. PDAF en Animal detect zijn 2 losse dingen. Maar los van de introductie van PDAF is de animal detection dus ook verbeterd en uitgebreid. Hoewel dat erg welkom is, is het voor mij die 1900 euro op dit moment niet waard.
Als iemand met een camera zonder top display, die het er wel mee eens is dat het perspectief van laag bij de grond schieten vaak leuke resultaten geeft: Dat zie je toch op je schermpje wat je uitgeklapt moet hebben zodat je ziet waarvan je een foto aan het maken bent?
Wat mij betreft is de AF van de originele G9 enigszins rampzalig wanneer je full area gebruikt. Ik schiet vooral dieren en daarbij zal het waarschijnlijk ook het meest lastig zijn. Op dit moment schiet ik dan ook met de 1 area AF modus met het kleinst mogelijke vierkantje. Gelukkig werkt dat wel redelijk. Toch verlang ik er enorm naar om gewoon de volledige AF area te kunnen gebruiken om gemakkelijker een mooiere compositie te kunnen maken. Heb jij hier toevallig ervaring mee met de G9ii? Is full area AF wel betrouwbaar bij de opvolger?
Ik gebruik dat eerlijk gezegd vrijwel nooit. Ik zou het dus niet weten. Ik zal het de komende tijd eens gaan testen en dan hier laten weten hoe dat bevalt. Maar hou je adem er niet voor in :p
Erg bedankt dat je hier de moeite al voor wilt nemen. Doe maar rustig aan, ik heb alle tijd ;)
Misschien heb je hier wat aan: YouTube: The Micro Four Thirds FLAGSHIP Showdown! OM1 vs G9ii

[Reactie gewijzigd door choogen op 7 september 2024 11:12]

Precies het soort review die ik hier graag zie - over praktijkervaringen. Heb alles wat op Engelstalig gebied te zien valt over de G9M2 reeks doorgenomen. Vooralsnog geen één die de oude G9 vergelijkt met de nieuwe aan de hand van hoge resolutie test voorbeelden. Er zijn beduidend veel kleinere verbeteringen, maar waar komt het eigenlijk op neer?

De AF nu PhD, en drie keer zoveel scherpstel-punten op de sensor (779 tegenover 225). Dat, plus oog herkenning moet tot een waarneembaar betere ervaring leiden;

Geen videolengte limit meer (29:59 is erg irritant);

► Maximale video bit rate is enorm vergroot, van 150mbps naar 800mbps. Maar wat dat in praktijk betekent, valt nog te zien. M.i. zou de camera's processor op zijn minst iets ontlast moeten zijn bij normale frame rates, zodat dat dat een positief effect heeft op werking van de AF en misschien zelfs op de rest, herkenning etc; maar is de video kwaliteit aan zich merkbaar beter? Die twee dpreview kerels zeiden bij de firmware update 2.0 van de G9 dat de GH5 geen meerwaarde meer had over de G9. Maar ik heb voorbeelden gezien hoeveel beter de video toch was van de GH5 tegenover de G9. Chris and Jake hebben kennelijk geen tijd om zich te verdiepen. Het zal nog moeten blijken of de G9M2 in de buurt kan komen van de GH6, laat staan van de GH7. Uit de losse pols ben ik geneigd om NEE te zeggen maar we weten het (nog) niet. Totdat iemand testopnames ter beschikking stelt.

► Richard Wong heeft op Yt aangetoond hoeveel beter de IBIS is van de G9M2 tegenover de G9 en sommige andere camera's uit naaste competitie. Lijkt mij toch een vooruitgang, nu ik ook niet te spreken was over de IBIS van G9 gen1. Mijn eeuwenoude E-M1 (gen.1) heeft dezelfde of betere IBIS dan de G9, en de G90 heeft voor mijn gevoel een betere IBIS dan de G9. Ik gebruik deze camera's even veel dagelijks en met dezelfde lenzen. Het kan ook aan mijn exemplaar G9 liggen.

░■ Naar mijn mening minder belangrijke, of specialistische verbeteringen, niet wezenlijk waarneembaar zijn: de hogere fps in photo en video, de externe SSD opname, de live composite, 20% extra megapixels, de USB-versie upgrade, verhoogde LCD-scherm resolutie en voertuig tracking.

█▬ Ergonomie betekent heel veel voor mij en naar aan te nemen voor elke serieuze fotograaf. Maar dat is juist iets dat je in de praktijk moet checken. Mijn dioptrie (+3 dichtbij) maakt het gebruik van top schermpje op G9 gen.1 bijna onmogelijk (want de EVF-zoeker bepaalt dat ik zonder bril moet zijn). Maar, als mijn zicht was zoals het tot mijn 45-ste jaar was (geen dioptrie), dan zou ik denk ik de top scherm zeker vaker gaan gebruiken.

░▬ Batterijduur is op het nieuwe model middelmatig gebleven. Niet onbelangrijk.

Verdedigt al dit een enorm hoge prijs van de G9M2 op de markt medio 2024? Ik zou zeggen van niet. Ik zou het nieuwe model alleen al voor de betere AF willen hebben, maar daartoe €1000 reserveren? Zoveel meer moet je betalen dan voor een nieuwe G9 gen.1. Terwijl de redelijk goede tweedehands G9's al voor €500 te vinden zijn. Ik heb slechts één keer een G9M2 op Mp gezien, voor €1500. Is een G9M2 drie keer beter dan de G9 gen1?
Maar een reeks relatief kleine verbeteringen op de G9M2 kunnen voor iemand die specifieke behoeftes heeft, voldoende geld heeft, of geld verdient met zijn camera, concreet veel meer betekenen. In andere woorden, de vooruitgang kan voor iemand best wat betekenen. Mensen die vastzitten aan hun MFT lensverzameling, hun camera voor doeleinden gebruiken die minder belangrijke specs verschielen juist belangrijk maken. Of mensen die geen moeite hebben met de enorme prijsverschil. Voor een hobbyist vind ik dat laatste echter onverantwoord. Panasonic is altijd onderhevig geweest aan de prijsdalingen naar verloop van tijd, al heeft het vijf jaar geduurd voordat de G9 gen.1 echt goedkoper werd. Olympus toont meer weerstand op de markt, inclusief tweedehands. Panasonic haar overgang naar PhD AF in MFT doet me denken aan Citroёn C4 en C3 introductie. De waarde bleef beter bestendig naar verloop van tijd vergeleken met Xantia's en XM's/BX's. Maar toch maakte de C5 een flinke duik na een tijdje. We zullen zien hoe het zal gaan met de G9M2 in dat opzichte.

[Reactie gewijzigd door Misko op 23 juli 2024 04:50]

Mja specs zijn makkelijk te vergelijken op papier, maar zeggen uiteindelijk weinig. Het gaat erom hoe goed de camera je in staat stelt, en helpt, om te doen wat jij wil.
De G9ii lost voor mij een paar belangrijke zaken op t.o.v. de eerste versie:
1) pdaf (de lock-on is echt veel beter)
2) af in slomo-stand
3) hand-held hi-res

Dat er wat extra mpix zijn en de highspeedburst rate is verhoogd is voor anderen dan misschien weer interessant, maar voor mij niet zo. De video bitrate is voor mij bijvoorbeeld ook niet zo interessant. Ik film wel, maar produceer niet. Beetje bewerking in Google Photos en dan gaat het een paar keer over whatsapp en ben je de kwaliteit toch weer kwijt :)

Ik kijk wel eens naar het yt kanaal Camera Conspiracies (voor vermaak, inhoud is discutabel) en die heeft ook laten zien dat veel andere merken met betere videospecs toch minder mooie video genereren dan pana doet.

Andersom James Popsys gaat op zijn kanaal doorgaans meer in op hoe je een goede foto maakt en bewerkt en laat de hardware meestal achterwege.

De G9 wordt met de introductie van de mark II natuurlijk ook niet slechter en is inderdaad een goede bargain op dit moment.
Ik volg ze beide al jaren... James en Kasey. De eerste is een lieve jonge die de fotografie pas ondekt heeft :))) Kasey is hoe dan ook minder classy :)) maar heeft onder de mom van een clown eigenlijk erg goede grip op en degelijke kennis van camera industrie.