Wordt verwacht

Liebherr CNsdb 5723 Plus Review

24 april 2024, laatste update op 29 juli 2024, 402 views Rapporteer

Deze koelvriescombinatie is mooi, degelijk, stil, ruim, flexibel en energiezuinig. Echter is hij ook wat aan de dure kant, is hij te diep voor een standaard keuken en zwenkt de deurscharnier uit, waardoor je goed moet opletten bij het plaatsen.

Pluspunten

• Temperatuur stabiel
  • Laag geluidsnivo
  • Laag stroomverbruik
  • Goede bouwkwaliteit
  • Flexibele indeling van koelgedeelte

Minpunten

• Iets aan de prijs
  • Diepte groter dan standaard keukenmaat
  • Deurscharnier zwenkt onhandig uit

Ik was op zoek naar een nieuwe koelvriescombinatie omdat mijn vorige Liebherr na 22 jaar de geest had gegeven. Ik ben daar altijd zeer tevreden over geweest, dus wilde weer een Liebherr. Het liefst zo energiezuinig mogelijk.

Dit is een label B kast. Liebherr biedt in deze serie nog een zuiniger variant (label A), maar die heeft een (voor mij) onhandige indeling met 2 groenteladen. Ik heb meestal weinig verse groente en fruit in huis, dus ik heb meer aan ruimte in de overige vakken en de deur. De label B kasten hebben een wat handiger indeling.

De indeling is zeer flexibel. Er wordt een ruim assortiment aan plateau's en rekjes meegeleverd, waaronder een flessenrek en een deelbaar plateau. Ook wordt er een lade meegeleverd die op een flexibele plek in de kast kan worden bevestigd. In de deur is, door de grote groentelade, wat minder ruimte. Er worden 4 dragers meegeleverd, maar als je die allemaal gebruikt, kun je geen 1,5 L flessen frisdrank kwijt in de deur.

De buitenafmetingen van de kast vielen wat tegen. De breedte is precies 60cm, maar de diepte is 67cm met de deur dicht. De standaard diepte van een keukenblok is 60cm, dus de koelkast steekt een stukje uit. Doordat de deur geen handgrepen heeft, loop ik er niet de hele tijd tegenaan en de afmetingen hebben ook voordelen, de binnenruimte is namelijk wat groter. Maar ik had liever gezien dat de diepte ook gewoon de standaard 60cm was geweest.

Een ander onhebbelijkheidje is de deurscharnier. De deur zwenkt uit buiten de breedte van 60cm. Dat was erg vervelend voor mij, omdat er een muurtje aan die kant zit. Ik heb een randje van de gipsmuur moeten afzagen en de afwerklat van de muur smaller moeten maken om de deur te kunnen openen. Niet heel erg, maar als je een koelkast ontwerpt hoor je hier rekening mee te houden. Dit is de reden dat ik de kast geen 5 sterren geef. De draairichting van het deurscharnier is overigens omkeerbaar, de procedure hiervoor staat echter niet in de gebruiksaanwijzing. Ik heb het op internet opgezocht, op de site van Liebherr staat een document waarin het duidelijk beschreven is en de procedure is goed te doen.

Ik heb een temperatuursensor in de kast hangen die is aangesloten op mijn domotica. Deze sensor geeft aan dat de temperatuur in de kast mooi constant blijft, ook als de deur wat vaker open en dicht gaat. Ook meet ik het stroomverbruik van het apparaat. Dat komt bij mij gemiddeld op 0,3 kWh per etmaal bij een koeltemperatuur van 5 graden en vriestemperatuur -18 graden. Ik vind dat behoorlijk zuinig, de vorige kast verbruikte 0,9 kWh per etmaal bij dezelfde temperaturen.

De kast is ook mooi stil. Als je 'm voor het eerst aan zet en hij moet het vriesgedeelte koelen naar -18, dan bromt hij wel hoorbaar, maar in de praktijk hoeft hij nooit zo hard te werken. Bij normaal gebruik moet je echt je best doen om 'm te horen, en dan nog hoor je vooral de koelvloeistof stromen. Een groot pluspunt t.o.v. de vorige kast, die maakte aanzienlijk meer lawaai en ook storender: de compressor werd in- en uitgeschakeld met een luide klik. Ik zit er vlakbij als ik thuiswerk en schrok er altijd weer van. Met deze nieuwe kast is dat volledig over, je hoort geen geklik en de compressor is zeer stil.

Grappig detail is dat er een 'Easytwist' icemaker in de vriezer zit. Je kunt een uitneembaar watertankje vullen onder de kraan en dan terugplaatsen. Een paar uur later draai je aan de knop en vallen de ijsblokjes in een laatje eronder. Handig en bespaart je lekkend water in je vriezer, maar de icemaker neemt wel relatief veel ruimte in. Je kunt 'm verwijderen, maar dan zit er een gapend gat in de middelste vrieslade. De praktijk zal moeten leren hoe dit bevalt.

Liebherr claimt dat de vriezer 'nofrost' is, hij hoeft dus nooit ontdooid te worden. We zullen zien in hoeverre dat wordt waargemaakt. Als het werkt is het mooi, want ik vond dat ontdooien altijd een heel gedoe.

De prijs is aan de hoge kant t.o.v. de concurrentie. Hopelijk betaalt zich dat terug in een lange levensduur en weinig storingen. Bij de vorige Liebherr was ik daar zeer tevreden over.

Heb jij ook een Liebherr CNsdb 5723 Plus?