Introductie
Afgelopen februari is op de MWC2024 de nieuwe Galaxy Book4-lijn aangekondigd. In totaal zijn drie modellen geïntroduceerd: de Galaxy Book4 Ultra is de krachtpatser met een onder andere een dedicated NVIDIA GPU (RTX 4000-serie). Daarnaast hebben we de Galaxy Book4 Pro – de lichtgewicht van het stel – en de Galaxy Book4 Pro 360 (een hele mond vol) waar ik twee weken mee heb gespendeerd zodat ik mijn ervaringen met jullie kan delen.
Disclaimer: ik ben door Tweakers uitgekozen om de Galaxy Book4 Pro 360 te reviewen. In ruil hiervoor heb ik een Galaxy Tab S9 FE ontvangen (een review hiervan volgt nog). Dit heeft vanzelfsprekend geen invloed op mijn oordeel van de laptop.
Ik heb specifiek voor de Galaxy Book4 Pro 360 gekozen omdat al enige ervaring heb met een ‘convertible’. Zelf gebruik ik een van de eerste 360-modellen, een HP Spectre x360 (13-4031nd).
Goed, laten we beginnen met de harde feiten. De door mij geteste configuratie (NP960QGK-KG1NL) ziet er als volgt uit:
Processor | Intel Core Ultra 7 155H |
Werkgeheugen (RAM) | 16 GB (LPDDR5X 7467 MT/s, gesoldeerd) |
SSD | 1 TB (WD SN740, SDDPNQD-1T00-1004) |
Scherm | 16” 16:10 2880x1800 120Hz OLED (Dynamic AMOLED 2X) |
Wi-Fi | Intel Wi-Fi 6E AX211 |
Kleur | Moonstone Grey |
Unboxing
Een unboxing, wie vindt dat nou niet leuk? De presentatie van de Galaxy Book4 Pro 360 is simpel maar doeltreffend en ziet er prima uit. Wellicht had het iets excentrieker mogen zijn voor deze prijsklasse, zoals bij de HP Spectre-lijn, maar met het oog op het milieu is dit een goede middenweg. Zoals bij veel andere merken is het gebruik van plastic beperkt tot een minimum, wat uiteraard positief is.
In de compacte doos vinden we het volgende:
- De Galaxy Book4 Pro 360, uiteraard.
- Een bijzonder compacte 65W-lader.
- Een 1,8 meter lange USB-C-kabel.
- De S-Pen.
- Papierwerk. In de woorden van Flossy Carter: pluck ‘em and file ‘em.
Bouwkwaliteit en robuustheid
Haal je de Galaxy Book4 Pro 360 uit de papieren hoes dan tref je een prachtige, dunne machine aan die erg stevig aanvoelt. Het geheel is afgewerkt in een mooie grijze kleur (ook wel Moonstone Grey genoemd) heeft een gladde afwerking. Op de bovenkant van de laptop vinden we het merklogo in een subtiel formaat. Een strak, no non-sense uiterlijk als je het mij vraagt. Prima!
Open je de laptop dan valt gelijk op dat de bezels aan de boven- en zijkanten ontzettend dun zijn. Dunner hoeft echt niet. ;) Aan de onderkant vinden we een grotere bezel, iets wat wat mij betreft een voordeel is. Het scherm komt wat hoger te staan en er is meer ruimte voor het toetsenbord en de trackpad. Belangrijk detail: het scherm ligt op de aluminium klep en is rondom dus niet beschermd. Er is ook geen rubber aanwezig om het scherm te beschermen als de laptop is dichtgeklapt. Esthetisch gezien een prachtige keuze, maar heel praktisch is het niet. Ik kan mij voorstellen dat het snel verkeerd afloopt als je per ongeluk met iets stevigs tegen de rand van het scherm aankomt.
De scharnieren zijn stevig, dus het scherm blijft mooi stilstaan tijdens uitbundig typen. Het toetsenbord kent geen flex bij normaal gebruik, net als het scherm zelf. Klappen we het scherm volledig om dan wordt het geheel stevig op zijn plaats gehouden door meerdere magneten.
Gebruik je de laptop in de ‘tentmodus’ of met het toetsenbord naar beneden geklapt als standaard voor het scherm dan is er geen bescherming aanwezig tussen de laptop en de ondergrond. Klein nadeel dus, al maak ik zelf geen gebruik van deze ‘standen’.
Op het gebied van bouwkwaliteit maakt de Galaxy Book4 Pro 360 dus een goede eerste indruk, maar de robuustheid op de lange termijn moet nog blijken. Van de eerdere Galaxy Book3-serie, die qua bouw sterk lijkt op de Galaxy Book4, zijn wat meer ervaringen te vinden op het internet.
Ergonomie
Trackpad en toetsenbord
Laten we beginnen met de trackpad: wat een enorm ding. Mijn Spectre x360 was destijds een van de eerste laptops met een ‘groot’ trackpad, maar vergeleken met de Galaxy Book4 Pro 360 heeft de HP een kleintje. ;) De trackpad voelt prettig aan; zoals je mag verwachten is de bovenkant van glas en kan je vloeiend scrollen en alle gestures die in Windows 11 aanwezig zijn soepel uitvoeren. De trackpad zit ook niet in de weg tijdens het typen.
Dan het toetsenbord. Wat direct opvalt is de aanwezigheid van een numpad. Aangezien dit exemplaar 16” groot is heb je daar ook voldoende ruimte voor. Ideaal is het m.i. niet: de ‘rustpositie’ van je handen op het toetsenbord verschuift naar links. Dat is best even wennen. De numpad beschikt ook niet de traditionele lay-out (korte enter in plaats van een lange, knoppen voor basisbewerkingen op een andere plaats, etc.). De pijltjestoetsen waren bruikbaarder geweest als de knoppen voor links en rechts ‘full-size’ zouden zijn. Nu is het elke keer even kijken en pielen.
Wat ook wennen is, zijn de toetsen zelf. Er is erg weinig travel aanwezig, waardoor je met weinig vertrouwen typt. Dit went wel na verloop van tijd (een groot deel van deze review is geschreven op de Galaxy Book4 Pro 360), maar ik kan mij voorstellen dat dit toetsenbord niet voor iedereen is weggelegd.
Zoals je mag verwachten van een laptop uit deze prijsklasse is het toetsenbord voorzien van achtergrondverlichting. Deze is in drie standen instelbaar. Daarnaast werkt de verlichting samen met de lichtsensor waardoor de toetsen automatisch oplichten als het donker wordt. De verlichting is mooi egaal en vanaf de tweede stand (60%) zeer goed afleesbaar.
:strip_exif()/m/219702/1RVjV138rQuFUxcpPClwToJYmdkeTBfu9KBHDOzDXAxi0k6cWy.jpeg?f=620xauto)
Chassis
Door de 16:10 beeldverhouding en een grotere bezel aan de onderkant heb je genoeg ruimte om je handen comfortabel te laten rusten op de laptop. De grote trackpad zit hierbij niet in de weg. De randen van de laptop zijn scherp, maar tenzij je behoorlijk grote handen hebt merk je daar weinig van. Daarnaast bevallen die scherpe randjes mij wel, geen idee waarom. ;) Een 16:10 scherm zorgt uiteraard niet alleen voor meer ruimte voor je handen, maar ook voor meer verticale schermruimte. Dit is in alle opzichten een pluspunt (vooral voor het lezen van documenten!), en zou wat mij betreft de standaard mogen worden voor alle laptops en desktopschermen.
:strip_exif()/m/219702/1RVjWsY4e0OBJXABIu1msyYfsPNuhHzqTzFDbBMgd3gX28tCch.jpeg?f=620xauto)
S-Pen
Last but not least, de S-Pen. Samsung kiest ervoor om deze standaard mee te leveren met de Galaxy Book4 Pro 360. De pen ligt prettig in de hand en heeft een prima dikte. Die dikte zorgt er wel voor dat opbergen in de laptop geen optie is. Je kan de S-Pen aan de achterkant van het scherm magnetisch bevestigen als je ‘m niet gebruikt, maar ideaal is dat niet.
De ergonomie van de Galaxy Book4 Pro 360 is goed in orde, maar vooral het toetsenbord vergt wat gewenning.
Featureset
Aansluitingen
Aan de linkerzijde vinden we een HDMI 2.1-poort (met ondersteuning voor 8K op 60Hz en 5K op 120Hz) en twee Thunderbolt 4-aansluitingen. Via USB-C heb ik drie schermen aangesloten (DP daisy chain, 2x 1440p en 1x 1080p) op de laptop. Zoals verwacht werkte dat zonder problemen.
De rechterzijde is voorzien van een 3,5mm combopoort (koptelefoon en microfoon), een type-A USB 3.2-poort, en een microSD-kaartlezer. Dat laatste is jammer; een full-size SD-kaartlezer had makkelijk gepast.
:strip_exif()/m/219702/1RVjV2jedoX7R8oGnU6uIbn2WAZctHfGJ8pVBdAxAMX9ZaPcbX.jpeg?f=620xauto)
Webcam/microfoon
De Galaxy Book4 Pro 360 is voorzien van een 1080p camera met groothoeklens. Dankzij de NPU’s van de Core Ultra 7 155H kan je Windows Studio-effecten toepassen op het beeld, zoals automatisch zoomen en volgen (zowel beeld als geluid) en het vervagen van de achtergrond. De beeldkwaliteit is prima, en ook met tegenlicht weet de webcam het gezicht goed te belichten. Er is geen ondersteuning voor gezichtsherkenning aanwezig, maar gelukkig maakt de vingerafdruklezer dat goed.
:strip_exif()/m/219702/1RVjV33XyFp2gQz5EOdwadMMCj8LYIaA4jW5gOkStyRGDfOMCx.jpeg?f=620xauto)
Vingerafdruklezer
Op het toetsenbord vind je aan de rechterbovenzijde een vingerafdruksensor (dit is tevens de aan-/uitknop). Het aanleveren van je vingerafdruk gaat wat moeizaam, maar daarna werkt de sensor vliegensvlug en log je zo in. De sensor is in de praktijk erg betrouwbaar gebleken.
:strip_exif()/m/219702/1RVjV3DXTQIdsTFvER1LA8XYZL7OT1W9vo35a73ESqn0kp7NzJ.jpeg?f=620xauto)
Software
Samsung zou Samsung niet zijn als de laptop niet met een lading aan extra features en software zou komen. Als je in het Samsung-ecosysteem zit dan heeft deze laptop een streepje voor op de concurrentie. Door de jaren heen heeft Samsung een hoop ervaring opgedaan met eigen apps op Android die met gemak de concurrentie aangaan met de standaardapps van Google. Die ervaring zie je ook terug in de software die standaard op de Galaxy Book4 Pro 360 is meegeleverd.
Een greep uit de collectie:
De beste ervaring heb je uiteraard met een gekoppelde Samsung-telefoon en/of tablet. In mijn geval is dat de Galaxy S22 Ultra en de Galaxy Tab S9 FE. De meeste apps in de screenshot hierboven zullen dan ook niet nieuw zijn voor gebruikers van telefoons en tablets van Samsung. Hieronder volgt een overzicht van de meest noemenswaardige apps.
Multi-control
Je kan de Galaxy Book gebruiken om je telefoon en tablet te bedienen. Zodra je de muisaanwijzer naar de zijranden van het scherm beweegt schakelt het scherm van je telefoon/tablet automatisch in en zie je je muis op het scherm. Je kan uiteraard ook het toetsenbord van de laptop gebruiken om vervolgens verder te werken. Ik heb dit uitgebreid getest met zowel de telefoon als de tablet en het werkt feilloos. Een handige feature om zo meerdere apparaten te bedienen zonder je handen van het toetsenbord en de muis te halen.
:strip_exif()/m/219702/1RVlS3KIMYUhRKBWbfsxcCU5adprC25sOTqWAAnbecqGHb3Nvj.jpeg?f=620xauto)
Tweede scherm
De naam verklapt het al. Je kan een tablet gebruiken om als tweede scherm te dienen voor de laptop. Erg handig als je op locatie net even wat meer schermruimte nodig hebt. Ook hier was de ervaring erg soepel. Je kan ervoor kiezen om je laptopscherm te dupliceren, uit te breiden of zelfs alleen de tablet te gebruiken om je laptop te bedienen. Klein minpunt: je bent beperkt tot 60Hz.
:strip_exif()/m/219702/1RVjYmBgGVZHOnnQ0VSrhqRWxDt7vOEl6X95nP1tujNF7rwgPT.jpeg?f=620xauto)
Quick Share
Quick Share zorgt ervoor dat je bestanden snel kan delen tussen meerdere apparaten. Je kan het vergelijken met Airdrop van Apple, maar sneller. Daarnaast kan je Quick Share ook installeren op Windows-machines die niet van Samsung zijn. Een ideale app, ook voor de mensen die geen Samsung-laptop hebben. Het gebruik van Quick Share verliep prima tussen alle gekoppelde apparaten.
/m/219702/1RVkaWlU66sPQ7Gdx1fBOl3D4QOXbiJojQX5jIxDYNiC8tRhqh.png?f=620xauto)
Samsung Notes
Een uitgebreide app om je aantekeningen in bij te houden (vooral handig in combinatie met de S-Pen). Daarnaast kan de app synchroniseren met Microsoft OneNote.
Telefoon
Simpel, maar o zo handig. De app koppelt met je telefoon waardoor je in staat bent om te telefoneren via de laptop. Gedurende mijn tijd met de laptop heb ik dankbaar gebruik gemaakt van deze functie.
S-Pen
De Galaxy Book4 Pro 360 komt standaard met een S-Pen. De pen is niet voorzien van Bluetooth en hoeft dan ook niet te worden opgeladen (er zit een spoel in de pen). Handig, maar dat betekent dat de knop op de pen ook niets doet zolang je deze niet bij het scherm houdt. Voor de rest werkt de S-Pen uitstekend. Er zit vrijwel geen vertraging tussen het bewegen van de pen over het scherm en het resultaat op het scherm. De pen is drukgevoelig en kan 4.096 niveaus van drukgevoeligheid onderscheiden. Daarnaast ligt de pen erg fijn in de hand.
De knop op de pen kan je gebruiken om handelingen ongedaan te maken, of om het volgende menu op te roepen:
Gebruikers van Samsung-apparaten met een S-Pen zullen deze overlay vast herkennen. Hiermee is het onder andere mogelijk om snel een nieuwe aantekening te creëren en om aantekeningen te maken over het scherm dat wordt weergegeven.
Ik ben geen tekenaar, maar tijdens mijn studie heb ik veel gebruik gemaakt van de penondersteuning van mijn Spectre x360. Vergeleken daarmee is de S-Pen een stuk verfijnder. De pen beweegt vloeiender over het glas en variëren in dikte gaat op een natuurlijke manier.
:strip_exif()/m/219702/1RVjYnlymWwKiOYuEuTkzyX7Psk4zbqk7bDZgTiomvwNPvDncZ.jpeg?f=620xauto)
Oplader en kabel
Samsung levert een 65W-lader mee met de laptop. De oplader is lekker compact en voelt stevig aan. Dat kan ik niet zeggen over de meegeleverde USB-C kabel: deze voelt niet heel stevig aan. Een gevlochten mantel zou welkom zijn geweest, zeker omdat dit soort kabels wat meer te verduren krijgen.
Beeldkwaliteit
Samsung staat bekend om de AMOLED-schermen die al jaren gebruikt worden in o.a. de Galaxy S-lijn. Deze Galaxy Book4 Pro 360 is geen uitzondering en is voorzien van een Dynamic AMOLED2X-scherm. Het scherm heeft een variabele verversingssnelheid van 48 t/m 120 Hz en een resolutie van 2880x1800, oftewel een schermverhouding van 16:10. HDR wordt uiteraard ondersteund.
De maximale helderheid bij het gebruik van HDR is 500 nits (400 nits zonder HDR). De helderheid kan, net als de kleurtemperatuur, automatisch worden bijgesteld door de lichtsensor.
Maak je geen gebruik van HDR, dan levert Samsung meerdere kleurprofielen mee:
Het scherm is voorzien van een glossy afwerking, maar reflecties worden beperkt door het gebruik van Corning Gorilla Glass DX. Gedurende een zonnige dag is het scherm prima afleesbaar.
Een mogelijk nadeel is het gebruik van PWM om het scherm te dimmen. Dit gebeurt met een frequentie van 240 Hz. Mensen die hier gevoelig voor zijn zullen zien dat het scherm ‘knippert’ als de helderheld niet op 100% staat. Ik heb hier zelf geen last van.
Opvallend detail zijn de afgeronde hoeken. Windows ziet dit uiteraard niet, dus je kan bepaalde elementen (zoals je muisaanwijzer) uit het oog verliezen. In de praktijk merk je er weinig van, maar van mij had Samsung dit weg mogen laten.
Een kalibratietool zit helaas niet in mijn gereedschapskist, dus je zal het moeten doen met de plaatjes in deze review.
:strip_exif()/m/219702/1RVk50lMGG7kLG3WyYkVtNp7PVHpgiVTuYPUCQMvH8npBGUSHl.jpeg?f=620xauto)
Geluidskwaliteit
De Galaxy Book4 Pro 360 is voorzien van vier speakers. Keer je de laptop om dan kom het bekende ‘Sound by AKG’-logo tegen; iets wat je op meer Samsung-producten terugziet sinds zij Harman hebben overgenomen. De hoge- en middentonen zijn prima, de lage tonen zijn opvallend afwezig. Niet vreemd gezien het formaat van de laptop, maar zelfs de Galaxy Tab S9 FE weet een voller geluid te produceren. Het volume kan behoorlijk hoog zonder enige vervorming.
Een licentie voor Dolby Atmos is standaard aanwezig. Het geluid klinkt hierdoor een stuk ruimtelijker. Je moet er uiteraard van houden, maar wat mij betreft is het een welkome toevoeging bij het gebruik van de laptopspeakers.
:strip_exif()/m/219702/1RVk1SQEJPGfl5zYQgEqf2suVZGIcdX4enhou7dUvEp6qEeJx4.jpeg?f=620xauto)
Mobiliteit en accuduur
Met een gewicht van 1,66 kilogram is de Galaxy Book4 Pro 360 niet zwaar voor een 16”-laptop. Daarnaast is de laptop op het dikste punt net geen 1,3 centimeter dik. Daarnaast is het omklapbare scherm ideaal voor onderweg.
De Galaxy Book4 Pro 360 is voorzien van een 76Wh accu. Dit is ruim voldoende om een hele dag 'reguliere' taken te verrichten zoals browsen en het gebruik van Office-applicaties. In mijn test (Office, Lightroom, Edge) kwam ik uit op 12 uur op een lading.
Prestaties
De Galaxy Book4 Pro 360 beschikt over een Intel Core Ultra 7 155H-processor (een hele mond vol). De CPU beschikt over 16 cores, maar deze zijn niet allemaal hetzelfde. De 155H beschikt over 6 performance cores, 8 efficiency cores en 2 low power efficiency cores. Een aparte NPU met de naam Intel AI Boost moet ervoor zorgen dat AI-gerelateerde taken lokaal worden afgehandeld. Het beeld wordt verzorgt door de geïntegreerde Intel Arc graphics. Deze beschikt over 8 Xe-cores en biedt ondersteuning voor ray tracing. De Galaxy Book4 Pro 360 is geen gaming laptop, maar casual gaming is geen enkel probleem.
Persoonlijk gebruik ik een laptop veel voor Office (met name grote Excel-bestanden), Adobe Lightroom en Photoshop en het nuttigen van content. De Galaxy Book4 Pro 360 leent zich daar uitstekend voor.
Voor de die-hards onder ons heb ik enkele benchmarks gedraaid:
Cinebench 2024 (multi core) | 632 |
Cinebench 2024 (single core) | 101 |
Geekbench (single core) | 2363 |
Geekbench (multi core) | 12158 |
Geekbench (OpenCL) | 33305 |
Geekbench (Vulkan) | 34771 |
Forza Horizon 5:
CrystalDiskMark:
Bijzonder genoeg is de SSD geen Samsung OEM-model, maar een WD SN740. De prestaties zijn prima, maar een snelle zoektocht op je favoriete zoekmachine laat zien dat het niet de meest energiezuinige keuze is.
Minder tevreden ben ik over de prestaties van de Intel AX211 Wi-Fi module. Deze heeft de neiging om continu terug te schakelen naar 802.11N. Als ik Wi-Fi in Windows uit- en weer inschakel dan is er weer sprake van 802.11AC. Helaas duurt het niet lang voordat de laptop weer naar 802.11N gaat. Spelen met de instellingen in apparaatbeheer maakt helaas geen verschil, en een driver-update is op het moment van schrijven ook niet beschikbaar. De Wi-Fi-module is ook nog eens gesoldeerd; vervangen zit er dus niet in. Niet heel toekomstbestendig, vooral omdat de AX211 geen Wi-Fi 7 ondersteunt.
Warmte- en geluidsproductie
Tijdens reguliere taken zoals browsen en het gebruik van Office-applicaties blijft de Galaxy Book4 Pro 360 volledig stil. Licht intensieve taken (Lightroom, Windows Update) zorgen ervoor dat de ventilator zachtjes gaat draaien. Dit stoort totaal niet. Belast je de laptop hoog (gamen) tot zeer hoog (benchmarks) dan wordt de ventilator goed hoorbaar. Met een Core Ultra 7 155H in zo een platte laptop is dat niet vreemd. Gelukkig is de frequentie van het geluid niet vervelend en kan je het makkelijk negeren. Op een niet heel wetenschappelijke manier heb ik toch getracht jullie te voorzien van enkele cijfers. Met behulp van de Galaxy S22 Ultra en een simpel appje heb ik het volgende gemeten:
Stille kamer (passieve koeling) | 18 dB |
Lichte belasting (Forza Horizon 5) | 22 tot 26 dB |
Zware belasting (Geekbench en Cinebench) | 29 dB |
Al met al zeer acceptabel. Hetzelfde kan worden gezegd over de warmteproductie. Het chassis is zo ontworpen dat koele lucht van de onderkant wordt aangezogen en aan de achterkant weer wordt uitgeblazen. De zijkanten kan je dus niet als handwarmer gebruiken in de winter. ;) Ik beschik helaas niet over een warmtecamera om wat cijfers bij het verhaal te voegen, maar er zal vast een reviewer zijn die dat wel heeft gedaan. Onder zware belasting wordt de bovenkant (toetsenbord) lichtjes warm, maar nooit heet.
Tijdens het draaien van de benchmarks heb ik HWinfo64 op de achtergrond mee laten lopen zodat ik jullie kan voorzien van een paar grafiekjes:
Cinebench multicore (CPU package temp):
Geekbench gpu test (CPU GT-core temp):
Mocht je plaatjes willen zien van andere sensoren, laat dat dan weten in de reacties.
Prijs en conclusie
De Galaxy Book4 Pro 360 heeft in de door mij geteste configuratie een adviesprijs van € 2.299,-. Dat is een stevig prijskaartje, maar je krijgt er ook een hoop voor terug. Het prachtige Dynamic AMOLED 2x-scherm, de meegeleverde S-pen, goede ergonomie, solide bouwkwaliteit en de integratie in het Samsung-ecosysteem zijn allemaal grote pluspunten.
De 1 TB SSD en 16 GB RAM zijn tegenvallers voor dit bedrag. Het niet kunnen upgraden van de Wi-Fi-chip is ook jammer. Voor een vergelijkbaar bedrag kan je bijvoorbeeld de HP Spectre x360 16” kopen met dezelfde Core Ultra 7 155H en een 4K OLED touchscreen. De HP heeft dan ook nog eens een dedicated GPU (RTX 4050), een 2 TB SSD en 32 GB RAM. Een Spectre x360 met dezelfde specificaties als de door mij geteste Galaxy Book4 Pro 360 is al gauw honderden euro's goedkoper.
De Galaxy Book4 Pro 360 is overall een fijne laptop met een stevig prijskaartje. ik ga ‘m missen, en dat is een groot compliment.
Hopelijk heeft deze review geholpen bij het maken van een keuze. Mocht je vragen hebben dan kan je ze hieronder stellen.