Dell G2724D Zwart Review

born4trance
6 april 2024, laatste update op 1 mei 2024, 3.181 views Product gekocht

Dell G2724D Zwart

Een gaming monitor in schaapskleren, maar niet zonder kanttekeningen:

Pluspunten

• geen backlight bleed + weinig IPS glow (op mijn exemplaar)
  • zwartwaarden beter t.o.v. vele IPS panel concurenten
  • Adaptive-Sync + FreeSync Premium + G-SYNC compatible* (*zie minpunt)
  • Interne voeding (geen gehannis met logge stroomadapters (laptop-vibes)
  • 165Hz gaming op 1440p (2560x1440) vereist geen high-end GPU
  • Goed beoordeeld door Tweakers en rtings* (*rtings heeft de beoordeling onlangs gewijzigd!)
  • standaard 3 jaar fabrieksgarantie (er zijn nog fabrikanten die 2 jaar geven)
  • Geen schreeuwerig "gamer" design of RGB dat toch maar afleid of stoort

Minpunten

• Deze monitor lijkt alsmaar duurder te worden (van ~ € 259 naar ~ € 325, zie stijging medio november 2023)
  • G-SYNC lijkt alleen te werken wanneer je 'Smart HDR' in het OSD menu aanzet* (*zie toelichting verderop)
  • NVIDIA Control Panel ziet de monitor niet als G-SYNC compatible, tenzij je 'Smart HDR' in het OSD menu aanzet
  • Óók volgens NVIDIA Inspector: Met 'Smart HDR' UIT heb je géén G-SYNC of VRR
  • Van mij had het OSD menu iets uitgebreider gemogen (ASUS lijkt hierin meer mogelijkheden te geven)
  • geen GAMMA optie(s)!? (of heb ik iets over het hoofd gezien?)
  • Geen USB hub (geen firmware updaten mogelijk) of hoofdtelefoon aansluiting
  • Niet echt borderless/frameless, gezien de 5~7 mm randen van het paneel (i know, borderless/frameless slaat op de behuizing, maar toch...)

Mijn eerste "review" op Tweakers (verwacht er aub niet teveel van ;))

Ik was op zoek naar een G-SYNC compatible 27" gaming monitor en kwam uiteindelijk bij de DELL G2724D terecht.

Na deze online te hebben besteld en ontvangen, kon ik ermee aan de slag.
Wat dit mij heeft opgebracht heb je als het goed is bij de Plus- en minpunten kunnen lezen.

Echter is mij het e.e.a. opgevallen: wanneer je Smart HDR via het DELL OSD menu aanzet, gaat het beeld even uit- en aan, waarna G-SYNC / VRR werkt. Maar HDR is (ondanks de melding die voor een hoger stroomverbruik waarschuwd) dan nog niét actief. De helderheid van het scherm blijft namelijk ongewijzigd.

Pas nadat je in Windows óók nog eens 'Use HDR' aanvinkt, schiet de helderheid de lucht in.

Nog een keertje kort samengevat:
  • DELL 'Smart HDR' UIT = géén G-SYNC / VRR
  • DELL 'Smart HDR' AAN = nog géén HDR hebben (scherm helderheid blijft ongewijzigd) maar G-SYNC / VRR wordt herkend en werkt!
  • DELL 'Smart HDR' AAN + Windows 'Use HDR' aangevinkt = wél HDR én G-SYNC / VRR (zet je zonnebril maar op :+ )
Maandag a.s. zal ik ook verhaal halen bij DELL en vragen waarom ze G-SYNC / VRR achter 'Smart HDR' hebben verstopt. Je hebt helemaal geen HDR nodig om een variabele aka adaptieve verversingssnelheid te gebruiken... 8)7

Een firmware update is eigenlijk wel op z'n plaats, alleen weet ik niet of deze er snel komt, het scherm heeft geen USB poorten (of er moet een soort van "maintenance" modus zijn die je op een andere manier kunt benaderen).

Hoe dan ook: Ondanks het gekkigheidje met 'G-SYNC' i.c.m. 'Smart HDR' zal ik de DELL monitor (onder voorbehoud) in mijn bezit houden.

rtings score gewijzigd: Het is mij onlangs opgevallen dat rtings de score voor deze gaming monitor heeft verlaagd. Kennelijk hanteren ze nu een andere methodiek om alle ins- en outs van hardware c.q. randapparatuur te testen en heeft dit in een lagere score geresulteerd. Het zal een kwestie van tijd zijn eer deze wijziging ook bij de andere gereviewde producten wordt doorgevoerd (zie ook de toelichting van rtings *inclusief* geciteerde reactie van iemand die zich er niet goed in kan vinden en ook uitlegd/onderbouwd waarom).

Ongeacht de naar omlaag bijgestelde rtings-score krijgt de DELL G2724D alsnog een 7,5 ~ 8 op 10 van mij!

Addendum
- Ben je van plan deze monitor i.c.m. G-SYNC te gebruiken, houd dan rekening met het bovenstaande.
- Over FreeSync kan ik niets zeggen, ik heb geen GPU van AMD ;)
- ps: hoeveel verschillende labels zijn er inmiddels wel niet om variabele verversingstechnieken mee aan te duiden?

Je hebt:
  • Adaptive-Sync van VESA
  • (V)ariable (R)efresh (R)ate van HDMI Forum
  • FreeSync van AMD
  • G-SYNC van NVIDIA

Heb jij ook een Dell G2724D Zwart?

Goeie review, ik ben momenteel aan het orienteren naar een gaming monitor voor mijn PS5.

Ik ben sterk geneigd voor deze te gaan, hopelijk werkt deze goed met de PS5.
Dankje. Heb je de monitor inmiddels al kunnen proberen/testen? Zo ja, ben ik benieuwd naar je bevindingen. Game zelf alleen op PC (ben kb+muis gewend ;) )

[Reactie gewijzigd door born4trance op 22 juli 2024 14:51]

Heb je de monitor al kunnen testen op ene Ps5? Ik neig ook om deze aan te schaffen namelijk! Ik hoor graag van je
Hi Niels!

Nee helaas, erg weinig tijd gehad om te gamen laatste tijd dus de PS5 hangt nog aan mijn tv. Over een tijdje eens kijken!
Wauw man, zie zelden zo'n goede review als deze. Ik heb deze al op het oog sinds ik mijn pc gebouwd heb en daarmee een betere monitor wilde (beter dan 60 hz). Ik heb zelf een AMD gpu, dus als ik deze haal zal ik kijken hoe het zit met de FreeSync.
Hi,

Heb je deze monitor staan en kan je je ervaring delen met gebruik icm een AMD GPU.
Zelf overweeg ik deze ook (icm 7900XT)
Hoi,
Ik heb de monitor gekocht voor 250 en heb nog geen problemen of iets ervaren. De Freesync werkt goed en deze monitor is het zeker waard als je op 1440p wilt gamen.
Beetje late to the party maar volgens mij klopt dat Smart HDR verhaal niet (meer)
Wellicht omdat ik driver van de fabrikant gebruik.

Die van mij heeft Smart HDR uit staan, en laat gewoon compatibiliteit zien in NV controler panel. Ook werkt de sync prima.
Dankje voor de review. Ik begrijp alleen dit pluspunt niet goed "165Hz gaming op 1440p (2560x1440) vereist geen high-end GPU"

Ik heb een tussenin GPU (geen high-end, maar ook geen budget) en met moeite haal ik een FPS boven de 120 op 1080p!

Maar ik zou wel graag de monitor willen aanschaffen om dan de iets oudere games op 1440P te spelen, en dan de meer belastende games terug te schakelen naar 1080p indien de fps wat aan de lage kant is.
Mogelijk verschillen prestaties van game tot game maar doorgaans geldt dat een lagere resolutie minder krachtige hardware vereist omdat er een kleinere hoeveelheid pixels hoeven worden aangestuurd ;)

Dat laatste is een mogelijkheid, al zal het verkregen beeld mogelijk niet even scherp/strak eruit zien dan op de native resoltutie van het scherm.