€ 790,68 bij Amazon.nl Marketplace

ASUS Dual GeForce RTX 4060 Ti OC Edition 8GB GDDR6 Review

3 april 2024, laatste update op 12 april 2024, 89 views Rapporteer

Een van de beste en meest betaalbare kaarten voor Rendering

Pluspunten

• Goede prestaties Blender
  • Kwaliteit OK
  • Koelt goed
  • Lage power
  • Heeft maar 1 PSU nodig
  • Stil

Minpunten

• Was met 12 of 16 GB nog beter geweest

In veel tests wordt deze 4060 Ti als hopeloos gezien: te duur, te traag.
Dat dacht ik ook tot ik me realiseerde dat al die tests, ook de Tweakers GPU test, alleen om fps bij games draaien.
Toen ik ging kijken naar mijn specifieke toepassing: Blender, lagen de kaarten er heel anders bij. Dan blijkt hij met een score van 4384 zo'n 10-20% sneller te zijn dan veel duurdere kaarten en voor games 'gelijkwaardige' kaarten als de 3070 Ti en de 3060 Ti ruim voorbij te gaan.
Dat zal wel iets met de kleinere busstructuur te maken hebben en het grotere interne geheugen.
Duidelijk is dat de Blender Optix en Cuda rendering geschreven is voor Nvidia. De andere, betaalbaarder, GPU types van Radeon zijn hierbij veel minder effectief.
Dat had ik ook al eerder met videosoftware gemerkt. Sommige van die pakketten weten gewoon niet goed hoe ze een GPU moeten aansturen.
Benchmarken heeft weinig zin, maar hij draait nu een Blender 4.0 Rendering van een 600MB file met meer dan 3 miloen tris en verts bijna vijf keer sneller dan mijn oude 1050 kaart. Dat scheelt heel wat uren wachten. Voor een gamer is het vast onbegrijpelijk dat het renderen van 1 frame in een dikke Blender file toch nog 10 seconden duurt.
De GPU zit voor 95% vol terwijl de CPU maar voor zo'n 20% nodig is, dus ruimte om tijdens het renderen ook wat anders te doen.
Temperatuur is 49 graden en het valt me niet op de dat fans harder draaien, dus voldoende stil (de PC staat onder mijn bureau).
Enige aantekening is dat het waarschijnlijk sneller had gegaan met een 12GB of 16GB versie. Die zijn zo'n 80 euro duurder dan de 399 die ik betaald heb. Hij heeft vanwege mijn dikke rendering nog regelmatig 1 GB in shared memory nodig (bovenop de 8GB) en dat kost CPU actie en dus tijd.
De 4060 Ti kan met een power supply kabel toe en dat is in mijn wat oudere Prime Z370 handig.
Deze mbo heeft PCI 3 in plaats van PCI 4, maar die busstructuur is al zodanig snel dat dit met deze kaart en mijn Blenderfiles toch nooit vol benut gaat worden.
Kortom: tevreden met de aankoop, al knaagt het een beetje of die 80 euro voor die 16G versie nog wat had uitgemaakt. Als je net zoals ik een GPU voor Rendering nodig hebt dan is het handig om naar de memory tijdens het renderen te kijken, Als die in de buurt van 8GB komt kun je beter de 16GB versie kopen.

Heb jij ook een ASUS Dual GeForce RTX 4060 Ti OC Edition 8GB GDDR6?