Inleiding
Voor de grap heb ik begin 2010 een goedkope helmcamera op Chinavasion gekocht om mijn wintersportcapriolen mee vast te leggen. Dit was wel geinig, maar voor vijf tientjes kon je natuurlijk niet de beste beeldkwaliteit verwachten.
In mijn zoektocht naar mooier speelgoed kwam ik twee merken tegen: GoPro met de HD Hero-serie en VholdR met hun ContourHD-lijn. De verschillen zijn niet zo heel groot en zijn ook per uitvoering anders. In grote lijnen hebben de ContourHDs een laser om het uitlijnen van de camera makkelijker te maken en zijn ze voorzien van een draaibare lens, de HD Hero's zijn standaard voorzien van een waterdichte behuizing en hebben een grote beeldhoek.
De uiteindelijke keuze is gevallen op de GoPro HD Helmet Hero toen ik er een zag liggen bij Bever Zwerfsport in Den Haag en besloot 'm maar meteen te kopen

Bij grotere vestigingen kan je ze trouwens ook huren, als je er een wil proberen.
Er zijn vier verschillende varianten te verkrijgen: de HD Hero's in Helmet, Sports en Motorsport uitvoering en de goedkopere HD Hero 960. Alle Hero's gebruiken hetzelfde montagesysteem, dus de accessoires om de camera te bevestigen zijn allemaal uitwisselbaar.
In de doos
In de doos van de HD Helmet Hero vinden we het volgende:
- 1 HD Hero-camera in waterdichte (tot 60 meter diep) behuizing
- 1 oplaadbare 1100 mAh Lithium-Ion accu, goed voor zo'n 2-2,5 uur gebruik
- 1 hoofdband om de camera gewoon op je hoofd dragen
- 1 helm strap om de camera tijdelijk op je helm te dragen door de lusjes van de strap door de luchtgaten van je helm halen
- 4 plakbare mounts, waarvan twee voor gebogen en twee voor rechte oppervlakken, allemaal voorzien van 3M VHB tape
- 2 quick-release buckles om de camera op te schroeven en het geheel in bovenstaande mounts vast te klikken
- 1 'arm', bestaande uit drie delen om de camera allerlei kanten op te kunnen draaien vanaf de buckle
- 1 open (niet-waterdicht dus) deurtje dat volgens de handleiding moet zorgen voor betere geluidskwaliteit
- 1 USB-kabel (type A naar mini-B) om op te laden en video van de SD-kaart af te halen
- 1 componentkabel
- 1 composietkabel
- 2 handleidingen, een met instructies voor de camera zelf en een met tips/mogelijkheden voor bevestiging
Al met al een compleet pakket, maar het is wel belangrijk om te zorgen dat je een SD-kaart hebt om ook daadwerkelijk te kunnen opnemen. Een kaartje van minimaal class 4 wordt aangeraden zodat HD-video snel genoeg weggeschreven kan worden.
~[img=620]znWlgoaY[/img]
Gebruiksgemak
Met maar twee knopjes en een klein LCD-schermpje zou je verwachten dat de HD Hero een rotding zou zijn om in te stellen. Gelukkig kan je in principe met de standaardinstellingen meteen aan de slag en na even wennen is het redelijk te doen om met de instellingen te spelen. Een prijs voor gebruiksvriendelijkheid zal er echter niet mee gewonnen worden.
De knop op de voorkant, onder het schermpje, dient als aan/uit-knop en om tussen schakelen tussen verschillende modes en instelmogelijkheden. De sluiterknop op de bovenkant gebruik je om opnames te starten/stoppen en om instellingen te veranderen. Op het schermpje zie je bij normaal gebruik in welke mode de camera staat, een nummer dat de beeldkwaliteit van filmopnames aangeeft, hoe vol de accu is en of je exposure setting op center weighted of spot metering staat. Piepjes en een rood LEDje op de voorkant (beiden uit te schakelen in de settings) geven aan dat de camera aan het opnemen is.
Alle (instel)mogelijkheden ga ik niet hier behandelen, daar verwijs ik je graag voor naar de
handleiding. De belangrijkste noem ik hieronder. Allereerst de modes:
- Foto
- Triple shot foto: neemt drie foto's in twee seconden tijd
- Video
- Timer foto: instelbaar op intervallen van 2, 5, 10, 30 of 60 seconden
- 'set' oftewel instellingen, met een druk op de sluiterknop kan je vervolgens door de instellingen bladeren
Er zijn vijf verschillende instellingen beschikbaar voor het opnemen van video:
- 848x480 (16:9), 30 fps, 170° beeldhoek
- 1280x720 (16:9), 30 fps, 170° beeldhoek
- 1280x720 (16:9), 60 fps, 170° beeldhoek (leuk voor slow motion stukjes bij nabewerking)
- 1280x960 (4:3), 30 fps, 170° beeldhoek
- 1920x1080 (16:9), 30 fps, 127° beeldhoek
In de praktijk
Bevestigingsmogelijkheden
... zijn er legio, mede dankzij de berg accessoires die GoPro verkoopt. Mocht je het niet bij je hebben of voldoen de mogelijkheden niet, kan je het apparaat nog altijd nog bevestigen met duct tape. Naast de accessoires die hierboven al vermeld staan, heb ik er nog wat extra gescoord:
- Zuignap mount om de camera op een auto te kunnen bevestigen (standaard meegeleverd bij Motorsport-uitvoering)
- Mount voor statief, deze gebruik ik met een imitatie-Gorillapod van DealExtreme om de camera ergens makkelijk neer te kunnen zetten of makkelijker vast te kunnen houden
Al met al maakt alles een stevige indruk en blijft het goed zitten. Ik was eerst een beetje huiverig om mijn nieuwe speeltje op de voorruit van een auto te plakken en er vervolgens mee op de snelweg te gaan, maar alles bleef goed zitten.
Beeldkwaliteit
Hier ben ik meer dan tevreden over. Zoals de verwachten is er met een standaard field of view van 170 graden de nodige tonvormige vertekening in het beeld, maar dat kan juist ook wel leuk/passend zijn. Mocht dat niet bevallen heb je op de r5-stand 127 graden FOV en valt tonvormige vervorming bijna niet op, maar moet je het zonder 60 fps opname stellen. Overigens is dit de stand die bij Top Gear wordt gebruikt.
S15E04 is een goed voorbeeld, de aflevering dat ze campers maken uit oude auto's. Ze zitten duidelijk op de surfplanken bevestigd en ik heb ze in latere afleveringen vaker zien opduiken.
Los van tonvormige vertekening is het beeld is prima scherp, mits de behuizing vrij is van vuil/modder/sneeuw

Aangezien er een CMOS-sensor in de HD Hero zit is er wel sprake van wat rolling shutter, maar je moet er op letten om het te zien: in de praktijk stoort het me dus niet. In het donker treedt er ruis op, wat te verwachten valt voor een kleine camera met ditto kleine sensor.
Tijdens gebruik op een wintersport blijkt de interne batterijverwarming er voor te kunnen zorgen dat de binnenkant van de behuizing beslaat. GoPro raadt aan of het open deurtje te gebruiken (indien omstandigheden dat toelaten), of de los te verkrijgen anti-fog inserts te gebruiken. Waarschijnlijk werkt een zakje silicagel (vaak bij nieuwe schoenen) ook, maar deze oplossing heb ik zelf nog niet kunnen testen.
Geluidskwaliteit
Hoewel GoPro op hun website adverteert met "audio excellence" is de kwaliteit van de opgenomen geluidsgolven naar mijn mening mager. De microfoon zit tenslotte in de behuizing. Je kan mensen horen praten mits ze binnen een paar meter afstand staan, maar het klinkt wat schel en op hogere snelheden gaat windruis ook meespelen.
GoPro levert een tweede deurtje voor de behuizing mee, deze is aan de achterkant open en zou voor betere geluidskwaliteit moeten zorgen. Ik heb deze optie niet veel gebruikt, maar ik merkte met het andere deurtje of de camera compleet zonder behuizing slechts een kleine verbetering.
Bouwkwaliteit
Is prima te noemen. De behuizing om de camera is van polycarbonaat en beschermt de camera. Op de Tweakers.net
MoaM in Texel heb ik er een raft en een blo-kart mee gekopt
*, verder is er op pistes mee gevallen en menig Zuid-Europees insect is met 120 km/u op de behuizing geklapt. Zoals beloofd is de behuizing waterdicht, maar ik heb nog niet de gelegenheid gehad om tot 60 meter diep te testen
*: zie laatste foto in het MoaM-artikel, ik krijg de punt van de omgevallen kart zo op mijn helm + camera
Afgelopen weekend hadden een paar vrienden mijn camera mee op een weekend wintersport. Het zwarte stuk plastic dat het deurtje dicht klemt is toen in tweeën gebroken, maar is desondanks nog wel prima bruikbaar. Een van de pootjes was al afgebroken (en zelf provisorisch gerepareerd) door eigen schuld aan het einde van de zomer in 2010, na de bouwkwaliteit gedemonstreerd te hebben door er mee op een zeecontainer te meppen. Eigen schuld, dikke bult.
Een vervangende behuizing kost 40 euro, de camera zelf is nog prima heel. Het onderdeel van de behuizing dat de lens beschermt is los te verkrijgen voor circa 25 euro. De camera zelf is nog zo goed als nieuw
Huidige en toekomstige ontwikkelingen
GoPro heeft een
firmware update uitgebracht met wat kleine verbeteringen en ondersteuning voor nieuwe accessoires. Achterop de HD Hero zit een properiëtaire Hero Bus-port voor zogenaamde BacPacs. Er komen eind 2010/begin 2011 twee BacPacs uit: een met
LCD-scherm en een met
extra accucapaciteit. Ook brengt GoPro een
3D-kit uit, waarmee twee camera's in een speciale behuizing kunnen worden geplaatst. Door middel van een speciaal kabeltje worden beide camera's aangestuurd.
Video's!
Een review van een camera is niet compleet zonder natuurlijk. Een goede van GoPro zelf:
Een leuke van een vriend van me van zijn recente wintersport, waar ik helaas zelf niet bij kon zijn, met mijn en zijn eigen HD Hero-camera: