ASUS TUF Gaming B760M-PLUS WIFI D4 Review
28 maart 2024, laatste update op 2 april 2024, 395 views
Rapporteer
Product gekocht
Zeer compleet m-ATX B760 DDR4 moederbord, met excellente powermanagement voor de CPU. Voor 100Eur een no-brainer voor een m-ATX moederbord, maar let op met 14th-gen CPU's (meer hieronder)
Pluspunten
- USB-C gen2 aansluiting
- Wifi & Bluetooth
- 2x M2 SSD + 2x heatsink
- Prijs
- Geen metalen plaatje
- Prima V-Core
- CPU voeding 8 of 8+4 pin
Minpunten
- Geen bios-flashback (14th-gen CPU)
- m-ATX ?
- Geen Q-connector
- Armoury crate
Ik zocht naar een budget upgrade, dan kijk je automatisch naar een DDR4 moederbord. Overklokken doe ik niet maar wens wel graag een degelijk power management. Dit B760-chipset moederbord komt met 12+1 powerstages. Voor mijn i5 13400F een prima keuze, maar ook zwaardere CPU's zijn geschikt, je hebt de keuze tussen een 8-pin CPU-connector of een dubbele 8-pin+4-pin voor extra stroom.
Inbouwen was zeer eenvoudig, het IO-shield, dat metalen plaatje waar je vaak je vingers aan snijdt, zit bevestigd aan het moederbord, geen gepruts dus.
Asus had vroeger zo'n Q-Connector (10 jaar geleden op mijn Z97 mobo), waar je eerst al je front panel aansluitingen kon op prikken. Die connector kon je dan in 1x op het moederbord aansluiten, deze is nu niet meer aanwezig en dat mis ik toch wel :-) De USB-C gen2 aansluiting voor een front-panel USB-C aansluiting was deze keer een must! Mijn H770 moederbord van Asus uit een andere PC had dit niet, dus daar nu wel extra op gelet.
Het is een m-ATX moederbord, je weet op voorhand dat je wat aansluitingen zal missen, met een GPU die 2,5 slot inneemt, heb je maar 1 extra PCI-e slot over (PCIe 4.0 x16 slot maar enkel x4 mode). Er zijn ook "maar" 2 M2-SSD slots aanwezig, waar een full-ATX er vaak 3 heeft. Maar daar wil ik nog wel iets over zeggen: de Q-latch van Asus maakt het enorm handig om de SSD's te monteren: je prikt de SSD in het slot, duwt het naar beneden en de Q-latch zorgt ervoor dat het blijft zitten door een zeer handig hendeltje. Zie ook foto.
Een negatief punt: standaard wordt Armoury Crate aangeboden als installatie (vanuit de BIOS gepusht). Tip: voor je aan de installatie van windows begint, even naar de BIOS gaan, en die optie uitschakelen. (Zie screenshot)
Verder heeft dit moederbord geen bios-flashback functie, de mogelijkheid om een BIOS update te doen zonder CPU aanwezig. Dit kan handig zijn als je een nieuwere niet-ondersteunde CPU wil gebruiken, waarvoor eerst een BIOS-update nodig is. BIOS v0403 is standaard, v1205 is nodig voor de 14th-gen CPU's. Hou daar rekening mee!
Als laatste struikelblok: de CMOS batterij had de sticker NIET die je op de foto ziet. Deze moet je er zelf opplakken (met het bijgeleverde stickervel (foto)) :-D
Ik dacht eerst voor de non-wifi versie te gaan (prijsverschil van 15€), maar toen dit wifi-model dezelfde prijs kreeg, voor deze gegaan. Voor 100€ krijg je een zeer compleet moederbord.
UPDATE: SSD's toevoegen is geen prik-en-klik werkje: Slot 2 is niet toegankelijk zonder de grafische kaart te verwijderen. En slot 1 eigenlijk ook niet als je met een (grote?) tower-koeler voor de CPU werkt. (Mugen6). Dus plaats je SSD in slot 1 (die tussen PCIe en CPU) voor je de CPU koeling bevestigd.