€ 142,20 bij Amazon.nl Marketplace

Cooler Master MasterLiquid 360 Atmos Zwart Review

24 maart 2024, laatste update op 24 maart 2024, 451 views Rapporteer

Coolermaster gaat er zeker op vooruit met de Atmos 360 AIO. Bouwkwaliteit is top, voelt zelfs steviger aan dan menig €200+ AIO van concurrenten.

De nieuwe fans voelen stevig en robuust aan en zijn bijzonder stil. Het verschil is overduidelijk merkbaar in vergelijking met de Deepcool AIO die ik voorheen erin had.

Kleurkwaliteit heeft mij flink verrast. Ik ben ooit van CM fans naar Corsair gegaan vanwege de kleurverschillen, maar ik kan nu hard op zeggen dat CM de rest heeft ingehaald. Prachtige felle en vooral volle kleuren.

Al met al een zeer goeie cooler. Voor nieuwe bouwers, en mensen die hun eerste AIO moeten kiezen wint de CM Atmos het van menig concurrent. Ik ken geen gemakkelijkere installatie. Chapeau!

Pluspunten

• Gemakkelijk installeren
  • Top kwaliteit A-RGB effecten
  • Prestaties boven gemiddeld
  • MasterPlus+ software opties

Minpunten

• Geen fansnelheid vanuit MasterPlus
  • Pomp/Blok formaat aan de grote kant
  • Nog altijd daisy-chains aan kabels

De coolermaster Atmos 360 AIO is een prachtige product om mee te mogen bouwen.

Het begint met de verpakking, deze komt zeer stevig verpakt. Goeie start!
Een minpunt naar mijn mening is de keuze van CM om voor een minimale afbeelding te kiezen als omdoos. Dit had wel wat meer naar voren mogen komen. Notabene top kwaliteit RGB kleuren in de doos!
Dit valt dus aan de buitenzijde helaas niet te zien. (dit is een mening natuurlijk, dus neem deze met een korreltje zout!).

Bij het openen van de verpakking wordt je aangenaam verrast door de inhoud. Coolermaster heeft hier zeker tijd in gestoken. Alles zit netjes in aparte compartimenten en past precies in zijn plek. Wilde transport praktijken kunnen hier niets aan beschadigen.

Voor de accessoires heeft Coolermaster een simpele maar effectieve manier gevonden om alles voor zelfs 1e keer bouwers herkenbaar te maken. Intel bracket/toebehoren zitten in een apart doosje. En het zelfde geldt voor de AMD bracket.

Daarnaast is er een 3e doosje met alle AIO eigen accessoires zoals schroefjes, koelpasta en ARGB verleng kabels.

Verder tref je in de verpakking de Coolermaster RGB controller. Dit is enkel om de RGB te besturen via de Masterplus+ software. Geen PWM of ander soort fan connectoren. Wel een magnetische behuizing, wat monteren in de kast erg gemakkelijk maakt. Dit is zeker een nuttige toevoeging. Vooral omdat ze het vervelende 3m plakkertje overbodig maken.

Wanneer je begint met installeren van de koeler, dan valt op dat alle vervelende klusjes al door coolermaster voorbereid zijn. Bijvoorbeeld de 3 fans komen al vooraf gemonteerd op de radiator. Dit scheelt wat tijd. Tevens is de koelblok niet voorzien van koelpasta, dit is een ENORME vooruitgang. Nooit meer droge pasta moeten verwijderen. In plaats daarvan voorzien CM je met een tube van hun Cryo Fuze koelpasta en een stikker waarmee je deze probleemloos kan installeren.

Zoals op de afbeeldingen te zien heeft CM een template stikker die je helpt bij het plaatsen van de juiste hoeveelheid. Dit ben ik niet eerder tegen gekomen bij een andere fabrikant. Dus omwille van de review heb ik hier gebruik van gemaakt zoals een amateur dat zou doen.

Stomweg koelpasta erop gedaan, flinke laag ook, en met een keukenmesje de overtollige paste weg gehaald. Dit werkte nagenoeg perfect.

Bij het plaatsen van de koeler kwam ik erachter dat de oriëntatie daadwerkelijk belangrijk is. Zorg dat je voldoende ruimte hebt tussen je RAM modules en de CPU socket. In mijn geval was dit een kleine uitdaging. Ik heb de AIO om moeten draaien waardoor er net genoeg ruimte over was om deze te kunnen monteren. Je ziet op de afbeeldingen dat dit millimeter werk is. Wellicht een verbeter punt voor de toekomst.

Wanneer je de pomp/blok eenmaal op zijn plek hebt dan pas besef je het formaat ervan. Deze steekt erg ver boven de ram modules uit, ziet er mooi uit naar mijn mening. Maar ik kan me voorstellen dat een andere tweaker hier anders over kan denken.

Ondanks dat ik de koeler "andersom" moest plaatsen was dit geen probleem voor de slangen van de koeler. Deze gingen uiteraard vreemd staan door de oriëntatie, echter de 2 clipjes die CM meelevert lost dit probleem meteen op. Het zorgt ervoor dat de slangen netjes in positie blijven.

Eenmaal volledig geïnstalleerd was mijn mening nog altijd zeer positief. Ik heb niet eerder zulk gemak ervaren bij het installeren van een koeler, of dit nou een lucht of waterkoeler is. Coolermaster heeft echt wel onderzoek gedaan, en hun manier van werken sterk verbeterd vergeleken met voorgaande producten. Nu kan ik ze zeker ver boven gemiddeld noemen. Waar ze de afgelopen jaren toch echt bekend stonden als "de veilige keus" zijn ze nu echt wel met een premium feeling gekomen.

Wanneer je klaar bent met de hardware installeren, dan volgt er een snelle installatie van de MasterPlus+ software, en je kunt meteen beginnen met instellen van de RGB.

Ik moet wel opnieuw benadrukken dat je met deze software geen custom fan profiles kan maken. Dit is zeker een misser in mijn ogen, echter ik begrijp dat zoiets toevoegen het installatie process ook weer ingewikkelder maakt voor de niet-ervaren bouwers.

Aansluiten en gaan, niets instellen, het heeft wel wat voor de "gewone" gamers die voor deze koeler zouden kiezen.

Conclusie:

De Atmos 360 All in One cooler is naar mijn mening een voorbeeld voor concurrenten. Goede koelprestaties en een strak design. Qua verpakking, gebruik's gemak bij het installeren, en de bouwkwaliteit,allemaal hoog. Dit is hoe de norm moet zijn.

Dat mag ook zeker met de prijs die er tegenover hangt. Maar ik denk niet dat er iemand zal zijn die spijt zal hebben van het kopen van deze koeler.

Naar mijn mening moet een AIO gemak en simpelheid bieden, die spijker slaat coolermaster zeker op de kop met de Atmos. En ze weten menig RGB liefhebber zoals ik weer enthousiast te krijgen met hun hoge kwaliteit kleuren/verlichting en tevens naar smaak in te stellen via de MasterPlus+ software.

PC van mijn dochter :) :
Specs:
Intel i5 10400F
Corsair Vengeance 32gb 3000mhz
Asus TUF B550 Plus
Inno3D GTX1080
3x Lian li unifans (stonden uit voor de review)

Temps:

Getest idle in windows en tijdens 1uur lang gamen (Enshrouded op high settings) Case fans uit met uitzondering van de AIO radiator fans. GPU genereerde hierdoor nogal wat warmte. omgeving op 20 graden celcius. alle temps zijn CPU temps die ik met GPU Z heb gemeten.

Pre-review: Deepcool 360 AIO
Idle: 45C gemiddeld
Gaming: 63C gemiddeld

Review test: Coolermaster Atmos 360
Idle: 28C
Gaming: 48C

Heb jij ook een Cooler Master MasterLiquid 360 Atmos Zwart?

Ik ben momenteel ook aan het overwegen deze aan te schaffen.

Heb nu een Masterliquid 360 illusion, maar ik thermal throttle meteen in cinebench, met mijn 14700k.

Heeft iemand toevallig deze koeler, op een 14700k ?