De voeding is voor veel mensen een beetje een ondergeschoven kindje geworden... Vaak wordt er alleen gelet op de wattage en of ie modulair is, maar de voeding is zo belangrijk voor de stabiliteit en veiligheid van jouw systeem!
Nu kreeg ik de kans om de Cooler Master GX III Gold 850watt eens flink aan de tand te voelen dus daar zei ik uiteraard geen nee tegen!
Dus laten we eens kijken of de GX III 850 watt zichzelf kan onderscheiden van alle andere voedingen en of het wellicht jouw volgende voeding moet worden!
Let's BEGIN!
Specificaties van de GX III Gold 850watt:
Als we de gegevens van de eigen website pakken dan vermeldt Cooler Master het volgende:
GX III GOLD 850
STRENGTH IN ELEGANCE- Innovative, streamlined design
- ATX 3.0 support & a 90-degree 12VHPWR cable
- Optimized and silent thermal performance
- Titanium efficiency at light loads
- Fully modular cabling
- 10-year warranty
Testmethode:
Zo'n mooie voeding moet wel aan het werk gezet worden! Dus buiten mijn standaard testsysteem heb ik ook mijn ASUS TUF RX 7900 XT ingebouwd voor een mooie stresstest

Het testsysteem:
- ASUS ROG Strix B450-F Gaming II
- 16GB DDR4-3000mhz (2x8GB) Corsair RGB
- Ryzen 5 3600
- Cooler Master Hyper 622 Halo Black (zie hier de review van deze koeler!)
- Red Devil RX470 4GB
- ASUS TUF RX 7900 XT voor een stresstest
Verpakking:
De doos heeft de welbekende Cooler Master huisstijl, paars met turquoise accenten. Het is een strakke doos die zich prima onderscheidt van veel concurrenten zonder schreeuwerig over te komen. Het geeft toch iets extra's aan de productervaring en zeker aan de ervaring van het uitpakken voor de eerste keer.
De doos is verder ook stevig en zorgt voor een mooie afwerking. Je zal geen moeite hebben om de Cooler Master voeding uit een rij voedingen te selecteren.
:strip_exif()/m/57378/1RO9SlmQB8RShxHDAKjwdsUR9nmyY7jeDjxNJdTLzokMWyQlo2.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/57378/1RO9SlJWQSqfc1tXcZ6cjldW5bOO8KTPakyvkedIpAwsyjMSuC.jpeg?f=620xauto)
Inhoud:
De inhoud van de verpakking is prima ingedeeld en alle onderdelen & kabels zijn intern ook netjes ingepakt in plastic zakken. De voeding zelf zit in een goede bescherming van polyetherschuim (als ik het goed opgezocht heb) en zal dan ook elke reis wel overleven zonder schade. Het geeft ook een luxere uitstraling dan een voeding die ingewikkeld is bubbeltjesplastic zoals ik wel vaker tegenkom, dus mijn complimenten aan Cooler Master. Het zorgt er ook tevens voor dat de voeding zelf in de doos niet zo snel gaat schuiven.
:strip_exif()/m/57378/1RO9SlXXNwHY6kII1AFkJghnsMPbqh6m0hraNNtRyqp0vzFpDh.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/57378/1RO9Slwmtgdd1R2smfHNgMejDjuiCxZbGJL1BMtCy0bJJ4uqkl.jpeg?f=620xauto)
Wat vinden we specifiek in de doos qua kabels?:
Laten we beginnen met iets wat ik bij veel merken (behalve Corsair) mis in voedingen boven de 100 euro en dat is een mooi zakje waar je de kabels in kunt stoppen die je niet gebruikt...
Verder vind je een grote zak met verschillende voeding kabels, 4 schroeven om de voeding in je kast te bouwen en nog 1 losse zak waar de Nvidia 12VHPWR kabel in zit. Ik vond het wel enigszins apart dat juist die kabel als enige braided was terwijl de rest flatcables betreft.
Er zitten in ieder genoeg kabels bij om echt van alles aan te sluiten!
/m/57378/1RO9WPmCd7VPcXj0kdhva4V3TdzqypeQxU2VH5lnKveScpu2YH.png?f=620xauto)
De 12VHPWR kabel:
Als we naar de 12VHPWR kabel kijken zien we iets aparts en dat is dat Cooler Master (op moment van schrijven) de enige fabrikant is die deze kabel levert met een 90 graden gedraaide connector! Dit zorgt voor aanzienlijk minder stress op de kabel en zal de kans op doorbranden ook aanzienlijk verlagen. Het is daarentegen wel een beetje jammer dat de kabel zelf maar maximaal 450 gecertificeerd is terwijl 600watt standaard is. Hierdoor zal ie voor de RTX 4090 minder geschikt zijn.. De 1050 of 1250 watt variant heeft overigens wel 600 watt kabels.
:strip_exif()/m/57378/1RO9SlU4rFQrBQVi8kgIBaHNDgjK8gKz6LNbdalwBt0L5GyAs5.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/57378/1RO9SlRrGEqo6CYyVy2FWmPoFdqZpyhIMaSRRR2ftZ8yiPB72h.jpeg?f=620xauto)
Uiterlijk:
Qua uiterlijk kan ik alleen maar zeggen dat het een verfrissende blik is op het standaard 'zwarte kastje' zoals we die van bijna elk merk kennen. Mooie paarse accenten en een strak Cooler Master logo bovenop. Alles is ook mooi afgewerkt en een groot gedeelte is ook schroefloos in elkaar gezet zodat het mooi 1 geheel vormt. Verder is het ook een redelijk compacte voeding dus zal ie zelfs in de meeste micro-atx torens moeten passen zonder problemen. Hij is even groot (of even klein, net hoe je het bekijkt) als de bequiet Pure Power 11 FM 1000 watt die ik met deze voeding heb vervangen.
:strip_exif()/m/57378/1RO9Sldsc5wOalzrXl20X0CceMMhu9qMQwpnicW3XJvQSTSzoo.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/57378/1RO9Sll7JBZ0oLqiZiFYfIQ9LfiTN0AJ02i5xhWlLeEVDRkYej.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/57378/1RO9SlDxib4HItSxU8lcap1ajbS4GjMXgb6RsWA5HsEmDscDAv.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/57378/1RO9Sll4EdS5CtHjO62EVQxecRj9w7JJLYx75CcpqPwpVgJIHZ.jpeg?f=620xauto)
Installatie:
Het grote voordeel natuurlijk van een volledig modulaire voeding is dat je maar weinig kabels aan hoeft te sluiten. De meeste moederborden hebben M.2 poorten dus je zal ook niet snel meer een SATA voeding kabel nodig hebben. Heb je een RTX 4000 series kaart dan heb je zelfs nog minder kabels vanwege de 12VHPWR kabel die kaarten tm de 4080 van stroom kan voorzien.
Doordat de voeding dus behoorlijk compact is had ik geen enkele moeite om de kabels weg te werken in de kast.
:strip_exif()/m/57378/1RO9SllzLiLU9036zMRp1lE7vpVjDqCWYwkOnihVsJ69HZw2yA.jpeg?f=620xauto)
:strip_exif()/m/57378/1RO9SlkoC4CAOCvBbpEIOVMBYWno5s5M4QQ2uagrjmP3GvTtEn.jpeg?f=620xauto)
De kabels qua installatie
De kabels zelf zijn van goede kwaliteit en hoewel ze zeker een bepaalde stugheid hebben zijn ze behoorlijk flexibel. Hierdoor is zelfs de moeilijkste bochtjes in een computerkast makkelijk te maken (denk aan de CPU connector boven in het moederbord).
Qua lengte had ik zelf ook geen enkele moeite om de kabels aan te sluiten en ook daarna fatsoenlijk weg te werken aan de achterkant.
Geluidsproductie:
De fan in de voeding is semi-passief, dat wil zeggen dat ie pas gaat draaien als de voeding boven de 40% belasting komt. En dan nog is de curve zodanig ingesteld dat je hem 9 van de 10 keer niet zult horen. Zelfs op 100% belasting zal de fan volgens Cooler Master zelf tussen de 27 en 28 decibel produceren wat nog steeds erg stil is.
Zelfs met een stresstest en de RX 7900 XT aangesloten kreeg ik het in ieder geval voor elkaar om de voeding zelf te horen. Ik ben blij dat hier goede stappen in zijn gemaakt in vergelijking tot eerdere generaties.
/m/57378/1RO9SliUOBQjrN35z2vdK3Yk3oUKFnUqLuErWMRCHcwhGw69Fa.png?f=620xauto)
Stabiliteit:
Om stabiliteit te verhogen heeft deze voeding een aantal belangrijke kenmerken meegekregen:
- 1 gigantische 12v rail die alles makkelijk aan moet kunnen
- Japanse Condensators
- Anodic-coated heat sink voor betere koeling
- Schonere lay-out intern voor betere airflow en dus ook koeling
Cooler Master heeft met de GX III series ook een grote focus gehad op efficiëntie en dat is te zien. Volgens hun eigen testen scoort deze voeding op een lagere belasting zelfs het zelfde als Titanium certified voedingen:
Deze hoge efficientie samen met de eerder genoemde kenmerken moet er voor zorgen deze voeding zo stabiel moet zijn als een huis! En in de praktijk is dat ook zo!
Met de RX470 hoefde de fan intern waarschijnlijk niet eens op te spinnen bij volle belasting, maar toen ik de RX 7900 XT erin bouwde en die flink op zijn start ging trappen moest de voeding toch behoorlijk aan het werk aangezien die kaart met pieken richting de 400 watt kan gaan.
Ik heb mijn systeem op geen enkel moment moeite zien hebben en ook geen drops in performance gezien.
Als laatste wil ik nog stil staan hoe belangrijk het is om de ook de binnenkant aan te pakken en deze zo schoon mogelijk te maken qua lay-out. Oudere voedingen hadden behoorlijk wat kabels en losse printplaatjes intern. Hierdoor is de airflow een stuk minder en zakt de koelcapaciteit behoorlijk in waardoor een ventilator harder moet draaien om toch de temperaturen binnen beperken te houden. Door veel kabels en andere onderdelen te vervangen of weg te laten wordt de interne airflow verbeterd en is er minder storing aanwezig die kabels altijd uitzenden.
Prijs:
Met een gemiddelde prijs van 119 euro zou je denken dat de voeding aardig aan de prijs is, maar als ik hem naast de concurrenten leg is hij juist 1 van de goedkoopste. De gemiddelde prijs van de meeste concurrenten ligt op 129-135 euro. Nu zijn er nog niet heel veel concurrenten op de markt die een rechtstreekse 12VHPWR connector hebben of je moet kijken naar de top-of-the-line reeks van verschillende fabrikanten.
Deze zijn nog een stuk prijziger maar bieden dan uiteraard weer iets meer in de vorm van een platinum of titanium efficiency rating en bijvoorbeeld braided cables.
Maar voor wat deze voeding biedt is hij zeer goed geprijsd!
Eindconclusie:
Altijd leuk om weer een nieuwe voeding in te bouwen en te testen en ik heb dus weer een leuke paar avonden beleefd met de GX III Gold 850watt. Hoewel ik zelf de 12VHPWR connector niet gebruik kan ik van vrienden beamen dat zo'n kabel zeker meerwaarde biedt en ik ben dus ook blij dat Cooler Master deze kabel toegevoegd heeft en dan ook nog met een 90 graden connector! De vrienden die nu zo'n kabel gebruiken zijn jaloers op deze kabel omdat zij die van hebben moeten buigen..
De specificaties van de voeding zelf zijn meer dan prima, hij is muisstil en doordat hij relatief compact is en volledig modulair kan je een prachtig strak systeem in elkaar zetten met een betere airflow.
Met 850 Watt ben je tevens verzekerd dat je met de geclaimde efficientie goed zit voor mid-range of zelfs redelijke highend systemen tot en met een RTX 4080 als GPU. Mocht je voor een 4090 willen gaan en dan zelfs ook nog in combinatie met bijvoorbeeld de dikste intel i9 dan is het verstandiger om voor het grotere broertje te kiezen in de vorm van de GX III Gold 1050 of 1250 watt. Deze bieden tevens dan ook 600 watt over de 12VHPWR kabel en zal dus genoeg power hebben om zelfs de zwaarste hardware aan te kunnen sturen!
Al met al is deze voeding zeker een aanrader als je van plan bent een nieuw systeem te bouwen of te upgraden!