De Turtle Beach Stealth Ultra Wireless controller is een draadloze controller voor de Xbox Series S|X en de PC, deze is voornamelijk bedoeld voor de hardcore en de E-sport gamers. De controller heeft flink wat toeters en bellen aanwezig, en heeft een adviesprijs kaartje van €199,-. De vraag natuurlijk is wel, hoe goed is deze controller en is hij de euro's waard, in deze review vertel ik jullie daar wat over.
Ik ben even heel eerlijk voor ik aan deze review begin, maar ervaring is gebaseerd op 2 dagen gebruik, ik heb hem op een maandag gekocht en op de dinsdag avond weer teruggebracht. Dus alles wat ik ook echt opnoem is gebaseerd op de ervaring van deze 2 dagen, hoewel ik veel heb getest en veel van de controller weet, zijn er ook dingen die ik niet kan beoordelen. Ik wilde in eerste instantie om die reden ook geen review van deze controller schijven, echter waren er veel mensen die naar mijn mening vroegen, dus vandaar dat ik toch besloten had een review te schrijven. De ervaring is getest met Cyberpunk 2077, Forza Motorsport 2023 en Tekken 8.
Om het niet al te technische te maken, houd ik het voor deze review gewoon simpel. Turtle Beach heeft een soort van tegenhanger van de Xbox Elite Series 2 gemaakt, dit is voornamelijk interessant voor mensen die veel online spelen of aan E-sports meedoen. Het meest opvallende aan deze controller is natuurlijk zijn scherm, maar daar kom ik later nog op terug. Ik moet eerlijk zijn, ik vond de controller vanaf de eerste trailer er al erg cool uitzien, maar het prijskaartje van €199,- had mij er in eerste instantie van weerhouden hem te kopen. Toen ik hem als 2de kansje voor €92,- zag liggen, wilde ik de gok wel wagen. Ik moet zeggen dat de controller lekker in de handen lag en stevig aanvoelde. De neonverlichting is een leuke toevoeging, maar ik moet eerlijk zijn dat dit z'n functie in de praktijk nauwelijks ziet, want als ik aan het gamen ben dan valt het mij nauwelijks op, de kleuren en hoe fel ze moeten branden kun je makkelijk aanpassen, met hulp van onder andere de app. Je kunt de neonverlichting volledig personaliseren met 16,8 miljoen verschillende RGB-kleuren, dus keus genoeg lijkt mij.
De contactloze Hall-effect-duimsticks voelen erg lekker aan en werkte voor zo ver ik heb getest ook allemaal prima. Deze duimsticks maken gebruik van interne magneten in plaats van volledig contact in analoge stijl, om voor een soepelere bediening in hoge resolutie zonder drift te zorgen. Hoe deze sticks regeren kun je natuurlijk allemaal zelf aanpassen, dus dat is mooi meegenomen. Helaas kun je deze sticks niet vervangen voor bijvoorbeeld een ander model, zoals dat bij onder andere de Elite series 2 kan. Wel krijg je twee extra sets duimcaps meegeleverd, dus iets aanpassen kan je toch, maar niet op een manier wat ik graag gezien had. Of de controller op langer termijn alsnog geen last krijgt van Stick Drift kan ik niet zeggen, dus dat antwoord moet ik jullie schuldig blijven.
Turtle Beach heeft verder de controller uitgerust met Nauwkeurige microschakelaar knoppen, deze zouden voor nog meer prestatievermogen moeten zorgen, en zouden op papier ook langer meegaan. Ik moet zeggen dat ik zowel de disc schijf (d-pad vervanger), als de XYAB-knoppen erg goed vond reageren, en ze klikken ook nog lekker. De microschakelaars zouden nominale een levensduur van 5 miljoen klikken moet hebben, dat zou 5x meer zijn dan standaardknoppen.
De triggers kan op elk moment, dus ook tijdens het spelen aangepast worden, je hebt hierin 2 standen. De ingekorte vergrendelingen voor hairtriggers leveren een sneller reactieprofiel voor FPS-games, terwijl het volledige bereik ideaal is voor een nauwkeurige afstelling van gashendel en rempedaal tijdens het racen.
Tenslotte heb je ook achterop nog 4 knoppen zitten, deze naar je eigen smaak kunt aapassen, zo kun je bijvoorbeeld de functie van de R3 op een van deze knoppen zetten, zodat je deze altijd makkelijk kunt indrukken. Hoe je deze instelt kun je helemaal zelf bepalen en dat is natuurlijk wel iets dat je ook van een Pro controller mag verwachten. Ik moet zeggen ik vind de manier hoe ze deze knoppen geplaatst hebben een stuk prettiger dan die van de Elite Series 2.
Je kunt de controller zowel bekabeld als draadloos gebruiken, dus die keus heb je gelukkig. Echter moet je voor het draadloos gebruik altijd de USB-receiver gebruiken, verbinding maken met de Xbox werkte helaas niet zonder deze receiver, tenminste het is mij op geen mogelijkheid gelukt op de Xbox, op de PC heb ik deze controller niet getest. Wel kun je kiezen om de stick in de oplaad Dock te laten zitten en deze Dock aan je console aan te sluiten, zodat je ook altijd je controller na je speelsessie kunt opladen. Wel moet ik erbij zeggen dat het mij niet lukte om met de controller te console aan te zetten, want de console moet eerst aanstaan voor ik de controller kon gebruiken. Ook had ik soms nog last ervan dat hij meerdere keren aangedrukt moest worden voor hij verbinding had.
Alle bedrade headset die op de Xbox One of de series S|X controller werken, werken ook op de Turtle Beach Stealth Ultra Wireless controller. Hij heeft een aansluiting voor Xbox headsets als 3,5mm jack aansluiting zodat alle soorten headsets aan kunt sluiten. Verder heeft hij nog de USB-C poort aan de bovenkant, waarmee je de controller kunt gebruiken tijdens het laden, of als je liever bedraad wilt spelen.
Er zit zoals ik al eerder noemde ook een scherm op de controller, deze natuurlijk meer doet dan alleen mooi aanwezig zijn. Het gaat hier om een innovatieve full-colour dashboard met het verbonden commandodisplay. Hiermee blijf je op de hoogte van allerlei dingen, zoals socialmediaberichten die direct van je telefoon naar het display verstuurd wordt. Het idee hiervan is dat jij je aandacht volledig op je game kunt richten zonder je telefoon op te pakken om te zien of er iets nieuws is. Op het scherm heb je bovendien toegang tot directe aanpassingen voor 10 ingebouwde profielen voor verschillende game-genres of hulpmiddelen van personages. Daarnaast kun je belangrijke prestatie-aspecten van de controller aanpassen, zoals de achter knoppen of de reactie van duimsticks. Je hebt ook de mogelijkheid om het verbruikt van de controller aan te passen, zoals een ECO-mode waardoor hij extra zuinig is, dat is handig voor als je merkt dat hij bijna leeg is of als je bepaalde functies even wilt uitzetten.
Volgens Turtle Beach zou de Stealth Ultra Wireless controller z'n 30 uur aan draadloos gebruik mee kunnen zonder hem te hoeven bijladen. Dit kan ik helaas niet bevestigen, maar ik weet wel dat hij die aantal uren dat ik ermee gespeeld heb, hij nog meer dan 65% over had. De controller kan snel laden via USB 3.0 en zou in slechts 2 uur volledig opgeladen zijn. Laden kan via de USB-C aansluiting, maar gaat ook snel en makkelijk via het Dock.
Om de controller met je telefoon te kunnen verbinden, is een App nodig. Het gaat hier om de Control Center 2 app van Turtle Beach, deze is beschikbaar voor Android, iOS en Windows. Met deze app kun je veel instellingen aanpassen en bijvoorbeeld telefoonmeldingen door zetten naar het display van de controller. De app werkt met Android 12.0 of nieuwer, iOS 16 of nieuwer, Windows 10 en 11.
De controller biedt de optie om hem te update met vernieuwede software. Een software update brengt in veel gevallen verbeteringen met zich mee, maar bij deze controller kunnen dat soms ook nieuwe functies zijn. Het voorzien van updates werkt op moment van schrijven helaas alleen via de PC, de controller updaten via de telefoon wilde bij mij niet lukken, dit heb ik getest met een Samsung Galaxy S22 Ultra met Android 14.0 erop.
De Turtle Beach Stealth Ultra Wireless Controller is volgens Turtle Beach de ultimate controller voor hardcore gamers, en geschikt voor de E-sports. Als je hem in de handen hebt dan voelt het als een perfecte controller. De sticks voelen prima, de knoppen reageren snel en het gewicht is perfect. De achter knoppen doen precies was ze moeten doen en zijn makkelijk aan te passen, ook de triggers zijn makkelijk aan te passen in 2 verschillende standen. Het scherm is een leuke toevoeging, en de RGB-verlichting maakt de controller mooi af. Echter had ik persoonlijk vaker dat hij niet wilde verbinden, ondanks dat je een receiver nodig hebt om hem te verbinden. Ook met de telefoon wilde hij soms niet verbinden en moest ik de app vaker opnieuw opstarten voor hij verbindging maakte. Het niet kunnen updaten via de app vind ik erg jammer, want dat zou een heel stuk makkelijker zijn als dat gewoon zo kon. Ik heb na 2 dagen besloten de controller terug te brengen, de prijs van €92,- vond ik een mooie prijs. Het onhandig moeten aansluiten, en het krijgen van een verbinding dat soms omslachtig was, toch besloten hem niet te houden. Ik vind het erg jammer want op andere punten was hij gewoon top, en precies dat wat ik wilde van een controller.