€ 1.599,- bij Azerty

ASUS Vivobook Pro 15 OLED N6506MV-MA043W Review

JoostvDiermen Testpanel
21 maart 2024, laatste update op 21 maart 2024, 3.122 views Testpanel

ASUS Vivobook Pro 15 OLED N6506MV-MA043W

De ASUS Vivobook Pro 15 OLED N6506MV is een zeer uitstekende laptop met razendsnelle performance en koeling. Door zijn snelle Core 9 Ultra en RTX 4060 Studio is geen enkele videorender of game hem te baas. Daarbij is zijn toetsenbord geweldig en zijn OLED-scherm zeer vibrant en een genot om naar te kijken. Hierbij heb je genoeg poorten om al je apparatuur aan te sluiten waardoor het werken met een dongle verleden tijd is.

Waarin de Vivbook helaas tegenvalt is de speakerkwaliteit en de accuduur. De accu gaat helaas niet heel lang mee als je hem gebruikt voor kantoortaken. Voor creatorwork en gamen zelfs minder. Waardoor je snel de lader erbij moet pakken om je werk te vervolgen. Ook zijn de speakers zeer teleurstellend, de bass is te dominant waardoor het geluid compleet wegvalt. De bouwkwaliteit van deze laptop is aardig solide alleen bestaat grotendeels uit plastic.

Pluspunten

• Zeer vlotte laptop dankzij zijn Intel Core Ultra 9 185H
  • Veel poorten
  • Fantastisch Toestenbord
  • Geweldig OLED paneel
  • Kan naast creator work ook een goed potje gamen dankzij de RTX 4060 Studio
  • Prima Webcam met Windows Hello

Minpunten

• Speakers zijn zeer matig voor dit prijspunt. Ondanks dat er Harmon/Kardon speakers in de laptop geïnstalleerd zijn
  • Dial is meer een gimmick dan functioneel
  • Batterijduur zeer matig (4 à 5 uur bij kantoorgebruik)
  • Veel plastic voor een laptop van dit prijspunt

Introductie
Ik ben uitkozen om voor het Tweakers Testpanel om deze ASUS Vivobook Pro 15 OLED N6506MV te reviewen voor 2 weken lang. Mijn huidige setup betreft een 2021 14” Apple Macbook Pro met M1 Pro met 16GB ram. Ik werk momenteel in de videobranch, hiervoor gebruik ik Premiere Pro en andere software waarmee ik dagelijks te maken mee heb. Hiervoor komen de benchmarks ook in terug.
Algemene Beoordeling

Featureset
De ASUS Vivobook Pro 15 OLED N6506MV komt volgeladen met fantastische specificaties en functionaliteit. Het model wat ik heb ontvangen betreft de volgende specificaties;

CPU: Intel Core Ultra 9 185H 16 Core

GPU: GeForce RTX 4060 Studio

RAM: 24 GB DDR5

SSD: 1TB NVME

Een pittige laptop om zo te zeggen. Ik had ook tijdens het gebruik van deze laptop geen twijfel dat ik tegen obstakels opliep. Omdat deze Vivobook mijn gebruik ketend heeft deze een paar functionaliteiten die mij aanspreken. Veel poorten en de dial op de trackpad. Ik zal beginnen bij de poorten.

Aan poorten valt er niets te klagen. Veel meer vergeleken mijn Macbook. Zeer fijn dat ik geen dongle meer nodig had want ik had vrijwel alle poorten die ik wilde op de laptop zitten. De Asus heeft de volgende poorten;

- 2x USB 3.2 (Gen1, 5Gb/s), USB 3.2 (Gen2, 10Gb/s) type-C (Thunderbolt 4)

- 1x HDMI 2.1

- 1x Ethernet 1Gbps

- 1x SD kaart aansluiting

Deze poorten doen genoeg voor mijn dagelijks gebruik. Daarnaast is het ook nog mogelijk om de Vivobook aan een thunderbolt dock aan te sluiten waardoor ik gelijk aan de slag kon bij mijn werkplek.

Als tweede de Asus Dial, de Asus Dial is een knop op de trackpad van de Vivobook waarmee je applicaties kan aansturen. Het werkt ook voor iedere applicatie. Asus zegt zelf het volgende erover; ASUS Dial can be used with any installed application on your computer, and a number of customizable, personalized features allow you to build your own knob application. If you use Adobe software, you can use software compatible with Adobe version 2020 and later (such as Adobe Photoshop, illustrator, Photoshop Lightroom classic, Premiere Pro, and After Effects)

Ik dacht mooi, wellicht een snellere manier om door mijn tijdlijn heen te scrollen en thumbnails sneller op te poetsen in Photoshop maar helaas viel de dial erg tegen. Standaard werkt deze dial met de Adobe Suite maar is niet van tevoren ingesteld. Waardoor je zelf veel werk moet verrichten om je instellingen correct in de dial software te verwerken. Eenmaal ingesteld is het werken met de dial meer een hinder dan een goede compagnon. De stappen die ik moest doen om bijvoorbeeld in Photoshop te bereiken was langer en moeizamer omdat de dial (althans op mijn apparaat) niet soepel te verschuiven was waardoor ik vaak de verkeerde instellingen koos of ik kon dezelfde instellingen sneller uitvoeren als ik navigeerde in het menu dan te werk te gaan met dial. Het is leuk maar ik vind het meer een gimmick.

Daarnaast beschikt deze laptop over een webcam. Dit is een 1080p webcam met Windows Hello. De webcam vond ik prima al soms ietjes overbelicht. Daarnaast vond ik Windows Hello snel en soepel werken en wat ik mooi vond is dat je ook een schuifje hebt voor de webcam. Zodat je jezelf kan afschermen.

Als echte domper vind ik de speakers van deze laptop echt zeer matig. In deze Vivobook zit een audiosysteem van Harmon/Kardon in. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zeer verwend ben als het uitkomt op geluidskwaliteit van mijn Macbook maar dit was echt treurig. De bass schokt heel erg waardoor de mid’s en low’s compleet wegvallen. De audio kan ik eerder terugvinden van mijn oude Samsung S8, kan simpelweg niet geloven dat een laptop van dit prijspunt niet eens fatsoenlijke speakers heeft. Hierdoor werkte ik vaak met mijn headset, niet erg maar wel jammer als je door je Spotify aan het bingen bent of een intense film aan te kijken bent.
Beeldkwaliteit
Over de beeldkwaliteit valt niet veel te klagen. Een zeer indrukwekkend stukje paneel wat er op de Vivobook zit. (Vind het mooier dan mijn Macbook scherm). Door behulp van zijn OLED-paneel zijn kleuren vibrant en donkere kleuren ook echt donker. Een echt genot om video op te bewerken. Met een resolutie van 2880x1620 is deze ook scherp en met zijn 120hz display een genot om door footage te scrollen en teksten te lezen. Al is deze laptop minder scherp dan mijn Macbook (3024x1964) waren beelden perfect. Voor het kijken van films en gamen was een groot genot. Het spelen van The Finals en F1 2023 was een mooie ervaring en ben zeer onder de indruk van dit paneel.

Het enige nadeel van dit paneel is dat deze reflectief is. Mijn Macbook is dat ook maar dan wel een stuk minder. Het irriteert mij niet heel erg alleen als je direct in de zon zit te werken maakt het werken op de Asus wel wat moeilijker. Zeker als de maximale helderheid 400cd/m² vergeleken de Macbook’s 1000cd/m². Nogmaals het irriteerde mij niet heel erg en nam de OLED voor lief vanwege zijn fantastische kleuren.
Bouwkwaliteit en robuustheid
De bouwkwaliteit van de Vivobook is robuust en kan met een hand geopend worden. Ik ben blij om te zien dat deze laptop een goed scharnier heeft. Hij voelt stevig aan en kan traploos zonder al te veel wiebel ingesteld worden. Hierdoor kan het scherm helemaal platliggen als het nodig is. Ook als hij op de tafel staat is de kans dat het scherm wiebelt klein.

Daarnaast is de bovenkant van deze laptop van aluminium waardoor deze premium oogt. Helaas kan ik dat niet over de rest van de laptop zeggen. Veel elementen van de laptop zijn van plastic en dat verwacht ik niet van zo’n laptop in dit prijspunt, al is deze wel stevig. Daarnaast mocht je ooit de laptop inwillen gaat deze open met een torx schroevendraaier. Mocht je er geen een hebben moet je dus een torxset bij bestellen. Had liever philipsschroeven gezien.
Ergonomie en mobiliteit
De laptop is zeer comfortabel in gebruik. Ik merkte niet veel verschil tussen de grootte van een 14” naar 15,6”. Hij was ongeveer net zo zwaar als mijn Macbook dus het verschil in de rugtas was niet zo groot. Ik vond het goed te doen met de laptop qua formaat en gewicht. Ook is de ergonomie bij deze laptop ook zeer solide. Persoonlijk vind ik het grootste pluspunt van deze laptop zijn toetsenbord. Hij typt echt heerlijk weg. Zo lekker zelfs dat ik hem lekkerder vind typen dan mijn Macbook. Toetsen zijn hoorbaar en zijn zacht maar firm. Door zijn uitstekende toetsenbord is het typen van deze review op deze laptop een puur feestje. Ook is deze verlicht waardoor het typen in donkere omgevingen nog steeds uitstekend is.

De trackpad vind ik dan weer wat minder. De textuur van de trackpad is prima waardoor deze niet stroef aanvoelt, alleen vind ik het klikken ervan zeer goedkoop aanvoelen. Het voelt en klinkt niet echt premium.
Prestaties
Aan prestaties van deze laptop valt zeker niets over te klagen. Maak niet uit of ik een videorender en teglijkertijd een Photoshop project ertegenaan gooi of dat ik in een intens potje The Finals of F1 2023 zit te spelen, deze laptop kan het. Hieronder ga ik meer in over de verschillende aspecten waarop ik hem getest heb. (De foto's van de benchmarks zijn beneden te vinden bij deze review, het lukte helaas niet om ze hier tussen te voegen.)
3D Mark
De 3D Mark benchmark voor deze Vivbook betreft een TimeSpy Score van; 9,277 met een CPU Scoren van; 12,477 en GPU scoren van; 8,876. Dit was op de maximale performance instelling aan de lader.
Photoshop en Premiere Pro
Voor deze test maak ik gebruik van PugetBench for Creators. Hierin wordt zowel Photshop en Primiere Pro op de Vivobook op de proef gesteld.

Benchmark 1; Photoshop

Overal score; 5496

General Score (Standard); 57

Filter Score (Standard); 53

Benchmark 2; Premiere Pro

Overal Score; 8191

Voor het maken en bewerken van content is de laptop meer dan prima geschikt. Tijdens mijn gebruik heb ik daar geen hinder mee gevonden. Deze scores voldoen voor een prima workflow.
Gaming
Door behulp van de ingebakken GeForce RTX 4060 Studio kan deze naast creatief gebruik ook goed gebruikt worden voor een potje gamen. Hieronder heb ik drie games getest. F1 2023, Call of Duty MW2 en Rainbow Six Siege. Deze heb ik getest op 1080p (full hd) en de maximale resolutie van de laptop (1620p). Tijdens het testen zit de laptop aan de lader met de (Best Performance) instelling.

Uit deze drie benchmarks is de gameperformance meer dan prima te noemen. De Vivobook kan deze spellen op een hoge grafische instelling aan en dat op een meer dan acceptabele framerate. Hierdoor kun je verwachten dat de meeste games prima te spelen zijn.
Warmte- en geluidsproductie
Tijdens het gamen of intensieve workloads is de laptop te horen. De ventilator laat goed van zich horen om de Core 9 Ultra te temmen. Al moet ik zeggen dat dit prima te doen is. De ventilator maken geen irritante geluiden en de laptop wordt niet al te warm. Tijdens mijn 3D Mark Time Spy benchmark werd deze Vivobook niet warmer dan 85°. De GPU werd niet warmer dan 60° a 75°. Zeer acceptabel. Tijdens de CPU test werd de Core 9 Ultra wel een beetje te heet, hier tikte hij de 90° a 95° graden aan. Iets te heet, was ook goed te voelen aan het toetsenbord.
Accuduur
De accuduur van de Vivobook vind ik zeer matig en vind ik het grootste minpunt van deze laptop. Op een normale kantoordag zonder video of editwerk en vooral meer Microsoft Office en Teams houdt de accu het niet langer uit dan 4 uur op de gebalanceerde instelling met 120Hz. Dit vind ik best matig. Als ik een lange render of lange Photoshop sessie tegen deze Vivobook aan gooi kan ik al na 2 a 3 uur de lader weer uit mijn tas halen. Hetzelfde gaat voor gaming, als je van plan bent om te gamen verwacht niet veel van de accuduur. Op de “Best Performance” stand was het na 2 uur het feest voorbij.

Dus als ik deze laptop met mij meeneem moet ik niet de lader vergeten. Het voordeel van de lader die je erbij krijgt is dat deze met een snelheid oplaad van 200W. Binnen een korte tijd is deze weer volledig opgeladen en kan je weer verder aan de slag met je werkzaamheden. Al wordt de oplader goed warm. Had liever gezien dat deze laptop een grotere accu had.
Prijs
Als laatste de prijs. Op het moment van schrijven is deze ASUS Vivobook Pro 15 OLED N6506MV € 1.649. Een behoorlijk smak geld voor een laptop. Al moet ik zeggen dat als je opzoek bent naar een laptop die voor creators gemaakt is en je wilt er ook nog eens keer op gamen (die niet al te gamerig eruitziet) is dit een zeer goede prijstelling. Je zit hier in hetzelfde segment als de Asus ROG Zephyrus G16 GU603VI-N4015 met een 13th gen i9 of als fan bent van Apple bij een nieuwe Macbook Air met M3. De Vivobook zit daar perfect tussen. Je hebt een sterkere en moderne Core 9 Ultra met DDR5 vergeleken de Zephyrus 13th gen i9 en DDR4 ramgeheugen en je krijgt meer ram en een ventilator met zeer goede koeling vergeleken de passief gekoelde Macbook Air met M3.
Bronnen
Asus. (2024, 24 januari). [Notebook] ASUS Dial - Introduction | Official Support | ASUS USA. Official Support | ASUS USA. https://www.asus.com/us/support/faq/1046611/

Heb jij ook een ASUS Vivobook Pro 15 OLED N6506MV-MA043W?

Uitstekende review, erg informatief! Een vraagje over de accuduur, heb je het ook getest met de dGPU uitgezet door middel van de MUX switch? De iGPU is goed genoeg voor casual gebruik, voor wanneer je geen zware taken hoeft uit te voeren. De accuduur zou daardoor sterk moeten verbeteren, maar ik vraag me af of dat ook waar is volgens jou.

Dat het een MUX Switch inbegrepen heeft is waardevol, en als de accuduur verbetering laat zien daardoor zou ik het ook actief gebruiken mocht ik de laptop aanschaffen.

[Reactie gewijzigd door RCFProd op 22 juli 2024 16:03]

Heb hem helaas niet kunnen testen met de instellingen van de MUX switch. In de software zelf was ik voornamelijk aan het knoeien met de Dial. Ik weet wel dat tijdens mijn gebruik hij automatisch koos welke GPU instelling hij nodig had. Dus daarop paste de laptop zichzelf aan op de werkzaamheden die ik deed. Je kan wel de dGPU uitzetten alleen had ik hem zelf soms nodig voor mijn creator work. Dus de batterijduur kan wel wat beter zijn alleen ik denk niet dat het een heel groot verschil uitmaakt.