Tempest GP27U
Ik kreeg van Cooler Master de vraag of ik mijn ervaring wilde delen over de CM Tempest GP27U-monitor. En als fan van de eerdere Cooler Master producten die ik thuis heb, zei ik meteen ja! De GP27U is een monitor met veel leuke specs. Ik zal de highlights even opsommen:
Hoge helderheid
Hoge refreshrate
MiniLED
Lage inputlag van 1ms
RGB LED aan de achterkant van het scherm
:strip_exif()/f/image/45SM36rlSf7vA7NnI93k0zER.jpg?f=fotoalbum_medium)
Bouwkwaliteit
Ik vind het bij het uitpakken altijd leuk om te kijken hoe ze hebben gekeken naar het gemak van het uitpakken. Moet er nog veel geschroefd worden of is het uitpakken, klikken en klaar? Bij de GP27U is het laatste het geval. Bij het uitschuiven van het piepschuim, krijg je de instructies te zien van hoe je in 3 stappen de monitor in elkaar kunt zetten.
Het hielp bij mij wel om de monitor eerst op een verhoging te zetten, zodat je de voet er makkelijker in kunt klikken. De voet zelf is namelijk best wel groot. Dat is ook wel nodig, want het scherm heeft een redelijk gewicht. Stap 1, je pakt de voet. Stap 2: je pakt de steel. En stap 3: Je klikt de steel in het scherm achter. Makkelijker kan het niet worden.
:strip_exif()/f/image/FciNh4xD0QW4nMcDaATHFLnM.jpg?f=fotoalbum_medium)
Ontwerp en LED
Persoonlijk ben ik meer fan van minimalistische ontwerpen, maar dat maakt dit scherm niet per se lelijk. De voorkant bevat dunne bezels met als enige versiering het Cooler Master logo en een wit LED rechtsonder. De achterkant schreeuwt wel veel meer ‘GAMER’, maar is zeker geen doorn in het oog en heeft een futuristisch ontwerp.
De voet daarentegen had wat mij betreft dicht gemogen. Doordat het een cirkel is, laat je als ontwerp zien dat je daar iets moet plaatsen. Zeker als je een witte tafel hebt en je daardoor heel duidelijk een witte cirkel onder je scherm ziet. Als laatste vond ik de accu wel erg fors, maar dit is niet erg als je van plan bent deze kabel onder het bureau weg te werken. Ik had daar zelf wat meer moeite mee, maar eenmaal opgeborgen, merk je daar niets meer van.
Aansluitingen
Wat betreft connectiviteit biedt de Tempest GP27U verschillende aansluitmogelijkheden, waaronder
DC 24V
HDMI x 2
Audio jack
:strip_exif()/i/2005898934.jpeg?f=imagegallery)
On Screen Display (OSD)
Het OSD-menu van de Tempest GP27U is heel erg leuk vormgegeven in de typische gamer-stijl en past goed bij het ontwerp van de monitor. Maar ik heb wel gebruiksvriendelijkere menu’s gezien. Deze is niet heel erg intuïtief, doordat er 3 kolommen zijn. Hierdoor is navigeren onnodig moeilijk en ik denk dat door terug te gaan naar twee kolommen, veel irritatie verholpen zou kunnen worden. Links het item en rechts de bar. Ook is het wel raar dat LED hier niet in te stellen is. De achterkant ondersteunt meerdere kleuren, maar je hebt enkel de mogelijkheid om het aan/uit te zetten.
Beeld
De beeldkwaliteit van het scherm is super! 4k op 27 inch vind ik altijd super scherp en je merkt er bij de dagelijkse werkzaamheden echt niet dat er iets pixelig wordt. Hoewel HDR iets is wat veel gepromoot wordt, vond ik dat het scherm vaak toch nog steeds te helder was. Dit heb ik zelf opgelost door de helderheid op 20 te zetten, zeker als je een dag naar spreadsheets aan het kijken bent, is het een stuk rustiger op het oog.
:strip_exif()/f/image/TLvUcihPQT2Xk4fJagpZh2wK.jpg?f=fotoalbum_medium)
Kijkhoeken
De kijkhoeken van de Tempest GP27U zijn okay. Wil je een tweede het scherm gebruiken met een 2e monitor? Zorg er dan voor dat je de schermen kantelt zodat je er recht voor blijft zitten. Vanaf de zijkant worden de kijkhoeken wat minder maar is het beeld nog steeds zichtbaar. De kleuren vervagen wel een klein beetje.
:strip_exif()/f/image/wum6cHuI0HCCUAPZ569nXxHL.jpg?f=fotoalbum_medium)
Kleuren
De Mini LED-technologie biedt de Tempest GP27U een goede kleurweergave, met levendige kleuren. Ik draai altijd standaard als test de Costa Rica 4K video vond de kleuren echt heel fijn om naar te kijken. Ook zie je hier echt terug dat groen groen is.
Hoge Hz en lage inputlag
De hoge ververssnelheid is voor mij vooral bij het bewegen van de muis zichtbaar. Ik vind dat altijd erg rustig voor op het oog en is dus heel fijn om als kantoor monitor te gebruiken.
Audio
Het is altijd fijn als een monitor eigen speakers heeft. De video geeft je een klein idee van hoe het klinkt. Het is niet geweldig, maar voor ingebouwde speakers kan het erg hard en heb ik geen last van gekraak gehad. Dit is heel erg handig als je een PS5 wil koppelen aan de tweede HDMI poort, zodat je geen speakers nog hoeft aan te sluiten.
De Tempest GP27U is een uitstekende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een hoogwaardige 27-inch monitor met een superscherp beeld. De hoge refreshrate is zeer geschikt voor games en de kleuren zijn zeker niet lelijk. Met goede bouwkwaliteit, scherp beeld en de vele poorten die mogelijk zijn, biedt deze monitor een plezierige gebruikerservaring voor verschillende toepassingen.