€ 1.184,- bij bol Plaza

ASUS Zenbook 14 OLED UX3405MA-PP192W Review

22 maart 2024, laatste update op 25 maart 2024, 2.436 views Rapporteer
Testpanel +2

Mooie buisness laptop voor dagelijks gebruik. Door het mooie en hoge resolutie oled scherm ziet het er geweldig uit. Processor is sterk genoeg voor dagelijkse taken en ook wat zwaardere taken zijn geen probleem. Sluit dan wel even de adapter aan.
Door zijn afmeting en gewicht neem je hem ter hand om even wat op te zoeken op bijvoorbeeld de bank of onderweg.
Jammer dat de metalen behuizing een klein beetje kan buigen.

Pluspunten

• Mooi scherm
  • Lange accu duur
  • Krachtige CPU
  • Full size HDMI

Minpunten

• Touchpad gimmick
  • Behuizing flext
  • Alleen op adapter snel
  • Niet uitbereidbaar geheugen

Inleiding

Deze review schrijf ik naar aanleiding van een oproep van Tweakers om een Asus laptop te reviewen. Voorafgaand aan de review zijn een aantal tweakers uitgenodigd bij een asus event om te kijken naar de nieuwe laptops welke op CES dit jaar geïntroduceerd zijn.
Ik had mij ingeschreven op deze zenbook 14. De voornaamste reden omdat ik deze laptop wil vergelijken met de Acer Chromebook 514 welke ik heb gekocht voor de kinderen. Voor mijn werk gebruik ik een Lenovo P16s, dit is een krachtige laptop welke ik gebruik voor VS2022 c++ ontwikkeling.
De acer wordt vooral gebruikt als echte laptop en alleen als de batterij leeg is opgeladen. De lenovo meer als een desktop met toetsenbord en muis en 2 hdmi schermen. De adapter zit er altijd in.

Specificaties en features

ProcessorIntel Core Ultra 7 155H
Cores/threads16/22 (6P, 8E, 2LPE)
GpuIntel Arc 8Xe
Werkgeheugen16GB Lpddr5-5600, quadchannel
SsdWD SN560, 1TB
WifiIntel Wi-Fi 6E AX211 160MHz
Scherm14", 2880x1800, oled
SchermpaneelSamsung ATNA40CU06-0
Accu75Wh
BesturingssysteemWindows 11

Dit zijn de belangrijkste specificaties. Op de laptop bevinden zich 1x USB-A en 2x USB-C aansluitingen. Ook is er een hdmi poort aanwezig. Voor audio is er een headset aansluiting aanwezig.
In de doos zit ook een adapter van 65W, een usb-c netwerk dongle en een sleeve voor de laptop. De sleeve is een leuk extraatje bij deze laptop. Een klein minpuntje is de afwerking van het klittenband. Dit voelt goedkoop aan.

Het touchpad heeft geen fysieke knoppen. Wel heeft het een layoput voor numerieke toetsen. Door links boven in het touchpad de drukken zal een backlight aangaan waardoor je de toetsen ziet. Door nu op een cijfer te drukken kun je direct de cijfers gebruiken. Ook zijn er de basis rekenmachine knoppen. Het is een leuke gadget, maar ik zie niet heel erg de meerwaarde.

Het geheugen is niet uitbereidbaar. Dit is wel heel jammer omdat 16GB wel de ondergrens is tegenwoordig.
Unboxing
Laptop zit goed verpakt in de doos.
Alle toebehoren
Laptop en sleeve

De praktijk

Beeldkwaliteit
Het scherm is erg mooi. Zeker door het kleine formaat is alles zeer scherp. In de asus software zijn er 4 instellingen waar je het kleur gamma mee kunt instellen.
  • Oorspronkelijk: Fabrieks af gecalibreerd.
  • sRGB: Standaard kleurgamma voor webinhoud
  • DCI-P3: Standaard kleurgamma voor bioscoopinhoud
  • Display-P3: Combinatie van sRGB en Display-P3
Persoonlijk vind ik de standaard instelling het beste. Dit komt door het algemeen gebruik van de laptop.

Ik vermoed dat het gecalibreerde scherm voor foto en video bewerking een uitkomst is. Helaas heb ik daar geen ervaring mee en kan dit ook niet goed testen en vergelijken.
Geluid
Het geluid heeft een dolby atmos stempel. Het geeft een mooi en vol geluid bij het afspelen van youtube, netflix en spotify.
Ergonomie
Ik gebruik zelf de lenovo als een desktop. Dus veel ervaring met een laptop heb ik niet. Ik vind de toetsen van deze Asus iets aan de lichte kant. Heb het gevoel dat ik ze maar amper hoef aan te raken. Wat ik ook wel vervelend vind is de "rekenmachine" feature. Doordat mijn knokkels soms op het tochpad komen wordt deze feature getriggered en dan springt het rekenmachine aan op scherm en touchpad.
Touchpad/Numpad
Mobiliteit en accuduur
Vergeleken met de Lenovo is de mobiliteit veel beter. Doordat hij kleiner en lichter is pak je hem er makkelijker bij. Ik merk dat ik hem al sneller pak dan mij tablet. Dit doordat er een fysiek toetsenbord aanwezig is. Qua accu duur kan ik langer mee dan mijn Lenovo. Dit heeft ook te maken dat ik hier nog geen grote projecten op gecompileerd heb.
Gemiddeld kom ik op 8 uur uit op een volle accu.
De accu van de chroombook gaat wel veel langer mee. Dit is natuurlijk ook doordat daar alleen maar de browser gebruikt wordt. Daar wordt 14 uur gehaald.
Prestaties
Tijdens normaal gebruik op accu en adapter ondervind ik geen probleem met het gebruik van de laptop. Aangesloten op adapter is hij wel meer responsive, Bijvoorbeeld het uitpakken van de cinebench zip duurt lang op alleen accu. Bij accu gebuik staat het prestatie niveau op gemiddeld en bij adapter op prestatie.
Bij de cinebench testen merk je erg de verandering van cpu mode. Op de accu kom ik op maar 623. Als ik de bijgeleverde adapter gebruik kom ik op 718. Mijn vermoeden is dat de extra power van de adapter er voor zorgt dat de cpu meer energie kan gebruiken.
NPU gebruik
Het is lastig om nu al een goed vergelijk met andere laptops te maken voor NPU's in normaal gebruik. Ik heb een teams call opgezet met mijn werk laptop. Hier is wel te merken dat de NPU chip ongeeer 25% gebruikt wordt. De CPU van de asus laptop zit dan rond de 10% gebruik. Mijn tinkpad zit gemiddeld op 15% met uitschieters naar 20% als er veel beweging op de camera geregistreerd wordt.
Bouwkwaliteit en robuustheid
Het uiterlijk is mooi strak. De metalen bezhuizing heeft een matte finish waardoor hij rustig overkomt. De strepen op de "deksel" zijn een mooie touch. De laptop is lekker dun en het totaal weegt niet veel. Wel heb ik het gevoel dat het metaal wat mee flext waardoor ik eerst dacht dat de behuizing van plastic was.
Warmte- en geluidsproductie
Laptop wordt aan de buitenkant niet heel erg warm. Wel is de fan goed hoorbaar. In de asus software is er mogelijkheid om dit in te stellen. Tijdens het draaien van cinebench lijkt het wel of de laptop wil opstijgen.
Bij het schrijven van deze review heb ik de ventilator niet gehoord. Het toetsenbord is dan lauw. HWmonitor geeft een moederboard temperatuur aan van 50 graden, ook de cpu package heeft deze temperatuur.
Prijs
De prijs bij schrijven is 1250 euro. Voor mij persoonlijk en het huishouden is dit aan de prijzige kant. Voornamelijk door het sporadisch gebruik van heavy duty programma's. Bij gebruik als buisness laptop of content creatie zou ik dit als een faire prijs zijn. Je krijgt er een i7 voor met een zeer mooi scherm. Nadeel is dat het geheugen niet uitbereidbaar is. Laptops van deze prijs vind ik dat die het wel mogen hebben.

Voor mijn gevoel is dit een standaard laptop. Dit omdat ik aan de speciale features zoals het gecalibreerde 3k scherm niet heel veel waarde hecht. Ik kan mij wel voorstellen dat foto en video bewerking on the go heel goed werkt op deze laptop. Doordat hij een grote voeding, klein is en weinig weegt neem je hem makkelijk mee.
De extra CPU power komt pas echt vrij bij het gebruik van een adapter. Dit is ook iets wat ik zie bij mijn eigen werk laptop van Lenovo.
Tegenwoordig hebben veel pc's al 32GB werkgeheugen. Omdat deze laptop maar 16GB onboard memory heeft heb je ook niet de mogelijkheid om dit uit te bereiden.

Heb jij ook een ASUS Zenbook 14 OLED UX3405MA-PP192W?

Mij lijkt de touchpad juist een handige functie, deze mis ik altijd op kleine laptops namelijk. Als je bijv CAD aan het tekenen bent of in Excel snel even de rekenfunctie wil gebruiken.
Mocht je puur getallen invullen dan werkt het okay. Maar ik mis dan heel erg de tactile feedback. Dit kan natuurlijk erg persoonlijk zijn.