1. Inleiding
Allereerst; dit product is gesponsord door Cooler Master, dus shout-out naar Cooler Master voor het beschikbaar stellen van deze voeding om deze review mogelijk te maken.
1.1 *insert Unlimited Power-meme
Doordat componenten in PC's steeds meer stroom gaan verbruiken, is er zelfs in de SFF-wereld meer behoefte gekomen voor voedingen die meer stroom kunnen leveren.
Cooler Master haakt hier in op deze behoefte en komt nu met de Cooler Master V 1300 SFX Platinum.
Zo kan je in je SFF-case high-end stroom slurpende componenten kwijt, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je voeding het niet trekt.
1.2 Review / testmethode
Zoals velen van jullie weten, is het testen van voedingen heel specialistisch en vereist veel diepgaande elektrotechnische kennis. Kennis en apparatuur om te testen heb ik niet. Dus waar kijk ik wel naar?
- Prijs / Kwaliteit t.o.v. specificaties
- Wat zit er bij?
- Wat zit er niet bij?
- Waar kan je tegenaan lopen als je met dit product aan de slag wilt
- Waar is dit product voor bedoelt en wie is die doelgroep
- Inbouwtest
- Conclusie
Bovenstaande punten zullen in onderstaand verhaal worden meegenomen en waar mogelijk geillustreerd worden door en met foto's van het product.
2. Prijs / Kwaliteit t.o.v. specificaties
Naast grote tower PC's is er ook altijd een grote markt geweest voor de Small Form Factor PC.
Er is in deze markt enorm veel keus qua kasten en componenten en voor velen een leuke uitdaging om zoveel mogelijk power in een zo klein mogelijk kast te stoppen.
High-end componenten zijn de laatste jaren steeds meer stroom gaan verbruiken en om hier ook in de SFF markt in te voorzien is deze voeding echt een must.
2.1 Prijs / Kwaliteit - Hoe zoek ik goede voeding uit die bij mijn systeem past?
Waar mensen vaak op besparen in een build, maar waar vaak juist NIET op bespaart moet worden is een voeding voor je PC.
Een makkelijke rekensom om te bepalen welke voeding voor jouw PC geschikt is gaat als volgt:
TDP van CPU + TBP van GPU + 15W van Moederbord * 2 = Totaal vermogen van je voeding
Dus zeg een AMD 7800X3D i.c.m. een Nvidia RTX 4070 Ti Super geeft ons dat het volgende resultaat:
120W + 285W +15W * 2= 850Watt
Om het niet te technisch maken, een voeding is het meest efficient tussen de 40% en 60% belasting.
Dus als je van 50% belasting uitgaat en rekening houdt met zogenaamde "
transient spikes"(Zie Gamers Nexus voor meer info hierover op Youtube), maakt deze formule het gewoon makkelijker om een geschikte voeding te vinden. Verder geeft dit ook meer zekerheid naar de toekomst, omdat een voeding over het algemeen veel minder vaak wordt vervangen dan een moederbord, cpu of videokaart.
Er zullen mensen zijn die zeggen dat je prima voor een lagere Wattage voeding kan gaan, en dat klopt ook. Het is alleen niet het meest efficient en je loopt het gevaar dat je bij hogere belasting van je systeem of overclocken tegen hard shutdowns aan gaat lopen en andere rare zaken.
Een ander advies is om altijd minimaal een 80 Plus Gold voeding te kiezen. Dan ben je altijd gegarandeerd van een goede efficientie en goede kwaliteit onderdelen.
En de laatste tip van de dag; Check
HIER deze Voeding Tier Lijst van Cultists.Network. Zij zijn zeer gespecialeerd in voedingen en je kan op basis van deze spreadsheet zien of een voeding goed is of niet.
Je kan hier in deze sheet enorm veel data terugvinden, maar als je daar niet in geïnteresseerd bent, dan zou ik gewoon alleen naar de Tiers kijken

2.2 Prijs / Kwaliteit van de Cooler Master V 1300 SFX Platinum
Om een beetje de bomen te kunnen zien in het woud van voedingen, bestaat er de 80 Plus certificering. Op basis van deze certificering kan je minimaal zien wat de gegarandeerde efficientie van de voeding is.
Voor de V 1300 SFX is dit dus een Platinum rating. Als je alle details omtrent deze certificering wilt nalezen kan je dat
HIER doen.
In de Pricewatch, als we daar filteren op 80 Plus Platinum, volledig modulair en ATX12V 3.0(De laatste ATX spec voor voedingen), dan komen op een totaal van 36 voedingen uit. Als we dan nog verder filteren op formfactor, voor nu SFX, dan hebben we in totaal 6 uitvoeringen. Vier uitvoeringen zijn van ASUS ROG LOKI SFX-L (een grotere SFX variant) en twee uitvoeringen van de Cooler Master V SFX Platinum(1100Watt en 1300Watt).
Veel keus voor een Platinum SFX voeding is er dus niet en dat maakt het vergelijken of goed reviewen van dit product dan ook wat lastiger.
2.2.1 Dus hoe kijken we dan naar de Prijs en Kwaliteit van de voeding?
Heel sec genomen, je kijkt naar hoe modern de voeding is, hoeveel wattage deze kan leveren en de rest van specificaties en controleert hoe concurrende merken dit aanbieden. ASUS ROG is een merk dat zich altijd permitteerd een hogere prijs te vragen dan gangbaar is voor vergelijkbare producten.
De 1000W ASUS ROG staat voor 257 euro als goedkoopste listing op de Pricewatch en de V 1100 SFX van Cooler Master staat deze voor 285,95 euro. Dat is nog geen 30 euro verschil voor 100watt meer. Dus je kan dan denken ohh ze zijn beide competief met elkaar, maar omdat er maar twee merken zijn en de ASUS ROG ook nog eens een SFX-L is(grotere variant), gaan bijna alle vergelijkingen mank.
Want de V 1100 SFX en de V 1300 SFX passen gewoonweg in meer(kleinere) kasten dan de ASUS ROG's.
Wat betekend dat we gelijk een heel goed positief punt is voor deze voeding. Hij is dus flexibeler inzetbaar.
De V 1300 SFX is dus volledig modulair, heeft de kleinste gangbare vorm, kan dus in alle SFX en ATX kasten, heeft de ATX3.0 en PCI-E5.0 standaard, kan veel stroom leveren voor zelfs de meest hongerige systemen en heeft een Platinum certificering.
Dit alles bij elkaar voor een prijs onder de 300 euro, waar andere 1300Watt voedingen hier met gemak over heen gaan, maakt deze voeding gewoonweg zeer competief geprijsd is en maakt dat de kwaliteit gewoonweg top.
Specificaties
Sommige zijn hier al eerder genoemd, maar nog even een opsomming van wat er allemaal dit kleine grote monster zit:
Vermogen en certificering
- Vermogen (watt) - 1.300W
- Voeding certificering - 80 Plus Platinum
- Modulair - Ja (volledig)
- Voedingtype - ATX12V 3.0, SFX, SFX12V 3.42
- Continu- of geschat vermogen - Continue
- +12V Rails - 1
- Capaciteit 12V1 rail - 108,3A
Aansluitingen
- Aantal SATA-aansluitingen - 8x
- Aantal molex aansluitingen - 4x
- Aantal PCI-e aansluitingen - 3x 6+2-pins, 12+4-pins (PCIe Gen 5)
- Vermogen 12(+4)-pins (PCIe Gen 5.x) - 600W
- Diepte - 100mm
- Kleuren - Zwart
Garantie
- Fabrieksgarantie - 10 jaar carry in
Al met al een behoorlijk indrukwekkende lijst met specificaties.
3. Wat zit er bij?
Als je naar de doos kijkt verwacht je een veel grotere voeding dan hij daadwerkelijk is.
Zo krijg je naast de voeding zelf, die in een heel mooi zacht tasje zit, een tasje met alle kabels(hierover straks meer) en een sealbag met accessoires.
De voeding zelf is echt klein, maar voelt echt zwaar aan, zoals een degelijke voeding hoort aan te voelen. Het tasje waar de voeding in zit, is van een zacht materiaal gemaakt en maakt dat hem makkelijk kan meenemen of kan opbergen zonder dat hij beschadigd als je de doos niet meer hebt.
Om even een goed beeld te krijgen van hoe klein(groot) hij is, hier even met een rolmaat er naast:
In de sealbag zitten wat extra accessoires zoals een ATX-beugel, zodat je hem met gemak in een ATX-kast kan bouwen, wat tiewraps, klittenband en 2 setjes schroefjes.
In het andere tasje zitten de kabels. Buiten de standaard C3 Eurokabel voor de stroomvoorziening komt de voeding met 3x PCI-E, 2x EPS, 1x Molex, 2x SATA, 1x 24-pins en 1x 12(+4)-pins PCIe Gen 5 kabels.
Al met al een vrij standaard en complete lijst met zaken die bij een voeding verwacht.
4. Wat zit er niet bij?
Zoals hierboven aangegeven is het een compleet pakketje wat je krijgt.
Alleen ondanks het mooie formaat en specificaties verwacht je bij een voeding van bijna 300 euro misschien iets meer?
Mooie braided of sleeved kabels hadden zoveel beter en mooier geweest en is naar mijn idee echt een gemis.
Heb je een super kwaliteit voeding en dan kom je met van die lelijke standaard stugge kabels.
Een andere afknapper is dat deze voeding geen 0dB modus heeft. De fan draait dus
altijd. Voor mensen die van stille builds houden is dit zeker om iets mee rekening te houden.
Een sensor-kabel voor temperatuur in PSU had ook een mooie toevoeging geweest, alleen snap ik dat dat best een uitdaging kan zijn in zo'n klein formaat voeding.
5. Waar kan je tegenaan lopen als je met dit product aan de slag wilt
Allereerst, voor mensen die zo min mogelijk geluid uit hun PC willen horen, er zit zoals hierboven aangegeven geen 0dB modus op de voeding.
Ook is er op het moment van schrijven geen witte variant beschikbaar, waar Cooler Master normaal gezien altijd een witte variant uitbrengt naast de zwarte.
Maar het meest grote punt waar je tegen aan kan lopen, zijn de kabels.
De kabels zijn standaard, stug, en naar mijn idee kort.
Je kan dan zeggen, het is voor kleine kasten bedoelt, maar waarom dan een ATX-bracket meeleveren? Ook voor zo'n premium voeding verwacht je gewoon braided of sleeved kabels.
Qua lengte valt ook niet echt over naar huis te schrijven, maar hierover zometeen meer.
Er wordt standaard een 90-graden 12+4-pins kabels meegeleverd voor de Nvidia-kaarten, maar als jouw connector toevallig op zn kop op de kaart zit, of de stekker zit iets naar binnen(wat je best vaak ziet), kan je of de kabel niet gebruiken, of je moet een adapter apart aanschaffen. Het is goed dat ze een 90-graden stekker er aan doen, maar naar mijn idee hadden ze beter een rechte stekker met 2 90-graden adapters mee kunnen leveren. Dan ben je (zeker in SFF!) een heel stuk flexibeler. Daar waar ruimte spaarzaam is in een SFF-kast en videokaarten vaak in een onmogelijke positie worden geplaatst, kan dit zeker voor meer kosten zorgen, omdat je adapters of andere kabels moet aanschaffen.
De lengte van de kabels kan ook zeker een dingetje zijn.
Ik heb even wat foto's genomen van de kabels met een rolmaat ernaast. Maar de kabels zijn behoorlijk kort en zelfs in SFF-kasten waar je vaak onmogelijke routes moet maken voor je bekabeling, verwacht ik dat veel mensen hier tegenaan gaan lopen.
24-Pins

PCI-E

CPU EPS

SATA

MOLEX

12+4-Pins

6. Waar is dit product voor bedoeld en wie is die doelgroep
Het moge duidelijk zijn dat deze voeding is gericht op mensen die graag bouwen in compacte behuizingen en van dikke hardware houden. 1300Watt is geen kattepis en kan zelfs de meest stroomvretende 14900KS(400W) met een RTX 4090(600W) op volledig overclock aan en dan nog overhouden.
De voeding is duidelijk door Cooler Master in de markt gezet als DE high-end voeding voor SFF-bouwers.
7. Inbouwtest
Om wat illustratie te geven aan het inbouwen van deze voeding, heb ik de voeding in een compacte, maar niet extreem kleine kast te bouwen, namelijk de Cooler Master QUBE500.
Als we toch van de zelfbouw zijn, waarom dan niet een kast nemen die je letterlijk zelf in elkaar mag zetten.
Ik heb gebruik gemaakt van de testbench-mode van de QUBE500, wat mij het wat makkelijker maakte om deze in te bouwen en gelijk een van de pijnpunten duidelijk te kunnen maken, namelijk de vrij korte kabels. Ook zie je gelijk dat met zo'n mooie voeding gewoon mooie bekabeling hoort. Naar mijn mening zien de standaard kabels er gewoonweg niet uit.
Het systeem bestaat uit de volgende onderdelen:
- Cooler Master QUBE500
- ASUS TUF Gaming B650-M WiFi
- AMD Ryzen 5 7800X3D
- ADATA XPG 6400c36
- Arctic Liquid Freezer III 240 ARGB
- Samsung 970 EVO Plus 1TB
- Kingston 120GB SATA SSD
De QUBE500 maakt gebruik van een bracket waarmee de voeding in de kast "hangt". Hierdoor had ik de meegeleverde ATX-bracket van de voeding niet nodig.
[img width=400 [height=500]https://imgur.com/4IOXFg5.png[/img]
Bij de QUBE500 moet je niet vergeten de bracket even vast te schroeven
Hieronder zie je wat foto's van de kabelruns en hoe strak sommige kabels te zitten en hoe lelijk de kabels er uit zien.

8. Conclusie
De voeding staat alleen aan de top in het SFX segment met de 1100 en 1300 Watt varianten. Concurrerende merken hebben of een lagere wattage of zijn SFX-L varianten.
De voeding bied hiermee de absolute meerwaarde voor een concurrerende prijs(onder de 300 euro) en zal zeer zeker veel mensen aanspreken in het SFF segment en men toch voor high-end hardware willen kiezen.
Het is gewoon een no-comprimise voeding die door zijn hoge rating(80 Plus Platinum) gewoon een veilig upgrade pad bied voor de komende jaren waarin componenten zoals CPU's en GPU's steeds meer stroom vragen.
Er zijn zeker ook duidelijk minpunten, zoals de lengte en soort kabels die mee worden geleverd, maar dat doet niets af aan de kwaliteit van de voeding zelf.
Ook het niet hebben van 0dB-mode zal mensen tegen het zere been schoppen, maar het passief kunnen koelen van zoveel stroom in een voor zeer kleine ruimtes bedoelde voeding, snap ik het wel.
Al met al, voor onze SFF'ers zeker een aanrader!
Mocht je constructieve feedback hebben voor deze review, dan zie ik graag tegemoet in de reacties onder deze review!
Aldoende leert men en als je een verzoek hebt tot meer informatie of testen in de toekomst, dan lees ik dat graag.