€ 89,90 bij ALTERNATE.nl

Lian Li Lancool 216 Zwart Review

Photonman
16 maart 2024, laatste update op 17 april 2024, 1.655 views Rapporteer Product gekocht

Lian Li Lancool 216 Zwart

De Lian Li 216 is een robuuste kast voor menig PC-enthousiast. Vol modulariteit kan je de kast aanpassen en opbouwen hoe jij dat graag wilt, en geeft veel vrijheid en zekerheid voor de toekomst. Volgens Gamer's Nexus is dit (in stock configuratie) één van de, als niet dé beste airflow kast met de laagste temperaturen én noise-normalized tests: en dat voor vaak nog geen 90 euro.

Pluspunten

• 3 grote & stille meegeleverde (PWM) fans
  • Modulair design met 2 modi voor moederbordmontage (lucht- of waterkoelingoptimalisatie)
  • Ruimte voor meerdere harde schijven anno 2024
  • 360mm radiatorondersteuning boven
  • Meegeleverde organiser/bakje voor schroeven!
  • Bovenkant kan er volledig vanaf voor gemakkelijke kabel-management
  • Gimmicky, maar ingenieuze bracket voor extra GPU-koeling áchter de kast
  • Ruim de ruimte voor kabel-management

Minpunten

• Stoffilter voor het voorpaneel is "optioneel extra", maar de fijne mesh zou goed genoeg moeten zijn.
  • Door de aparte maat fans (160mm) aan de voorkant is er geen ruime keus aan alternative fans.
  • In de (verlaagde) 'waterkoeling-modus' zijn de voorpaneel-connectoren lastig in te pluggen
  • t.o.v. de Lancool III, is bijna alles met schroeven i.p.v. mechanische veersystemen, maar dat is te verwachten voor de prijs
  • De kast is vrij hoog, waardoor sommige kabels al snel te kort kunnen zijn om ook nog mooi weg te kunnen werken
  • Alléén de RGB versie komt met een fan hub

Geteste Specs

• HDD: WD Green 4TB 5400 RPM
  • Voeding: Cooler Master GX III ATX 3.0
  • Monitor: LG C2 42" 4K OLED

Ervaring

De Lian Li 216 was fijn om in te bouwen. De modulariteit maakt het mogelijk om de kast zo in te delen hoe je het zelf het beste acht. Door de verlaagde "waterkoeling-modus", wordt het mogelijk gemaakt om een zeer dikke radiator of een push-pull configuratie voor een radiator in te bouwen. De 'stock' configuratie is dan ook de (verlaagde) waterkoeling-modus. Ik had dit wat te laat door, maar voor mij niet zo erg: ik wil uiteindelijk wel over naar waterkoeling. Volgens Gamer's Nexus verschillen de temperaturen tussen de twee niet erg groot.

Tijdens het bouwen van de kast was het erg fijn hoe open de kast kan zijn. Normaliter kan het erg lastig zijn om bijvoorbeeld de EPS 12V kabel voor de CPU te komen, of nabijgelegen fan headers bijvoorbeeld als je een grote luchtkoeler hebt gemonteerd. Doordat de bovenkant best wel open is hier, was dit tijdens het bouwen geen enkel probleem.
De 216 is een vrij hoge kast. Ik liep hier tegenaan toen ik de CPU's EPS12V voedingkabel netjes wilde wegwerken. Misschien ligt aan mijn specifieke voeding, maar ik moest de kabel bijna recht omhoog 'routeren' om deze aan te kunnen sluiten, ookal was deze aangesloten het meest aan de buiten op de voeding zelf.
Externe fan

Lian Li heeft de briljante zet gezet door een bracket mee te leveren die het mogelijk maakt een extra ventilator áchter de kast te laten monteren, eigenlijk puur om extra warmte van je GPU af te voeren. Wil je ál deze fans aansluiten, moet je met de normale versie van de 216 waarschijnlijk wel een (PWM) fan hub aanschaffen, want alleen de RGB versie van de 216 komt met een fan hub.

Waar ik wel tegenaan liep was dat in verlaagde modus, kabels zoals de on-board USB 3.2 header (die vaak toch best stug zijn) een erg sterke hoek moet maken wil je hem een beetje weg willen werken.

Tests

Ik heb een paar zeer niet-wetenschappelijke testjes gedaan, om te kijken wat het verschil is met mijn oude kast: de NZXT H500 met 3x 120mm NZXT fans. Gemeten met Open Hardware Monitor. De GPU is wel undervolted (voor beide gevallen uiteraard)
Cinebench R23 - 15 minuten loop
NZXT H500 - CPU: 68.8 °C
Lian Li 216 - CPU: 53.1 °C
Furmark GPU - 15 minuten loop
NZXT H500 - GPU: 74.0 °C
Lian Li 216 - GPU: 61.2 °C

Hoewel ik de verlaagde moederbord-modus heb gebruikt, was ik toch verbaast hoe veel beter de 216 de warmte kan afvoeren. Ik voelde al wel altijd bij mijn H500 dat de kast zelf en het glas enorm heet werd en de airflow niet erg goed was. Een belangrijk deel van de koeling leek dan ook vooral gewoon door natuurlijke convectie vanuit de hele kast te komen. Gevoelsmatig is de kast ook een stuk stiller met dezelfde fancurve door de grote fans en het feit dat de fans daardoor niet heel hard hoeven te draaien.

Ik ben erg blij met de 216. Voor onder de 100 euro heb je een zeer degelijk en veelzijdige
kast die ook erg toekomstbestendig lijkt te zijn. Lian Li heeft met haar custom 160mm zeer goede en koele fans geplaast, maar dat betekent natuurlijk ook dat deze lastig te vervangen zijn mocht het stuk gaan.

Heb jij ook een Lian Li Lancool 216 Zwart?

Geniale gpu riser geweldig