Aanschaf
Ik ben overgegaan tot aanschaf van deze/een handsfree set wegens drie redenen:
-Mijn autoradio vrij oud is, zoals te zien op de bijgevoegde foto. De radio wil ik het liefst zo laten omdat een oude radio geen (extra) aandacht trekt van dieven. Daarbij wil ik het interieur van mijn auto zo origineel mogelijk houden.
-Ik graag eigen muziek wil kunnen afspelen (zonder een niet originele radio te kopen/plaatsen)
-En ik uiteraard telefonisch en handsfree bereikbaar wilde zijn.
Ik was al even aan het kijken voor een geschikte carkit. Echter vond ik die niet echt snel en vond ik ze redelijk prijzig. Tot mijn broer wees op de extra multimedia mogelijkheden van deze MKI9200. Naast dat het een carkit is, is er ook een SD kaart achter in het display te steken met eigen muziek etc. en is aan de multimediakebel een Ipod, Iphone of usb stick aan te sluiten om eigen muziek te luisteren, precies wat ik zocht. Daarbij kwam dat ik via mijn broers werk de carkit voor €151,- kon kopen (onder het gemiddelde van de pricewatch, zeker betreffende een fysieke ''winkel''). Al met al leek dit mij het moment om over te gaan tot aanschaf.
In de verpakking
Zoals linksboven te zien is op de afbeelding wordt de Parrot MKI9200 geleverd in de herkenbare zwart/rode Parrot verpakking. De doos is netjes gesealed en aan de bovenzijde bevindt zich een handvat/hengsel.
In de doos bevinden zich (vanaf de foto van onder naar boven, links naar rechts):
-Duo microfoon met bedrading
-Mini usb displayhouder
-Multimediakabel
-Bevestingsband voor de afstandbediening op het stuur (eenvoudig te demonteren)
-Bevestigingsstuk voor afstandsbediening (d.m.v. plakstuk) + batterij afstandsbediening
-De afstandsbediening
-Draadboom auto-bluebox-autoradio
-Bluebox
-Display (2,4')
-Bewaarmapje voor display
-Handleidingen (niet op foto)
Inbouwen
Over kosten om in te bouwen en het inbouwen zelf hoefde ik me gelukkig geen zorgen te maken; mijn broer heeft er al veel ingebouwd. Op een avond hebben we (vooral hij) de carkit in mijn auto gebouwd. Voor het inbouwen waren geen extra ISO stekkers nodig. Ook zijn alle draden mooi weggewerkt. De bluebox zit achter het middenconsole en de microfoon zit bij de binnenspiegel op de bestuurdersplaats gericht (niet op foto's te zien), het display en de afstandsbediening zijn te zien op de foto. Toen alles mooi op zijn plaats zat waren we 25 minuutjes verder, vrij vlot gebeurd dus!
Gebruik
Verbinden
De carkit en mijn telefoon, Nokia N86, waren eenvoudig te koppelen, mogelijk omdat ik ook gewoon heel bekend ben met mobiele telefoons, maar mijn inziens moet dat voor iedereen vrij eenvoudig te doen zijn.
Zodra ik mijn bluetooth aanzet voor het wegrijden verbinden ze automatisch. Ik heb nog een Sony Ericsson X10, deze heb ik nog niet geprobeerd te verbinden, omdat ik mijn N86vaker gebruik dan die X10.
Contacten
De contacten zijn (handmatig) te synchroniseren tussen de telefoon en Parrot. Waarom weet ik niet, maar de contacten waren na het eerste contact al gesynchroniseerd in m'n Parrot. Mogelijk ging dit dan automatisch. Mocht het niet automatisch gaan is dit simpelweg handmatig te doen, dit werkt vrij makkelijk via het contacten menu.
Bellen
In gebruik werkt het apparaat zeer goed. De spraakherkenning om iemand te bellen werkt door eenmalig op de groene bel knop van de afstandsbediening te drukken. Vervolgens kun je een naam zeggen en binnen twee seconde begint de carkit de telefoon aan te sturen om te bellen. Mochten er twee nummers onder één naam staan, b.v. 'werk' en 'thuis', vraagt de carkit of je 'werk' en 'thuis' wilt bellen, vervolgens zeg je welke van de twee en dan wordt er gebeld. Tot op heden (nog niet erg veel gebruikt) nog geen conflict gehad dat ik de verkeerde belde of dat er geen treffers waren naar aanleiding van mij commando.
opnemen
Het opnemen geschiedt zonder dat er iets ingedrukt hoeft te worden. Je kunt simpelweg bij een inkomend telefoontje ''aannemen'' of ''weigeren'' zeggen en dan wordt gedaan wat jij zegt, erg handig en erg handsfree dus. Uiteraard kun je ook gewoon het groene of rode hoorntje drukken.
De geluidskwaliteit is erg goed te noemen tijdens het bellen.
Menu
Door middel van de draaiknop in te drukken bij het standaard scherm (bureaubladje te noemen?) geraak je in het menu. Hierin zijn verschillende items benaderbaar. Bijvoorbeeld; contacten, muziekspeler, verbindingen, usb, ipod, etc. Als de items beschikbaar zijn (de functie usb is b.v. niet beschikbaar of selecteerbaar als er geen usb stick is aangesloten) worden namen van de items opgenoemd door een vriendelijke vrouwenstem. Hoewel haar uitspraak niet altijd vloeiend is is het goed verstaanbaar en begrijpbaar.
Muziek
Zoals ik al eerder zei heeft deze carkit veel mogelijkheden om eigen muziek te beluisteren;
-SD kaart
-usb stick
-ipod
-iphone
Voor de drie laatste opties moet je wel de multimediakabel hebben aangesloten. Dit heb ik niet gedaan, gezien ik geen iphone of ipod heb (en ook niet zal kopen) en ik de mogelijkheid van een SD kaart voldoende vond. Je moet die multimediakabel toch ergens plaatsen en als je hem dan toch niet gebruikt...
Je kunt in het menu door de content van je SD kaart browsen ( ik heb er een micro SD kaart adapter in, met daarin een 2 Gb Sandisk Ultra kaartje). Dit gaat eenvoudig en snel middels de draaiknop op de afstandbediening (die ook in te drukken is, soort 'enter' functie).
Er zijn bij de muziekspeler instellingen te maken als ''shuffle'' en ''repeat'', etc. Met de afstandsbediening is de muziekspeler te bedienen, knoppen 'play', 'pauze', 'volgende', 'vorige'. De draaikop dient als volumeknop.
Ook de kwaliteit van de muziek is goed te noemen.
Praktische info
Wat ik zelf heel fijn vind is dat in verband met diefstal gevoeligheid het display en de afstandsbediening te verwijderen zijn, dit doe ik na het autorijden dan altijd. Het display is dan in het handige opbergmapje te doen en mee te nemen. Het had handig geweest als er voor de afstandbediening en het display tezamen zo'n mapje was, maar helaas. Zo werkt het ook prima hoor.
Verder vind ik het zelf wel handig dat de carkit volledig te gebruiken is met de radio uit, wat ik eerst niet verwachtte, erg fijn dus.
Tot slot
Al met al ben ik erg blij met de carkit, hij werkt erg goed en biedt veel mogelijkheden. Verder heb ik al mijn tevredenheid al geuit in de review denk ik. Enige puntje van kritiek zou de bevestiging van het display zijn, die oogt niet erg stevig en chique. Hier had mijn inziens een mooiere oplossing voor gezocht kunnen worden, echter zie je dit niet als het display op het bevestigingspunt zit.