€ 17,63 bij Proshop.nl

Alfred Hitchcock - Vertigo Limited Edition, PS5 Review

Linksquest
15 maart 2024, laatste update op 15 maart 2024, 1.456 views Rapporteer Product gekocht

Alfred Hitchcock - Vertigo Limited Edition, PS5

Alfred Hitchcock Vertigo is een spel dat gaat over een schrijver die een auto-ongeluk overleefd heeft, en daarnaast ook last heeft van een flink trauma, tevens zit er een flink verhaal achter dit alles dat de game tot het einde leuk houdt. De game heeft een trage start, maar als je daar eenmaal doorheen bent dan is deze game zeker leuk. De game kent een sterk verhaal, en een aparte tekenstijl waar je van moet houden. Wil je meer weten, lees dan hier mijn volledige review.

Pluspunten

• Sterk verhaal
  • Aparte tekenstijl
  • Houd de spanning vast tot het einde
  • Leuke muziek

Minpunten

• Lange laadtijden
  • Framerate is slecht
  • Bugs
  • Lipsynchronisatie slecht

3 van 5 sterren (Voldoende)

Een game die ik vaker voorbij zag komen bij sales was Alfred Hitchcock Vertigo, maar verder had er zelf nog nooit van gehoord, tenminste van de game. Ik had het er eens met mijn vrouw over dat het me een apart spel leek, en tot mijn verrassing had mijn vrouw me de Limited Edition van deze game gekocht voor de kerst. Inmiddels heb ik de game gespeeld en de vraag is natuurlijk, is de game wat? In deze review vertel ik jullie daar graag wat over.

Voor ik begin over het spel, wil ik in het kort vertellen wie Alfred Hitchcock was, ik zeg was, want ja deze man is helaas al meer dan 40 jaar dood. Alfred was een Brits filmregisseur, deze werd gezien als een van de beste filmregisseurs ooit. Vooral in de jaren 50 en 60 had hij een paar hele bekende thrillers gemaakt, waaronder The Birds and Psycho. Hoewel Vertigo elementen heeft van de film, staat hij toch los van de film. Ik zeg film, want Vertigo is een film uit 1958 en ook en natuurlijk gemaakt door Alfred Hitchcock. Dit was een beetje achtergrondverhaal, laat ik het nu maar over de game zelf hebben.

Het verhaal gaat over Ed Miller, een schrijver die een verschrikkelijk auto-ongeluk overleeft en een flink trauma heeft. Hij beweerde dat zijn vrouw en dochter bij hem in de auto zaten tijdens het ongeluk, werd er niemand anders aangetroffen. Ed lijdt aan een ernstig geval van duizeligheid, waardoor hij zijn bed niet kan verlaten. Om de zaken tot op de bodem uit te zoeken, wordt er een psycholoog ingeschakeld, in hoop zo Ed te helpen zijn verloren herinneringen door middel van hypnose bloot te leggen. Ondertussen onderzoekt de lokale sheriff de vreemde gebeurtenissen rond Eds ongeluk, in de hoop verbanden te vinden met de crash en een tragedie in Eds verleden.

Tijdens het verhaal komen verschillende vraag stukken naar voren, en telkens als je denkt van, o het gaat deze kant op of dit is het, dan komt er weer iets anders naar voren waardoor het weer een andere twist krijgt. Je ziet dingen uit de jeugd van Ed, maar er komen ook van de sheriff dingen naar voren, die ook weer een deel met het verleden van Ed te maken heeft. Ik kan veel vertellen wat er allemaal naar voren komt, maar dan verraad ik uiteindelijk de Clue, en geloof me dit wordt tot op het einde goed spannend gehouden.

Als je games als Life is Strange en The Walking Dead hebt gespeeld, dan komt deze gameplay je erg bekend voor. De gameplay is niet snel en kan door iedereen makkelijk opgepakt worden. Ik ben heel eerlijk, de gameplay is een stuk eenvoudiger en simpeler dan bij andere games. Je ziet vaak in de game een filmpje met een gebeurtenis, maar deze herinnering klopt niet helemaal, je krijgt namelijk de herinnering te zien zoals Ed denkt dat het was. Je gaat na het filmpje de herinnering doorlopen en je ziet dan een percentage met dingen die je ontdekt hebt. Je komt uiteindelijk hierdoor steeds meer te weten van het verhaal. Naast dingen doorlopen moet je soms ook keuzes maken. Hoewel je een bepaald antwoord krijgt bij het maken van een keuze, heeft het echter maar een beperkte invloed op het verhaal, dus geen grote verschillen op het einde.

De gameplay zelf zit aardig in elkaar, maar het is ook niet zo vloeiend als bijvoorbeeld een Life is Strange, en als ik naar de laadtijden van het spel kijk, dan heb ik niet het idee dat ik op een Playstation 5 aan het spelen ben. Gezien de grote en het uiterlijk van de game zou kan ik niet zeggen dat dit komt omdat het een grote game is, maar eerder dat hij niet goed uitgebalanceerd is. Ik vond de minder soepele gameplay geen groot probleem, omdat dit geen snelle game is. Het vrij rondlopen is verder prima en dingen uitvoeren gaat ook allemaal goed, de puzzels die er soms in zitten zijn prima in orde. Als je het mij vraagt, dan zeg ik gewoon eerlijk van dat de gameplay voldoende is, maar de kracht van de game echt in het verhaal ligt.

Grafisch gezien is het een hele aparte stijl die ze gebruikt hebben, en persoonlijk vind ik het wel wat hebben. Als je hem ziet, dan heb je het idee alsof je naar een aparte telefoonfilm of animatiefilm aan het kijken bent, en precies dat wilt het spel in mijn ogen ook aanduiden. Deze tekenstijl is voornamelijk gebruikt om de aparte look van de personages weer te geven, maar ook voor de omgeving van het spel. Hoewel ik de tekenstijl grafisch apart vind, is de framerate niet altijd om over naar huis te schrijven. Hoewel het bij deze game niet echt storend is omdat het geen snelle game is, valt het soms wel op. Er zijn helaas ook bugs en glitches aanwezig, en loopt de lipsynchronisatie zelden zoals het moet, en dat terwijl ik de manier hoe vaak gesproken word wel prima is.

De muziek heeft veel van de Alfred Hitchcock film weg, en dat is prima. Ook de muziek die afgespeeld wordt tijdens bepaalde scenes is prima en dik in orde. Hoewel de muziek goed is, is het geen muziek die ik bijvoorbeeld zo tussendoor even zou gaan luisteren. Zoals altijd is muziek iets dat je gewoon moet horen, en ik deel daarom een stukje muziek van het spel.

Ik heb tijdens een game sessie de livestream aangezet om een stukje gameplay video aan deze review te kunnen toevoegen. Deze wil ik dan ook graag met jullie delen zodat jullie een beetje een idee krijgen van het spel. Zoals altijd wil ik jullie er wel op wijzen dat het eventueel wat spoilers kan bevatten.

Aan het begin van mijn review vertelde ik al dat ik de Limited Edition van mijn vrouw met kerst ontvangen had, en daar heb ik natuurlijk een unboxing video van gemaakt, zodat ik deze met mensen kon delen, en natuurlijk leek het me ook leuk om deze aan mijn review te toevoegen.

De bekende vraag natuurlijk, heeft deze game een replay waarde? En dat vind ik bij deze game erg lastig te beantwoorden. De sfeer en het verhaal zijn prima, maar de gameplay had op veel punten beter gemogen. Ik denk wel dat als ik de game over een paar jaar nog eens zou opstarten, dat ik hem dan weer met veel plezier zal spelen, mede door het verhaal. Hoewel het verhaal een trage start had, word hij wel steeds beter, naar maten je verder komt.

Toen ik de game uitgespeeld had, bleek ik 28 van de 32 trophies te hebben, gelukkig kon ik makkelijk oudere hoofdstukken overspelen en zo heb ik die laatste 3 trophies ook weten te behalen, zodat ik ook de platinum trophie bemachtigd had. Ik heb de game 100% en daar ben ik toch wel trots op.

Alfred Hitchcock Vertigo is een spel dat gaat over een schrijver die een auto-ongeluk overleefd heeft, en daarnaast ook last heeft van een flink trauma, tevens zit er een flink verhaal achter dit alles dat de game tot het einde leuk houdt. De game heeft een trage start, maar als je daar eenmaal doorheen bent dan is deze game zeker leuk. De game kent een sterk verhaal, en een aparte tekenstijl waar je van moet houden. Helaas is de gameplay niet helemaal wat je zou verwachten en heeft hij zelfs op een Playstation 5 lange laadtijden. Mocht je van games zoals Life is Strange en The Walking dead houden, en stiekem ook wel de klassieke films van Alfred Hitchcock leuk vinden, dan is deze zeker leuk om eens te proberen.

Heb jij ook een Alfred Hitchcock - Vertigo Limited Edition, PS5?